Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Ευτυχώς η Βουλγαρία είναι δίπλα .

 ...ευτυχώς για εκείνους η Ελλάδα είναι δίπλα.  

+++ 

Παρέχεται από: capital.gr  Γιώργος Κράλογλου 11/2021

Ο τίτλος από τον arkudeas. Μας έδειξε τους Βούλγαρους μεταρρυθμιστές Πέτκοφ και Βασίλεφ. Για το ελατήριο της οικονομίας, μας απαντά ο ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΣ...

Απολαύστε την εισαγωγή από το σχόλιο του ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΣ στο χθεσινό σημείωμα της στήλης, για τους "ορίζοντες" της επόμενης κυβέρνησης στην οικονομία, με λιανεμπόριο και καφετέριες.

"Το μόνο ελατήριο που υπάρχει στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, αλλά και θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια, είναι αυτό που κάθονται όσοι Έλληνες νέοι αξίζουν και τους εκτοξεύει εκτός Ελλάδος. Και πρόβλημα για τους κυβερνώντες δεν υπάρχει, διότι θα αντικατασταθούν από τους λαθρομετανάστες που θα ενταχθούν λέει μια χαρά στην χώρα αντικαθιστώντας τους άξιους νέους Έλληνες που έφυγαν. Και αυτοί όλοι βεβαίως, που γεννάνε πολύ, θα λύσουν και το δημογραφικό" .

Έχουμε εναλλακτική στη χρήση του "ελατηρίου" της οικονομίας, εκτός από την "εκτόξευση" νέων εκτός Ελλάδος;

Έχουμε, μου γράφει ο κ. Γιώργος Καραμπατζιάς (για λογαριασμό του λιανεμπορίου) σε μήνυμα, επίσης με αφορμή το σημείωμά μας για την ανάγκη κυβέρνησης λιανεμπορίου και καφετέριας.

Διαβάστε το. 

"Κύριε Κράλογλου, γεια σας. Έχετε δίκαιο. Το 2013 απασχολούσα στο κατάστημα λιανικού εμπορίου εννέα άτομα. Το 2021 μόνο τέσσερα. Στο μεσοδιάστημα δεν με ρώτησε κανείς το γιατί. Σήμερα εάν λίγο βοηθούσαν τις μικρές επιχειρήσεις, μπορούσαν αυτές πού είναι περίπου ένα εκατομμύριο, να προσλάβουν από έναν επιπλέον εργαζόμενο. Δηλαδή σχεδόν όλους τούς ανέργους. Ούτε χίλιες μεγάλες επενδύσεις δεν μπορούν να το πετύχουν αυτό. Ας ρωτήσουν και κανένα αγράμματο αλλά με πτυχίο της πιάτσας. Σας ευχαριστώ."

Ποιος είναι σε θέση να τα ανατρέψει την πραγματικότητα που σχηματίζουν ο τίτλος του arkudeas (τον έκλεψα από το χθεσινό του σχόλιο). Τα περί "εκτίναξης" των νέων με μόρφωση και δεξιότητες εκτός Ελλάδος (αλλιώς δεν σηκώνεσαι να φύγεις).

Και τη λύση που σου δίνει ο φίλος-αναγνώστης της στήλης. 

Το μόνο που μπορείς να διορθώσεις από τα παραπάνω είναι ότι οι κάπου 1.000.000 μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις της χώρας, ήταν στην αρχή της 12ετούς δημοσιονομικής κρίσης που προκάλεσε το υδροκέφαλο κράτος- τέρας. 

Από τις επιχειρήσεις αυτές κρατήθηκαν, κουτσά-στραβά, 900.000 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, όπου ξεκίνησε φορολογικός αφανισμός στο όνομα της δίκαιης ανάπτυξης και ανακατανομής του πλούτου... κατά την 4ετη (2015-19) διακυβέρνηση των δυνάμεων της αριστεράς και της προόδου... 

Ο αφανισμός είχε αποτέλεσμα, το 2019, μαζί με το κράτος-τέρας και τους 1.500.000 κρατικούς υπαλλήλους (πάσης πελατειακής σχέσεως...) να παραλάβουμε μόνο 800.000 ιδιωτικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Από αυτές οι Τράπεζες καλωσορίζουν για δανεισμό, χωρίς συζήτηση, μόνο 20.000. Με κάποια συζήτηση...100.000. Με πάρα πολλή συζήτηση 200.000. Και μόνο με "προξενιό" από το κράτος (μετά και τη διανομή των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης) τις υπόλοιπες 480.000!!. 

Συνεπώς πρέπει να γίνουν πάρα πολλά από την κυβέρνηση. Και ακόμη περισσότερα από τη μετεκλογική του 2023, η οποία και θα τραβήξει το γερό "κουπί".

"Κουπί" για την επόμενη μέρα από τη δημοσιονομική κρίση 2008-2023. Για τη φορολογική σφαγή των μικρομεσαίων του 2015-2019. Για την πανδημία του 2019-2023. Για την πάνω από 700.000 μετανάστευση (τότε) των Ελλήνων. Για τα πιθανά 40-100.000 λουκέτα της μικρομεσαίας οικονομίας μας, με ανάλογες απώλειες θέσεων εργασίας.

Αυτή είναι η θεατή πλευρά της οικονομίας μας. Εμείς τη δεχθήκαμε να γίνει έτσι στη (μεταπολιτευτική) σιωπηρή πολιτική συναίνεση και συνεννόηση, όλων των κομμάτων για να προστατευθεί και να αναπτυχθεί το πελατειακό σύστημα και ο κρατικοδιαιτισμός. 

Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον υπήρχε πολιτική βούληση για σοβαρές επενδύσεις και εξωστρέφεια, δεν θα κάναμε σήμερα πως δεν βλέπουμε ότι (μετά την κρίση) με εργατικό κόστος σχεδόν στο μηδέν, παραμένουμε στον πάτο της ανταγωνιστικότητας, στην Ευρώπη, και δεν θα αφήναμε το ενεργειακό κόστος παραγωγής στην υψηλή και υπερυψηλή τάση να ξεπεράσει, ως και 60%, εκείνο της Ε.Ε. 

Η αθέατη πλευρά της οικονομίας (την ακούμε 40 χρόνια αλλά δεν την βλέπουμε) είναι η Ελλάδα, χώρα επενδυτικής ευκαιρίας. Η Ελλάδα ως χώρα εκβιομηχάνισης και παραγωγικής αναγέννησης. Η Ελλάδα ως χώρα "συνωστισμού" κεφαλαίων πολυεθνικών ομίλων. Η Ελλάδα ως χώρα απασχόλησης 1.100.000 άνεργων, σε επενδύσεις αμερικανικών και γερμανικών κεφαλαίων. Και λέμε εμείς τώρα... Μήπως να αφήσουμε την υπογεννητικότητα στους λαθρομετανάστες... Τους Έλληνες μετανάστες εκεί που βρίσκονται. Και εμείς να αντιγράψουμε μεταρρυθμίσεις που έρχονται και στη Βουλγαρία;

george.kraloglou@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: