Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Πετρελαιοκηλίδες κατεγράφησαν γύρω από το προσαραγμένο ελληνικό πλοίο Kea Trader






Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017
Σα να μην έφθανε που κόπηκε στα δυο μετά την προσάραξη του, το πλοίο Kea Trader της ελληνικής ναυτιλιακής...
Lomar Shipping ευθύνεται και για μια θαλάσσια ρύπανση, μετά την ανάπτυξη μιας πετρελαιοκηλίδας κατά μήκος μερικών από τις ανατολικές παραλίες του νησιού Lifou, της Νέας Καληδονίας τις τελευταίες ημέρες.

Η γαλλική Ύπατη Αρμοστεία στη Νέα Καληδονία κυκλοφόρησε εικόνες από την περιοχή στις οποίες φαίνονται μαύρες κηλίδες πετρελαίου που παρουσιάστηκαν γύρω από το πλοίο την επόμενη μέρα της διάλυσης του κύτους του στα δύο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διαρροή ήταν περιορισμένης εμβέλειας έως και 1 m3, ωστόσο οι προσπάθειες περισυλλογής του πετρελαίου παρεμποδίστηκαν εν μέσω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον θαλάσσιο ύφαλο.

Παρατηρήθηκαν ίχνη βαρύ μαζούτ παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των 752 τόνων καυσίμων αντλήθηκε από το κατασκευής 2017 πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το οποίο προσάραξε στο Durand Reef στις 12 Ιουλίου. Άλλοι τέσσερις τόνοι παρέμειναν στο πλοίο καθώς ήταν αδύνατο να αντληθούν.

Σύμφωνα με την Ανωτάτη Επιτροπή, από το Νοέμβριο του 2009 δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη ρύπανσης στο χώρο της προσάραξης. Οι αρχές παρακολουθούν το ναυάγιο και επιθεωρούν την τοποθεσία για ίχνη ρύπανσης σε καθημερινή βάση.

Ένας εκπρόσωπος της Lomar Shipping δήλωσε ότι η εταιρεία έχει λάβει άμεσα μέτρα για να ανταποκριθεί στην κατάσταση, σε συνεργασία με εξειδικευμένες ομάδες, που αναπτύχθηκαν επιτόπου για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, με τη βοήθεια ομάδων της τοπικής κοινότητας.
Οι αρχές έχουν ενεργοποιήσει τη διαδικασία αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών (σχέδιο έκτακτης ανάγκης ORSEC) μετά την εμφάνιση περαιτέρω απειλών γύρω από άλλα νησιά και το κύριο νησί με τις ομάδες της εταιρείας να λειτουργούν υπό την εντολή και τον συντονισμό των κεντρικών αρχών του κύριου νησιού. Δύο πλοία περισυλλογής πετρελαιοκηλίδας που έχουν ναυλωθεί από τους ιδιοκτήτες παραμένουν σε κατάσταση αναμονής γύρω από τον Kea Trader.

Τέλος, η συμφερόντων Γιώργου Λογοθέτη εταιρεία ανέφερε ότι με βάση τις τελευταίες εικόνες, τα δύο τμήματα του πλοίου φαίνεται να έχουν μετακινηθεί λίγο από την θέση που βρίσκονταν.
“Οι διασωστικές ομάδες συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση, με τα ρυμουλκά να παραμένουν στην περιοχή μαζί με τους εξειδικευμένους εργολάβους κατά της ρύπανσης. Οι εργασίες για την απομάκρυνση των εναπομενόντων εμπορευματοκιβωτίων έχουν αναβληθεί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων ασφάλειας στην περιοχή”, αναφέρει μια δήλωση της εταιρείας.

Το προσαραγμένο πλοίο θα ανακυκλωθεί μόλις απομακρυνθεί από τον ύφαλο, καθώς το μέγεθος των ζημιών από την προσάραξη καθιστούν αδύνατη την επισκευή του.











Δεν υπάρχουν σχόλια: