Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Πώς προετοιμάζεται η προβοκάτσια στο Ιντλίμπ





Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Αυγούστου 2018, 15:19
Ο Άσαντ, μετά από 6 χρόνια σφοδρών εχθροπραξιών με αντάρτικες ομάδες, τζιχαντιστές, αλλά και ξένες δυνάμεις, κερδίζει τον πόλεμο, κυρίως χάρη στη μεγάλη ρωσική επέμβαση, που ουσιαστικά διέσωσε το καθεστώς. Οι δυνάμεις που στόχευαν στην ανατροπή του προσπαθούν πλέον να αποκομίσουν όσα ελάχιστα μπορούν από τα «λάφυρα του πολέμου», αφού τα στρατηγικά τους σχέδια για ολόκληρη την περιοχή καταρρίφθηκαν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επίλογος των εχθροπραξιών -τουλάχιστον μεταξύ του καθεστώτος και των αντάρτικων και τζιχαντιστικών ομάδων, καθώς όπως έχει δημοσιεύσει το zougla.gr, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο συγκρούσεων μεταξύ Ιρανών και Ισραηλινών- αναμένεται να παιχτεί στο Ιντλίμπ, όπου παραμένουν οι τελευταίοι θύλακες των μαχητών.

Ο Άσαντ και οι Ρώσοι συγκεντρώνουν δυνάμεις προκειμένου μέσα στον Σεπτέμβριο να διεξαχθεί η τελική επίθεση και να επέλθει η οριστική ήττα των ανταρτών και των τζιχαντιστών, όμως οι δυτικοί δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια...Και όπως συμβαίνει σε κάθε πόλεμο, η τακτική της προπαγάνδας αποτελεί κορυφαίο «όπλο» στη φαρέτρα στρατηγών και πολιτικών.

Παράλληλα με τις στρατιωτικές προετοιμασίες λοιπόν, έντονο είναι το παρασκήνιο στο διπλωματικό πεδίο. Η Ρωσία, με τη «νέα» της σύμμαχο - αλλά και ταυτόχρονα ορκισμένη εχθρό του Άσαντ- Τουρκία, θέλουν να βάλουν χέρι στο Ιντλίμπ. Η Μόσχα, μάλιστα, βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του Τσαβούσογλου, περνώντας το μήνυμα στους Τούρκους «ή ελάτε μαζί μας στο Ιντλίμπ, ή αποχωρήστε από την περιοχή». Άλλωστε, είναι γνωστές οι διασυνδέσεις της Τουρκίας με τους τζιχαντιστές, αλλά και με αντάρτικες ομάδες στη Συρία, γεγονός που περιπλέκει την ισορροπία δυνάμεων έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, λίγο πριν το τέλος του εμφυλίου.

Οι ΗΠΑ με τους συμμάχους της και φυσικά το Ισραήλ, από την άλλη, έχουν υποστηρίξει με όλους τους τρόπους τις «μετριοπαθείς», όπως τις αποκαλούν, αντάρτικες ομάδες, ακόμα και με άμεσες επεμβάσεις και αεροπορικούς βομβαρδισμούς, υπό το πρόσχημα της χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς.

Λίγο πριν την τελική επίθεση λοιπόν, οι αντικρουόμενες δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν τη χρήσιμη για αυτούς προβοκάτσια, ή να αποκρούσουν την προβοκάτσια των αντιπάλων, προς όφελος της πολιτικής τους. Η προβοκάτσια της προβοκάτσιας δηλαδή...

Ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνα προειδοποίησε ότι «τρομοκράτες προετοιμάζουν επίθεση με χημικά όπλα, ώστε να παγιδέψουν την Δαμασκό και να προκαλέσουν διεθνή αντίδραση». Με αυτόν τον τρόπο «θα δώσουν επιχειρήματα στους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους να πλήξουν και πάλι την Συρία», αναφέρει ανακοίνωση από τη Μόσχα.

«Η επίθεση με χημικά θα χρησιμοποιηθεί ως πρόφαση για τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία να πραγματοποιήσουν νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον συριακών στόχων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στρατηγός Igor Konashenkov.
Όπως είπε ακόμη ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το αμερικανικό πολεμικό σκάφος ‘The Sullivans’, καταδρομικό της κλάσης ‘Aegis’,εφοδιασμένο με 56 τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, μαζί με αντιτορπιλικό της κλάσης 'Arleigh Burke΄ κατέπλευσαν στον Περσικό Κόλπο πριν δύο ημέρες. Επίσης, υπερηχητικό βομβαρδιστικό τύπου Rockwell B-1 Lancer, ανεφοδιασμένο με 24 πυραύλους ‘Κρουζ’ έχει προσγειωθεί στην αεροπορική βάση Al Udeid του Κατάρ.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστηρίζει πως η πρόκληση προετοιμάζεται από «μαχητές του Μετώπου Al-Nusra» (που τώρα είναι γνωστοί ως Tahrir al-Sham) και θα έχει στόχο την επαρχία Ιντλίμπ στη βορειο-δυτική Συρία.

​Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστηρίζει πως η πρόκληση προετοιμάζεται από «μαχητές του Μετώπου Al-Nusra» (που τώρα είναι γνωστοί ως Tahrir al-Sham) και θα έχει στόχο την επαρχία Ιντλίμπ στη βορειο-δυτική Συρία
Για να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση, ήδη οκτώ μεγάλα δοχεία χλωρίου έχουν παραδοθεί σε χωριό κοντά στην πόλη Jisr al-Shughur για να χρησιμοποιηθούν από τους τρομοκράτες, είπε ακόμη ο ρώσος εκπρόσωπος.

Χωριστή ομάδα τρομοκρατών, που υποστηρίζονται από την ιδιωτική βρετανική εταιρία ασφάλειας ‘Olive’, έχει φτάσει στην περιοχή και θα καλύπτεται με το πρόσχημα ότι αποτελούν «εθελοντές» από τα «Λευκά Κράνη» και θα ασχοληθούν με την δήθεν διάσωση αμάχων που θα έχουν «τραυματισθεί» από την επίθεση, όπως είχε γίνει σε προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις, πρόσθεσε ο Ρώσος στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Χαρακτηριστικές οι πρόσφατες δηλώσεις του υπεύθυνου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ John Bolton, με τις οποίες απείλησε να «υπάρξει ισχυρή απάντηση στην Συρία «στην περίπτωση που το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει χημικά όπλα». Η δήλωση αυτή του Μπόλτον έγινε στις 22 Αυγούστου και όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, αποτελούσε έμμεση πρόσκληση στην αλ-Κάιντα…

Εκτός από την απειλή στο Twitter που ανaμετέδωσε το AFP, υπάρχει και το video του NBC News με τις απειλές του Μπόλτον.

Η πρόθεση των αμερικανικών δυνάμεων είναι προβλέψιμη, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η ίδια μέθοδος.

Έχει συμβεί και προηγουμένως

Τον περασμένο Απρίλιο, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είχαν βομβαρδίσει συριακές κυβερνητικές θέσεις σε αντίποινα για την επίθεση με χημικά εναντίον της πόλης Ντούμα (7 Απριλίου) για την οποία είχαν κατηγορήσει (χωρίς αποδείξεις) το καθεστώς Άσαντ.

Οι αεροπορικές επιδρομές είχαν πραγματοποιηθεί μία μόλις ημέρα πριν φτάσουν στην περιοχή οι παρατηρητές του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Το ίδιο είχε συμβεί και τον Απρίλιο του 2017 για χωρίς αποδείξεις κατηγορίες που είχαν γίνει εναντίον της Δαμασκού για επίθεση στο Khan Sheikhoun, στην περιοχή του Idlib.

Πριν από την δήλωση Μπόλτον είχε προηγηθεί κοινή ανακοίνωση στις 21 Αυγούστου, από Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ (FUKUS), η οποία επίσης απειλούσε με νέους βομβαρδισμούς
εναντίον της Συρίας, στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί επίθεση με χημικά. Χωρίς να αναφέρονται αν και αυτή την φορά δεν χρειαστούν αποδεικτικά στοιχεία.
Οι προειδοποιήσεις του Μπόλτον, βασίζονται σε σενάρια που έχουν πια αποκαλυφθεί για τους «συνήθεις υπόπτους» που χρησιμοποιούνται από τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια πολεμικής προπαγάνδας και καλύπτονται πλήρως από τα δυτικά Μέσα του Συρμού και ορισμένες «δεξαμενές σκέψης». Εκείνο που λίγους απασχολεί είναι γιατί έτσι ξαφνικά γίνεται πάλι λόγος για «επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία».

Η ΝΑΤΟϊκή προπαγάνδα, από το 2012 ως τον Απρίλιο του 2018 έχει κάνει υπερβολική χρήση του επιχειρήματος χρήσης χλωρίου και Σαρίν: Όπως τον Μάρτιο του 2013, στο Khan al-Assal, στο Χαλέπι τον Αύγουστο του 2013, πάντα χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποίησε τα χημικά.

Δημοσιεύματα που είχαν γίνει σε εναλλακτικές ιστοσελίδες, επικαλούνται δηλώσεις οικογενειών θυμάτων που κατηγορούν όχι μόνο τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες αλλά και τον πρίγκιπα Μπαντάρ της Σαουδικής Αραβίας που τους ανεφοδιάζει με όπλα, τα οποία πολλοί απ΄αυτούς δεν γνωρίζουν πως είναι χημικά.

Ο σπουδαίος Aμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος Seymour Hersh είχε περιγράψει στο ‘London Review of Books’ (https://www.lrb.co.uk/v36/n08/seymour-m-hersh/the-red-line-and-the-rat-line ) πως «το Σαρίν που διέθετε ο συριακός στρατός ήταν εντελώς διαφορετικής σύνθεσης από εκείνο που είχε χρησιμοποιήσει η al-Nusra».

Σ’ εκείνο που δεν είχε δοθεί σημασία από τους δημοσιογράφους ήταν η πλήρης υιοθέτηση της έκθεσης του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2017, για το ποιος χρησιμοποίησε χημικά στο Khan Sheikhoun, χωρίς να επισημανθεί ότι το υλικό (και τα βίντεο) είχαν διαθέσει αποκλειστικά οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες.

Η έκθεση βασιζόταν σε «απόρρητο υλικό» και παραλείπονται σειρά από «μη κανονικές ενέργειες» όπως και η αναφορά των παρατηρητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Το ίδιο είχε συμβεί και τον Απρίλιο του 2018. Είχαν υιοθετηθεί τα επιχειρήματα του Λευκού Οίκου για τις κατηγορίες εναντίον της συριακής κυβέρνησης και παρά την έκθεση του OPCW οι FUKUS είχαν βομβαρδίσει κυβερνητικές συριακές θέσεις, καταστρέφοντας εργαστήριο για την παραγωγή αντικαρκινικών φαρμάκων, κι όχι χημικών όπλων.
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Αυγούστου 2018, 15:33
Zougla.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: