Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Φοίνιξ Νηογνώμων ΑΕ: Ο τρίτος ελληνικός νηογνώμονας αντεπιτίθεται

...ήταν καιρός για μεγάλες αλλαγές, και έχουν τις ευχές μας.  Υπάρχουν και άλλοι ,άξιοι φίλοι, οι οποίοι κρατούν χαμηλό προφίλ, οι οποίοι δεν αποφασίζουν το επόμενο βήμα ανάπτυξης, Είδωμεν



Τρίτη, 27 Σεπτέμβριος 2016 06:46
Του Μηνά Τσαμόπουλου

Δεν αρκούν μόνο οι ιδέες αλλά χρειάζεται και βούληση. Όμως ούτε η βούληση αρκεί αν δεν συνοδεύεται από πράξεις. Η αλληλουχία αυτή οδήγησε έναν έλληνα ναυπηγό, από τη Ζάκυνθο, να τολμήσει και να ιδρύσει τον τρίτο, μέσα στα τελευταία 100 χρόνια, νηογνώμονα ελληνικών συμφερόντων.
Σε μία Ελλάδα που κυριαρχεί με την ελληνόκτητη ναυτιλία της στις επτά θάλασσες του κόσμου, οι παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω εταιρειών ελληνικών συμφερόντων έχουν αρχίσει να διεκδικούν το κομμάτι που τους αναλογεί, με προσεκτικά και υπολογισμένα βήματα.

Αποτέλεσμα ενός τέτοιου εγχειρήματος ήταν και η ίδρυση της «Φοίνιξ Νηογνώμων ΑΕ» ή Phoenix Register of Shipping όπως είναι γνωστή στο εξωτερικό, το 2000, στην αυγή της νέας χιλιετίας, από τον Άρη Αρβανιτάκη, ναυπηγό στο επάγγελμα. Με προϋπηρεσία σε δύο νηογνώμονες, επί 15 χρόνια, ζύγισε τις καταστάσεις, πήρε το ρίσκο και τόλμησε το άλμα, όχι στο κενό, αλλά στο απέραντο και σκληρά ανταγωνιστικό, γαλάζιο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

«Η ίδρυση της εταιρείας στο ξεκίνημα της νέας χιλιετίας, ήταν κάτι το οποίο σημειολογικά πάντα το έβρισκα γοητευτικό αφού μου αρέσουν ιδιαίτερα οι συμβολισμοί. Πήρα την απόφαση να δημιουργήσω κάτι δικό μου, από την ανάγκη μου να ανασάνω και να απελευθερώσω τη δημιουργικότητα μου. Ήμουν για 10 χρόνια, υπάλληλος στον Ελληνικό Νηογνώμονα και για άλλα πέντε σε άλλον νηογνώμονα όπου ανέπτυξα τις επαγγελματικές μου δεξιότητες ακόμη περισσότερο» επισημαίνει ο Άρης Αρβανιτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Φοίνιξ Νηογνώμων ΑΕ»:

«Το 1999 ξεκίνησα ως ελεύθερος επαγγελματίας, ανοίγοντας τεχνικό γραφείο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ναυπηγικών μελετών το οποίο πολύ γρήγορα μεταλλάχτηκε σε νηογνώμονα. Μετά την πρώτη μας εξουσιοδότηση το 2000 και έχοντας ως βάση την προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία καταλήξαμε στο σήμερα. Το ένα έφερε το άλλο. Αυτό που με βοήθησε στις μελλοντικές εξελίξεις ήταν ότι έχοντας δουλέψει σε νηογνώμονες ήξερα το τι δεν έχει πάρει καλά με τους άλλους, τι λάθη έχουν γίνει έτσι ώστε να τα αποφύγω διαχειριζόμενος θέματα ανάπτυξης, πολιτικής κλπ.»

Βοήθησαν και οι συγκυρίες, όπως επισημαίνει ο ίδιος αφού η εμφάνιση ενός νέου παίκτη στον χώρο προκαλεί αντιδράσεις:

«Πριν από 16 χρόνια τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το θεσμικό πλαίσιο ήταν πιο χαλαρό και άφηνε περιθώριο να κτίσεις σιγά-σιγά κάτι καινούργιο. Όλη η αντίληψη περί νηογνωμόνων άφηνε περιθώρια για να μπουν νέοι παίκτες. Σήμερα για να προβεί κάποιος σε ένα αντίστοιχο εγχείρημα θα πρέπει να τα προετοιμάσει όλα εκ των προτέρων» και συμπληρώνει:

«Με την πάροδο των χρόνων, την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου και εν τέλει την εφαρμογή του κώδικα περί αναγνωρισμένων νηογνωμόνων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ, βρεθήκαμε να πληρούμε ένα από τα σημαντικότερα συστημικά κριτήρια έχοντας ευρύ δίκτυο αποκλειστικών επιθεωρητών παγκοσμίως».

Το δε όνομα Φοίνιξ ήταν από μία ιδέα που είχε σε ένα ταξίδι στον Λίβανο: « Κατά την διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού στην περιοχή της αρχαίας Φοινίκης, στην Ηλιούπολη, του σημερινού Λιβάνου συνέλαβα την ιδέα της ονομασίας. Υπάρχει η άποψη ότι στην Αρχαία Φοινίκη άρχισε να καταγράφεται η αρχή της εμπορικής ναυτιλίας. Και ήταν μία νέα αρχή και για μένα σε δύσκολες θάλασσες. Οι συνειρμοί είναι προφανείς».
Μέχρι και το 2015 ο «Φοίνικας» είχε ανοδική πορεία με μικρά και σταθερά βήματα βελτιώνοντας τις δομές και την τεχνογνωσία του και αυτό αντικατοπτρίζεται στις αναγνωρίσεις που πήρε από κράτη μέλη του ΙΜΟ.

«Κορυφαία εξέλιξη για εμάς και επιβεβαίωση της ποιότητας της δουλειάς μας και των προσφερόμενων υπηρεσιών μας υπήρξε η αναγνώρισή μας τον Αύγουστο του 2015 από την ελληνική σημαία ως εξουσιοδοτημένου οργανισμού με δικαιοδοσία να επιθεωρεί και να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοίας με βάση την εθνική νομοθεσία. Είμαστε μόλις η τρίτη εταιρεία που παίρνει τέτοια αναγνώριση τα τελευταία 100 χρόνια. Η αναγνώριση αυτή καλύπτει τις απαιτήσεις της εθνικής νομοθεσίας. Ο οργανισμός μας θα συμβάλλει ουσιαστικά με την ποιότητα των υπηρεσιών του στην αναβάθμιση των υπηρεσιών ελέγχου και πιστοποίησης πλοίων στην εγχώρια ναυτιλιακή κοινότητα.» επισημαίνει ο Άρης Αρβανιτάκης.

Ο «Φοίνικς» έχει αναγνωρισθεί εκτός από την Ελλάδα και από 15 ακόμη διεθνή νηολόγια-σημαίες και έχει γραφεία σε 10 χώρες. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στην καρδιά του λιμανιού του Πειραιά, στη ΙΙ Μεραρχίας ενώ υπάρχουν και γραφεία στη Γερμανία, Αγγλία, Ουκρανία, Τουρκία, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Νιγηρία, Νότια Αφρική και Παναμά.

Το δίκτυο αποκλειστικών επιθεωρητών στην Ελλάδα καλύπτει το σύνολο της επικράτειας, όπως ενδεικτικά είναι τα Δωδεκανήσων, οι Κυκλάδες, ο Βόλος και οι Βόρειες Σποράδες, η Θάσος, η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη, η νοτιοανατολική και βορειοανατολικής Πελοπόννησος, η δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, ενώ οι επιθεωρητές είναι άμεσα διαθέσιμοι να καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη παρουσιαστεί οπουδήποτε.

Ανθρωποκεντρική φιλοσοφία

Η ίδρυση και η εξέλιξη του νηογνώμονα στηρίχθηκε σε μία βασική φιλοσοφία του ιδρυτή του:

«Η φιλοσοφία μας είναι ανθρωποκεντρική. Εμείς στο Φοίνικα, αντιμετωπίζουμε όλους όπως θα θέλαμε να μας αντιμετωπίζουν κι εμάς, ως ανθρώπους. Είτε πρόκειται για πελάτη, είτε για ναυτικό, είτε για συνάδελφο, είτε για συνεργάτη. Οι εργαζόμενοι στον Φοίνικα είναι μία μεγάλη επαγγελματική οικογένεια με υψηλό πνεύμα συνεργασίας. Για την επιλογή των συνεργατών μας δίνουμε βάρος τόσο σε επίπεδο ποιότητας γνώσεων όσο και ήθους.»

Όσο αφορά τις παροχές που προσφέρει ο Φοίνικας περιλαμβάνουν την επιθεώρηση και κατάταξη σε κλάση ενός πλοίου, την έκδοση θεσμικών πιστοποιητικών αξιοπλοΐας κατ' εξουσιοδότηση των ναυτιλιακών αρχών που έχουν εξουσιοδοτήσει, με τη σειρά τους, το Φοίνικα ως Αναγνωρισμένο Οργανισμό.
«Απευθυνόμαστε σε όλους τους πλοιοκτήτες εντός και εκτός συνόρων που αναζητούν έναν αξιόπιστο φορέα επιθεωρήσεων και πιστοποίησης, που ενεργεί αποτελεσματικά και με ανταγωνιστικό κόστος. Απευθυνόμαστε σε όλους τους επαγγελματίες του yachting, τους ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, τους ανθρώπους που διαχειρίζονται φορτηγά, επιβατηγά, ρυμουλκά αλλά και στους ναυπηγούς που θέλουν έναν αξιόπιστο νηογνώμονα» τονίζει ο Άρης Αρβανιτάκης:

Ο κύκλος εργασιών του Νηογνώμονα επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω των γραφείων που έχει στο εξωτερικό.

Παρ΄ όλα αυτά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Φοίνικα» εστιάζει στην ελληνικότητα της επιχείρησης:
«Αν και η δύναμή μας είναι στο εξωτερικό, είμαστε ελληνική εταιρεία, είμαστε έλληνες και στοχεύουμε στην ελληνική αγορά γιατί έχει ευκαιρίες παρά την κρίση και παρά τον ανταγωνισμό ο οποίος, όπως ήταν αναμενόμενο, μειώνει τις τιμές. Υπάρχουν ευκαιρίες».

Όσο αφορά τους επόμενους στόχους επισημαίνει:

«Η σταθεροποίηση, η εδραίωση και η ανάπτυξη στην τοπική αγορά για τα υπό ελληνική σημαία πλοία είναι ο επόμενος στόχος μας. Στο εξωτερικό συνεχίζεται η εξελικτική πορεία με βασικότερο ποιοτικό κριτήριο την περαιτέρω βελτίωση της αξιολόγησής μας στους ελέγχους των λιμενικών αρχών και κυρίως στο Μνημόνιο των Παρισίων Paris MOU το οποίο αποτελεί πολύ ισχυρό δείκτη ποιότητας και με βάση αυτό διαμορφώνονται συνθήκες και προϋποθέσεις για περαιτέρω εξελίξεις.
Η διαρκής βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών συνάδει με τις διεθνείς απαιτήσεις και έχουμε ως γνώμονα την προστασία την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ανεβάζουμε συνεχώς τα ποιοτικά μας στάνταρ ώστε να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα, το οποίο μελετάμε πολύ προσεκτικά κάθε φορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: