Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική ναυτιλία σήμερα



Τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική ναυτιλία σήμερα
Πραγματοποιήθηκε στο πλωτό μουσείο Hellas Liberty την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019 η εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.
Σύντομους χαιρετισμούς εκφώνησαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θεόδωρος Βενιάμης, ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Βουλευτής Νομού Λέσβου, Αν. Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος του Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλης Κορκίδης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, κ. Ιωάννης Χαλάς.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΝΕΕ, Δρ. Γεώργιος Δ. Πατέρας ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Συνηθίζεται σε αυτές τις εκδηλώσεις να παρουσιάζεται επιγραμματικά το έργο του ΝΕΕ στην χρονιά που πέρασε. Είναι γνωστό σε όλους ότι ο θεσμικός ρόλος του ΝΕΕ, αυτός του επίσημου συμβούλου της Πολιτείας σε θέματα ναυτιλίας, ενισχύθηκε το 2018. Συνεργαστήκαμε στενά και παραγωγικά, και καλλιεργήσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης, όχι μόνο με το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα αλλά και με το Υπουργείο Οικονομικών, Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Παιδείας, Πολιτισμού και βεβαίως με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Συνεργαστήκαμε επίσης με πληθώρα φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ναυτιλιακές ενώσεις, εκπαιδευτικούς φορείς και με την τοπική αυτοδιοίκηση. Το 2018 μας απασχόλησαν θέματα που είχαν σχέση τόσο με τον θαλάσσιο τουρισμό, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, όσο και με υποθέσεις που αφορούν στα ακτοπλοϊκα, τα λιμάνια, τις μαρίνες καθώς και τα πλοία εσωτερικού.
Αυτό που πιστεύω πως καταφέραμε με όλους τους φορείς ήταν να λάβουμε θετικά μέτρα και αποφάσεις για την επίλυση των θεμάτων που μας απασχόλησαν και θα μας απασχολήσουν και αυτή τη χρονιά.
IMG_74061
To 2018 το ΝΕΕ συνέχισε να υποστηρίζει τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού κάνοντας επισκευές και μετατροπές στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Όπως για παράδειγμα, η αντικατάσταση των ηλεκτρικών πινάκων στην Εγνούσσα, τους ηλιακούς θερμοσίφωνες στη Σύρο και την μόνωση της οροφής στην Χίο. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να λειτουργήσουν σύντομα τα σωστικά στις Οινούσσες».
Για τον Δρα Πατέρα εθνική αναγκαιότητα αποτελεί η διατήρηση και συνέχιση της ναυτικής παράδοσης της χώρας και τόνισε στον λόγο του πως: «Την χρονιά που πέρασε το ΝΕΕ συνέβαλε στην διάσωση τριών παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών τα οποία βρίσκονται στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στο Πέραμα. Ελπίζουμε η συμβολική αυτή πράξη του ΝΕΕ να παροτρύνει και άλλους προκειμένου να σωθούν και άλλα από αυτά τα μοναδικά σκάφη».
Ιδιαίτερη μνεία στον λόγο του ο Πρόεδρος του ΝΕΕ έκανε και στο Maritime Hellas, Navigate the Greek Cluster, «το οποίο» για τον ίδιο «είναι το αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας του ΝΕΕ με τη Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, και του οποίου στόχος είναι να αυξήσουμε τα άμεσα και έμμεσα ωφέλη στη χώρα για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, που θα προσφέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και την απασχόληση».
Σε ό,τι αφορά τον στόλο ελληνικής διαχείρισης ο Δρ Πατέρας σημείωσε πως «και το 2018 συνεχίστηκε σταθερά η ανοδική του πορεία. Δυστυχώς, η άνοδος αυτή δεν παρατηρείται στο εθνικό μας νηολόγιο. Παρόλο που αυτό είναι δυσάρεστο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα πλοία ξένης σημαίας, των οποίων η διαχείριση γίνεται στην Ελλάδα δεν υστερούν σε σχέση με τα Ελληνικής σημαίας στην εισροή ναυτιλιακού συναλλάγματος, σε φορολογικά έσοδα και σε θέσεις εργασίας. Εφόσον λοιπόν η έλλειψη ναυτικών και οι συνθήκες, δεν ευνοούν το εθνικό νηολόγιο, πρέπει να διατηρούμε φιλικό περιβάλλον για αυτές τις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται πάνω από 4000 ποντοπόρα πλοία. Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που όλα αυτά τα πλοία θα φέρουν την ελληνική σημαία. Για να γίνει το όραμα αυτό πραγματικότητα θα πρέπει από τους 6.000 Έλληνες αξιωματικούς που απασχολούνται σήμερα σε ποντοπόρα πλοία, να φτάσουμε να έχουμε 70.000 καλά εκπαιδευμένους αξιωματικούς που θα έφερναν επιπλέον ετήσιο συνάλλαγμα περί τα €3,5 δις».
Ο Πρόεδρος του ΝΕΕ προσέθεσε, επίσης, ότι «η ελληνική εμπορική ναυτιλία έχει τα θεμέλια της στο ανθρώπινο δυναμικό. Όσο μεγαλώνει, τόσο ισχυρότερα θεμέλια χρειάζεται. Η επένδυση στη ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση θα πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο άμεσης προτεραιότητας και ως ΝΕΕ σταθερά προσπαθήσαμε, προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτόν τον στόχο».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον Δρα Γεώργιο Γράτσο, νυν Πρόεδρο της HELMEPA, για την επί πολλά έτη προσφορά του από την θέση του Προέδρου του ΝΕΕ.
Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: