Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Υδροπλάνα στον Σαρωνικό. Γιατί όχι; HYDROPLANES FOR GREEK ISLANDS. ANY PROPOSAL?

....όντως τα μεγαλεία στα νησιά του Σαρωνικού έχουν περάσει, και καιρός να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος.  Μεγάλο το πρόβλημα , για κάποιον που έρχεται στο αεροδρόμιο και θέλει να πάει Πόρο -¨Ύδρα αλλά και Σπέτσες, απλά δεν πάει, διότι θα τοθ βγει ξυνό το ταξείδι των 3 ωρών για τον Πόρο, μέσα από το απαρχαιομένο οδικό δίκτυο. Ο συνδιασμός των ταχυπλόων δεν βολεύουν πάντα, και βεβαίως το κόστος πάει στα ύψη.
Νομίζω ότι η Ανάβυσος, πρέπει να είναι στα πρώτα υδατοδρόμια που θα εξυπηρετούν τα νησιά του Αργοσαρωνικού, με σύνδεση του αεροδρομίου.
Μερικά χρόνια τώρα μιλάνε και μελετάνε τα μελετημένα αλλά και τα αμελέτητα....
Επενδυτές ήλθαν, και την κοπάνησαν από την σοβαρότητα και την αθέτηση των υποσχέσεων, από κρατικούς λειτουργούς. 
Είμαστε ναυτική χώρα της πλάκας, τα υδατοδρόμια μας έλλειπαν???


ydroplano front
Ο Σπύρος Σπυρίδων προτείνει τα υδροπλάνα ως λύση για τη σύνδεση των νησιών του Σαρωνικού με τον Πειραιά και άλλες περιοχές

"Eδώ και αρκετό καιρό, έχουμε επισημάνει την ανάγκη της δημιουργίας υδατοδρομίων στον Σαρωνικό. Χωρίς αμφιβολία, η απουσία των υδροπλάνων στερεί από τα νησιά της περιοχής του Σαρωνικού έναν σημαντικό παράγοντα, ο οποίος θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξή τους και θα συμβάλει αποφασιστικά στην ακόμη πιο δυναμική σύνδεσή τους με τον Πειραιά αλλά και άλλες περιοχές.
Σε συζητήσεις που είχα κατά καιρούς με στελέχη της ΕΕ αλλά και με υψηλά ιστάμενους παράγοντες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, εισέπραξα την έκπληξή τους, όταν μαθαίνουν ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμη εγκαταστήσει δίκτυο θαλάσσιας συγκοινωνίας με υδροπλάνα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα νησιά του Σαρωνικού άλλαξαν πραγματικά τρόπο ζωής και λειτουργίας όταν δρομολογήθηκαν τα υδροπτέρυγα Cometa που έφερε από την τότε ΕΣΣΔ ο οραματιστής ευπατρίδης Γ.Π. Λιβανός.
Τα "Ιπτάμενα δελφίνια", τα περίφημα "Flying dolphins", που αρχικά συνέδεσαν τα νησιά με τη Μαρίνα Ζέας, πριν μεταφερθεί το σημείο αναχώρησής τους στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, ήταν για την Αίγινα, τον Πόρο, τα Μέθανα, τις Σπέτσες και την Ύδρα, το μέσον που έφερνε πιο κοντά τον Πειραιά και τις χιλιάδες των επιβατών πιο γρήγορα στον προορισμό τους. Κάτι, δηλαδή, που συνέβη πολλά χρόνια αργότερα στα νησιά του Αιγαίου, όταν ο αείμνηστος Παντελής Σφηνιάς δρομολόγησε τα ταχύπλοα catamaran, μιμούμενος το εγχείρημα του Γ.Π. Λιβανού. Και δεν είναι, ασφαλώς, τυχαίο ότι o Σφηνιάς
προχώρησε αργότερα στην εξαγορά της εταιρείας Ceres και των "Flying dolphins".
Η ταχύτητα, συνδυασμένη με την ασφάλεια, είναι σήμερα ο τρόπος με τον οποίο επιθυμεί να ταξιδεύει ο επιβάτης. Τα υδροπλάνα λοιπόν, που είναι από τα πιο ασφαλή μέσα συγκοινωνίας στον κόσμο, είναι βέβαιο ότι θα τονώσουν την αγορά και θα δώσουν τη δυνατότητα στους κατοίκους των νησιών να επισκέπτονται το κέντρο σε ελάχιστο χρόνο, να τελειώνουν τις εργασίες τους και να επιστρέφουν γρήγορα και με ασφάλεια.
Δεν βλέπω δηλαδή το γιατί, σήμερα άλλες χώρες της Ευρώπης, που δεν διαθέτουν το δικό μας νησιωτικό σύμπλεγμα και που οι θάλασσές τους δεν είναι ήρεμες όπως οι δικές μας, κατά το μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού, αλλά και για μεγάλο διάστημα του χειμώνα, να διαθέτουν στόλο υδροπλάνων και καλά εξοπλισμένα υδατοδρόμια, και εμείς, σε μια χώρα προνομιούχο, να συζητάμε ακόμη για το αν και πότε θα αποκτήσουμε τα δικά μας! Δηλαδή, δεν πρέπει τα νησιά να απολαμβάνουν ένα μέσον ταχύτερο από τα πλοία, ιδίως για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης; Και δεν νομίζω ότι τα υδροπλάνα, που διαθέτουν περιορισμένο αριθμό θέσεων, θα λειτουργήσουν, αν δρομολογηθούν και σε κάποια νησιά του Σαρωνικού, ανταγωνιστικά προς τα ήδη υπάρχοντα ακτοπλοϊκά μέσα.
Η συνεχώς αυξανόμενη κίνηση στα νησιά του Σαρωνικού, τα οποία εσχάτως ανακαλύπτουν και πάλι οι Έλληνες και οι ξένοι επισκέπτες –πράγμα που οφείλεται τόσο στην φυσική ομορφιά όσο και στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών- καθιστά κατά τη γνώμη μου αναγκαία και επιβεβλημένη τη δημιουργία καλά εξοπλισμένων υδατοδρομίων και τη δρομολόγηση υδροπλάνων. Είναι δε πολύ χρήσιμα τα συμπεράσματα του πρόσφατου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε με το συγκεκριμένο αντικείμενο στο Λουτράκι.
Εκεί διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι:
•Η δημιουργία ενός σημαντικού κόμβου υδατοδρομίων, θα αποτελέσει το διαβατήριο και το προωθητικό εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.
•Η χρήση των υδροπλάνων στην Ελλάδα θα έχει θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό, τουριστικό και οικονομικό τομέα.
• Η υλοποίηση της δημιουργίας υδάτινων πεδίων προϋποθέτει
αποκλειστικά και μόνον μία ΚΥΑ.
• Η συμβολής των υδροπλάνων θα συμβάλει αποφασιστικά στη μεταφορά επιβατών και υλικών, τη διευκόλυνση της επισκεψιμότητας, την αεροδιακομιδή, την έρευνα και τη διάσωση, το αίσθημα ασφάλειας σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και την εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου.
• Είναι ανάγκη να υπερπηδηθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης και ασφάλειας υδατοδρομίων, που αποτελεί το πρώτο βήμα, αλλά όχι και το μοναδικό για την μελλοντική επιχειρησιακή λειτουργία των υδροπλάνων.
•Η δημιουργία υδατοδρομίων και η δρομολόγηση των υδροπλάνων, σημαίνει νέες επενδύσεις αλλά και νέες θέσεις εργασίας.
Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι, στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 200 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς από τα τμήματα Τουρισμού, Μεταφορών και Υποδομών, Ναυτιλίας και Ασφάλειας λιμανιών και αερομεταφορών καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και πανεπιστημιακού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σπύρος Σπυρίδων είναι Διδάκτορας Δημόσιας διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, πρώην Περιφερειάρχης και Δήμαρχος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Shipping GR»

Δεν υπάρχουν σχόλια: