Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Αμιέν, η «Βενετία του Βορρά»

 ...για πεστε μου με ποια Ελληνική πόλη θα την παρομοιάζατε?  Ακριβώς με αυτήν δεν έχουμε,  αλλά θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι.. Ποιος??


+++

www.naftemporiki.gr - Χθες, 2:13 μ.μ.

 Η Αμιέν ή Αμιένη, η περιφερειακή πρωτεύουσα της Πικαρδίας, απέχει μόλις μία ώρα με το τρένο από το Παρίσι, αλλά συχνά οι επισκέπτες την παραβλέπουν καθώςκατευθύνονται βόρεια προς τη Νορμανδία ή προτιμούν μια στάση στα κοντινά πεδία μάχης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. 



Αμιέν, η «Βενετία του Βορρά»

 Αν και είναι σχετικά μικρή — φιλοξενεί μόνο 135.000 κατοίκους — η Αμιένη προσφέρει μερικά πραγματικά ασυνήθιστα αξιοθέατα που αξίζουν μια πιο προσεκτική ματιά, από υπέροχα κανάλια και έναν από τους πιο μεγαλοπρεπείς καθεδρικούς ναούς σε όλη τη Γαλλία μέχρι ιστορικούς πλωτούς κήπους, μια μεγάλη σαββατιάτικη αγορά, και μια σημαντική λογοτεχνική παράδοση. Προσθέστε σε αυτό υπέροχο και πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης, καλό φαγητό και γραφικούς περιπάτους. 

 Στηνενδοχώρα του ποταμού Σομ, το Hortillonnages αποτελείται από 110 χιλιόμετρα λεπτών καναλιών που οδήγησαν την Αμιένη να ονομαστεί «η Βενετία του Βορρά». 

 Οι υδάτινες οδοί δημιούργησαν επίσης εκατοντάδες μικροσκοπικά, εύφορα νησιά ή «πλωτούς κήπους», τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ καιοκτώ αιώνες από τους ντόπιους για καλλιέργεια και αναψυχή. Τα νησιά καλλιεργούνταν από τους γνωστούς ως hortillonsπου προέρχεται από το λατινικό hortellus, που σημαίνει «μικρός κήπος». 

 Η Αμιένη «παντρεύει» την υδάτινη ομορφιά της Βενετίας με τη γαλλική κομψότητα της μικρής πόλης. Ταπρασινομπλε υδάτινα κανάλια στο Saint-Leu τυλίγουν σαν φίδιατη μεσαιωνική πόλη και τους πλωτούς κήπους 2000 ετών ή τα hortillonnages όπως λέγονται στα γαλλικά. Οι πλωτοί κήποι είναι περίπου 300 εκτάρια και μπορείτε να έχετε πρόσβαση με βάρκες. 

 Βουκολικές εξοχικές κατοικίες, πολύχρωμα παρτέρια και χώροι δραστηριοτήτων είναι διάσπαρτα νησάκια κατά μήκος των καναλιών, με κύκνους και πάπιες να παίζουν ήσυχα. Η μετάβαση από την ερημιά στους σημερινούς κήπους ξεκίνησε ήδη πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. 

 Έχετε αναρωτηθεί επίσηςποτέ ποιος είναι ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός στη Γαλλία; Όχι, δεν είναι η Παναγία των Παρισίων. ΗNotre Dame Amiens είναι ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός. Τόσο γιγάντιος που μπορεί να χωρέσουν άνετα δύο Παναγίες των Παρισίων στον περίβολό του. Και, δεν είναι μόνο το μέγεθος που το κάνει ένα αξιοσημείωτο ορόσημο στη Γαλλία. 

 Είναι επίσης ο μοναδικός καθεδρικός ναός στη Γαλλία που τιμήθηκε δύο φορές με τον τίτλο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco — για την αρχιτεκτονική του γεμάτη με άριστα διατηρημένες πολυχρωμικές τοιχογραφίες της Αναγέννησης, γλυπτά που πέφτουν στα σαγόνια και γοτθικά κωδωνοστάσια στα ύψη, εκτός από το ότι είναι ένας εξέχων τόπος προσκυνήματος. Κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, η Παναγία των Παρισίων της Αμιένης ήταν η μόνη κατασκευή που έμεινε αλώβητη ενώ ολόκληρη η πόλη έγινε στάχτη. 

 Αν και οποιαδήποτε εποχή του χρόνου είναι μια εξαιρετική εποχή για να επισκεφθείτε την Αμιένη, η καλύτερη περίοδος είναι το καλοκαίρι ή τα Χριστουγέννα, όταν ο Καθεδρικός Ναός φιλοξενεί την εκπομπή φωτός "La Cathédraleen Couleurs". Η παράσταση φέρνει ξανά στη ζωή τις ογκώδεις πόρτες του Καθεδρικού Ναού αναδημιουργώντας τη μεσαιωνική πολυχρωμία τους. Μέσα από μια εκθαμβωτική αποκάλυψη χρώματος από τον Μεσαίωνα, βλέπετε τις φιγούρες σμιλεμένες σε πέτρα κατά τον 13ο αιώνα. Ένα θέαμα που μπορείτε να απολαύσετε με τους ντόπιους. 

   naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Tribuneindia, Wikipedia   


Δεν υπάρχουν σχόλια: