Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ασυλία για όλα, αλλά όχι και για τη βλακεία κύριε Στουρνάρα!

......όλη η πρεμούρα για να τα πουλήσετε όλα, με τα επίσημα χαρτιά και το αγγλικό δίκαιο, και μετά στα τέτοια σας που δεν έχετε, εκλογές και τι μας νοιάζει φέρτε δραχμές , μπαγκανότες και ότι άλλο θέλετε. Το πρόγραμμα τους βγήκε διότι δουλεύουν, ενώ οι άλλοι τα ξύνουν. Α ρε μπανανία..
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013



Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλο κορυφαίο διακύβευμα για το ελληνικό κράτος από την είσπραξη εσόδων. Και για αυτό υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

Όμως το Υπουργείο Οικονομικών και οι υπηρεσίες του, έχουν κάνει ό,τι μπορούν ώστε ο Έλληνας που βρίζει έτσι κι αλλιώς επειδή «χαρατσώνεται», να βρίζει διπλά επειδή πρέπει και να ταλαιπωρείται από πάνω.

Όποιος κάνει τον κόπο και μπει στην πύλη ενημέρωσης και διαλόγου της κοινότητας των λογιστών www.gus.gr αντιλαμβάνεται αμέσως το μπάχαλο που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε σχέση με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων. Ενώ η νομοθεσία προβλέπει ξεκάθαρα πως οι πολίτες πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία 5 μηνών για την υποβολή των φορολογικώτους δηλώσεων, το ίδιο το κράτος καταστρατηγεί με πράξεις και παραλείψεις του τη δυνατότητα αυτή. Το ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS μέρα παρά μέρα «πέφτει», ενώ ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις που συμπεριλαμβάνουν βεβαιώσεις για τόκους καταθέσεων! Ταυτόχρονα κάθε μέρα όλο και κάποια εφαρμογή του TAXIS δεν λειτουργεί. Σήμερα για παράδειγμα είναι εκτός λειτουργίας η εφαρμογή για υποβολή στοιχείων του E9.

Οι λογιστές όλης της χώρας είναι στα κάγκελα. Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) έχει αποφασίσει αποχή από την κατάθεση των δηλώσεων μέχρι τις 22 Ιουλίου καθώς οι επαφές που είχαν με το Υπουργείο Οικονομικών δεν κατέληξαν πουθενά σε σχέση με το αίτημα μιας εύλογης παράτασης. Το Υπουργείο απάντησε πως αδυνατεί για την αλλαγή ημερομηνιών υποβολής λόγω μνημονιακής υποχρέωσης!

Επίσης, μόλις χθες κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από γνωστό λογιστή της Αθήνας στην οποία σημειώνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η είσπραξη των εσόδων του Κράτους αποτελεί ανάγκη ύψιστης προτεραιότητας για την κάλυψη των δημοσίων δαπανών. Το Υπουργείο Οικονομικών δείχνει αμέλεια στην εκπλήρωση των καθηκόντων του λόγω του ότι η Εξουσία θεωρεί ότι έχει ατιμωρησία. Καθημερινά έχουμε παράβαση καθήκοντος και απιστία περί την υπηρεσία με συγκάλυψη οικονομικών εγκλημάτων.».

Δεν ξέρω τι τύχη θα έχει η μηνυτήρια αναφορά αλλά σε μια ευνομούμενη χώρα θα έπρεπε κάποιος εισαγγελέας να αρχίσει να τραβάει μερικά αυτιά που δείχνουν να μην ιδρώνουν με τίποτα. Και δεν ξέρω αν φταίει ο Στουρνάρας ή οποιοσδήποτε άλλος, σίγουρα όμως αυτή τη στιγμή συμβαίνουν δυο πράγματα.

Πρώτον, οι λογιστές δεν μπορούν αντικειμενικά να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Πώς να είναι απόλυτα ενημερωμένος ο λογιστής μέσα σ’ αυτό τον καταιγισμό νόμων, αποφάσεων, εγκυκλίων και άλλων «ων ουκ έστιν αριθμός» νομοθετημάτων που ξεφυτρώνουν καθημερινώς σαν μανιτάρια; Αλλά ακόμη κι αν ξενυχτάει διαβάζοντας, το επόμενο πρωί πάλι δεν θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του διότι οι εφαρμογές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων θα είναι εκτός λειτουργίας!

Το δεύτερο είναι πως δεν προστατεύεται ο πολίτης. Πώς να είναι βέβαιος πως η φορολογική του δήλωση θα είναι ορθά συμπληρωμένη και δεν θα πέσει μέσα σε φορο – παγίδες όταν ο λογιστής που εμπιστεύεται και συνεργάζεται δηλώνει αδυναμία να κάνει σωστά τη δουλειά του;

Και όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν μέσα σε ένα καθεστώς άγριας υπερφορολόγησης επί δικαίων και αδίκων και χωρίς οι φόροι να έχουν την παραμικρή σχέση ανταποδοτικότητας με την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Για τη υγεία του, θα απευθυνθεί σε ιδιωτική κλινική διότι τα νοσοκομεία υπολειτουργούν. Για την εκπαίδευση των παιδιών του, αν μπορεί θα αναζητήσει ιδιωτικό σχολείο. Για την προστασία του μαγαζιού του ή του σπιτιού του θα απευθυνθεί σε ιδιωτική εταιρεία security, διότι τα περιπολικά της ΕΛΑΣ δεν έχουν βενζίνη.

Το ερώτημα το δικό μου λοιπόν είναι πολύ απλό. Παρακολουθεί κανένας από το Υπουργείο Οικονομικών το τι γίνεται ή βλέπουν μόνο Mega και ΣΚΑΙ, οπότε είναι ήσυχοι πως όλα πάνε καλά;

ΥΓ: Στην περίοδο της τουρκοκρατίας, οι υπόδουλοι Έλληνες πλήρωναν τον ατιμωτικό κεφαλικό φόρο και έπαιρναν μια απόδειξη πάνω στην οποία αναγραφόταν: «ο φέρων το παρόν έχει την άδειαν να φέρη επί έν έτος την κεφαλήν επί των ώμων του». Ας έχει τουλάχιστον την εντιμότητα ο κ. Στουρνάρας να πει το ίδιο κι ας μην μας ζαλίζουν με τις …. μεταρρυθμιστικές τους κορώνες.

  rizopoulospost.com
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: