Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Συμμετοχή Βουλγαρίας στην κατασκευή του τερματικού LNG της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη

.....τέλος καλό , όλα καλά. Πέντε χρόνια πριν, έκαναν  φασαρία για τα πάντα περί αγωγών κλπ, μέχρι να καταλάβουν τα οφίτσια, και τα σχετικά τάλλαρα...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/05/2016  e-nautilia.gr

Η Βουλγαρική εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH), η οποία ανήκει στο Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας και η ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου Gastrade αποφάσισαν τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας για να ετοιμάσει μια πρόταση κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού LNG Βορείου Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη, ανακοίνωσε σήμερα η Gastrade.
Ο ενεργειακός όμιλος Κοπελούζου, μέρος του οποίου αποτελεί η Gastrade, εδώ και καιρό σχεδιάζει τον δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της χώρας (πέρα από αυτόν στην Ρεβυθούσα) κοντά στη βόρεια πόλη της Αλεξανδρούπολης.
Η ομάδα εργασίας που θα συσταθεί θα προετοιμάσει και θα υποβάλει πρόταση προς τη Βουλγαρική Κυβέρνηση για τον καλύτερο δυνατό τρόπο που θα μπορεί να λάβει μέρος στο πρόγραμμα, ανέφερε η Gastrade σε ανακοίνωση της. Στο κείμενο που υπογράφηκε καθορίζεται η σύσταση, το αντικείμενο, οι αρμοδιότητες της και το χρονοδιάγραμμα της ομάδας εργασίας.
Η εγκατάσταση, με εκτιμώμενη δυναμικότητα 6,1 δισ. κυβικών μέτρων κατ’ έτος, θα επιδιώξει να προμηθεύσει φυσικό αέριο την νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Η Βουλγαρία και η Ελλάδα υπέγραψαν την τελική επενδυτική συμφωνία για τον αγωγό πέρυσι.
Ο IGB και ο τερματικός σταθμός LNG ταιριάζει με την κατασκευή του Trans-Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας προς τις αγορές της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης όπως η Σερβία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία αλλά και η Ουκρανία.
Ο τερματικός σταθμός Αλεξανδρούπολης αναμένεται να κοστίσει περίπου 370 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2018, σύμφωνα με δηλώσεις ενός υπαλλήλου της Gastrade στο Reuters.
Το ενδιαφέρον της για το τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης είχε εκφράσει πέρυσι και η αμερικανική εταιρεία εξαγωγής LNG Cheniere, η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμετάσχει και μετοχικά, με μειοψηφικό πακέτο, στο έργο


Δεν υπάρχουν σχόλια: