Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Καπτ. Γιώργος Βλάχος: H ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΝ και στην Ελλάδα ήταν μονόδρομο.

 ...και πολύ σωστά, αλλά χωρίς να μπαχαλοποιήσουν την κρατική εκπαίδευση  προς χάριν της ιδιωτικής...  Ρίξτε και μια ματιά στα νούμερα να δείτε το κόστος??  Βέβαια όλα αυτά θα είχαν σημασία σε κρατική διοίκηση που προστατεύει και ασχολείται με τους πολίτες, όπου άλλως τε και ο λόγος ύπαρξης του κράτους. Δυστυχώς , με την βοήθεια των ψηφοφόρων πολιτικοί κάνουν μπίζνες, ενώ θα έπρεπε να υπήρχε κρατική μέριμνα για τα σοβαρότερα θέματα.

Μήπως είμαστε ναυτική χώρα?  Ναι, αλλά πως αποδεικνύεται? Άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε...

Κατά τα άλλα, τα πλοία έχουν έλλειμα περίπου 3500 ναυτικών, και οι μαμάδες εξακολουθούν να νταντεύουν τους άφραγκους κανακάρηδες.....


+++ 

 

Μετά την πενταετή επιτυχή λειτουργία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Mediterranean Maritime Academy στην Κύπρο, ξεκινάνε τα προγράμματα Πλοίαρχων και Μηχανικών στον Πειραιά σε συνεργασία με την Cosmos Nautical Training Center. «Υπάρχει αυξημένη ζήτηση της αγοράς για νέους και ικανούς αξιωματικούς.» τονίζει ο καπτ. Γιώργος Βλάχος, επίτιμος Πρόεδρος ΠΕΠΕΝ και σύμβουλος εκπαίδευσης της Ακαδημίας, στο maritimes.gr

Αναφέρεται στο πρόγραμμα σπουδών και στις εγκαταστάσεις, επισημαίνοντας πως «Η συνεργασία με την Cosmos Nautical Training Centre αποτελεί εχέγγυο της επιτυχίας του παρεχόμενου διδακτικού έργου.»

Μιλά για τις επαγγελματικές δυνατότητες και προοπτικές ενός αποφοίτου της σχολής, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφελληνισμού της ελληνικής ναυτιλίας, «Είναι ουτοπικό να θεωρείται ότι τα πλοία θα μπορούν να έχουν Έλληνα πλοίαρχο και πρώτο μηχανικό χωρίς να απασχολούν Έλληνες στις υπόλοιπες ενδιάμεσες θέσεις.

Χωρίς δοκίμους, από όποιες Ακαδημίες και αν προέρχονται, δε θα έχουμε συνέχεια σαν Έλληνες, τόσο στα πλοία όσο και στα ναυτιλιακά γραφεία.»

Ποιοι οι λόγοι της απόφασης σας να ξεκινάνε τα προγράμματα Πλοίαρχων και Μηχανικών στον Πειραιά και γενικότερα μιλήστε μας για αυτή την εξέλιξη.

Η λειτουργία της Mediterranean Maritime Academy στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει δημιουργήσει μια μεγάλη δυναμική στο χώρο της ναυτικής εκπαίδευσης.

Είναι η μοναδική ιδιωτική Ακαδημία Ε.Ν. με αμιγή φοίτηση και εξετάσεις στα Ελληνικά στην Ελλάδα, εγκεκριμένη και για τα προαγωγικά διπλώματα έως και Α’ πλοιάρχου και μηχανικού αντίστοιχα και έτυχε μεγάλης αποδοχής τόσο από Έλληνες όσο και από Κυπρίους σπουδαστές που έχουν στόχο μια καριέρα στη θάλασσα.

Παράλληλα, λόγω της αυξημένης ζήτησης της αγοράς για νέους και ικανούς αξιωματικούς σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό εισακτέων σπουδαστών στις Ελληνικές ακαδημίες, η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΝ και στην Ελλάδα, ήταν μονόδρομος.
Έτσι λοιπόν, αφουγρκαζόμενοι την ανάγκη αυτή και μετά από αιτήματα πολλών παιδιών αλλά και των οικογενειών τους για τη δυνατότητα φοίτησης σε ιδιωτική ΑΕΝ στη χώρα μας, προχωρήσαμε στην ίδρυση παραρτήματος της Mediterranean Maritime Academy στον Πειραιά, με την έγκριση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ποιούς απευθύνονται τα προγράμματα σπουδών;

Τα προγράμματα σπουδών απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να γίνουν αξιωματικοί του Ε.Ν. και να ταξιδέψουν σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη, στελεχώνοντας τον ελληνόκτητο αλλά και τον παγκόσμιο στόλο.

Ακολουθώντας το πρόγραμμα εκπαίδευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), δεν υπάρχουν όρια ηλικίας των σπουδαστών, ως τεχνικά και επαγγελματικά ιδρύματα, παρέχοντας τη δυνατότητα να σπουδάσουν τη ναυτική επιστήμη όσοι πραγματικά το επιθυμούν ανεξάρτητα αν έχουν ολοκληρώσει και άλλες σπουδές.

Μιλήστε μας για τις εγκαταστάσεις και για το πρόγραμμα σπουδών;

Οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες, λειτουργικές και με τον απαραίτητο και σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό ώστε να παρέχεται η βέλτιστη εκπαίδευση, τόσο σε θεωρητικά μαθήματα, όσο και μέσω προσομοιωτών γέφυρας, μηχανοστασίου, ηλεκτρονικών χαρτών, τηλεπικοινωνιών κ.α. Οι εκπαιδευτές στα μαθήματα ειδικότητας είναι έμπειροι πλοίαρχοι και μηχανικοί οι οποία διαθέτουν μεγάλη προϋπηρεσία στα πλοία και πλέον προσφέρουν απλόχερα γνώσεις και εμπειρία στους νέους σπουδαστές και αυριανούς αξιωματικούς. Επίσης το διδακτικό προσωπικό πλαισιώνεται από ικανό αριθμό επιστημονικών συνεργατών για όλα τα διδασκόμενα μαθήματα, όπως Αγγλικά, Ναυπηγική, Μαθηματικά, Φυσική, Ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.α.

Η συνεργασία με την Cosmos Nautical Training Centre αποτελεί εχέγγυο της επιτυχίας του παρεχόμενου διδακτικού έργου.

Μετά από δεκαέξι χρόνια πρωτοπορίας στο χώρο της ναυτικής και ναυτιλιακής εκπαίδευσης, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Άλλωστε αυτό μπορούν να το βεβαιώσουν οι συνάδελφοι που όλα αυτά τα χρόνια μας έχουν εμπιστευτεί τη μόρφωση και επιμόρφωσή τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ναυτικών έχει λάβει κάποιας μορφής εκπαίδευση στο Κέντρο μας.

Η ναυτιλιακή κοινότητα αναγνωρίζει και στηρίζει την διαρκή προσπάθειά μας τόσο στο Cosmos Nautical Training Centre , όσο και στη Mediterranean Maritime Academy, χρησιμοποιώντας τους αξιωματικούς που αποφοιτούν από την Ακαδημία αλλά κυρίως εκείνους που έχουν λάβει τα προαγωγικά τους διπλώματα, υποπλοιάρχου, πλοιάρχου, Β’, μηχανικού και Α’ μηχανικού μέσα από τα προαγωγικά προγράμματα αναβάθμισης (συμφώνως ΙΜΟ), τα οποία παρέχονται στο Κέντρο μας την τελευταία δεκαπενταετία.

Τα Κυπριακά διπλώματα και πιστοποιήσεις Κύπρου και Μάλτας είναι υψηλού επιπέδου, παγκοσμίως αναγνωρισμένα και αποδεκτά από όλα τα κράτη σημαίας.

Ποιες οι επαγγελματικές δυνατότητες και προοπτικές ενός αποφοίτου της σχολής σας;

Οι επαγγελματικές δυνατότητες είναι πάρα πολλές.

Οι απόφοιτοί μας έχουν τη δυνατότητα αν το επιθυμούν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και να ανελιχθούν σε μια ναυτιλιακή εταιρεία τόσο στα πλοία όσο και στα γραφεία σαν αρχιπλοίαρχοι ή αρχιμηχανικοί.

Η ταχεία άνοδος στην ιεραρχική κλίμακα είναι η αφετηρία μιας λαμπρής καριέρας στη θάλασσα αλλά και στη στεριά. Ναυτιλιακές εταιρείες, επιθεωρήσεις, επισκευαστικές ζώνες, εφοδιαστικές αλυσίδες, εκπαίδευση και τόσοι άλλοι τομείς χρησιμοποιούν αξιωματικούς Ε.Ν.

Ο υποψήφιος σπουδαστής έχει πλέον αρκετές επιλογές σχολών. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός στον κλάδο σας. Τι θα λέγατε για αυτό, αλλά και με ποια κριτήρια κατά τη γνώμη σας να επιλέγει τη σχολή;

Σχολές και ακαδημίες αυτή τη στιγμή υπάρχουν και άλλες. Οι διαφορές της δικής μας Ακαδημίας συγκριτικά είναι μεγάλες.

Βασικές διαφορές είναι αφενός η γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων, η οποία είναι η Ελληνική ως πλέον ενδεδειγμένη όντας μητρική γλώσσα των σπουδαστών και των εκπαιδευτών για τον υψηλότερο βαθμό κατανόησης της διδασκαλίας και αφετέρου ότι είναι η μόνη εγκεκριμένη ακαδημία οι απόφοιτοι της οποίας μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους για προαγωγή στην ανώτερη βαθμίδα στην Ελλάδα (τετράμηνη φοίτηση έως και το δίπλωμα του Α’).

Η συνεργασία με το Cosmos Nautical Training Centre, το οποίο λειτουργεί στον Πειραιά με παραρτήματα σε Χίο, Κάλυμνο, Ηράκλειο και Πάτρα αποτελεί κύριο πλεονέκτημα της ακαδημίας καθώς χρησιμοποιεί το άριστα εκπαιδευμένο διδακτικό προσωπικό του κέντρου, το οποίο απαρτίζεται από ικανούς και έμπειρους πλοίαρχους και μηχανικούς, καθώς και από επιστημονικούς συνεργάτες όλων των ειδικοτήτων, με μακρόχρονη διδακτική εμπειρία.

Πέραν των ανωτέρω, και το Διοικητικό προσωπικό αποτελείται από αρχιπλοιάρχους και αρχιμηχανικούς με μακρά προϋπηρεσία στη θάλασσα, σε ναυτιλιακές εταιρείες και σε άλλους ναυτιλιακούς κλάδους.

Βασική προϋπόθεση για την απόκτηση του διπλώματος είναι η κατοχή πιστοποιητικού επιπέδου Β2 (lower) στην Αγγλική γλώσσα.

Θα εστιάσω στον Ελληνικό και Ελληνόκτητο στόλο. Χρειάζονται και θέλουν έλληνες αξιωματικούς, αλλά τους θέλουν έτοιμους και τώρα. Πως μπορεί κατά την άποψή σας να βρεθεί λύση;

Ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί περί τα πέντε χιλιάδες πλοία. Οι δόκιμοι πλοίαρχοι και μηχανικοί που φοιτούν ή αποφοιτούν κάθε χρόνο από όλες τις ΑΕΝ, δεν είναι ούτε χίλιοι. Αυτό σημαίνει λοιπόν πως αν πραγματικά επιθυμούμε τα πλοία και τα γραφεία να στελεχώνονται από Έλληνες, ο αριθμός αυτός είναι μικρός.

Ατυχώς βέβαια, ένας αριθμός σπουδαστών, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από ιδιωτικές ΑΕΝ, εξακολουθούν να μη γίνονται αποδεκτοί από τις ναυτιλιακές εταιρείες και να μη βρίσκουν πλοίο για τα απαραίτητα εκπαιδευτικά ταξίδια τους.

Η άποψη που εκφράζεται από κάποιους πως δεν έρχονται οι Έλληνες στη θάλασσα και πως αναγκαστικά χρησιμοποιούν αλλοδαπούς δεν ευσταθεί, από τη στιγμή που οι Έλληνες σπουδαστές των ΑΕΝ δε γίνονται αποδεκτοί από πολλές ναυτιλιακές εταιρείες.

Είναι άδικο για τα παιδιά αυτά να γυρνάνε από εταιρεία σε εταιρεία και να μη γίνονται αποδεκτά, πολλές φορές ακούγοντας πως η εταιρεία παίρνει δοκίμους μόνο από Ελληνικές ΑΕΝ.

Είναι ουτοπικό να θεωρείται ότι τα πλοία θα μπορούν να έχουν Έλληνα πλοίαρχο και πρώτο μηχανικό χωρίς να απασχολούν Έλληνες στις υπόλοιπες ενδιάμεσες θέσεις. Αν δε ναυτολογούμε/εκπαιδεύουμε δοκίμους, πώς θα έχουμε αξιωματικούς και μελλοντικούς πλοίαρχους και πρώτους μηχανικούς; Ως φυσικό επακόλουθο, αν δεν υπάρχει φυτώριο δε θα παραχθούν καρποί και το δέντρο θα πάψει να βγάζει.

Χωρίς δοκίμους, από όποιες Ακαδημίες και αν προέρχονται, δε θα έχουμε συνέχεια σαν Έλληνες, τόσο στα πλοία όσο και στα ναυτιλιακά γραφεία.

Δε θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο επιλογής δοκίμων το αν τα εκπαιδευτικά ταξίδια επιδοτούνται. Με αυτό τον τρόπο η επιλογή δεν είναι αξιοκρατική αλλά ευκαιριακή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για μερίδα σπουδαστών των Ελληνικών ΑΕΝ, η εισαγωγή έγινε ως δεύτερη ή τρίτη επιλογή στο μηχανογραφικό του υποψηφίου.

Για τους φοιτώντες στις ιδιωτικές ΑΕΝ, μεγάλος αριθμός των οποίων εργάζεται για την αποπληρωμή των διδάκτρων και εισέρχονται κατόπιν συνειδητής επιλογής, αυτό αποδεικνύεται από τη σχέση εισακτέων με απόφοιτους, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη στις ιδιωτικές σχολές.

Η λύση θεωρούμε ότι είναι απλή και μακρόχρονα οικονομική. Τα ελληνόπουλα που αγαπούν τη θάλασσα και θέλουν να σταδιοδρομήσουν στα πλοία, πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν τη θέληση και την ικανότητά τους.

Η έλλειψη ικανού αριθμού Ελλήνων αξιωματικών στα πλοία, οι άριστοι των οποίων θα επιλεγούν να στελεχώσουν τα γραφεία, πάντα σε συνδυασμό με Έλληνες τεχνοκράτες, θα οδηγήσει σε ναυτιλιακές εταιρείες οι οποίες εκ των πραγμάτων θα είναι αναγκασμένες να απασχολούν στελέχη εθνικοτήτων ανάλογα με αυτή των αξιωματικών στα πλοία προκειμένου να επιτύχουν τη βέλτιστη απόδοση. Οδηγούμενοι σε αυτό το σχήμα, δε θα είναι πλέον απαραίτητη η λειτουργία της ναυτιλιακής εταιρείας στην Ελλάδα (υπάρχουν ήδη τέτοια παραδείγματα), με ότι αυτό συνεπάγεται για την σημερινή μεγάλη Ελληνική και Ελληνόκτητη Εμπορική Ναυτιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: