.... εντάξει, μέσα στην ερημιά, ποιος θα μας δει?? μπορεί να σκέφθηκε ο καπετάν αγάς, αλλά τις συνέπειες, μάλλον δεν τις υπολόγιζε. 9 εκ, ούτε λίγο ούτε πολύ, έβγαζε μάτι η υποθαλάσσια... μπάλα του... και σου λέει, αφού δεν σεβάστηκες τον εαυτό σου, δεν θα σεβαστούμε και εμείς εσένα. Του στέλνουν και τον έλεγχο σύμφωνα με Pariw MOU, και τρώει και τα υπόλοιπα.
Αν και νομίζω ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει αφορμή τέτοιου είδους για να κάνεις έλεγχο.... Δηλαδή, εάν πατήσεις την μπάλα, είναι αυτονόητο ότι έχεις και άλλα θέματα ασφαλείας?? όχι βέβαια, τότε γιατί παραβιάζεται η αρχή της αρχής των, που ξεχωρίζει τα πλοία σε προτεραιότητες ελέγχου?
Μεγάλη κουβέντα, και μένουμε εδώ, πάντως είναι αλήθεια ότι από τότε που χάσαμε τα μότορσιπ, μας έχουν κατακλύσει τα γειτονικά θέατρα, και όχι μόνο...
+++
...αυτό το άρθρο είναι από το 2017. Προχθές έγινε φιέστα διότι ξεκινούν οι εργασίες για την προέκταση, αλλά υπάρχει και σχέδιο για την άλλη πλευρά, αυτή των λιπασμάτων, για την ακτοπλοία.
Να δούμε τι τελικά θα γίνει, και πόσο θα είναι λειτουργικό, διότι ναι μεν περισσότερα πλοία, αλλά μήπως πρέπει να γίνει και κάποιος δρόμος παραπάνω?? μήπως το αχούρι του μετρό πρέπει να τελειώσει? μήπως οι γραμμές πρέπει να τελειώνουν με το χωρισμό της περιοχής?? η μήπως, πρέπει να φύγουν όλα από εκεί, και να πάνε Φάληρο μεριά? Δύσκολο τώρα... επομένως τι???
+++
Σε κατασκευή υποδομών στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να δημιουργήσει ενδιαφέρον για μεγαλύτερης διάρκειας παραμονή επιβατών στον λιμένα, προχωρά η διοίκηση του ΟΛΠ.
Σε αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της λιμενικής ζώνης με νέες επενδύσεις σε τερματικούς σταθμούς, λιμενικές υποδομές και εξοπλισμό, που έχουν στόχο να προσελκύσουν μεγάλες εταιρείες του κλάδου στον τομέα της κρουαζιέρας και των εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και να προσδώσουν στο λιμάνι του Πειραιά ηγετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλα λιμάνια της Μεσογείου, αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο προσεχές διάστημα η διοίκηση του ΟΛΠ.
H διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού και Marketing του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, Θεόδωρα Ρήγα, μιλώντας το πρωί στο πλαίσιο του 4ου Posidonia Sea Tourism Forum με θέμα «Αναζητώντας νέες στρατηγικές για τον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο», που διοργανώνεται στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, τόνισε ότι το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο επίκεντρο της κρουαζιέρας στην ανατολική Μεσόγειο, έχοντας τη δυνατότητα να εξυπηρετεί ταυτόχρονα 9 με 11 πλοία, μεταξύ των οποίων και νέας γενιάς.
Η κ. Ρήγα αναφέρθηκε στην επέκταση του νότιου λιμένα, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης 4 κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς άνω των 400 μέτρων έκαστο, ενώ προανήγγειλε νέες υποδομές στη χερσαία ζώνη, όπως ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες που θα ενισχύσουν το home porting και θα δημιουργήσουν ενδιαφέρον για μεγαλύτερης διάρκειας παραμονή στον λιμένα, επιβατών κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας. Επίσης, μίλησε για μείωση της γραφειοκρατίας στην εξυπηρέτηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις εταιρείες κρουαζιέρας, για προγραμματισμό των αφιξοαναχωρήσεων δύο χρόνια μπροστά και για τη δυνατότητα παροχής καυσίμου 500cst, 700cst και 380cst με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο στα πλοία.
Ακόμη, σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει συντονισμός και συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, προκειμένου να υπάρχει σύνδεση του αεροδρομίου με το λιμάνι, ενώ αναπτύσσονται συνέργειες με τις αεροπορικές εταιρείες, αυξάνοντας την ευελιξία.
Για το κομμάτι διαχείρισης των εμπορευματοκιβωτίων, είπε ότι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν τα οφέλη της ελεύθερης ζώνης, αφού η εθνική νομοθεσία επιτρέπει την αναστολή της αξίας του προστιθέμενου φόρου κατά την είσοδο των εμπορευμάτων, υπό τον όρο ότι υπόκεινται σε εξαγωγή ή παράδοση σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.
Η κ. Ρήγα πρόσθεσε ότι εφαρμόζεται ολόκληρη η διαδικασία μέσω απλουστευμένων διαδικασιών σε στενή συνεργασία με τις τελωνειακές Αρχές.
Εξάλλου, επισήμανε ότι λιμενικές εγκαταστάσεις σε κρουαζιέρα και εμπορευματοκιβώτια εφαρμόζουν πλήρως τον ISPS, προσφέροντας προηγμένες υπηρεσίες ασφάλειας και προστασίας.
...ξεμείναμε και από ιδέες, λογικό μου φαίνεται αφού γίναμε μεμψίμοιροι και καναπεδάκιδες...
..το άσμα θα το τραγουδάμε για πολλά ακόμα χρόνια... που 'ναι τα χρόνια, ωραία χρόνια που 'χες βαρίδια στα αχαμνά.... λέω εγώ...
+++
Aύριο αναμένεται να αναχωρήσει από το Τζιμπουτί για την Ελλάδα, ο πρώτος μηχανικός του πλοίου «Πτολεμαίος», που βρίσκεται αγκυροβολημένο εδώ και καιρό τρία μίλια μακριά από το λιμάνι, αφού οι αρχές του Τζιμπουτί, επικαλούμενες οφειλές, δεν το αφήνουν να καταπλεύσει.
Σε συνάντηση που είχαν σήμερα συγγενείς των ναυτικών με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη, ενημερώθηκαν ότι ο πρώτος μηχανικός που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και βρίσκεται μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του στο πλοίο, θα αναχωρήσει αύριο από το Τζιμπουτί και την Πέμπτη αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα. Επίσης γίνονται εντατικές προσπάθειες από τον υπουργό Ναυτιλίας και για τους άλλους τρεις ναυτικούς, έτσι ώστε επιστρέψουν και εκείνοι στα σπίτια τους.
Υπενθυμίζεται πως μετά από ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, είχε επιστρέψει στην Ελλάδα στα τέλη του 2019 ο υποπλοίαρχος του πλοίου.
Το θέμα με τους Έλληνες ναυτικούς είχε φτάσει και στη Βουλή, με τον Γιάννη Πλακιωτάκη να αναφέρει πως «η λύση του ζητήματος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής».
....θα ήθελα να γνώριζα, όλοι αυτοί που φωνάζανε και έκαναν συγκεντρώσεις, τι πήρανε και δεν βγάζουν μιλιά τώρα?? Αν τους χαιδέψανε μόνο.... είναι για φτύσιμο..
Απ' ότι φαίνεται η κατασκευή ξεκινάει, και μάλλον τα χωματάδικα θα δουλέψουν για κάμποσο διάστημα, εκτός και αν τους φάνε την μπουκιά οι γνωστοί άγνωστοι, με τις νταλίκες να ρυπαίνουν το σύμπαν.
+++
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον λιμένα κρουαζιέρας στον Πειραιά η τελετή έναρξης των εργασιών για το έργο «Επέκταση Επιβατικού Λιμένα». Πρόκειται για ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 7 του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.
Η νότια επέκταση του επιβατικού λιμένα Πειραιά θα δημιουργήσει 2 θέσεις για πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων «νέας γενιάς» μήκους μεγαλύτερου των 280μ. με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 32 μήνες. Το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην αύξηση της δυναμικότητας του λιμένος Πειραιώς ώστε να υποδέχεται τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς και συνεπακόλουθα στην αύξηση του homeporting (εκκίνηση / τερματισμός ταξιδιών κρουαζιέρας από το λιμάνι του Πειραιά), που συνεπάγεται και περισσότερα έσοδα για την τοπική οικονομία.
Την έναρξη του μεγάλου αυτού έργου χαιρέτησε στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος του κ. Πρωθυπουργού ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης. Επίσης στη μεγάλη αναπτυξιακή συμβολή του έργου αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ενώ τη σημασία του για την τοπική οικονομία επεσήμανε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης. Επίσης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, η Πρέσβειρα της Κίνας Mrs. Zhang Qiyue, o Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.
Ιδιαίτερα θετικά εκφράστηκαν για τη συγκεκριμένη επένδυση και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας (Carnival, Royal Caribbean) αλλά και πλήθος άλλων εκπροσώπων από την τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς της ναυτιλίας, επιμελητήρια και διάφορες ενώσεις που έδειξαν με την καθολική τους συμμετοχή ότι το συγκεκριμένο έργο υπερβαίνει τα όρια του λιμένος και αναμένεται να έχει θετικό αποτύπωμα στην τοπική και εθνική οικονομία.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Yu Zenggang δήλωσε: «Η COSCO SHIPPING έχει ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης του λιμένος Πειραιά. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε όλες τις δραστηριότητες και η επέκταση του επιβατικού λιμένα θα ενισχύσει την κρουαζιέρα όχι μόνο στον Πειραιά αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα».
....ακόμα γκρινιάζουν οι μεμψίμοιροι?? Αυτοί που κάνουν τις άχρηστες ερωτήσεις, νομίζετε ότι τους νοιάζει, αν θα πουληθούν η κάτι άλλο??
Όοοχι, τι πρόταση θα τους κάνουν , για να το βουλώσουν...
Πόσα εκατ. στοίχισε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, και πόσα χρόνια είναι στοιχειωμένο??
Και άλλα τόσα λεφτά να είχαμε δεν θα μας φθάνανε, όχι για τα έργα, αλλά για τις μίζες...
+++
newsroom Φεβρουάριος 15, 2020 5:44 μμ newmoney.gr
Μέσα στο 2020 θα προκηρυχθούν οι διεθνείς διαγωνισμοί - Έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της μελέτης αξιολόγησης βιωσιμότητας
Για ενοικίαση των 10 περιφερειακών λιμανιών και όχι πώληση μίλησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, οποίος βρέθηκε και στην Ηγουμενίτσα, τονίζοντας μάλιστα ότι έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της μελέτης αξιολόγησης της βιωσιμότητας και μέσα στο 2020, με όρους «διαφάνειας, σοβαρότητας και μέσα στο Διεθνές και Κοινοτικό πλαίσιο», αναμένεται να ξεκινήσουν οι διεθνείς διαγωνισμοί.
Ο υπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον γενικό γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, είχε διαδοχικές συναντήσεις με θεσμικούς φορείς της Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Κατά την συνάντηση με τον αντιπερειφερειάρχη Θωμά Πιτούλη, επισήμανε πως «Το λιμάνι είναι πέρα και πάνω από πρόσωπα, κόμματα και πολιτικές», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση, πως είναι αυτονόητη η άριστη σχέση των θεσμικών παραγόντων με την Διοίκηση του λιμανιού και παρέθεσε την κυβερνητική πολιτική στην κατεύθυνση αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών στα οποία ανήκει και αυτό της Ηγουμενίτσας.
«Η κυβέρνηση στο θέμα της ανάπτυξης των λιμανιών, έχει μια συγκροτημένη άποψη. Καταρχήν μέσα στο 2020, ξεκινάμε την αξιοποίηση των 10 μεγάλων Περιφερειακών Λιμανιών της χώρας τα οποία 100% ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, είναι ένα από αυτά και θα αξιοποιηθεί» είπε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε πως δεν γίνεται, λόγος για «πώληση» και υπενθύμισε πως «κάποιοι καιροσκόπησαν πάνω στον λαϊκισμό του ξεπουλήματος».
Ο κ. Πλακιωτάκης συνέχισε: «Εδώ δεν μιλάμε για πώληση, άλλα για ενοίκιο, για 35-40 χρόνια σύμβαση παραχώρησης. Εμείς πρόσφατα με τροπολογία, πήγαμε την αρχική σύμβαση παραχώρησης από τα 40 στα 60. Η αρχική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού είχε γίνει το 2003 και εμείς το πήγαμε 2063, για να μπορεί ένας σοβαρός επενδυτής, μια σοβαρή εταιρεία να επενδύσει και να έχει χρονικό ορίζοντα. Μόνο με αυτό, τον τρόπο μπορείς, να προσεγγίσεις σοβαρούς επενδύτες και σοβαρές εταιρείες».
Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ξεκαθάρισε ότι «Οποιαδήποτε υποδομή, η επένδυση γίνει στο λιμάνι, θα αποτελεί περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου». Για τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια, όπως υπογράμμισε, έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της μελέτης αξιολόγησης βιωσιμότητας και μέσα στο 2020, με όρους διαφάνειας και μέσα στο Διεθνές και Κοινοτικό πλαίσιο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε Διεθνείς διαγωνισμούς.
Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ πρόσθεσε ο υπουργός, βρίσκεται στην διαδικασία της πρόσληψης συμβούλων, που θα ασχοληθούν με τα τα νομικά, τα θεσμικά, τα οικονομικά ζητήματα, ώστε μέσα στο 2020 να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας, θα δημιουργηθούν πολλαπλάσιες θέσεις απασχόλησης». Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το οποίο είναι εμπορικό και ακτοπλοϊκό, ανέφερε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο στους τομείς κρουαζιέρας, του θαλάσσιου τουρισμού, ως σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο στον διάδρομο Αδριατικής – Ιονίου και Ανατολικής Μεσογείου, καθώς η γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση του είναι άκρως ελκυστική. Μάλιστα είπε πως υπάρχει υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο για την Ηγουμενίτσα όσο και για τα άλλα περιφερειακά λιμάνια για τον επιπλέον λόγο των «ξεκάθαρων όρων του παιγνιδιού».
Ειδικότερα τόνισε: «Υπάρχουν ξεκάθαροι όροι του παιγνιδιού. Ο χρονικός ορίζοντας αυξήθηκε και έχεις μια κυβέρνηση, η οποία είναι ανοικτή σε όλα τα μοντέλα, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που νομοθέτησε, την υποπαραχώρηση. Δηλαδή, είπε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας υποπαραχώρηση, δηλαδή όρους, όπως ανταποδοτικό τέλος, χωρίς να το προσδιορίζει. Εμείς λέμε, έως 5% και ο υποψήφιος επενδυτής, θα γνωρίζει τους όρους από την αρχή, 60 ημέρες πριν καταθέσει την δεσμευτική του προσφορά…Θέτουμε όρους διαφάνειας και σοβαρότητας».
Για την χερσαία ζώνη που διεκδικεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ο υπουργός δήλωσε, πως σε κάθε περίπτωση, επιθυμία είναι η άριστη συνεργασία, των θεσμικών φορέων με την Διοίκηση του Οργανισμού και ότι οι διαδικασίες απόδοσης στο δήμο, θα γίνουν πριν τον Διεθνή διαγωνισμό, ώστε να είναι ξεκάθαρο τοπίο, «χωρίς γκρίζες ζώνες».
....γιατί , έχει κανείς αντίρρηση??
Το θέμα , το ασιανόητο είναι , πως όλοι το φωνάζουν αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα.
Παράδειγμα, τα σαπάκια στα λιμάνια.... μην τ' ακουμπήσει κανείς, άσχετα αν όλοι φωνάζουν ότι εμποδίζουν την καλή λειτουργία του λιμανιού, ότι ρυπαίνουν, ότι είναι επικίνδυνα, κλπ. κλπ
+++ newmoney.gr
«Εάν μπει ο εχθρός στη χώρα, θα βρει μπροστά του τον τοίχο της Δημόσιας Διοίκησης και θα φύγει τρέχοντας». Τα λόγια ανήκουν στον γ.γ. του Υπουργείου Τουρισμού, γνωστό και πετυχημένο επιχειρηματία, Κωνσταντίνο Λούλη. Ήταν η απάντησή του στο κάλεσμα των φορέων του θαλάσσιου τουρισμού, στη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε η Ένωση Μαρίνων Ελλάδος, να βοηθήσει στην απλοποίηση των διαδικασιών για την επίλυση προβλημάτων…
Το ελληνικό νηολόγιο είναι το 8ο μεγαλύτερο στον κόσμο - Ο στόλος με ελληνική σημαία είναι δεύτερος στην Ε.Ε. σε όρους χωρητικότητας τόνων dw με πρώτη τη Μάλτα και τρίτη την Κύπρο
Πυρετώδεις είναι οι προσπάθειες στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την συντάξει νομοθετικού πλαισίου με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου. Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οι υπηρεσίες του ΥΝΑ εργάζονται πάνω στο θέμα αυτό ώστε γρήγορα να υπάρξουν αποτελέσματα.
Προς την κατεύθυνση αυτή θεσμοθετείται, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο ΥΝΑΝΠ Γιάννης Πλακιωτάκης και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, το ηλεκτρονικό νηολόγιο γεγονός που θα ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας αλλά και της προσέλκυσης πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο. Απλοποιούνται οι διαδικασίες εγγραφής ενός πλοίου στο νηολόγιο.
Όπως έχει επισημάνει ο ΥΝΑΝΠ, Γιάννης Πλακιωτάκης, «έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο ως κυβέρνηση. Με σεβασμό στα θέματα ναυτιλίας θέλουμε να ενισχύσουμε το ελληνικό νηολόγιο δίνοντας κίνητρα ώστε να προσελκύσουμε περισσότερα πλοία. Τόσο εγώ, όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουμε ως πρώτης μας προτεραιότητα να διαμορφώσουμε ένα φιλικότερο προς τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, ώστε να προσελκυστούν νέες επενδύσεις και να διευκολυνθεί η εγκατάσταση ξένων ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Υπό αυτή την οπτική, θα προχωρήσουμε και στην παροχή κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στην ελληνική σημαία.»
Στόχος του ΥΝΑ είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε το ελληνικό νηολόγιο να προσελκύσει περισσότερα πλοία κυρίως ελληνικών συμφερόντων τα οποία ανέρχονται σε 4.936 συνολικής χωρητικότητας 389,69 εκατομμυρίων τόνων. Από αυτά μόλις τα 720 είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο των οποίων η χωρητικότητα ανέρχεται σε 39,61 εκατομμύρια τόνους.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης στην ομιλία του στη διάρκεια της Γ.Σ. τη ΕΕΕ τόνισε ότι «εκ μέρους της Πολιτείας επείγει η λήψη μέτρων για την αναχαίτιση της διαρροής πλοίων από το ελληνικό νηολόγιο πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη. Είναι θετικό ότι υπάρχει δεδηλωμένη ως προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας να καταστεί το ελληνικό νηολόγιο πάλι ανταγωνιστικό».
Παλαιότερα δε είχε τονίσει:
«Το θέμα της σημαίας είναι κάτι το οποίο βρήκα όταν μπήκα στον συνδικαλισμό, μικρός σε ηλικία, το 1987. Η ελληνική σημαία είναι μία άρρωστη κατάσταση. Και αρρωσταίνει βαθιά. Και η σημαία για να φτιάξει δεν γίνεται ούτε με το παράλληλο νηολόγιο του Αγίου Όρους που είπε ο Κουρουμπλής ούτε με τέτοιες μεθόδους.
Πρέπει να κάνεις τη σημαία σου ανταγωνιστική. Πρέπει η ελληνική σημαία να είναι εξίσου ανταγωνιστική με τις ευρωπαϊκές. Είτε λέγεται Μάλτα είτε λέγεται Κύπροςείτε λέγεται Ολλανδία είτε Γερμανία. Να γίνουμε μία από αυτές. Για να συμβεί αυτό πρέπει εφόσον δεν έρχονται Έλληνες για κατώτερα πληρώματα, πρέπει να φέρουμε το κόστος στο ίδιο επίπεδο που είναι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για Κίνα και Άπω Ανατολή. Λέμε για την Ευρώπη» για να προσθέσει:
« Αυτό είναι μία απλή συνταγή. Αν μπορέσουμε και φέρουμε τα μισθολόγια των κατωτέρων πληρωμάτων, από ανθυποπλοίαρχο και κάτω, από τρίτο μηχανικό και κάτω στα μισθολόγιο του ITF, στη διεθνή ναυτεργατική σύμβαση που επικρατεί τότε θα βρεθεί ο δρόμος για την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας. Κάποτε ανέσυρα από το αρχείο της ΕΕΕ ένα γράμμα του 1936 που απευθυνόταν προς την κυβέρνηση και ζητούσε ένα πράγμα. Να παραμείνει η ελληνική ναυτιλία ανταγωνιστική. Χάσαμε τη σημαία γιατί πάψαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.»
Για το θέμα του ελληνικού νηολογίου έχει τοποθετηθεί ο πλοιοκτήτης, Χάρης Βαφειάς που είναι και πρόεδρος του Προξενικού Σώματος στην Ελλάδα:
«Ήμουν και είμαι μεγάλος υποστηρικτής της θέσης ότι η σημαία για να είναι ανταγωνιστική θα πρέπει να φύγουν όλα αυτά τα βάρη που έχει πάνω της. Δεν μπορεί να έχεις τόσες χιλιάδες πλοία ελληνικά και να ένα πολύ μικρό ποσοστό να είναι εγγεγραμμένο στο ελληνικό νηολόγιο.
Έχει πολλά βάρη η ελληνική σημαία. Καταρχήν είναι η σύνθεση πληρώματος. Είναι πεπαλαιωμένο σύστημα αυτό. Πολλοί θέλουν να βάλουν ελληνική σημαία αλλά δεν βρίσκουν Έλληνες αξιωματικούς, όπως απαιτεί η ελληνική νομοθεσία που προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό. Είναι κρίμα».
Το ελληνικό νηολόγιο είναι το 8ο μεγαλύτερο στον κόσμο. Πρώτη δύναμη στην παγκόσμια κατάταξη είναι ο Παναμάς και ακολουθούν τα Νησιά Μάρσαλ, η Λιβερία, το Χονγκ Κόνγκ και η Σιγκαπούρη.
Ο στόλος με ελληνική σημαία είναι δεύτερος στην Ε.Ε. σε όρους χωρητικότητας τόνων dw με πρώτη τη Μάλτα και τρίτη την Κύπρο.
Τα ελληνόκτητα πλοία είναι μοιρασμένα σε 41 νηολόγια. Τα περισσότερα είναι εγγεγραμμένα στο νηολόγιο της Λιβερίας και των Νησιών Μάρσαλ σε ποσοστό 19%.
Το ελληνικό νηολόγιο είναι στην τρίτη θέση προτίμησης των Ελλήνων πλοιοκτητών με 17% μαζί με τη Μάλτα που έχει επίσης το 17%. Παρ’ όλα αυτά το ελληνικό νηολόγιο παραμένει πρώτο με βάση τη χωρητικότητα με ποσοστό 21,8% του συνόλου του ελληνόκτητου στόλου.
Ακολουθούν ο Παναμάς με 9%, η Κύπρος με 7% και οι Μπαχάμες με 6%.
Αναλαμβάνει τη διαχείριση των αποβλήτων του πλοίου Maersk Honam στα ΗΑΕ
Στις 6 Μαρτίου 2018, το 353
μέτρων πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Honam, υπέστη εκτενείς
ζημιές από πυρκαγιά ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα, με κατεύθυνση τη
Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Όλο το φορτίο στο πρωραίο τμήμα
του πλοίου και οι χώροι ενδιαίτησης κάηκαν ολοσχερώς. Το
φορτίο που καταστράφηκε περιελάμβανε από εξαρτήματα αυτοκινήτων,
μηχανήματα / εξοπλισμό, εργαλεία χειρός, χημικά προϊόντα, υγρά χύδην,
ηλεκτρονικά είδη, υφάσματα, πλαστικά, τρόφιμα, δομικά και οικοδομικά
υλικά, μέταλλα κ.α. Περίπου 20.000 τόνοι αποβλήτων που παράχθηκαν,
απομακρύνθηκαν από το πλοίο και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Χαλίντ (Port
Khalid) στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για προσωρινή
αποθήκευση σε ανοιχτού τύπου εμπορευματοκιβώτια 6 μέτρων.
Ανάθεση Έργου
Η
Green Evolution Environmental Services LLC, είναι μια εταιρεία ειδικού
σκοπού που δημιουργήθηκε ειδικά για την ανάληψη και εκτέλεση του
συγκεκριμένου έργου και εδρεύει στη Sharjah των Ηνωμένων Αραβικών
Εμιράτων. Το Μάρτιο του 2019 κατέθεσε πρόταση για την
διαχείριση, επεξεργασία και τελική διάθεση όλων των αποβλήτων που
παράχθηκαν από το C/S Maersk Honam και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο
λιμάνι Χαλίντ. Στις 6 Δεκεμβρίου 2019, υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης έργου
και στις 8 Δεκεμβρίου του 2019 παραδόθηκε στην εταιρεία η διαχείρισή
του. Για την ανάληψη του έργου υπήρξε έντονος ανταγωνισμός απέναντι σε εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς.
Ωστόσο η τεχνογνωσία της Polyeco Group, η πολύχρονη διεθνής παρουσία
και η αξιοπιστία της υπερίσχυσαν, αναδεικνύοντας την εταιρεία ως τον
τελικό ανάδοχο. Η σημασία του έργου τόσο για την εταιρεία όσο και για
την ελληνική επιχειρηματική εξωστρέφεια είναι κομβική. Η Polyeco Group
μέσω του συγκεκριμένου έργου αλλά και γενικότερα της ολοένα και πιο
έντονης δραστηριότητας της στις χώρες της Μ. Ανατολής και στις χώρες του
Κόλπου, έχει την ευκαιρία να αναδείξει τα δυναμικά χαρακτηριστικά και
τα στοιχεία για τα οποία διακρίνεται παγκοσμίως καθώς και ένα θετικό
αντίκτυπο για το ελληνικό επιχειρείν.
Διαχείριση
Η
διαχείριση του έργου είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να
αποφευχθούν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, να εξασφαλιστεί ο πελάτης από
τυχόν περαιτέρω ευθύνες και να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος εκτέλεσης του. Η
ευελιξία και η καλή γνώση των επιλογών διαχείρισης των αποβλήτων είναι
απαραίτητες για την ολοκλήρωση του έργου κάτω από υψηλά περιβαλλοντικά
πρότυπα. Μία από τις κύριες προκλήσεις
στη διαχείριση αποβλήτων του έργου είναι να αξιοποιηθούν οι καλύτερες
διαθέσιμες εγκαταστάσεις τελικής επεξεργασίας τόσο σε τοπικό (ΗΑΕ) όσο
και σε διεθνές επίπεδο (Ευρώπη). Όλες οι εγκαταστάσεις
που έχουν επιλεγεί είναι πλήρως αδειοδοτημένες για κάθε είδους αποβλήτου
που θα παραλαμβάνουν. Τα διαφορετικά είδη αποβλήτων Θα παραδοθούν για
διεργασίες ανάκτησης ανόργανου υλικού που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική
πρώτη ύλη, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Όλες οι εργασίες που θα εκτελούνται κατά τη διάρκεια του έργου θα εποπτεύονται από εξειδικευμένο προσωπικό:
Ειδικούς σε θέματα Επικίνδυνων Αποβλήτων, Χημικούς Μηχανικούς, Χημικούς
Ναυτιλίας, Πιστοποιημένους Συμβούλους Ασφαλούς Μεταφοράς Επικινδύνων
Εμπορευμάτων (ΣΑΜΕΕ), καθώς επίσης από εξειδικευμένους και πεπειραμένους
τεχνικούς. Μία πολυάριθμη ομάδα Ελλήνων θα διασφαλίσει όλες τις
προαναφερθείσες δραστηριότητες εφαρμόζοντας καινοτόμες μεθόδους
εποπτείας και ελέγχου.
Δεδομένου
ότι η ταξινόμηση των αποβλήτων βασίζεται κυρίως στην ταυτοποίηση των
επικίνδυνων ιδιοτήτων των ουσιών, ειδικός φορητός εξοπλισμός, αξίας
εκατομμυρίων ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε έργο τέτοιου
μεγέθους, για την ανίχνευση και τον χαρακτηρισμό
αγνώστων ρευμάτων αποβλήτων, μαζί με μια πληθώρα εργαστηριακού
εξοπλισμού και λοιπού επιστημονικού εξοπλισμού και θα αποτελέσουν μέρος
του ειδικού κινητού εργαστηρίου που θα στηθεί στο εργοτάξιο. Ο
προαναφερόμενος εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας και οι σχετικές
δοκιμές πεδίου θα δώσουν ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία για τα διάφορα
ρεύματα αποβλήτων, συμβάλλοντας στην ταξινόμησή τους.
Την Πέμπτη
13 Φεβρουαρίου 2020, στα γραφεία της Polyeco Group στον Πειραιά,
πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ανακοίνωση της ανάληψης του έργου. Ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Polyeco Group δήλωσε σχετικά: «Το
συγκεκριμένο έργο, είναι το επιστέγασμα της διεθνούς επιχειρηματικής
επέκτασης της POLYECO GROUP. H εξέλιξη αυτή συμβαδίζει με την πρόοδο της
ελληνικής βιομηχανίας και της ελληνικής ναυτιλίας. Είμαστε ευγνώμονες,
τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας μας όσο και στους πελάτες μας,
που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια. Και είμαστε υπερήφανοι που ως
ελληνική εταιρεία, είμαστε σε θέση να δώσουμε λύση σε κάθε
περιβαλλοντικό ατύχημα και σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη».
....ένας ανεκδιήγητος τύπος, που τον έσπρωξαν στο αξίωμα του υεν, κατήργησε την ΕΕΠ έπειτα από ένα λαμογίστικο ατύχημα..πονάει δόντι βγάλει μάτι.... γιατί ποτέ η όποια διοίκηση δεν κατάφερε να υποτάξει τα συμφέροντα που ταλανίζουν την χώρα.
Η σημερινή κυβέρνηση επαναφέρει την ΕΕΠ στο πρότερο καθεστώς.
+++
Ολόκληρο το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας
Τέθηκε από σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η νομοθετική
πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τον
τίτλο «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΕΝΔΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ».
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00.
Tο σχέδιο νόμου αποτελείται από τέσσερα μέρη, δώδεκα κεφάλαια και 75 άρθρα συνολικά.
Δείτε εδώ ολόκληρο το σχέδιο νόμου
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ναυτιλίας "το
παρόν νομοσχέδιο είναι το πρώτο σχέδιο νόμου που προωθείται από το
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο στόχος του έγκειται στο
να:
-Εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη νομοθεσία περί ακτοπλοΐας, η οποία
σαφώς επιβάλλεται να ανταποκριθεί στα δεδομένα του σήμερα, παράλληλα δε
να επιχειρήσει για πρώτη φορά την καταγραφή και εφαρμογή των θεμελιωδών
αρχών και κανόνων λειτουργίας του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών
(ΣΑΣ).
-Επανεκκινήσει, κατ΄ ουσίαν, την λειτουργία του Υπουργείου μέσω μιας
ορθολογικής, δίκαιης και λειτουργικής παρέμβασης σε εκείνο το θεσμικό
και οργανωτικό του πλαίσιο, το οποίο κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης
ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια άνευ προηγουμένου αποσάθρωση λόγω της αλόγιστης,
ανοργάνωτης και ευκαιριακής αντιμετώπισης όλων των βασικών τομέων
λειτουργίας του.
-Θεσμοθετήσει πρόσθετες ρυθμίσεις ικανές να ενισχύσουν τη
λειτουργικότητα του φορέα και να συντείνουν στην διοικητική ανακούφιση
πολιτών και φορέων από διαδικασίες που έχουν πλέον αποδειχθεί ότι η
διατήρησή τους δεν προσφέρει κάποια ωφέλεια, αντίθετα δε μόνο προβλήματα
προκαλούν τόσο στην ίδια την Διοίκηση όσο και στους κατά περίπτωση
συναλλασσόμενους.
Επιγραμματικά, το σχέδιο νόμου διακρίνεται στα ακόλουθα Μέρη:
Στο Μέρος Α΄, που αφορά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις
θαλάσσιες ενδομεταφορές, το αντικείμενο των εισαγόμενων διατάξεων
αποσκοπεί κυρίως:
• Στην κάλυψη κενών του υφιστάμενου νόμου και θεραπεύονται ασάφειες
που αφορούν στις περιπτώσεις αντικατάστασης συμβατικού πλοίου με
ταχύπλοο ή υδροπτέρυγο πλοίο καθώς και εκείνες που σχετίζονται με τα
αιτήματα εκπρόθεσμης δρομολόγησης τέτοιων πλοίων με σκοπό την αποφυγή
στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και δημιουργίας δυσμενών διακρίσεων προς
τον σκοπό αποφυγής.
• Στην θέσπιση της υποχρέωσης των πλοίων ανοικτού τύπου να
δρομολογούνται για όλη τη δρομολογιακή περίοδο σε μία συγκεκριμένη
γραμμή, όπως ακριβώς ισχύει και για τις λοιπές κατηγορίες πλοίων, ώστε
να μην παρουσιάζονται φαινόμενα συνεχούς και ανεξέλεγκτης μετακίνησης
των πλοίων αυτών σε διαφορετικές γραμμές κατά τη διάρκεια του έτους.
• Στην θεσμοθέτηση χρονικών περιορισμών στην έκτακτη δρομολόγηση
πλοίων και την κατάργηση της μέχρι σήμερα στρεβλωτικής εφαρμογής της
διάταξης για σκοπούς τακτικής δρομολόγησης.
• την πρόβλεψη για την έκδοση, για πρώτη φορά, απόφασης του Υπουργού
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από γνώμη του Συμβουλίου
Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, Κανονισμού Αρχών και Λειτουργίας του εν λόγω
Συμβουλίου. Η ανάγκη έκδοσης του Κανονισμού αυτού με τον οποίο θα
ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας του Συμβουλίου, καθώς και οι αρχές και
οι κανόνες βάσει των οποίων θα λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις στο
Συμβούλιο για τη διατύπωση της γνώμης προς τον Υπουργό, καθίσταται
επιτακτική προς τον σκοπό της ασφάλειας δικαίου, της ομοιόμορφης
αντιμετώπισης όμοιων περιπτώσεων και της θέσης κανόνων αντιμετώπισης
καινοφανών περιπτώσεων.
Στο Μέρος Β΄ (Κεφάλαιο Α΄), ρυθμίζονται και, στην ουσία θεραπεύονται,
οι απότοκες συνέπειες του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ, το
ατύχημα του οποίου οδήγησε, χάριν αποκλειστικά εντυπώσεων και χωρίς
ουσιώδη αιτιολογία, στην αφαίρεση της αρμοδιότητας του Κλάδου Ελέγχου
Πλοίων να διενεργεί ελέγχους, επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις στα πλοία,
κατέστησε δε την Ελλάδα την μοναδική ίσως χώρα στον κόσμο για την οποία
δεν προβλέπεται η παραγωγή και εκπαίδευση Επιθεωρητών των ίδιων των
πλοίων της σημαίας της. Η κατάργηση της αρμοδιότητας αυτής αποτελεί σαφή αθέτηση υποχρεώσεων
της χώρας μας, που προκύπτουν από τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι
οποίες, αν δεν διορθωθούν, θα συντελέσει στο να κληθούμε να απολογηθούμε
σε επικείμενο έλεγχό μας στο τέλος 2020 από τον Διεθνή Ναυτιλιακό
Οργανισμό. Για τον λόγο αυτό, επαναφέρουμε την δυνατότητα πιστοποίησης των
πλοίων και από τον Κλάδο Ελέγχου Πλοίων (ΚΕΠ) και κυρίως της άσκησης
καθετοποιημένων ελέγχων στα πλοία με στόχο και τον έλεγχο της ποιότητας
του έργου που προσφέρουν στη σημαία μας οι Νηογνώμονες. Αυτό θα έχει
άμεσα θετικό αντίκτυπο στη εθνική μας ναυτιλιακή βιομηχανία αλλά και
στην αποκατάσταση του κύρους της ελληνικής ναυτιλιακής Διοίκησης.
Στο Κεφάλαιο Β΄ περιέχονται αστυνομικές διατάξεις που στοχεύουν στην
λειτουργικότητα των αστυνομικών δράσεων του Λιμενικού Σώματος.
Επισημαίνονται ειδικότερα οι ρυθμίσεις που σχετίζονται με την ατυχή,
τουλάχιστον, προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση του
συνόλου των αρμοδιοτήτων αστυνόμευσης του αιγιαλού αλλά και της παραλίας
στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ χωρίς καμία απολύτως μελέτη και χωρίς καμία δυνατότητα
άσκησής τους από αυτό. Αυτό, πέραν του ότι επανέφερε παλαιά διλήμματα
για τα όρια του αιγιαλού και της παραλίας, επέφερε την πλήρη σύγχυση
αρμοδιοτήτων μεταξύ Λιμενικού Σώματος και ΕΛ.ΑΣ Αστυνομίας, με ότι αυτό
μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια των πολιτών.
Έτσι, επαναφέρουμε τα πράγματα στην πρότερη κατάσταση με την
αρμοδιότητα που μέχρι πρότινος ασκούσε επιτυχώς η Αστυνομία χωρίς να
απαιτείται να αποσυρθούν δυνάμεις του ΛΣ από τη φύλαξη των θαλασσίων
συνόρων, την έρευνα και διάσωση, τη προστασία του θαλασσίου
περιβάλλοντος και την πάταξη του εγκλήματος, προκειμένου να ασκηθούν οι
πρόσθετες αρμοδιότητες αστυνόμευσης σε αιγιαλό και παραλία.
Επιπρόσθετα, με ειδική διάταξη αποσκοπείται η προσαρμογή των
ελάχιστων απαιτήσεων αναφορικά με τη χρονική περίοδο υποχρεωτικής
ναυαγοσωστικής κάλυψης λουτρικών εγκαταστάσεων στις σύγχρονες ανάγκες
και ο καθορισμός του ελάχιστου κρίσιμου χρόνου κατά τον οποίο η πρόσληψη
ναυαγοσώστη κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να παρασχεθεί ένα σαφές και
οργανωμένο πλαίσιο παροχής βοήθειας από ναυαγοσώστες στο σύνολο των
λουτρικών εγκαταστάσεων και των πολυσύχναστων παραλιών της χώρας.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι και το ίδιο το σχέδιο
διατάγματος για τους ναυαγοσώστες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση
προκειμένου να επιτύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή παράθεση απόψεων, θεσμών
και προτάσεων με απώτερο στόχο την διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου
ικανού να ανταποκριθεί στην μέγιστη υποχρέωση της Πολιτείας, την
ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα.
Το Μέρος Γ’ περιλαμβάνει διατάξεις ορθολογικής παρέμβασης στη δομή
και λειτουργία του ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Είναι γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο
λειτουργίας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ σε πολλά θέματα παρουσιάζει έντονες
παθογένειες που πολλές φορές επιφέρουν αδράνεια ή αδυναμία στην
αποφασιστική αντιμετώπιση των σημερινών αναγκών και προκλήσεων. Με τις
εισαγόμενες ρυθμίσεις:
• Παρέχεται η δυνατότητα ήπιας παρέμβασης στο σύστημα μεταθέσεων (το
οποίο από το έτος 2009 που θεσπίστηκε ουδέποτε έχει ολοκληρωμένα
λειτουργήσει) ούτως ώστε το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα
στην ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό και μέσα των Υπηρεσιών στα θαλάσσια
σύνορα και στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου.
• Αυξάνεται η οργανική δύναμη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ κατά 1500 θέσεις από
τις οποίες οι 1000 κατανέμονται στις Λιμενικές Αρχές του Αιγαίου.
• ενισχύεται το σύστημα εθελοντικής υπηρέτησης σε Λιμενικές Αρχές του
Ανατολικού Αιγαίου για ορισμένο χρόνο με αντάλλαγμα την επιστροφή στον
τόπο συμφερόντων του κάθε στελέχους.
• Περιγράφεται η διαδικασία και τα θέματα διενέργειας τακτικών
μεταθέσεων με βάσει κυρίως τα αντικειμενικά κριτήρια. Ομοίως
καθορίζονται ζητήματα περί εκτάκτων μεταθέσεων για σπουδαίο υπηρεσιακό
λόγο. Με το ισχύον σύστημα μεταθέσεων είναι, στην ουσία, αδύνατον να
επιτευχθεί η διαρκής και επαρκής στελέχωση των Λιμενικών Αρχών των
νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με αποτέλεσμα η πολιτεία να καταβάλλει
υπέρογκα ποσά για να καλύψει σχετικές ανάγκες. Το μέτρο αυτό είναι
κοστοβόρο, αναποτελεσματικό και επιπλέον δημιουργεί αντιθέσεις μεταξύ
του προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
• Εξασφαλίζεται, με την συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας, η
επιχειρησιακή εκμετάλλευση των πτητικών μέσων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και η
εκπαίδευση για λογαριασμό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ ιπτάμενου προσωπικού και
προσωπικού υποστήριξης.
• Επιλύονται χρονίζοντα θέματα που αφορούν την φαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού
• Παρέχεται η δυνατότητα συνυπηρέτησης, όταν πρόκειται για συζύγους εκπαιδευτικούς
• Θεσμοθετείται η δυνατότητα μίσθωσης ακινήτων για την στέγαση του
προσωπικού που μετατίθεται στις Λιμενικές Αρχές του Ανατολικού Αιγαίου
με αξιοποίηση Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων (π.χ. ΤΕΑ, ΕΣΠΑ).
Παράλληλα, εντάσσεται, για πρώτη φορά, κατ’ αναλογία με ότι ισχύει για
τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, στον προγραμματισμό στο πλαίσιο
έγκρισης των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προγραμμάτων που αφορούν
την δομή και την λειτουργία του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ το σχεδιασμό για τη στέγαση
των Υπηρεσιών και του προσωπικού και ιδιαίτερα εκείνου που καλείται να
προσφέρει τις υπηρεσίες του για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων ή σε
άλλες δυσπρόσιτες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, όπου υπάρχουν
αντικειμενικές δυσκολίες στην εξεύρεση στέγης. Η ρύθμιση αυτή θα έχει ως
αποτέλεσμα τον καλύτερο οικογενειακό προγραμματισμό των στελεχών, την
ευκολότερη κατανομή του προσωπικού στις νησιωτικές περιοχές και την
εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών πόρων.
• Επεκτείνεται το επίδομα παραμεθορίου και στα στελέχη που υπηρετούν στις Λιμενικές Αρχές Οθωνών, Σαγιάδας και Σκύρου.
• Διορθώνονται οι αστοχίες στο νέο σύστημα εισαγωγής στελεχών Λ.Σ.
σχετικά με την έλλειψη μέριμνας για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού,
για τις κτιριακές εγκαταστάσεις καθώς και για προσλήψεις προσωπικού ΛΣ
μέχρι την αποφοίτηση των εισαχθέντων με συνέπεια την καθήλωση των
προσλήψεων για τέσσερα χρόνια. Προωθούνται, επομένως, διατάξεις για την
αλλαγή αυτού του συστήματος με στόχο το Λ.Σ να προσλαμβάνει αξιωματικούς
ειδικοτήτων και μέσω της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, οι
οποίοι θα έχουν Πανεπιστημιακή μόρφωση και θα μπορούν να ανταποκριθούν
στις ανάγκες ενός Υπουργείου που περιλαμβάνει και
οικονομικές/ναυτιλιακές αρμοδιότητες. Επίσης, παρέχεται η περαιτέρω
δυνατότητα προσλήψεων με το σύστημα της μοριοδότησης μέσω ΑΣΕΠ μέχρι την
αποφοίτηση των πρώτων στελεχών που εισήχθησαν με το σύστημα των
Πανελληνίων εξετάσεων.
• Ενισχύεται το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης
Κρίσεων και διευρύνονται οι περιπτώσεις σύγκλησής του για γνωμοδότηση
στον Υπουργό επί σημαντικών θεμάτων που αφορούν την δομή, λειτουργία,
ιεραρχία, προαγωγές κ.λ.π.
Στο Μέρος Δ’ περιλαμβάνονται, διατάξεις που αφορούν στη νησιωτική
πολιτική και την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου σε νησιά της
Επικράτειας. Συγκεκριμένα, ρυθμίζεται:
• Η επέκταση των δικαιούχων προκειμένου να συμπεριληφθούν στο μέτρο κάτοικοι σε Δήμο έδρας του οποίου βρίσκεται σε νησί.
• Η δυνατότητα να παραμένουν δικαιούχοι του μέτρου για ένα μικρό
χρονικό διάστημα ακόμα και μετά τη λήξη της σύμβασης εργασίας τους ώστε
να μπορούν να μετοικήσουν δίχως να απολέσουν την ιδιότητα αυτή αμέσως.
• Η υποχρέωση που αφορά τη γνωστοποίηση της μείωσης της τιμής για κάθε κατηγορία υγρού καυσίμου κίνησης.
• Η παράταση της πιλοτικής εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου
(Μ.Ι.) μέχρι και την 30-4-2020 με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης για ένα
επιπλέον τετράμηνο έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη αξιολόγησης της
πιλοτικής εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στα 34 νησιά της
Επικράτειας που εφαρμόζεται.
Στο ίδιο Μέρος του σχεδίου νόμου έχουν ενταχθεί και ρυθμίσεις που
κρίνονται απολύτως απαραίτητες για την λειτουργία των λιμανιών.
Ειδικότερα:
• Θεραπεύονται χρόνιες παθογένειες που ανέκυψαν ως προς τις
παραχωρήσεις με χρηματικό αντάλλαγμα χερσαίων ζωνών λιμένων με τις νέες
διατάξεις να περιγράφουν με σαφή κριτήρια τη διοικητική διαδικασία που
θα ακολουθηθεί.
• Παρατείνεται η αποκλειστική προθεσμία για την εκπόνηση των
προβλεπόμενων μελετών και για την καθαίρεση των αυθαίρετων κατασκευών
στις χερσαίες ζώνες λιμένα. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η ομαλή
αποκατάσταση της νομιμότητας και της ομοιομορφίας των κατασκευών αυτών
και δίδεται η δυνατότητα και ο εύλογος χρόνος στους ιδιώτες να προβούν
σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση αυτή προς όφελος
των περιβαλλόντων χώρων, των τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων και του
ιδίου του λιμένα.
• Παρατείνονται ομοίως οι προθεσμίες για τη σύνταξη από τους φορείς
διαχείρισης και εκμετάλλευσης λιμένων αναπτυξιακού προγράμματος και
μελέτης διαχείρισης (Master Plan), ενώ προβλέπεται προθεσμία για την
ολοκλήρωση των διαδικασιών νομιμοποίησης λιμενικών εγκαταστάσεων.
Πέραν των ανωτέρω, στο πεδίο του θαλάσσιου τουρισμού και των πλοίων
αναψυχής, προβλέπονται συγκεκριμένες διατάξεις λειτουργικής φύσεως, η
άμεση εφαρμογή των οποίων έχει κριθεί αναγκαία από την τρέχουσα θερινή
περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, καταργείται η αναχρονιστική υποχρέωση τήρησης
του Δελτίου Κίνησης Πλοίων Αναψυχής από τα ελληνικής σημαίας και
σημαίας άλλων Κ-Μ πλοία.
Παράλληλα, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την διευκόλυνση των
διαδικασιών απόπλου και κατάπλου από ιδιωτικά πλοία αναψυχής. Παράλληλα,
εισάγονται ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό των κυρώσεων σε περιπτώσεις
εκπρόθεσμης δήλωσης /αίτησης καταχώρισης στο e- Μητρώο και παρέχονται
κίνητρα για την μείωση των προστίμων σε περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής
των".
...όπως καταλάβατε σωθήκαμε. Μην το παρεξηγείτε το θέμα, παράγουν έργο, φαίνεται από τους σκεμπέδες τους....
Τρίμηνο μπάρκο σε κάθε τύπο πλοίου για τους καρεκλοκένταυρους συνδικαληστές... ώστε να έχουν επαφή με την θάλασσα που σαν παιδιά γνώρισαν...
...νομιμοποιημένοι είναι, αλλά φαίνεται ότι νοιώθουν και ηθικά σωστοί αυτοί που αντιπροσωπεύουν ανύπαρκτες ειδικότητες.
...α ρε Τουμαζάτε , δεν ζεις για να τους τα ψάλλεις, όπως κεφαλλονίτικα καταλαβαίνουν...
+++
Για μια σειρά φορολογικών, εργασιακών και συνταξιοδοτικών ζητημάτων
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε
σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μεταξύ του
Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και των
Προέδρων εννέα πρωτοβάθμιων σωματείων της Πανελλήνιας Ναυτικής
Ομοσπονδίας. Στην διάρκεια της συνάντησης οι Πρόεδροι
των εννέα σωματείων της ΠΝΟ έθεσαν σειρά φορολογικών, εργασιακών και
συνταξιοδοτικών ζητημάτων καθώς και σειρά επιμέρους κλαδικών θεμάτων. Ο
κ. Πλακιωτάκης διαβεβαίωσε τους Προέδρους των σωματείων ότι παραμένει
σταθερή η θέση του για την προώθηση κάθε θέματος που θα ενισχύει και θα
βελτιώνει την απασχόληση των Ελλήνων στην θάλασσα. Στην
συνάντηση συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Πανελληνίων Ενώσεων, Πλοιάρχων,
Μηχανικών Μηχανής Εσωτερικής Καύσης, Οικονομικών Αξιωματικών,
Φροντιστών, Ηλεκτρολόγων, Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων, Τροφοδοσίας,
Πρακτικών Πλοιάρχων & Κυβερνητών, Ναυτών M/S - Π/Κ - O/
.....ευχόμαστε να προσπαθήσει καθ ότι η ένωση που μόνο δεν ενώνει... έχει παραμείνει στο τέλμα εδώ και χρόνια.
Στόχος των προέδρων και παρατρεχάμενων η ανέλιξη στην πολιτική.
Ξαναβγείτε στους δρόμους να πείσετε τους καπετάνιους να γράφονται στην ένωση που τους έχει , δεν θα πω γραμμένους, αλλά ξεχασμένους..
Σιδερένια και καλοτάξιδη.
+++
H πρώτη γυναίκα πλοίαρχος στο ΔΣ της ΠΕΠΕΝ
12 February 2020
Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), για πρώτη φορά στα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, εξέλεξαν γυναίκα πλοίαρχο στο διοικητικό συμβούλιο.
Η πλοίαρχος Ελένη Παπαδοπούλου, σύμβουλος Συμμόρφωσης με τα Σύστηματα Διαχείρισης της Celestyal Cruises, είναι πλέον η πρώτη γυναίκα αξιωματικός ΕΝ που αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει τους συναδέλφους της στο σημαντικό όργανο αντιπροσώπευσης των πλοιάρχων ΕΝ πάσης τάξεως.
Η καπτ. Ελένη Παπαδοπούλου αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά ύστερα από πρόταση του προέδρου της ΠΕΠΕΝ, καπτ. Εμ. Τσικαλάκη. Και οι δύο, έμπειροι πλοίαρχοι, δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας και γνωρίζουν καλά τα θέματα που απασχολούν τόσο τον συγκεκριμένο κλάδο όσο και τους ναυτικούς μας. Η Ελένη Παπαδοπούλου, ωστόσο, επιθυμεί να εκπροσωπήσει το σύνολο των αξιωματικών γέφυρας και όχι μόνο τις γυναίκες συναδέλφους της, αφού θεωρεί ότι τα θέματα που απασχολούν την ελληνική ναυτεργασία είναι κοινά. Αν και δηλώνει ότι το νεοεκλεγέν συμβούλιο έχει μόλις οριστεί, η ίδια θα επιθυμούσαμε να δραστηριοποιηθεί στα θέματα ναυτικής εκπαίδευσης. Όραμά της είναι οι ελληνικές ΑΕΝ να είναι αντίστοιχες σε ποιότητα παροχής εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και σε υλικοτεχνικές υποδομές με αυτές στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η έμπειρη αξιωματικός γνωρίζει καλά τα θέματα τόσο του πλοίου όσο και του γραφείου. Στο ερώτημά μας για τη μετάβασή της από αξιωματικός στη θάλασσα… σε στέλεχος στη «στεριά», η καπτ. Ελένη παραδέχτηκε ότι η διαδικασία προσαρμογής είναι πάντα δύσκολη. «Στο πλοίο υπάρχει συγκεκριμένη ιεραρχία και συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης, και όλοι οι ναυτικοί είναι εξοικειωμένοι με τις απαιτήσεις της δουλειάς τους στη γέφυρα ή στη μηχανή. Οι απαιτήσεις στο γραφείο είναι διαφορετικές και πρέπει να αποδείξεις στους συναδέλφους σου οι οποίοι διαθέτουν διαφορετικό υπόβαθρο και διαφορετικές γνώσεις την αξία της δουλειάς σου. Η ζωή στο πλοίο έχει άλλους ρυθμούς και άλλες απαιτήσεις», επισημαίνει απαντώντας στην ερώτησή μας. Για όσους ναυτικούς επιθυμούν να επιχειρήσουν αυτή τη μετάβαση, η καπτ. Ελένη συστήνει να αποκτήσουν τις γνώσεις του πλοίου ‒η ίδια ναυτολογήθηκε ως αξιωματικός γέφυρας και ταξίδεψε για δέκα χρόνια‒ και να εξασκηθούν στην υπομονή αλλά και στην επιμονή: «Χρειάζεται να σε μάθουν και να τους μάθεις και… ατελείωτες ώρες δουλειάς», συστήνει στους συναδέλφους της.
Ειδικά στους νέους η Ελληνίδα καπετάνισσα προτείνει επίσης να αντιληφθούν γρήγορα τις έννοιες της μεθοδικότητας και της ευθύνης. «Το επάγγελμα έχει πολλές απαιτήσεις και χρειάζεται συστηματική και διαρκής προσπάθεια για να αποδείξεις την ικανότητά σου». Για τις νέες γυναίκες συναδέλφους της, συστήνει επίσης υπομονή. Υπενθυμίζει ωστόσο ότι μια γυναίκα αξιωματικός ΕΝ πρέπει να θυσιάσει αρκετά πράγματα στη ζωή της και να παλέψει με αρκετές δυσκολίες, αλλά οι συνθήκες είναι πλέον πολύ καλύτερες απ’ ό,τι ήταν πριν από είκοσι χρόνια, όταν η ίδια ξεκινούσε την καριέρα της: «Η συμπεριφορά όλων των αξιωματικών αλλά και των στελεχών από το γραφείο είναι εξαιρετική, τα πλοία είναι πιο σύγχρονα και τα μέσα που διαθέτουν πολύ προηγμένα. Οι συνθήκες για τους νέους, άνδρες και γυναίκες, που επιλέγουν να σταδιοδρομήσουν στο ναυτικό επάγγελμα είναι πλέον πολύ καλές για όλους, ανεξαρτήτως φύλου», επιμένει και συστήνει και πάλι υπομονή και προσήλωση στην εργασία και στους στόχους τους, ειδικά στους νέους συναδέλφους της.