Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΚΑΤΑ ΚΟΛΟΝ ΜΕΡΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ Ν ΑΦΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ


 G.S.N                                  
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κρουαζιεροπλοίων στον κόσμο, η MSC, για το λιμάνι του Κατακόλου. Μάλιστα, με επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία και το Λιμενικό Ταμείο Πύργου, περιγράφοντας ο εκπρόσωπος του ξένου ναυτιλιακού κολοσσού τις συνθήκες στο λιμάνι του Κατακόλου επισημαίνει ότι «η κατάσταση όσον αφορά την ασφαλή παραβολή των πλοίων την εποχή που διανύουμε, χειροτερεύει». Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της MSC Crociere SA κ. Περικλής Α. Κατσίνας αναφέρει πραγματικά περιστατικά, ώστε να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο την πραγματική κατάσταση του κομβικού για τα κρουαζιερόπλοια λιμανιού της δυτικής Πελοποννήσου.

Αναλυτικότερα, η MSC υπογραμμίζει ότι ένα από τα μεγαλύτερα πλοία του στόλου της, το ΜSC «Splendida» ύστερα από υψηλή αποθαλασσία που επικρατούσε μέσα στο λιμάνι χωρίς ιδιαίτερα δυνατό άνεμο, ήταν αδύνατο να προσδέσει στη μοναδική διαθέσιμη προβλήτα την 28 Ιανουαρίου, την 19 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου του τρέχοντος έτους και εξηγεί τον λόγο: «Λόγω επιτρεπτού βυθίσματος (-10) το πλοίο όταν προσεγγίζει στο Κατάκολο μπορεί να προσδέσει στη συγκεκριμένη προβλήτα μόνο, αλλά με το ένα τρίτο περίπου του μήκους του εκτός προβλήτας (12 μέτρα), καθόσον η υφιστάμενη προβλήτα είναι μικρή για τέτοιου είδους πλοία, χωρίς δέστρες και χωρίς ικανοποιητικό αριθμό παρεμβυσμάτων».
Συμπληρωματικά ο κ. Π. Κατσίνας αναφέρει ότι «το αποτέλεσμα ήταν να μην είναι δυνατό οι περιηγητές να πραγματοποιήσουν τις εκδρομές τους στην Ολυμπία και να χαθεί εκ νέου ένα σημαντικό ποσό για την τοπική κοινωνία, το Μουσείο και τους αρχαιολογικούς χώρους ειδικά μάλιστα τη στιγμή που γίνονται σοβαρές κυβερνητικές προσπάθειες για ανάπτυξη της κρουαζιέρας». 
Ενημερώνει επίσης ότι το μικρότερο πλοίο της εταιρείας MSC "Magnifica" κατάφερε να προσδέσει ύστερα από επιτυχή δεύτερη προσπάθεια του πλοιάρχου, καθόσον και πάλι κατά τη διάρκεια των χειρισμών του την 3 Μαρτίου επικρατούσε ιδιαίτερα υψηλός κυματισμός και ισχυρός άνεμος και επισημαίνει ότι «η κατάσταση αυτή του απροστάτευτου λιμανιού δυσχεραίνει τις προσπάθειες των πλοίων μας, οι προσεγγίσεις των οποίων στηρίζονται πλέον στις ιδιαίτερες προσπάθειες των πλοιάρχων».
ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ
ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ 
Επιπλέον η MSC στην επιστολή της υπογραμμίζει ότι «οι προσεγγίσεις των κρουαζιεροπλοίων κατά τη διάρκεια του 2010 ήταν 360 και οι επιβάτες που αποβιβάσθηκαν ήταν 736.869, ενώ για εφέτος θα προσεγγίσουν το Κατάκολο 420 πλοία με 950.000 επιβάτες» και τονίζει παράλληλα ότι «όπως αντιλαμβάνεστε το θέμα της βελτίωσης των λιμενικών σας εγκαταστάσεων είναι πλέον επιτακτικό για την ασφάλεια τόσο των καταπλεόντων πλοίων όσο και του λιμένος». 
Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι «επειδή η όποια βελτίωση των υπαρχόντων λιμενικών εγκαταστάσεων καθώς και η επέκταση της προβλήτας προστασίας απαιτούν αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν, παρακαλούμε όπως εξετάσετε άμεσα το θέμα της προστασίας του λιμανιού με οποιοδήποτε τρόπο, καθώς και της ενδυνάμωσης των ήδη υφισταμένων προβλητών με δέστρες και παρεμβύσματα, ικανά να εξυπηρετήσουν τα πλοία που καταπλέουν στο λιμάνι, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο σοβαρό ατύχημα που θα έχει δυσμενείς συνέπειες για το λιμάνι» και καταλήγει η επιστολή λέγοντας: «Ολα όσα εκτίθενται σας έχουν επισημανθεί ήδη από τριμήνου χωρίς δυστυχώς μέχρι σήμερα να υπάρξει κάποια αντίδραση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: