Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

SEAMEN'S RIGHTS

Χάρτα Δικαιωμάτων ναυτικώv              marinews

Καίρια σημεία για το μέλλον της ναυτιλίας τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και σε τοπικό επίπεδο, στην Ελλάδα, περιλαμβάνει η διαδικασία διαβούλευσης που ξεκίνησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με την κύρωση και εφαρμογή της οδηγίας της Ε.Ε. και της σύμβασης του ILO του 2006 για τη ναυτική εργασία.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε απαντητικό της προς το ΥΠΡΟΠΟ υπόμνημα επισημαίνει ότι πάγια θέση της είναι η επικύρωση της σύμβασης από την Ελλάδα χωρίς παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής της.

Όπως τονίζει η ΠΝΟ με δεδομένο τον αντικειμενικό στόχο της σύμβασης της Χάρτας Δικαιωμάτων των ναυτικών «την καθιέρωση ίσων όρων ανταγωνισμού για όλα τα πλοία και την εξάλειψη των διακρίσεων στην εργασία, τυχόν παρεκκλίσεις που θα είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων -οι οποίες μας βρίσκουν εκ προοιμίου αντίθετους- θα λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση αποδυνάμωσης του στόχου που έχει εξαρχής διατυπωθεί».

«Επίσης», συνεχίζει η Ομοσπονδία, «είναι γνωστές οι θέσεις της ΠΝΟ, για μια σειρά ζητημάτων που εμπίπτουν στο περιεχόμενο της ILO MLC 2006, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί και καταγραφεί από τα συνέδρια και την ΠΝΟ».

Οι θέσεις

Για την Ομοσπονδία η σύμβαση ναυτικής εργασίας πρέπει να καλύπτει όλους τους ναυτεργάτες, χωρίς καμία εξαίρεση και όλα τα πλοία ανεξαρτήτως κατηγορίας. «Θεωρούμε ότι το τμήμα της σύμβασης που επιγράφεται "Σταδιοδρομία και ανάπτυξη προσόντων και ευκαιρίες απασχόλησης ναυτικών" με το οποίο σκοπείται η προαγωγή των ευκαιριών σταδιοδρομίας και απασχόλησης των ναυτεργατών, συνιστά άμεσης προτεραιότητας ζήτημα για τη διατύπωση από τη χώρα μας εθνικών πολιτικών προς την παραπάνω κατεύθυνση», υπογραμμίζει η ΠΝΟ και προσθέτει:

«Οι διατάξεις της σύμβασης παρέχουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί η διαμόρφωση των πολιτικών και υπενθυμίζουμε ότι έχουμε κατά καιρούς διατυπώσει και μας είναι γνωστά τα περί προσέλκυσης και παραμονής νέων στο ναυτικό επάγγελμα, εξειδικεύοντας μάλιστα συγκεκριμένα κίνητρα προς το σκοπό αυτό».

Επιπρόσθετα η Ομοσπονδία πιστεύει ότι η τόνωση των ευκαιριών απασχόλησης για τους Ελληνες ναυτεργάτες, πράγμα που θεσπίζεται από τη σύμβαση, συνεπάγεται την κατάργηση όλων των αντιναυτεργατικών, όπως τις χαρακτηρίζει, προβλέψεων της κείμενης νομοθεσίας που συνιστούν «τροχοπέδη στην απασχόληση των ναυτεργατών και παρακαλούμε όπως ληφθεί τούτο σοβαρά υπόψη».

Αναφορικά με την προστασία της υγείας και ασφάλειας και την πρόληψη ατυχημάτων η ΠΝΟ εκφράζει την άποψη ότι αποτελεί ένα ακόμα ζήτημα προτεραιότητας γιατί συναρτάται και εξαρτάται άμεσα και με το επίπεδο εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, ανάλογα με την περίπτωση που παρέχεται από το κράτος.

Η σύμβαση

Η σύμβαση είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και περιεχόμενο που υιοθετήθηκε ποτέ από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας αφού ενοποιεί 65 υφιστάμενα διεθνή ναυτιλιακά όργανα σχετικά με την εργασία των ναυτικών (συμβάσεις και συστάσεις). Ταυτόχρονα διαμορφώνει νέες συνθήκες στις διεθνείς διατάξεις που διέπουν τις θαλάσσιες μεταφορές, συμπληρώνοντας τις ήδη υφιστάμενες Διεθνείς Συμβάσεις SOLAS (ασφάλεια ναυσιπλοΐας και θωράκιση των θαλάσσιων μεταφορών από έκνομες ενέργειες), MARPOL (προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος) και STCW (εκπαίδευση και πιστοποίηση των ναυτικών).

Επιπρόσθετα, η Σύμβαση αυτή αναβαθμίζει τα επίπεδα συνθηκών εργασίας των ναυτικών στα πλοία και διαμορφώνει ελάχιστα επίπεδα όρων και συνθηκών εργασίας ναυτικών, ενώ παράλληλα ρυθμίζει τα ακόλουθα θέματα:

Ελάχιστες απαιτήσεις για την εργασία ναυτικών σε πλοίο και ειδικότερα:

- Ελάχιστη ηλικία

- Ιατρικό πιστοποιητικό

- Εκπαίδευση και προσόντα

- Ναυτολόγηση και εύρεση εργασίας

Συνθήκες εργασίας

- Συμβάσεις εργασίας ναυτικών

- Μισθοί

- Ωρες εργασίας και ανάπαυσης

- Δικαίωμα αδείας

- Παλιννόστηση

- Αποζημίωση ναυτικού σε περίπτωση απώλειας ή βύθισης του πλοίου

- Επίπεδα στελέχωσης

- Σταδιοδρομία και ανάπτυξη προσόντων και ευκαιριών απασχόλησης ναυτικών

Ενδιαίτηση -Υπηρεσίες αναψυχής - Διατροφή και τροφοδοσία

- Ενδιαίτηση και υπηρεσίες αναψυχής

- Διατροφή και τροφοδοσία

Προστασία της υγείας, ιατρική περίθαλψη, πρόνοια και προστασία κοινωνικής ασφάλισης

- Ιατρική περίθαλψη επί του πλοίου και στην ξηρά

- Ευθύνες πλοιοκτητών

- Προστασία της υγείας και της ασφάλειας και πρόληψη ατυχημάτων

- Πρόσβαση σε χερσαίες εγκαταστάσεις πρόνοιας

- Κοινωνική ασφάλιση

Εφαρμογή-Ελεγχος

- Υποχρεώσεις κράτους σημαίας

- Εξουσιοδότηση αναγνωρισμένων οργανισμών

- Πιστοποιητικό ναυτικής εργασίας και δήλωση συμμόρφωσης ναυτικής εργασίας

- Επιθεώρηση και έλεγχος εφαρμογής

- Διαδικασίες επίλυσης διαφορών επί του πλοίου

- Ναυτικά ατυχήματα

- Υποχρεώσεις κράτους λιμένα

- Επιθεωρήσεις σε λιμένα

- Διαδικασίες διαχείρισης διαφορών στην ξηρά

- Υποχρεώσεις κρατών ναυτεργατικού δυναμικού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: