Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΚΡΑΤΗΣΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

.. αυτό κι αν είναι σοβαρό θέμα, αλλά και η διπλωματία φαίνεται ανίσχυρη πολλές φορές.
Επειδή πολλά λέγονται, αυτό που με ενόχλησε είναι ότι η ναυτιλιακή εταιρεία, ξέχασε τις οικογένειες των καπεταναίων της, και αν ισχύει είναι κατάπτυστο για μια παραδοσιακή ναυτιλιακή εταιρεία, που ότι έχει κάνει το οφείλει εκτός από τον άξιο καραβοκύρη Αγγελικούση αλλά και  στους Έλληνες ναυτικούς.
Βέβαια, προτεραιότητα για τον πρωθ/γο μας, είχε η σοσιαλιστική διεθνής στην Ν.Υ, όπου σνομπάρισε και τους ομογενείς μας, Κατά τα άλλα , η οικονομία μας έφαγε...

Τε 2/6/2010 από το Χίος νιουζ

 Αθήνα, 31-05-2010
  
   Προς:
   Γιώργο Παπανδρέου,
   Πρωθυπουργό
  
ΕΠΕΙΓΟΝ
Θέμα : Καταδίκη Ελλήνων ναυτικών στη Βενεζουέλα 
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
      
Γνωρίζετε ότι ο πλοίαρχος Γεώργιος Κούτικας και ο υποπλοίαρχος Αθανάσιος Ντούτσιας, κρατούνται από τις 2 Οκτωβρίου 2008, στον αστυνομικό σταθμό του λιμένος Λα Κρουζ της Βενεζουέλας. Οι Έλληνες ναυτικοί συνελήφθησαν κατά τη φόρτωση του πλοίου τους Astro Saturn, Ελληνικής σημαίας, όταν οι τοπικές αρχές, μετά από συνηθισμένο έλεγχο, εντόπισαν  στο χώρο του πηδαλίου, στην εξωτερική πλευρά του πλοίου, δυο Κολομβιανούς με 90 κιλά κοκαΐνης. 
Στις 25 Φεβρουαρίου 2009 το Δικαστήριο καταδίκασε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση τους Κολομβιανούς, οι οποίοι αποδέχτηκαν τις κατηγορίες, βεβαιώνοντας ότι οι δύο Έλληνες ναυτικοί δεν είχαν ουδεμία εμπλοκή στην υπόθεση. Αντίστοιχα, ουδεμία απολύτως εμπλοκή προέκυψε για τους Έλληνες ναυτικούς και από τις καταθέσεις αξιωματούχων διαφόρων αρχών της Βενεζουέλας.
Για την υπόθεση αυτή, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και η πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί στον Πρέσβη της Μπολοβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα κ. Rodrigo Oswaldo Chavez Samudio, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι ανάλογες διαμαρτυρίες προς τις αρμόδιες αρχές της Βενεζουέλας έχουν εκφράσει διάφοροι φορείς από την Ελλάδα, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αλλά και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός.

Παρά τα επανειλημμένα διαβήματα και ύστερα από πολλές και αναιτιολόγητες αναβολές της ποινικής διαδικασίας, στις 25 Μάιου 2010, οι δυο Έλληνες ναυτικοί κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε 8 χρόνια φυλάκιση. Να σημειωθεί ότι προ δυο μόλις εβδομάδων, ο Πρέσβης κος Samudio, είχε προσκαλέσει τις οικογένειες των ναυτικών και την πλοιοκτήτρια εταιρία για να τους ανακοινώσει ότι το Δικαστήριο θα αθώωνε τους  ναυτικούς, ελλείψει στοιχείων.
Οι δραματικές αυτές εξελίξεις δεν δικαιολογούν καμία απολύτως αισιοδοξία για την τύχη της έφεσης που πρόκειται άμεσα να ασκηθεί από τους δικηγόρους των Ελλήνων ναυτικών. Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι τυχόν μεταφορά τους στο εξαιρετικά βίαιο περιβάλλον των φυλακών, θα έχει, ως αποτέλεσμα, την άμεση φυσική τους εξόντωση. Τα ανωτέρω καθιστούν σαφές ότι, πλέον, ο μοναδικός τρόπος για την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων, είναι η δική σας πολιτική παρέμβαση απευθείας προς τον Πρόεδρο Τσάβες.
Κύριε Πρόεδρε,
Δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει είναι πρακτικά ανύπαρκτος, παρακαλώ ειλικρινά για τη θετική ανταπόκρισή σας, προκειμένου να δοθεί πολιτική λύση σε ένα μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα που έχει εξουθενώσει ψυχικά δυο Ελληνικές οικογένειες.

Με τιμή
Κωστής Μουσουρούλης
Βουλευτής Ν.Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: