Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

New Zealand Officially Ends Live Animal Exports By Sea

...... τελικά φάνηκε η αδυναμία του συστήματος και του ίδιου του ΙΜΟ . Πονάει δόντι βγάζει μάτι, η καλλίτερα τα βάζει όλα στο ψυγείο.

Επομένως είμαστε ανίκανοι να φιάξουμε αξιόπλοα ζωάδικα, για να τα μεταφέρουμε με ασφάλεια και χωρίς άλλους επικίνδυνους παράγοντες για την υγεία των ζώων.

Μακρύ το κράξιμο στον οργανισμό των καρεκλάτων αξιοπαθούντων... που δεν μπόρεσαν να επιβάλουν σωστό - ασφαλές μεταφορικό πρότυπο για τα πλοία μεταφοράς ζώντων ζώων

+++


gulf livestock 1

MV Gulf Livestock 1. File Photo: MarineTraffic.com/

Mike Schuler   April 21, 2023

The ban comes after the sinking of livestock carrier Gulf Livestock 1 in 2020, carrying over 6,000 cattle bound for China, resulting in the death of all but two crew members and all animals on board.

The New Zealand government’s decision to end live export by sea was made in 2021 following a review of the live export sector prompted by the sinking. A two-year transition period will end on April 30, 2023. The phase-out allowed impacted farmers time to adjust their supply chains and move to different business models.

O’Connor reaffirmed the government’s commitment to animal welfare and its aim to protect its reputation as a world-leading food producer. The decision to ban live exports by sea was supported by the National Animal Welfare Advisory Committee.

“Since 2015, live exports by sea have represented only 0.32 per cent of primary sector export revenue. Whilst we acknowledge the economic benefits for some farmers, we also have to protect the international reputation of our annual $53 billion dollar primary export industry. This is why we initiated the review in 2019 and subsequently made the decision to cease live exports by sea by the end of April 2023,” said O’Connor.

O’Connor further stated that the government’s decision is part of a number of moves to protect future export growth. New Zealand will instead work with trading partners to improve the productivity and efficiency of their livestock production systems.

“As global consumer trends change, we must change alongside them or risk being left behind. This Government is committed to ensuring our farmers stay at the forefront of sustainable and ethical trade, and that every part of our food production system upholds high standards of animal welfare,” said O’Connor.

gcaptain.com

Διώρυγα της Κορίνθου: Η ιστορία της και το όνειρο που κράτησε 2.300 χρόνια

 ....θαύμα της εποχής αλλά και χαμένο όνειρο, χάθηκε η ευκαιρία να γίνει ένα αξιοθέατο, και ένα πραγματικά λειτουργικό κανάλι.. Όσο για τα πλοία που περνάνε σήμερα, ας το αφήσουμε στην άκρη μέχρι να ξαναλειτουργήσει η διώρυγα...

+++


Λόγω της γεωγραφικής θέσης αναδείχθηκε από την αρχαιότητα σε σπουδαίο ναυτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο

Η Διώρυγα της Κορίνθου υπήρξε ένα κατασκευαστικό όνειρο – πρόκληση που κράτησε 2.300 χρόνια.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η «Άφνειος Κόρινθος» αναδείχθηκε από την αρχαιότητα σε σπουδαίο ναυτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο.

Η δυσκολία στη μεταφορά των εμπορευμάτων δια ξηράς ώθησε τον Τύραννο της Κορίνθου Περίανδρο να κατασκευάσει τον περίφημο δίολκο, ένα πλακόστρωτο διάδρομο, «ντυμένο» με ξύλα, πάνω στον οποίο γλιστρούσαν τα πλοία της εποχής αλειμμένα με λίπος για να περάσουν τον Ισθμό από τη μια ακτή στην άλλη. Τα πανάκριβα τέλη (διόδια) που καταβάλλονταν στην Κόρινθο ήταν και το πιο σημαντικό έσοδο της πόλης.

Από μαρτυρίες αρχαίων συγγραφέων προκύπτει ότι ο Περίανδρος ήταν ο πρώτος που σκέφθηκε και τη διάνοιξη του Ισθμού, γύρω στο 602 π.Χ. Γρήγορα, όμως, εγκατέλειψε το σχέδιο του, από το φόβο ότι θα προκαλούσε την οργή των Θεών, έπειτα από το χρησμό της Πυθίας που έλεγε: «Ισθμόν δε μη πυργούτε μήδ’ ορύσσετε. Ζευς γαρ έθηκε νήσον η κ’ εβούλετο». Το πιθανότερο είναι ότι ο χρησμός προκλήθηκε από τους ιερείς των διαφόρων ναών, που φοβήθηκαν ότι διανοίγοντας τον Ισθμό θα έχαναν τα πλούσια δώρα και αφιερώματα των εμπόρων, που δεν θα είχαν πια λόγο να μένουν στην Κόρινθο.

Ο βασικός, όμως, λόγος που ανάγκασε τον Περίανδρο να εγκαταλείψει το σχέδιό του δεν ήταν η θεϊκή οργή αυτή καθαυτή, αλλά οι τεράστιες τεχνικές δυσκολίες εκτέλεσης του έργου και τα οικονομικά συμφέροντα της Κορίνθου, που επιθυμούσε να διατηρήσει την προνομιούχο θέση της ως «κλειδούχος» του διαμετακομιστικού εμπορίου της Μεσογείου. Άλλωστε, η συνέχιση του «περάσματος» των πλοίων δια της «διόλκου» δεν παρουσίαζε ιδιαίτερα προβλήματα στην Κόρινθο, διότι τα τότε πλοία ήταν μικρών διαστάσεων (τριήρεις) και η μυϊκή δύναμη των δούλων και των ζώων ήταν επαρκής για το σκοπό αυτό.

Τρεις αιώνες αργότερα, το 307 π.Χ., ο Δημήτριος ο Πολιορκητής επιχείρησε να θέσει σ’ εφαρμογή το ίδιο σχέδιο, αλλά εγκατέλειψε την ιδέα, όταν οι Αιγύπτιοι Μηχανικοί που έφερε γι’ αυτό το σκοπό τον διαβεβαίωσαν ότι η διαφορά της στάθμης του Κορινθιακού από τον Σαρωνικό ήταν τέτοια που με την τομή του Ισθμού τα νερά του Κορινθιακού που θα χύνονταν στον Σαρωνικό θα τον πλημμύριζαν, με συνέπεια την καταπόντιση της Αίγινας και των γειτονικών νησιών και ακτών.

Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, ο Ιούλιος Καίσαρ το 44 π.Χ. και ο Καλιγούλας το 37 π.Χ. έκαναν ανάλογα σχέδια, τα οποία όμως εγκαταλείφθηκαν για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους. Στα σχέδια αυτά βασίσθηκε ο Νέρωνας, όταν αποφάσισε το 66 μ.Χ. να πραγματοποιήσει το έργο. Οι εργασίες άρχισαν το 67 μ.Χ. και από τις δυο άκρες (Κορινθιακό – Σαρωνικό), και χρησιμοποιήθηκαν τότε χιλιάδες εργάτες. Την έναρξη των εργασιών έκανε ο ίδιος ο αυτοκράτορας, στις 28 Νοεμβρίου, δίδοντας το πρώτο χτύπημα στη γη του Ισθμού με χρυσή αξίνα.

Οι εργασίες εκσκαφής είχαν προχωρήσει σε μήκος 3.300 μ., σταμάτησαν όμως, όταν ο Νέρωνας αναγκάστηκε να γυρίσει στη Ρώμη για να αντιμετωπίσει την εξέγερση του στρατηγού Γάλβα. Τελικά, με το θάνατο του Νέρωνα -που συνέβη λίγο μετά την επιστροφή του- το έργο εγκαταλείφθηκε. Το πόσο σοβαρή και μελετημένη ήταν η προσπάθειά του αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι κατά την οριστική διάνοιξη της διώρυγας, στους νεότερους χρόνους, βρέθηκαν 26 δοκιμαστικά πηγάδια βάθους 10 μέτρων το καθένα και διάφοροι τάφροι της εποχής του.

Ο επόμενος που επιχείρησε να διανοίξει τη διώρυγα ήταν ο Ηρώδης ο Αττικός, αλλά οι προσπάθειες του σταμάτησαν σχεδόν αμέσως, όπως και αυτές των Βυζαντινών που ακολούθησαν. Αιώνες αργότερα, οι Ενετοί προσπάθησαν να διανοίξουν τον ισθμό ξεκινώντας, αυτή τη φορά, τις εκσκαφές από τον Κορινθιακό. Οι μεγάλες, όμως, δυσκολίες που συνάντησαν οδήγησαν και πάλι στη διακοπή των εργασιών.

Ο Ισθμός της Κορίνθου το 1907
Το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας βρήκε την Ελλάδα στο κατώφλι της βιομηχανικής εποχής. Οι συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές και ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, προβλέποντας τη μεγάλη σημασία που θα είχε γενικότερα για την ανάπτυξη της χώρας η κατασκευή της διώρυγας, ανέθεσε τη σχετική μελέτη σε ειδικό μηχανικό. Το κονδύλι, όμως, των 40 εκατομμυρίων χρυσών φράγκων που κρίθηκε αναγκαίο σύμφωνα με τον προϋπολογισμό δαπάνης για την εκτέλεση του έργου, δεν μπορούσε να εξευρεθεί από τη διεθνή χρηματαγορά, πολύ περισσότερο δε να διατεθεί από τον ελληνικό προϋπολογισμό. Έτσι, η προσπάθεια του κυβερνήτη εγκαταλείφθηκε.

Με τη Βιομηχανική Επανάσταση του 19ου αιώνα, η τεχνολογική εξέλιξη επέτρεψε την υλοποίηση της πανάρχαιας ιδέας διόρυξης του Ισθμού. Η πραγματοποίηση του έργου κρίθηκε αναγκαία από τη μελέτη των συνθηκών του διεθνούς εμπορίου και της ναυτιλίας στη Μεσόγειο. Έτσι, άρχισε η προσπάθεια εξεύρεσης κεφαλαίων από τη διεθνή χρηματαγορά. Η δια του Ισθμού οδός παρείχε δυο σημαντικά πλεονεκτήματα στη διεθνή ναυτιλία και κατ’ επέκταση στο διεθνές εμπόριο: Ασφάλεια και Οικονομία. Η παράκαμψη των επικίνδυνων ακρωτηρίων Κάβο Μαλέα και Κάβο Ματαπά δεν θα μείωνε μόνο τους κινδύνους από ναυτικά ατυχήματα, αλλά και το κόστος μεταφοράς (ασφάλιστρα, καύσιμα, χρόνος).

Μετά τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, η Κυβέρνηση Ζαΐμη έλαβε την απόφαση τομής του Ισθμού και το Νοέμβριο του 1869 ψήφισε το νόμο της «περί διορύξεως του Ισθμού της Κορίνθου». Με το νόμο αυτό είχε δικαίωμα να παραχωρήσει σε εταιρεία ή ιδιώτη το προνόμιο κατασκευής και εκμετάλλευσης της Διώρυγας. Το ελληνικό δημόσιο κατακύρωσε το έργο το 1881 στον στρατηγό Στέφανο Τύρρ, μαζί με το προνόμιο εκμετάλλευσης της διώρυγας για 99 χρόνια.



Ο Ισθμός της Κορίνθου το 1907

Οι εργασίες διάνοιξης ξεκίνησαν στις 23 Απριλίου 1882. Η μελέτη του έργου έγινε από τον Ούγγρο Β. Gerfer, αρχιμηχανικό της διώρυγας Φραγκίσκου στην Ουγγαρία, και ελέγχθηκε από τον μηχανικό Daujats, αρχιμηχανικό της διώρυγας του Σουέζ. Για την τελική κατάληξη έγιναν μελέτες τριών χαράξεων. Ως η πιο σωστή και οικονομική, προκρίθηκε η χάραξη που είχε εφαρμόσει ο Νέρωνας. Υστερα, όμως, από 8 χρόνια, η εταιρεία αυτή διέκοψε τις εργασίες της -εξαιτίας της εξάντλησης όλων των κεφαλαίων της- και τελικά διαλύθηκε.

Τη συνέχιση του έργου ανέλαβε ελληνική εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία της Διώρυγας της Κορίνθου» υπό τον Ανδρέα Συγγρό, που ανέθεσε την εκτέλεση των εργασιών στην εργοληπτική εταιρεία του Α. Μάτσα, η οποία και αποπεράτωσε το έργο. Αυτό το οικονομικό τόλμημα, αυτός ο τεχνικός άθλος, με τη χρησιμοποίηση 2.500 εργατών και των τελειότερων μηχανικών μέσων της εποχής, ολοκληρώθηκε μετά 11 χρόνια. Τα εγκαίνια έγιναν με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια στις 25 Ιουλίου 1893, από το πρωθυπουργό Σωτήριο Σωτηρόπουλο.

Η διώρυγα κόβει σε ευθεία γραμμή τον Ισθμό της Κορίνθου σε μήκος 6.346 μ. Το πλάτος της στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 24,6 μ. και στο βυθό της 21,3 μ., ενώ το βάθος της κυμαίνεται μεταξύ 7,50 έως 8 μ. Ο συνολικός όγκος των χωμάτων που εξορύχτηκαν για την κατασκευή της έφθασε τα 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η γεωλογική σύσταση των πρανών της Διώρυγας είναι ανομοιόμορφη, με ποικιλία γεωλογικής συστάσεως εδαφών. Μία ιδιομορφία, που κατά καιρούς είχε ως συνέπεια την κατάπτωση μεγάλων χωμάτινων όγκων και κατά συνέπεια το κλείσιμο του καναλιού. Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας της έως το 1940, η Διώρυγα παρέμεινε κλειστή για διάστημα τεσσάρων χρόνων. Μεγάλη διακοπή της λειτουργίας της έγινε και το 1944, όταν οι Γερμανοί, κατά την αποχώρησή τους, ανατίναξαν τα πρανή, προκαλώντας την κατάπτωση 60.000 κυβικών μέτρων χωμάτων. Οι εργασίες εκφράξεως διήρκεσαν πέντε χρόνια (1944-1949).



Τα εγκαίνια

Σήμερα, η Διώρυγα της Κορίνθου αποτελεί διεθνή κόμβο θαλάσσιων συγκοινωνιών και εξυπηρετεί περί τα 12.000 πλοία ετησίως, όλων των εθνικοτήτων.

Πηγή: pronews.gr


Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τριτοκοσμικές συνθήκες για το επιβατικό κοινό στο λιμάνι του Λαυρίου

 ....όταν για τα αυτονόητα χρειάζεται η ερώτηση βολευτών που περίμεναν χρόνια για να κάνουν την σχετική ερώτηση, τότε σημαίνει ότι το κράτος δεν βλέπει ούτε μπροστά στα πόδια του.... Τι να πεις για την Ηγουμενίτσα, αλλά ακόμα και για τον Πειραιά, που είναι μέσα στα μάτια τους, αλλά στον εντοπισμό προβλημάτων κυττάζουν αλλού...

Ζήτω το ναυτιλιακό έθνος

Ζήτω η πολιτική προσέγγισης ναυτικών, ζήτω για την έκδοση φυλλαδίου που χρειάζεται ένας και μισός μήνας για την έκδοση του, ζήτω και πάλι ζήτω.....


22 Απριλίου, 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Τριτοκοσμικές συνθήκες για το επιβατικό κοινό στο λιμάνι του Λαυρίου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου έχει ακολουθήσει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία τα τελευταία χρόνια. Γεγονός που οφείλεται σύμφωνα π.χ. με το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, σε «100 % επιχειρηματική δραστηριότητα δεδομένου ότι ο ΟΛΛ ΑΕ δεν έχει δεχτεί καμία επιχορήγηση ή άλλη ενίσχυση.» https://www.naftemporiki.gr/maritime/1429425/organismos-limena-layrioy-i-oikonomiki-poreia-toy-xeperase-kathe-prosdokia-to-2022/

Λειτουργεί δε ως Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου με το Ν.3429/2005 «Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (Δ.Ε.Κ.Ο.)». Ανάμεσα στους καταστατικούς σκοπούς του ΟΛΛ ΑΕ, περιλαμβάνονται «η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών μέσω τεχνολογικού και οργανωτικού εκσυγχρονισμού», «η μέριμνα αισθητικής και λειτουργικής διάρθρωσης του λιμένα» και «η εποικοδομητική συνεργασία με τους χρήστες του λιμένα» όπως αυτά αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του φορέα. https://oll.gr/etairiko-profil/
Στην αρμοδιότητα του ΟΛΛ ΑΕ, και χωροθετημένος στο βορειοανατολικό τομέα υπάρχει επιβατικός σταθμός, εμβαδού 2.700 τ.μ. όπου υπάρχουν οι υποδομές των απαραίτητων ελέγχων (διαβατηριακός, αστυνομικός, τελωνειακός) που υπαγορεύονται από την προσαρμογή στον Κώδικα ISPS και στη συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ.

Δυστυχώς, ο εν λόγω επιβατικός σταθμός δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί από τους ταξιδιώτες των ακτοπλοϊκών γραμμών για Κέα, Κύθνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τα Ψαρά, την Λήμνο, την Άνδρο, την Τήνο, τη Σύρο, την Καβάλα, (σύμφωνα πάλι με την ιστοσελίδα του ΟΛΛ ΑΕ) και όπου αλλού ταξιδεύουν τα πλοία με ελλιμενισμό στο Λαύριο.
Έτσι, οι επιβάτες οι οποίοι χρειάζεται να ταξιδέψουν ή αναμένουν κόσμο με πλοία τα οποία αποπλέουν ή καταπλέουν στο Λαύριο στοιβάζονται σε ένα υπόστεγο, το οποίο δεν παρέχει προστασία ούτε από τους ανέμους ούτε από τη βροχή. Εννοείται ότι δεν υπάρχει χώρος ούτε για προσωρινή εναπόθεση των αποσκευών, ούτε για όλους όσους χρειάζεται να περιμένουν, καθώς είναι εξαιρετικά μικρός σε εμβαδόν. Πρόκειται για τριτοκοσμικές συνθήκες, οι οποίες ιδιαίτερα το χειμώνα καθιστούν το Λιμένα Λαυρίου ένα δυστοπικό χώρο για τους ταξιδιώτες.
Σημειώνεται επίσης ότι πρώτον, ο λιμένας Λαυρίου δεν εξυπηρετείται από δημόσια συγκοινωνία αν και ο προαστιακός σιδηρόδρομος είχε αναγγελθεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και αργότερα πάλι (https://www.4troxoi.gr/epikairotita/proastiakos-epektasi-os-to-layrio/, http://ypodomes.blogspot.com/2009/10/blog-post_28.html , https://www.irafina.gr/proastiakos-i-istoria-tis-epektasis-pros-rafina-lavrio-oi-stathmoi-oi-grammes-pou-tha-leitourgoun/ , και δεύτερον ότι, οι υπηρεσίες των ΚΤΕΛ Αττικής που προσεγγίζουν το λιμένα δεν εντάσσονται σε κάποια σχεδιασμό συνδυασμένων μεταφορών.
Έτσι σε έκτακτες περιπτώσεις, π.χ. απαγορευτικού απόπλου, οι επιβάτες αναγκάζονται να περπατήσουν μέχρι την πόλη του Λαυρίου για να βρουν κάπου να αναμένουν τον απόπλου. Επίσης σε άλλες περιπτώσεις, όπως π, χ, σε πρόσφατη σχολική εκδρομή του Γυμνασίου ΛΤ Κέας, χρειάστηκε να γίνει αίτημα στην ακτοπλοϊκή εταιρεία ώστε να ανοίξει το πλοίο για να μπουν οι αποσκευές των μαθητών/-τριών, για να μην τις κουβαλούν 6 ώρες μαζί τους μέχρι τον απόπλου, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό.

Επειδή από τα παραπάνω συνάγεται ότι είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρχει ένας χώρος αναμονής των επιβατών και φύλαξης των αποσκευών με παραχώρηση τμήματος από τον έτοιμο επιβατικό σταθμό.

Επειδή οι υποδομές αυτές έχουν κατασκευαστεί με τα χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων και πρέπει να λειτουργούν ανταποδοτικά και να γίνεται η πλέον επωφελής και λελογισμένη χρήση αυτών.

Επειδή κρίνεται ως οικονομικά και κοινωνικά ασύμφορο να υπάρχει ένα τεράστιο κτίριο κλειστό, το οποίο να λειτουργεί μόνο κάποιες ημέρες του χρόνου, όταν προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια το Λαύριο

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί,

1) Για ποιο λόγο παραμένει κλειστός ο σταθμός για τους ταξιδιώτες;
2) Δεν θα ήταν λογικό να υπάρχει πρόβλεψη να παραχωρηθούν κάποια τετραγωνικά για να μπορούν να αναμένουν οι ταξιδιώτες αξιοπρεπώς τα ακτοπλοϊκά τους δρομολόγια;
3) Με δεδομένο ότι ο Οργανισμός Λιμένα Λαυρίου ΑΕ είναι ένας «υγιής» οικονομικά οργανισμός, δε θα μπορούσε να μεριμνήσει για τους χιλιάδες επιβάτες των ακτοπλοϊκών γραμμών;
4) Θα υπάρξει σχεδιασμός να εξυπηρετείται το Λιμάνι του Λαυρίου και οι χιλιάδες επιβάτες των ακτοπλοϊκών γραμμών από τερματικό σταθμό των δημόσιων μεταφορών;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Συρμαλένιος Νικόλαος
Μιχαηλίδης Αντρέας
Παππάς Νίκος

limenikanea.gr

Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

CREW WELFARE WEEK

.....φαίνεται  ότι τρέχετε ημερολογιακά.... αλλά για ποιο welfare μιλάτε?

Μπορεί ν αναστηθεί με λεηλατημένο το ΝΑΤ? με συντάξεις πείνας? με άφαντους Έλληνες ναυτικούς?? που τους έχουν κερδίσει τα μπαράκια? πως???

Η καλοπέραση... στο πλοίο έχει περάσει πια , το κράτος, αυτό που υπάρχει δηλαδή, δεν ενδιαφέρεται εκτός από το να τσιμπήσει κάνα γραμμάριο χόρτο στην είσοδο των πλοίων και να βάλει χειροπέδες στον Πλοίαρχο για επέτρεψε την επιβίβαση στο πλοίο πέντε υπεράριθμων επιβατών. Το ότι τον είχαν σπάσει στο ξύλο δεν το εξετάζουν , σάμπως αυτοί τις έφαγαν??

Συνεχίστε να γράφετε για το welfare  και το welbeing πιθανόν που όμως δεν υπάρχουν... 

+++

 20/06/2023

Our seafarers are the essential workers who keep the maritime industry moving. Ship managers acknowledge that, focusing on ways to improve their work and life onboard. Furthermore, in the current industry’s busy agenda, which sheds focus on ESG topics, crew welfare is definitely on top, being a key ‘Social’ issue.

During these challenging times, maritime stakeholders are continuously bringing seafarers’ wellbeing on the surface and taking part in many initiatives which prove the power of collaboration in crew welfare as well. Providing proper recreational facilities on board and ensuring a Diverse, Equal & Inclusive environment are among their key concerns.

With that in mind, we are pleased to announce the 3rd edition of Crew Welfare Week as an industry initiative to discuss and embrace the role of the seafarers in shipping.

With a full week of events, in the event page and the www.safety4sea.com we would like to bring together many of the stakeholders to discuss a number of topical issues. We hope that you will find the program interesting, and we look forward to engaging you in any way with the course of events!

Apostolos Belokas
Managing Editor, SAFETY4SEA

Νίκος Καβαλλιέρος: Τα ξύλινα πλοία είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά και πρέπει να τα διαφυλάξουμε

 07/04/2023

Νίκος Καβαλλιέρος: Τα ξύλινα πλοία είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά και πρέπει να τα διαφυλάξουμε

«Κυρίως τα ξύλινα παραδοσιακά πλοία αλλά και τα σιδηρά είναι η ιστορία μας, είναι η παράδοση μας, αλλά είναι 'προδομένα', καθώς θα έπρεπε το υπουργείο Πολιτισμού να τα επιδοτήσει όπως γίνεται αντίστοιχα σε άλλες χώρες και να συνεχίσουν να αξιοποιούνται τουριστικά όπως για παράδειγμα να γίνουν airbnb», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο maritimes.gr ο κ. Νίκος Καβαλλιέρος, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών & Ναύαρχος Εν Αποστρατεία. Αντίθετα όπως τόνισε, «Η Ελλάδα όχι μόνο δεν τα διατήρησε αλλά κατέστρεψε το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό παράκτιο στόλο που είχε».

Ο κ. Καβαλλιέρος ανατρέχοντας στο χρόνο πίσω σημείωσε ότι Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο τα πλοία που εμπορεύονταν στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο ήταν τα ξύλινα περάματα, που ήταν καθαρά ελληνικής κατασκευής και είχαν σχεδιαστεί για τον κυματισμό του Αιγαίου. Όλες οι μετακινήσεις μεταξύ των νησιών και της Ηπειρωτικής Ελλάδος γίνονταν με αυτά τα σκαριά, τα οποία είχαν φτάσει να είναι έως και 50 μέτρα αλλά και να μεταφέρουν έως και 1000 τόνους φορτίου. Με αυτά τα πλοία ήταν εφικτή η μετακίνηση επιβατών, φορτίων αλλά και αλιευτικών μέχρι το 1950. Έκτοτε τα ξύλινα πλοία άρχισαν να παραχωρούν τη θέση τους στα σιδηρά πλοία, με πανιά και μηχανές εσωτερικής καύσεως. Σχετικά με την ασφαλή μεταφορά επιβατών και φορτίου ό κ. Καβαλιέρρος επεσήμανε πως «Η ναυτοσύνη των Ελλήνων ήταν πολύ σημαντική και τα ναυτικά ατυχήματα εκείνης της εποχής ήταν ελάχιστα, καθώς γνώριζαν και τις θάλασσες και τον καιρό. Ήταν οι προάγγελοι της μετέπειτα ελληνικής ακτοπλοΐας. Το 1960-70 τα πλοία ήταν ελάχιστα, παλιά δεξαμενόπλοια τα οποία μετατρέπονταν σε άλλα είδους πλοία».

kavallierosΑναφερόμενος στον Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών ο Πρόεδρος του, ανάφερε ότι Δημιουργήθηκε το 1999, καθώς είχαν αρχίσει από το 1990 και καταστρεφόντουσαν με επιδότηση από την ΕΕ όλα τα αλιευτικά σκάφη για να περιορίσουν την αλιεία. Ωστόσο όπως είπε «Η Ελλάδα ερμήνευσε λάθος το ποια σκάφη θα καταστραφούν αλλά και που θα πάει η επιδότηση». Συγκεκριμένα είπε ότι «Αν και σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία υπήρχαν τρεις επιλογές και αυτές ήταν η βύθιση, η αλλαγή χρήσης και η καταστροφή, η Ελλάδα προώθησε την τρίτη». Διευκρινίζοντας ότι στο παρελθόν υπήρχαν 13.500 σκάφη και πλέον έχουν μείνει περίπου 1000. Την ίδια ώρα κ. Καβαλλιέρος τόνισε ότι η πρόταση του Συνδέσμου είναι η μη καταστροφή τους αλλά η αλλαγή χρήσης τους, ώστε να γίνουν τουριστικά και να κάνουν για παράδειγμα το γύρω ενός νησιού, με αποτέλεσμα ούτε ο αλιέας να χάνει τη δουλειά του, ούτε το πλοίο να καταστρέφεται.

Εν τω μεταξύ ανάφερε ότι άλλες χώρες όπως η Τουρκία έχουν μάθει την τέχνη μας και κατασκευάζουν ξύλινα σκάφη αλλά και τα αξιοποιούν τουριστικά, σημειώνοντας ότι τα πλαστικά σκάφη δεν υπερέχουν σε τίποτα. Σχετικά με το αν υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία και κυρίως το προσωπικό στην χώρα μας, ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν κάποιοι που ακόμη ασχολούνται με το επάγγελμα, αλλά θα ήταν ωφέλιμο να δημιουργηθεί μια σχολή, δεδομένου ότι τα συναρμόδια υπουργεία θα συντονιστούν και θα ενισχύσουν την παράδοση μας. Τέλος, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί και ένα μουσείο παραδοσιακών σκαφών, καθώς αυτά σύμφωνα με την Ουνέσκο αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά και θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε.


maritimes.gr

Μεταφορά υπεράριθμων επιβατών στην Κάλυμνο – Συνελήφθη ο Πλοίαρχος

......κάτι πολύ σημαντικό,  ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ  του βάλατε??

Κανονικά θα έπρεπε να τους αφήσει έξω να κάνουν Ανάσταση στην Κω, και ο τοπικός βουλευτής που θα τους έβγαζε την γλώσσα να τους κανόνιζε και μία αυστηρή στα Ίμια..

Αυτά είναι τα στραβά των συνήθως τραμπούκων του ΛΣ. Να σε πιάσουν για καμμιά φωτογραφία στο λιμάνι. και να σε πάνε μέσα με βραχιόλια όχι σαν αυτά της Καιλή βεβαίως βεβαίως. Κάποιος τους ρώτησε γιατί πάτε τον Πλοίαρχο μέσα? απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν ποιος είναι, και το κυριότερο τους χάλασε το τσιμπούσι με τις φωτογραφίες που τραβούσε.... Ξεφτίλα

Αυτά , σε αντίθεση με τον ρομαντικό αναγνώστη του προηγούμενου ποστ,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

+++

 17 Απριλίου, 2023

Συνελήφθη απογευματινές ώρες χθες ο Πλοίαρχος Ε/Γ-Δ/Ρ πλοίου στην Κάλυμνο, από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, διότι μετά από καταμέτρηση επιβατών κατά τον κατάπλου του πλοίου από τον λιμένα Μαστιχαρίου ν. Κω, διαπιστώθηκε ότι έφερε υπεράριθμους επιβάτες.

Συνολικά καταμετρήθηκαν εκατόν είκοσι εννέα (129) επιβάτες, αντί του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού των εκατόν εκατόν είκοσι τέσσερα (124), βάσει του ισχύοντος Πρωτοκόλλου Γενικής Επιθεώρησης του πλοίου.

Από το Λιμεναρχείο Καλύμνου που διενεργεί την προανάκριση, επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Στο «σφυρί» πολλά σκάφη του Λιμενικού

 

Δημοσιεύουμε επιστολή ανώνυμου αναγνώστη των “ΛΝ”:

Αγαπητά «Λιμενικά Νέα»,

Την προσοχή μου τράβηξε η σημερινή σας ανάρτηση με τίτλο «Το τελευταίο “αντίο” 

στο ΠΠΛΣ 040 “Πλωτάρχης Καζάκος Ηλίας”» και τα συναισθήματα που διακατείχαν 

το συνάδελφό σας, που έκανε τη δημοσίευση αυτή στα ΜΚΔ.

…και σκέφτηκα, αφού το σκάφος αυτό είναι τόσο «εμβληματικό» για κάποιους 

συναδέλφους σας, γιατί το Λιμενικό επιμένει να το δημοπρατήσει , αντί να το κρατήσει 

για ιστορικούς λόγους και να το χρησιμοποιήσει ως επισκέψιμο μουσειακό έκθεμα, 

π.χ. κατά τα πρότυπα του m/v “Hellas Liberty”;;;

Έχει το Λιμενικό τόσο μεγάλη ανάγκη τις €9.600 της τιμής πώλησής του;;;

Έχω τη βεβαιότητα ότι πολλοί πρόθυμοι χορηγοί θα βρεθούν για να χρηματοδοτήσουν 

τη διατήρησή του ΠΠΛΣ 040 ως «μουσείο», που θα το επισκέπτονται οι νεότεροι αλλά 

και τα πληρώματα που το υπηρέτησαν, και που το Λιμενικό θα το έχει σαν μνημείο 

της ιστορίας του και σαν σύμβολο της σύγχρονης ταυτότητάς του, που τόσο πασχίζει 

να αποκτήσει…

Πιο πολύ, όμως, μου τράβηξε την προσοχή το δημοσίευμα στο οποίο παρέπεμπε 

ο σύνδεσμος που περιλάβατε και από τον οποίο προκύπτει ότι, το Λιμενικό «βγάζει στο σφυρί»

 όχι ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά είκοσι πέντε (25) πλωτά σκάφη του, τα περισσότερα 

αν όχι όλα ευρισκόμενα στην Ελευσίνα.  Οι δε τιμές εκκίνησης της δημοπράτησής 

τους «πάρα πολύ χαμηλές» για τα περισσότερα από αυτά, παρότι το καθένα από 

τα οποία «κουβαλά» τη δική του ιστορία.

Όμως, μέσα στην πληθώρα των ανά την επικράτεια δημοπρατούμενων σκαφών, 

εντόπισα πολλά (θαλαμηγά, ιστιοφόρα κλπ.) που κατασχέθηκαν για διακίνηση 

μεταναστών και τα οποία ξαναπωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές…

Και διερωτώμαι, με ποιο τρόπο προεξοφλεί το Λιμενικό ότι αυτά δεν θα 

ξαναχρησιμοποιηθούν για ίδιους ή παρόμοιους σκοπούς;;;

Μήπως, σε τέτοιες περιπτώσεις, θα έπρεπε αυτά τα πλεούμενα με συνοπτικές 

διαδικασίες να καταλήγουν στην πυρά αντί να βγαίνουν στο σφυρί

δηλαδή να καταστρέφονται αντί να ξαναμπαίνουν στο «παιχνίδι», αυτή τη φορά 

με τη σφραγίδα του Ελληνικού Δημοσίου;;;

Μήπως, επιτέλους, στην Ελλάδα θα έπρεπε να εφαρμοστεί το μέτρο της καταστροφής 

τους, που εδώ και τόσα χρόνια εφαρμόζεται στην Ιταλία και αλλού, ιδίως για σκάφη 

που έχουν αναμιχθεί ή που πιθανολογείται να ξαναχρησιμοποιηθούν για παράνομες

δραστηριότητες, ιδίως όταν η δημοπράτησή τους τυχαίνει να γίνεται στο Ανατολικό 

Αιγαίο (Λέρος), που είναι τόσο μα τόσο κοντά στους λαθροδιακινητές των έναντι 

τουρκικών παραλίων;;;

Με εκτίμηση για τη φιλοξενία,

Ένας πιστός, αλλά ανώνυμος, αναγνώστης σας…

Δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Σιγκαπούρης έφθασε στο λιμάνι της Αμπιτζάν μετά από πειρατεία

 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Σώο το 20μελές πλήρωμα

Δεξαμενόπλοιο εγγεγραμμένο στον νηογνώμονα της Σιγκαπούρης, που είχαν κυριεύσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα «άγνωστοι» στα ανοικτά της Ακτής Ελεφαντοστού, μπόρεσε να φθάσει στο λιμάνι της Αμπιτζάν και το εικοσαμελές πλήρωμά του είναι σώο, ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι λιμενικές αρχές της Σιγκαπούρης και οι ένοπλες δυνάμεις της Ακτής Ελεφαντοστού.

Πάνω στο Success 9 βρίσκονταν 20 μέλη πληρώματος, ναυτικοί διαφόρων εθνικοτήτων, όταν ανέβηκαν σε αυτό «άγνωστοι» τη Δευτέρα, σε θαλάσσια περιοχή κάπου 550 χιλιόμετρα από τα παράλια της Ακτής Ελεφαντοστού.

«Όλο το πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένων των μελών των πληρώματος από τη Σιγκαπούρη, είναι σώο και αβλαβές και η υγεία του είναι καλή. Το πλοίο έφθασε στο λιμάνι της Αμπιτζάν», ανέφερε η λιμενική αρχή της Σιγκαπούρης σε ανακοίνωσή της.

Επιχείρηση έρευνας που διεξήγαγαν σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ακτής Ελεφαντοστού, με τη βοήθεια αεροσκάφους της αεροπορίας ναυτικού της Γαλλίας, επέτρεψε να εντοπιστεί το τάνκερ το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της αφρικανικής χώρας Λασινά Ντουμπιά, που επίσης διαβεβαίωσε πως όλα τα μέλη του πληρώματος είναι «σώα».

Δεν δόθηκε καμιά άλλη διευκρίνιση, ιδίως για το εάν διεξήχθη επιχείρηση κατά των πειρατών ή εάν εγκατέλειψαν το πλοίο.

Οι αρχές της Σιγκαπούρης είχαν αναφέρει την Τρίτη πως συνεργάζονταν στενά με την πλοιοκτήτρια εταιρεία στην ασιατική πόλη-κράτος, το κέντρο συντονισμού θαλάσσιων επιχειρήσεων διάσωσης στη Μονρόβια, το κέντρο διοίκησης και ελέγχου Τσαγκί της Σιγκαπούρης και με το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας και άλλων χωρών που διαθέτουν σκάφη ανεπτυγμένα στην περιοχή, για να εξακριβωθεί ποια είναι η κατάσταση και να προσφερθεί «βοήθεια», ανάλογα με το τι απαιτείτο.

Ο Κόλπος της Γουινέας θεωρείται τα τελευταία χρόνια πως έχει μετατραπεί πλέον στο επίκεντρο της μάστιγας της πειρατείας στη θάλασσα. Οι περισσότερες επιθέσεις αποδίδονται σε συμμορίες από τη Νιγηρία.

Από το 2021 ωστόσο, οι πειρατές επιτίθενται σε πλοία πιο μακριά από τα παράλια, στα διεθνή ύδατα, σύμφωνα με εφοπλιστικές εταιρείες.

Τον Μάρτιο, πειρατές κατέλαβαν πλοίο που ανήκει σε ναυτιλιακή της Δανίας στα ανοικτά της ΛΔ Κονγκό και απήγαγαν έξι από τα μέλη του πληρώματός του, προτού το εγκαταλείψουν.

Οι επιθέσεις πειρατών και ιδιαίτερα ο ολοένα πιο εξελιγμένος τρόπος δράσης τους ωθούν παράγοντες του ναυτιλιακού τομέα να ζητούν ισχυρότερη διεθνή ναυτική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, κατ’ εικόνα της διεθνούς αποστολής που διεξαγόταν πριν από περίπου μια δεκαετία για να αντιμετωπιστεί η δράση σομαλών πειρατών.


theseanation.gr

portnet.gr

Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Τι σημαίνει να είσαι λιμενικός;

-.-  .-  .-..  ---   .--.  .-  ...  ----  .-

Ο λιμενικός θα έπρεπε να είναι αυτό που είναι και στα υπόλοιπα κράτη , και όχι ένα σώμα για λύπηση, όπως παρουσιάζεται.  Κλήσεις σε αυτοκίνητα, ουρές στα καράβια, και πολλά από τα παρακάτω  δεν είναι αυτό που πρέπει το ένστολο σώμα της ακτοφυλακής. Τα έχουμε γράψει πολλές φορές, έχουμε πολλούς φίλους, αλλά  παρόλο που είναι στρατιωτικό σώμα, το κάνουν να συμπεριφέρεται και να δείχνει σώμα γενικής βοήθειας στην στεριά  κατά 80%. Οι υπηρετούντες στα πλωτά οι ριγμένοι της παρέας....

Η ανθρώπινη διάσταση που αποδίδεται  είναι αυτή αλλά σαν σώμα είναι για άλλες πιο σοβαρές δουλειές, που δεν θέλουμε να γίνονται....

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

+++


 

Λιμενικός δεν είναι αυτός που φοράει μια λευκή στολή, κόβει παραβάσεις στον πολίτη και είναι ο βολεμένος 

δημόσιος υπάλληλος που κάθεται και ”πέφτει ο μισθός”.

Λιμενικός είναι αυτός που κάνει γιορτές μακριά από την οικογένεια του ώστε να  μπορέσεις  εσύ               

 να περάσεις τις δικές σου γιορτές με ασφάλεια. 

Είναι αυτός που κάνει μέτρα τάξης στη βροχή, στο χιόνι ή στον καύσωνα ώστε να μην σε ”πιάσει” κίνηση στο δρόμο,

να περάσουν τα γεροντάκια και η μαμά με το καροτσάκι στο απέναντι πεζοδρόμιο χωρίς να τραυματιστούν.

Λιμενικός είναι αυτός που προστατεύει το περιβάλλον και τις θάλασσες με όλους τους οργανισμούς που ζουν μέσα 

σε αυτή.  Είναι αυτός που θα διασώσει τον συνάνθρωπό με το παιδί του, θα του δώσει το φαγητό που είχε για τη 

βάρδια και θα το σκεπάσει με το μπουφάν του για να να μην κρυώνει, αυτός που θα το πάρει αγκαλιά γιατί τα δικά 

σου χέρια δεν βαστάνε. Είναι αυτός που προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας σου και έρχεται αντιμέτωπος

 με όσους τα επιβουλεύονται.

Λιμενικός είναι αυτός που έρχεται αντιμέτωπος με κακοποιούς, εμπόρους ναρκωτικών και οργανωμένο έγκλημα 

ώστε να εξασφαλίσει το αναφαίρετο δικαίωμα της δικής σου  ασφάλειας. 

Είναι αυτός που με κίνδυνο της δικής του ζωής θα προστατεύσει τη δική σου,  ή την περιουσία σου.

Λιμενικός είναι και αυτός που είναι επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο στο σκάφος για να σε σώσει όταν ξεμείνεις 

με τη βάρκα σου μεσοπέλαγα και βρίσκεσαι σε κίνδυνο. Αυτός που παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα 

πραγματοποιήσει διακομιδή ασθενούς βάζοντας τη δική σου ζωή και υγεία πάνω από τη δική του.

Λιμενικός είναι και αυτός που θα σχολάσει αλλά κάποια στιγμή μέσα στη μέρα ο νους  του θα τρέξει πίσω στην 

δουλειά ή στο περιστατικό που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Aυτός που παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει θα εκτελέσει το καθήκον του  στο ακέραιο.

Λιμενικός είναι αυτός που θα πληρώσει την έκτακτη εισφορά ή θα συνεισφέρει από  το υστέρημά του όταν οι 

οικονομικές συγκυρίες της χώρας το επιβάλουν διότι γνωρίζει   ότι ο διπλανός του έχει και αυτός ανάγκη. 

Είναι αυτός που υπηρετεί μακριά από το σπίτι ή την οικογένειά του και παρότι  αισθάνεται ”αδικημένος” θα εργαστεί 

με φιλότιμο και θα βάλει ”πλάτη”.

Λιμενικός είναι άντρας-γυναίκα-γονιός-σύζυγος-φίλος-γιος-κόρη-αδερφός-γείτονας, το παιδί της διπλανής πόρτας. 

Αυτός που ξενυχτάει όταν εσύ κοιμάσαι και θα εργαστεί  και με το παραπάνω όταν αυτό απαιτηθεί.

Λιμενικός είναι ο αφανής ήρωας της καθημερινότητας ,λειτούργημα, ο αυτοσκοπός  του να προσφέρεις και να 

αφιερώνεις το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου στην  πατρίδα και την κοινωνία.


ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Νικόλαος

Αντιπρόεδρος Ένωσης Λιμενικών Εύβοιας –

Μέλος της Γραμματείας Πλωτών Μέσων ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ (ΠΟΛ)


limenikanea.gr

Μήνυμα του Αρχηγού του Λιμενικού για την εορτή του Πάσχα

ΚΑΛΟ  ΠΑΣΧΑ


+

Ευχαριστίες και ευχές σε γυναίκες και άνδρες του Σώματος

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ στέλνει το δικό το μήνυμα στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος για την εορτή του Πάσχα:

"Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί και Λιμενοφύλακες,
Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σε λίγες μέρες, γιορτάζουμε με ευλάβεια και κατάνυξη τη σημαντικότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Το μήνυμα της εορτής του Πάσχα, είναι πάνω απ' όλα, μήνυμα αγάπης, αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, ελπίδας για τη ζωή, και πορείας αναστάσιμης σε αξίες διαχρονικές και πάντοτε επίκαιρες.

Γυναίκες και Άνδρες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής,

Ως Αρχηγός του Σώματος, είμαι υπερήφανος για τον καθένα από εσάς ξεχωριστά, αναγνωρίζοντας την ανιδιοτελή και άνευ ορίων καθημερινή προσφορά σας, επ' ωφελεία του πολίτη και της κοινωνίας.
Σας διαβεβαιώ ότι είμαι και θα βρίσκομαι πάντα δίπλα σας, σε κάθε δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσετε, έτοιμος να αφουγκραστώ τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σας με σκοπό την επίτευξη του στόχου για ένα Λιμενικό Σώμα σύγχρονο, αποτελεσματικό, ανθρώπινο και ωφέλιμο για την Κοινωνία, τη Ναυτιλία και την Πατρίδα μας.
Εύχομαι το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου να μεταδώσει ακόμα πιο ηχηρά φέτος την ελπίδα, την αισιοδοξία και την ενότητα, ας αγγίξει την καρδιά μας και η φλόγα του Ανέσπερου Φωτός να μεταγγίζει άπλετη χαρά, υγεία και ευτυχία σε εσάς και στις οικογένειές σας.

Χρόνια Πολλά, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!"


portnet.gr

Πόρος: Το Pan Saronic Nemo ξεκίνησε τα δρομολόγια εξερεύνησης του βυθού

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ   , καλα υποβρυχια ταξειδια

+

13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Το πρώτο του δρομολόγιο πραγματοποιήθηκε σήμερα, Μ. Πέμπτη.

Το Nemo θα το βρείτε στην πιάτσα των ταξί στο λιμάνι του Πόρου και θα πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια από τις 10 το πρωί, μέχρι τις 10 το βράδυ, κάθε 3/4 της ώρας. Το ημι-υποβρύχιο δίνει την δυνατότητα στους "εξερευνητές" επιβάτες, να ανακαλύψουν και τις δύο όψεις του Πόρου. Την ώρα που απομακρύνεται από το λιμάνι, οι επιβάτες μπορούν, αν το θελήσουν, να θαυμάσουν τον Πόρο από το κατάστρωμα, διασχίζοντας το πέρασμα Πόρου - Γαλατά, που θα τους οδηγήσει στο σημείο ενδιαφέροντος της υποβρύχιας εξερεύνησης, στο ανατολικό μέρος της Σφαιρίας.

Εκεί, οι επιβάτες θα μυηθούν στον πλούσιο από ψάρια βυθό του Πόρου. Θα δουν μελανούρια, σαργούς, σκάρους, πέρκες, κεφαλόπουλα. Αν είναι τυχεροί, ενδέχεται να δουν και καμιά θαλάσσια χελώνα, ή μια από τις φώκιες που μας επισκέπτονται και αν χτυπήσουν τζακ ποτ ίσως πετύχουν και κάποιο δελφίνι, που πολύ συχνά κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στο λιμάνι, όσο και έξω από αυτό.

Το PanSaronic Nemo χαρίζει μια μοναδική εμπειρία που όλοι θα πρέπει να ζήσουν.

Στο πρώτο δρομολόγιο επέβαινε και ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ο οποίος έκανε την παρακάτω ανάρτηση:

"Πρώτο δρομολόγιο σήμερα για τον Νέμο, το ημι-υποβρύχιο που από φέτος θα αποτελεί την ατραξιόν του λιμανιού μας!
Ένα μεγάλο μπράβο στον καπετάνιο Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο για την επιχειρηματική του κίνηση, η οποία είναι σίγουρο ότι θα τον δικαιώσει!
Δείτε πληροφορίες για τις ώρες και τις διαδρομές του Νέμο στο pansaronic.gr!"

portnet.gr