Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Αλεξανδρούπολη: Το λιμάνι των επτά υπαλλήλων και του επταμελούς ΔΣ

 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Σενάρια και προοπτικές για το μέλλον

Πλήθος σεναρίων κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την ακύρωση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ). Πρόκειται για κρατικό φορέα που απασχολεί επτά (7) υπαλλήλους και διαθέτει επταμελές διοικητικό συμβούλιο, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη του ΔΣ ήταν περισσότερα από τους υπαλλήλους! Το 2021 ο ΟΛΑ παρουσίασε κύκλο εργασιών περίπου 1,47 εκατ. ευρώ, όσα ένα κεντρικό περίπτερο της Αθήνας, από μόλις 600.000 ευρώ το 2020.

Γι’ αυτό το λιμάνι έχει χυθεί πολύ μελάνι τα τελευταία χρόνια, όσο εξελισσόταν ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ. Με την ελπίδα πως θα υπάρξει σοβαρό αμερικανικό ενδιαφέρον, επειδή οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποιούν ήδη ένα τμήμα του. Στο τέλος μάς προέκυψαν κάποιοι ισχυροί, αλλά αδιάφοροι Αμερικανοί και ένας άλλος που υποδυόταν τον επενδυτή! Έτσι, την πλήρωσαν και οι εγχώριοι παίκτες με σοβαρό ενδιαφέρον. Μέχρι και emails για περίεργες επαφές με Βούλγαρους είχαν κυκλοφορήσει κάποιοι που ήθελαν να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Τα κατάφεραν!

Οι προοπτικές της Αλεξανδρούπολης…
Στην ερώτηση «είχε ή δεν είχε προοπτικές το λιμάνι;», η απάντηση είναι θετική, υπό την προϋπόθεση πως θα ενδιαφερόταν κάποιος ισχυρός όμιλος από τη διακίνηση φορτίων, ώστε να αυξήσει τους όγκους που θα διακινούνταν μέσω Αλεξανδρούπολης. Και θα υποστήριζε ενεργά το σχέδιο της σιδηροδρομικής παράκαμψης του Βοσπόρου, που προωθούν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας. Το σχέδιο χρειάζεται και «πολιτικές πλάτες» και σοβαρό επενδυτή στο λιμάνι. Η Αθήνα προχωράει, πάντως, τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και περιμένει τις πρωτοβουλίες της Σόφιας.

…και οι νέες ιστορίες για τον Βόλο
Τώρα, που μας τελείωσε η υπόθεση της Αλεξανδρούπολης, άρχισε να κυκλοφορεί μια νέα ιστορία για το δήθεν έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι του Βόλου! Ο διαγωνισμός για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ. Τουλάχιστον ο ΟΛΒ είχε σχεδόν τριπλάσιο τζίρο το 2021 από τον οργανισμό διαχείρισης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, γύρω στα 5 εκατ. ευρώ. Ελληνικό ενδιαφέρον υπάρχει σίγουρα, και συγκεκριμένα από τον όμιλο Goldair, που συμμετείχε στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Πηγή: powergame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: