Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

M/V STROFADES IV - DERNA - PIREAS

.....ενώ ο Πλοίαρχος έχει εξηγήσει σε πολλούς το τι πραγματικά συνέβη, οι αναφορές και τα ρεπορτάζ γίνονται με τρόπο που αφήνουν αιχμές στο πλοίο , τον Πλοίαρχο , και τον διαχειριστή του πλοίου.
Να πούμε λοιπόν ότι το πλοίο είχε εκφορτώσει το φορτίο του στην Ντέρνα της Λιβύης, και λίγο πριν την αναχώρηση εμφανίσθηκε ένας ντόπιος μεσάζων  ( κατά πάσα πιθανότητα) ο οποίος πρότεινε την μεταφορά των οχημάτων ανθρωπιστικής οργάνωσης από Ντέρνα για τι Ελ Αρισ της Αιγύπτου.
Ο Πλοίαρχος εξήγησε στον Λίβυο που έκανε την πρόταση , ότι θα πρέπει να υπογράψουν ένα ναυλοσύμφωνο που θα αναφέρει και τον ναυλωτή, και το τίμημα θα πρέπει να είναι σε μετρητά η άμεση κατάθεση στον λογαριασμό της εταιρείας. Μετά ένα 24 ωρο, και αφού δεν είχε εμφανισθεί κανείς για τα παραπάνω, ο Πλοίαρχος απεφάσισε να αναχωρήσει. Έδωσε εντολή στον ναυτικό πράκτορα και αυτός ενήργησε νομότυπα για την αναχώρηση του πλοίου. Στην συνέχεια επέβη ο πλοηγός. Τα μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης ήσαν στην προβλήτα, βλέποντας τον πλοηγό κατάλαβαν ότι το πλοίο θα αναχωρήσει , και τότε έβαλαν ένα αυτοκίνητο στην ράμπα και πολλοί από αυτούς μπήκαν στο πλοίο χωρίς άδεια. Οι αστυνομικοί βλέποντας την παράνομη είσοδο, μπήκαν και αυτοί για να τους βγάλουν έξω. Όμως η φασαρία είχε αρχίσει, και προκειμένου το πλοίο να παραμείνει εκεί, ο Πλοίαρχος απεφάσισε να αναχωρήσει, άνευ πλοηγού αφού αυτός είχε κατέβει με την καθυστέρηση που επέβαλαν  οι παρανόμως εισελθόντες στο πλοίο.

Στην συνέχεια, τον κάλεσε ένα πολεμικό σκάφος της Λιβύης, όπου του ζήτησε να επιστρέψει και να παραλάβει τους παράνομους επιβάτες. Ο Πλοίαρχος απάντησε ότι θα παραμείνω στα διεθνή ύδατα, και  μπορείτε να τους παραλάβετε. Ο ένας εκ των Λίβυων αστυνομικών που είχε μιλήσει με τον πολεμικό πλοίο, είπε ότι εάν θα περιμένει το πολεμικό θα τον πιάσουν και θα τον οδηγήσουν πίσω.
Ακούγοντας και αυτά,  ο Πλοίαρχος αποφάσισε να οδηγήσει το πλοίο στην Ελλάδα, και αμέσως κατήγγειλε το γεγονός.
Τώρα ποιος είναι όμηρος και ποιος όχι, το απαντούν όλοι οι Πλοίαρχοι που είχαν αντιμετωπίσει ατυχή παρεμφερή γεγονότα.



Ξένοι ακτιβιστές όµηροι πλοιάρχου

Παρά τη θέλησή τους επιστρέφουν στην Ελλάδα, ενώ πήγαιναν στη Γάζα Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ξένοι ακτιβιστές που βρίσκονται στο ελληνικό πλοίο «Στροφάδες IV» και κατευθύνονταν προς τη Γάζα µεταφέρονται στην Ελλάδα παράτη θέλησή τους, ύστερα από διαµάχη οικονοµικού χαρακτήρα µε τον έλληνα πλοίαρχο.
Σύµφωνα µε τη Road to Hope, µια ανεξάρτητ η φιλανθρωπικήοργάνωση πουπροσπαθείνα σπάσει τον αποκλεισµό της Γάζαςαπό το Ισραήλ, το πλοίο αναχώρησε χθες το πρωί από το λιµάνι Ντέρνα της Λιβύης, µε κατεύθυνση την Ελλάδα.
Στο πλοίο βρίσκονται δέκα ακτιβιστές (επτά Βρετανοί, δύο Ιρλανδοί και ένας Αλγερινός) ηλικίας 24 ώς 60 ετών, ο λίβυος διοικητής του λιµανιού και δύο λίβυοι λιµενικοί αστυνοµικοί.
Το πλοίο αναµένεται να δέσει σήµερα το µεσηµέρι στο λιµάνι του Πειραιά.
Πηγές του Λιµενικού έλεγαν χθες ότι, όταν το πλοίο µπήκε στον θαλάσσιο χώρο όπου η Ελλάδα έχει αρµοδιότητα ελέγχου, οι αξιωµατικοί του Θαλάµου Επιχειρήσεων επικοινώνησαν µε τον έλληνα πλοίαρχο και τον ρώτησαν, πού σκοπεύει να καταπλεύσει. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, αρχικά ο πλοίαρχος δεν ξεκαθάρισε, αν θα έδενε στη Νεάπολη ή τον Πειραιά. 
Από το Λιµενικό δεν έγινε, χθες καµία επίσηµη ενηµέρωση για το περιστατικό και παρέπεµπαν στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Ο έλληνας πλοίαρχος είπε ότι θέλει να αποβιβάσει τους ακτιβιστές και τους Λίβυους στα ελληνικά νησιά, ώστε ο ελληνικός λαός να τους µεταχειριστεί ως λαθροµετανάστες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.
Ο πλοίαρχος ζήτησε ένα ποσό που ανέρχεται σε 75.000 δολάρια και οι ακτιβιστές του απάντησαν ότι το έχουν δώσει σε έναν ναυτιλιακό πράκτορα.
Ο πλοίαρχος είπε, όµως ότι δεν έχει εµπιστοσύνη στην ηλεκτρονική µεταφορά χρηµάτων.
«Απ ό,τι έµαθα, ο πλοίαρχος εξοργίστηκε και έβαλε µπρος ενώ το πλοίο ήταν ακόµη δεµένο στην προβλήτα, µε αποτέλεσµα να σπάσουν τα σχοινιά», δήλωσεη Ελι Μέρτον, σύνδεσµος µε το πλοίο από το Λονδίνο.
«Ανησυχούµε πολύ γιατί µάθαµε ότι στο πλοίο δεν υπάρχουν ούτε τρόφιµα ούτε νερό».
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει έρθει σε επαφή µε τις ελληνικές αρχές, έχει γνώση της κατάστασης και ζήτησε να ληφθούν όλα τα µέτρα, ώστε το επεισόδιο να έχει αίσιο τέλος.
Τον περασµένο Μάιο, οι ισραηλινές δυνάµεις σκότωσαν 9 τούρκους ακτιβιστές, όταν πραγµατοποίησαν έφοδο στο πλοίο «Μαβί Μαρµαρά» που προσπαθούσε να φτάσει στηΓάζα γιανα παραδώσει βοήθεια στους Παλαιστίνιους.Ενας από τουςακτιβιστές που επέβαιναν σ’ εκείνο το πλοίο, ο Βρετανός Ταουκίρ Σαρίφ, βρίσκεται και στο «Στροφάδες IV».

Η ∆ΙΑΦΩΝΙΑ

Ο πλοίαρχος ζήτησε 75.000 δολάρια και οι ακτιβιστές του απάντησαν ότι τα έχουν δώσει σε έναν ναυτιλιακό πράκτορα .

Δεν υπάρχουν σχόλια: