Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Πλατιά σύσκεψη για την παραπέρα πορεία των αγώνων για το ασφαλιστικό και τα ταμεία των ναυτικών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/02/2016
Με πρωτοβουλία του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων με την συμμετοχή Σωματείων των εν ενεργεία Ναυτεργατών, των Συνταξιουχικών οργανώσεων και των φορέων συλλόγων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά στις 12/2/2016 στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΝΟ και στο κάλεσμα της ΠΕΝΕΝ ανταποκρίθηκε το σύνολο των εκπροσώπων των οργανώσεων που είχε προσκληθεί.
Επίσης έλαβαν μέρος δεκάδες Ναυτεργάτες μέλη και στελέχη της ΠΕΝΕΝ και άλλων ειδικοτήτων.
Στην πρόσκληση της ΠΕΝΕΝ ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ναυτεργατικών Σωματείων, από τις οργανώσεις των συνταξιούχων ναυτικών και εκπρόσωποι από τους συλλόγους των ταμείων μας.
Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ έθεσε το πλαίσιο στο οποίο είναι αναγκαία η συμπόρευση, η κοινή δράση και ο συντονισμένος αγώνας των Ναυτεργατών, των Συνταξιούχων και των φορέων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά μας ταμεία.
Στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε τρία στοιχεία που αφορούν το κοινό και ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο είναι: 1) Άμεση απόσυρση του αντιασφαλιστικού σχεδίου νόμου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που αποτελεί την ταφόπλακα για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των επαγγελματιών και άλλων λαϊκών στρωμάτων, 2) Διατήρηση της αυτοτέλειας του ΝΑΤ, του Οίκου Ναύτη και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, 3) επαναφορά των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας στα προ μνημονίου επίπεδα.
Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει αντικείμενο πάλης και διεκδίκησης για την σωτηρία των ασφαλιστικών μας ταμείων η διεύρυνση της ασφαλιστικής προστασίας και βάσης όλων των Ναυτεργατών που απασχολούνται σε υπό ελληνική και ξένη σημαία ελληνόκτητα πλοία με παράλληλη αύξηση των εργοδοτικών – εφοπλιστικών εισφορών.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους αγώνες που αναπτύσσονται στον χώρο της ναυτιλίας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον Νοέμβρη του 2016 και οι οποίοι έχουν συμβάλει στην ανάδειξη, στην προβολή και στην μαχητική διεκδίκηση των παραπάνω στόχων.
Παρά την ηχηρή σιωπή των συστημικών ΜΜΕ, οι αγώνες αυτοί είχαν ευρύτερα θετικό αποτέλεσμα και συνέβαλαν τα μέγιστα στην άσκηση πίεσης προς την μνημονιακή κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσαν τροχοπέδη που ανέστειλαν έστω και προσωρινά την λήψη μέτρων για την επέκταση της εφαρμογής του μοντέλου της Αδριατικής αναφορικά με την επάνδρωση και την σύνθεση στον χώρο των Ακτοπλοϊκών πλοίων ενώ για το ΝΑΤ η μάχη ούτε κρίθηκε, ούτε τέλειωσε και μπροστά επωμιζόμαστε το καθήκον όλες οι συνδικαλιστικές μας οργανώσεις να διεξάγουν έναν σκληρό, συνεχή και αποφασιστικό αγώνα για να μην περάσουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για την κατάργηση και διάλυση των ασφαλιστικών μας ταμείων και το συνδικαλιστικό κίνημα να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό κυβερνητικό τερατούργημα.
Αναφορικά με τους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλο αυτό το διάστημα, χαιρέτησε τον πολυήμερο και πολύμορφο αγώνα των Ναυτεργατών και των εργαζομένων στα ασφαλιστικά μας ταμεία και τόνισε ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να συνεχισθεί, να κλιμακωθεί και να εξασφαλίσει την πιο πλατιά συμμετοχή όλων των δυνάμεων που συμπορεύονται στο παραπάνω πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων.
Στο σημείο αυτό άσκησε εντονότατη κριτική στις δυνάμεις του εργοδοτικού (ΠΝΟ) και κομματικού συνδικαλισμού (ΠΑΜΕ) οι οποίες από κοινού εμπόδισαν και στην πράξη υπονόμευσαν την κλιμάκωση των αγώνων και για πολλοστή φορά απέδειξαν την απραξία, την ανικανότητα να συμπορευτούν στα πλαίσια ενός κοινού συντονισμένου αγώνα ενώ διέπρεψαν σε διασπαστικές ενέργειες σε αυτό το κοινό μέτωπο δημιουργώντας προβλήματα στην συμμετοχή τόσο των συνταξιουχικών οργανώσεων όσο και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ασφαλιστικών μας ταμείων.
Ο Ναυτεργατικός κόσμος υπογράμμισε απαιτεί και θα επιβάλει την κοινή προσπάθεια, τους κοινούς αγώνες και την κοινή διεκδίκηση για να αποκρουσθεί η επίθεση τοκογλύφων δανειστών – συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και του παλιού μνημονιακού μπλοκ (Ν.Δ – ΠΟΤΑΜΙ – ΠΑΣΟΚ) να περάσουν όπως έγινε στο παρελθόν πάνω από τις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων τα νέα σφαγιαστικά αντιασφαλιστικά μέτρα.
Τέλος κάλεσε σε ενότητα, συσπείρωση και αποφασιστική πάλη διαρκείας και απεύθυνε προσκλητήριο για νέους αγώνες οι οποίοι άμεσα πρέπει να σχεδιασθούν, να οργανωθούν και να αποφασισθούν.
Στα πλαίσια του χώρου της Ναυτιλίας πρότεινε μια σειρά κινητοποιήσεις στις οποίες κάλεσε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς να συμπορευθούν.
Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων που πήραν μέρος επικρότησαν την πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ, συμφώνησαν απόλυτα με το πλαίσιο των διεκδικήσεων και αιτημάτων που τέθηκαν στην σύσκεψη, αλλά και για τις κινητοποιήσεις που είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν, την μορφή και την έκταση τους αλλά και για την άρση των εμποδίων που διαμορφώνουν οι αποφάσεις που οδηγούν στον ιδιόμορφο και ανεπίτρεπτο αποκλεισμό των συνταξιουχικών οργανώσεων και των άλλων φορέων των ασφαλιστικών μας ταμείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: