Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Γιατί το ελληνικό νηολόγιο δεν είναι ελκυστικ


Δημοσίευση: 18 / 7 / 2018

Το ελληνικό νηολόγιο χάνει συνεχώς έδαφος. Ανεπαίσθητα μεν, γιατί η πρόσθεση τους τελευταίους μήνες ενός αριθμού σκαφών αναψυχής στις μικρές κατηγορίες πλοίων (100-300 κόρους ολικής χωρητικότητας) «κρύβει» την αλλαγή ρότας των μεγαλύτερων πλοίων, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο αριθμός των πλοίων που υψώνουν την ελληνική σημαία βαίνει συνεχώς μειούμενος και αναφερόμαστε σε πλοία μεταφορικής ικανότητάς από 3.000 κοχ και άνω.
Επισημαίνεται ότι στα πλοία από 3.000 κοχ και άνω εφαρμόζεται η οργανική σύνθεση πληρώματος που υπεγράφη το 2006 από τον τότε υπουργό ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, απόφαση που δεν ισχύει για τα μικρότερης μεταφορικής ικανότητας πλοία.
Αρμόδιοι παράγοντες της Ακτής Μιαούλης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ναυτιλίας επισημαίνοντας ότι το ελληνικό νηολόγιο δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό κυρίως για τα πλοία μεγάλης χωρητικότητας, καθώς χαρακτηρίζεται από αυξημένα κόστη και μεγάλη γραφειοκρατία σε σύγκριση με άλλα ανταγωνιστικά νηολόγια. Προσθέτουν μάλιστα ότι το υπουργείο θα πρέπει να αποφύγει την επιβάρυνση του νηολογίου με επιπλέον χρεώσεις, ενώ είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα εκσυγχρονισμού της σχετικής νομοθεσίας για να το καταστήσει πιο ελκυστικό.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δημοσιεύει σε μηνιαία βάση η Ελληνική Στατιστική Αρχή και τη σχετική επεξεργασία στην οποία έχει προχωρήσει η «Ν», από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι και τον Μάιο του 2018 η ελληνική σημαία έχει χάσει 63 πλοία μεταφορικής ικανότητας άνω των 3.000 κοχ. Στα πλοία αυτά σύμφωνα με τη νομοθεσία περί συνθέσεων απασχολούνται συνολικά από 4-6 Έλληνες συν τον πλοίαρχο, ανάλογα με το μέγεθος του πλοίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εξεταζόμενο διάστημα ο αριθμός των πλοίων που ανήκουν στην κατηγορία επιβατηγά και άλλα μένει σχετικά σταθερός στα 85-87 πλοία, γεγονός που σημαίνει ότι μειώνεται ο αριθμός των φορτηγών πλοίων και των δεξαμενοπλοίων.
Ειδικότερα, ο αριθμός των φορτηγών πλοίων μειώθηκε από τα 344 πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 15.533.837 κοχ τον Δεκέμβριο του 2013 στα 270 πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 13.037.455 κοχ. τον Μάιο του 2018.
Αντιθέτως στα δεξαμενόπλοια η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια μικρή άνοδος (13 πλοία) του αριθμού των πλοίων από τα 363 πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 26.732.199 κοχ στα 376 πλοία, 29.188.699 κοχ.
Ωστόσο η άνοδος αυτή δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη μεγάλη πίεση που δέχεται το νηολόγιο στα φορτηγά πλοία, που είναι -πρέπει να σημειωθεί- και η πολυπληθέστερη κατηγορία πλοίων του ελληνόκτητου και του παγκόσμιου στόλου.
Ωστόσο εάν «ανέβουμε» στις μεγάλες κατηγορίες, δηλαδή τα πλοία άνω των 30.000 κοχ, που συνιστούν και το μεγάλο ειδικό βάρος του νηολογίου, ο αριθμός των δεξαμενοπλοίων που προστέθηκαν στη σημαία είναι μικρότερος (έξι πλοία). Ειδικότερα στα πλοία άνω των 30.000 κοχ ο αριθμός δεξαμενόπλοιων που είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο αυξήθηκε από 302 πλοία τον Δεκέμβριο του 2013 στα 308 τον Μάιο του 2018. Αντιθέτως ο αριθμός των φορτηγών πλοίων μεταφορικής ικανότητας άνω των 30.000 κοχ μειώθηκε από τα 250 πλοία τον Δεκέμβριο του 2013 στα 196 πλοία τον Μάιο του 2018.
Στην κατηγορία των επιβατηγών και λοιπών πλοίων ο αριθμός τους παρέμεινε σχετικά σταθερός στα 8-9 πλοία όλα αυτά τα χρόνια.
Στο σύνολό του πάντως το ελληνικό νηολόγιο αποτελείται τον Μάιο του 2018 από 1.863 πλοία, 100 κοχ και άνω, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 43.918.691 κοχ, και είναι αυξημένο κατά 0,6% σε αριθμό πλοίων σε σχέση με τον Μάιο του 2017 και μειωμένο κατά 2,2% σε κοχ από τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Σημειώνεται ότι μόλις πρόσφατα στη συνέντευξη Τύπου στα Ποσειδώνια ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) κ. Θεόδωρος Βενιάμης, αναφερόμενος στο νηολόγιο, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν επαρκεί ο αριθμός των Ελλήνων αξιωματικών για να επανδρωθούν τα πλοία με ελληνική σημαία και αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι πλοιοκτήτες αποφεύγουν τη σημαία». «Χρειάζεται να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις και να κάνουμε τη σημαία ανταγωνιστική, όπως η Μάλτα και η Κύπρος. Χρειάζεται μια επανάσταση απέναντι στους συνδικαλιστές, που όμως θα ωφελήσει τους εργαζόμενους, αφού θα έρθουν χιλιάδες νέοι στα πλοία» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕΕ.
Πάντως ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε πρόσφατα ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με την ΕΕΕ και άλλους παράγοντες, και ότι θα επιχειρήσει να γίνει μια τομή στην ελληνική ναυτιλία, ώστε να βρεθεί τρόπος να αλλάξει η σύνθεση των πληρωμάτων και να γίνει πιο ελκτική η ελληνική σημαία.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: