Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Η άλλη όψη της ζωής για έναν πρώην εφοπλιστή, βιομήχανο, εργοστασιάρχη




22/5/14 tromaktiko blogspot


Εφοπλιστής, βιομήχανος, εργοστασιάρχης επίπλων, ιδιοκτήτης αντιπροσωπίας αυτοκινήτων, έμπορος, που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Κηφισιάς... Μια περιοχή που θεωρείται γειτονιά πλουσίων και διασήμων. Ομως στην Ελλάδα της κρίσης αυτό που συνδέει πλέον τους παραπάνω άνδρες δεν είναι τα πλούτη και η χλιδή, αλλά η... ουρά του συσσιτίου! Εκεί όπου στέκονται για να εξοικονομήσουν ένα πιάτο φαγητό!

Στην ίδια ουρά βρίσκονται και μερικοί από τους υπηρέτες που κάποτε τους φρόντιζαν και βρέθηκαν και οι ίδιοι από τη μια στιγμή στην άλλη στον δρόμο. Ωστόσο οι τελευταίοι βρίσκουν και κανένα μεροκάματο. Για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που χρεοκόπησαν η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Κάποτε είχαν τα πάντα και σήμερα δεν έχουν ούτε ηλεκτρικό ρεύμα...

Η κρίση

«Ισχυροί επιχειρηματίες, που πριν από μερικά χρόνια διέθεταν πολλά χρήματα για φιλανθρωπίες, σήμερα δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να απολύσουν δεκάδες εργαζομένους. Εχασαν τα πάντα και σήμερα ζητούν να τους βοηθήσουμε» αποκάλυψε στην «Espresso» ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας στην Νέα Κηφισιά, αρχιμανδρίτης Σέργιος Βαρέλιας και πρόσθεσε: «Η κρίση τούς διέλυσε. Χρεοκόπησαν και έρχονται εδώ για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό. Κάθε 15 ημέρες τους δίνουμε τρόφιμα και ό,τι άλλο μπορούμε για να τους στηρίξουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από μερικά χρόνια οι ίδιοι επιχειρηματίες -που σήμερα δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίνη- ενίσχυαν οικονομικά τα συσσίτια.

«Σήμερα που οι ίδιοι τρέφονται από αυτά, όλοι οφείλουμε να τους στηρίξουμε. Εδώ στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας έρχονται επιχειρηματίες, έμποροι, βιομήχανοι, ακόμη και εφοπλιστής... Οι άνδρες αυτοί κάποτε έκαναν δωρεές στον ναό μας. Υπάρχουν τοιχογραφίες που φέρουν το όνομά τους. Η τύχη όμως, η ζωή τούς τα έφερε ανάποδα. Πνίγηκαν στα χρέη και πλέον δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες» ανέφερε ο αρχιμανδρίτης Σέργιος Βαρέλιας και πρόσθεσε: «Αυτήν τη στιγμή εμείς βοηθάμε 42 άτομα, ηλικίας από 35 έως 65 ετών, που προέρχονται από την περιοχή της Νέας Κηφισιάς και της Λυκόβρυσης. Κάθε 15 ημέρες έρχονται και παίρνουν προμήθειες μέχρι την επόμενη διανομή τροφίμων».

Οπως σημειώνει ο ιερέας, το πρόβλημα με τους φτωχούς πλέον επιχειρηματίες μέρα με τη μέρα μεγαλώνει: «Κάποιοι έχουν ήδη χάσει τις βίλες, τις επαύλεις και τις υπερσύγχρονες μονοκατοικίες όπου διέμεναν. Υπάρχουν όμως και πολλοί ακόμη που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Σε εμάς έρχονται σχεδόν καθημερινά άνθρωποι που όλοι πιστεύαμε ότι είναι ευκατάστατοι, γνωστές οικογένειες, και μας ζητούν να μας παραχωρήσουν τα πολυτελή σπίτια τους για να μην τους τα πάρει η Εφορία» λέει και συνεχίζει: «Η απόγνωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν τους ενημερώνω ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να πάρει μια βίλα, μια έπαυλη. Γιατί, πρώτον, τι να την κάνει και, δεύτερον, με τι χρήματα να συντηρήσει και να πληρώνει φόρους και χαράτσια για ακίνητα εκατοντάδων τετραγωνικών με πισίνες και γήπεδα;».

Καταλήγοντας, ο ιερωμένος τόνισε ότι στη Νέα Κηφισιά, εκτός από μεγαλοεπιχειρηματίες, ζουν και πολλές μεσαίες οικογένειες που τώρα αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ανεργίας. Πρόκειται, όπως λέει, για οικογένειες στις οποίες κάποτε εργάζονταν και ο πατέρας και η μητέρα αλλά σήμερα δεν εργάζεται κανένας. «Αλλοι δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν το ρεύμα και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε για να μην τους το κόψει η ΔΕΗ. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας γιατί, δυστυχώς, υπάρχει πολύ μεγάλη δυστυχία στον κόσμο» ανέφερε.

Για την άλλη όψη του νομίσματος και την κρίση που έχει τσακίσει επιχειρηματίες είχε μιλήσει πριν από λίγο καιρό και ο μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος. Αναφερόμενος στο εύρος της κρίσης, μίλησε για εφοπλιστές και βιομηχάνους, άλλοτε κραταιούς οικονομικά, ο οποίοι από δωρητές και ευεργέτες της Εκκλησίας έφτασαν στο σημείο να ζητούν τη βοήθειά της. Ο κ. Κύριλλος αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις. Σε έναν εφοπλιστή από τον Διόνυσο και σε έναν βιομήχανο από την Εκάλη. Ο πρώτος τού ζήτησε να παραχωρήσει στην Εκκλησία το σπίτι του για να απαλλαγεί από τα χρέη λέγοντας του: "Θέλεις να πάρεις τη βίλα μου με την πισίνα; Το δωρίζω. Να πάρετε και τα χρέη μου"».

Στην άλλη περίπτωση, ένας βιομήχανος από την Εκάλη που σήμερα ζει με δέματα που του δίνει η ενορία, ζήτησε ο ίδιος από τον κ. Κύριλλο τη βοήθεια της Εκκλησίας. «Με παίρνει και με πηγαίνει μπροστά σε μια αγιογραφία και μου λέει "αυτός είμαι εγώ. Ο δωρητής της αγιογραφίας". Του λέω "τι θέλετε;" και μου απάντησε "τη βοήθειά σας"».

Ο 33χρονος ιερέας με το τεράστιο κοινωνικό έργο

Εκτός από τους νεόπτωχους επιχειρηματίες, ο εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο προσπαθώντας να βοηθήσει μαθητές και να στηρίξει οικογένειες που έχουν ανάγκη. Ο πατέρας Σέργιος Βαρέλιας έχει φροντίσει ώστε στον ιερό ναό να παραδίδονται δωρεάν μαθήματα γερμανικών, πιάνου, αγιογραφίας καθώς και να δίνονται συμβουλές σε παιδιά και γονείς από παιδοψυχολόγο.

«Προσπαθούμε με όλες τις δυνάμεις μας να στηρίξουμε ανθρώπους και κυρίως τους νέους που έχουν τεράστια προβλήματα. Εύχομαι να μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε όλους όσοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση» τόνισε και πρόσθεσε: «Στέλνουμε τρόφιμα σε 25 οικογένειες και βοηθάμε παιδιά να σπουδάσουν».

Το αξιέπαινο έργο του πατέρα Σέργιου δεν σταματά στα παραπάνω. Η ενορία του συνεργάζεται με πέντε γιατρούς προκειμένου να παρέχει σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες ιατρική φροντίδα. Επιπλέον, σε συνεργασία με την οργάνωση Γιατροί Καρδιάς συγκεντρώνονται φάρμακα που δεν χρειάζονται ψυγείο, καθώς επίσης βιταμινούχα σκευάσματα, αλοιφές και γάζες, τα οποία διατίθενται σε φτωχούς ασθενείς αλλά και στις χώρες της Ιεραποστολής και ιδιαίτερα στην Αφρική

Δεν υπάρχουν σχόλια: