Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» «Είμαστε σε αγωνιστική προετοιμασία και δεν θα κάνουμε πίσω από τις αποφάσεις μας – Όλοι και όλα θα κριθούν στους καταπέλτες» Απάντηση στην επιστολή του ΣΕΕΝ για την απεργία

 17 Οκτωβρίου, 2024

Προκλητική επιστολή με την οποία ζητά την αναστολή της 48ωρης απεργίας στις 22 και 23 Οκτώβρη έστειλε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) στην ΠΝΟ.

 «Τα αιτήματά μας πηγάζουν από τις πραγματικές ανάγκες των συναδέλφων μας. Ανάγκες, που είναι κρίσιμες για να μπορέσουν οι ναυτεργάτες να ανταποκριθούν στις καθημερινές προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους», σημειώνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και τονίζουν πως «οι ναυτεργάτες είμαστε σε αγωνιστική προετοιμασία και δεν θα κάνουμε πίσω από τις αποφάσεις μας. Όλοι και όλα θα κριθούν στους καταπέλτες».

Σε ανακοίνωσή τους τα Σωματεία σημειώνουν:

«Στις 14 Οκτωβρίου 2024, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) έστειλε επιστολή στην ΠΝΟ -απευθυνόμενος προφανώς στους ναυτεργάτες- ζητώντας μας να “αναστείλουμε” την απόφασή μας για 48ωρη Πανελλαδική Απεργία, που έχει προγραμματιστεί για τις 22-23 Οκτωβρίου, με προοπτική κλιμάκωσης.

Μας καλούν επίσης να “επανέλθουμε στη διαπραγμάτευση σε κλίμα καλής πίστης και με ρεαλιστικές επιδιώξεις, εντός των ορίων που καθορίζονται από την ελληνική οικονομία και τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης των πλοίων, η οποία βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή”.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών που συγκροτούν τον ΣΕΕΝ αγνοούν επιμελώς ότι οι προτάσεις και τα αιτήματά μας πηγάζουν από τις πραγματικές ανάγκες των συναδέλφων μας. Ανάγκες, που είναι κρίσιμες για να μπορέσουν οι ναυτεργάτες να ανταποκριθούν στις καθημερινές προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους.

Ενδεικτικά, από το 2020, οι αυξήσεις στις ΣΣΕ ήταν 14,6%, ενώ παράλληλα το κόστος διαβίωσης, για το ίδιο διάστημα, περιλαμβάνει  αυξήσεις όπως:

  • 31,97% στα τρόφιμα
  • 25,48% στη στέγαση
  • 22,27% στις μεταφορές

Μόνο το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2024 οι αυξήσεις περιλαμβάνουν:

  • 10,9% στον ηλεκτρισμό
  • 14% στα ασφάλιστρα υγείας
  • Αύξηση έως και 448% σε συνταγογραφούμενα φάρμακα, με περισσότερα από 800 φάρμακα να έχουν αυξηθεί σε τιμή.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα “των προκλήσεων” που αντιμετωπίζουν καθημερινά όλοι οι εργαζόμενοι και, φυσικά, οι ναυτεργάτες. Σε αυτές “τις προκλήσεις” να συνυπολογίσουμε και την ατέλειωτη σειρά από τα μέτρα που διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν και ροκανίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Για όλα τα παραπάνω το αίτημά μας για αυξήσεις 12% στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) για το 2025, καθώς και τα υπόλοιπα κλαδικά και θεσμικά αιτήματα που έχουμε καταθέσει, είναι δίκαια και “εντός των ορίων” που θέτουν οι ανάγκες μας. Οι ναυτεργάτες είμαστε σε αγωνιστική προετοιμασία και δεν θα κάνουμε πίσω από τις αποφάσεις μας.

Όλοι και όλα θα κριθούν στους καταπέλτες».

by skopelos skopelos-news

Τι αλλάζει με τα σκάφη αναψυχής β’ κατηγορίας

 ....ελπίζω να μην τα πάρετε όπως με την επιστροφή του προστίμου στα εμβόλια, χαρτογιακάδες...

+++

Όσοι έχουν ήδη καταβάλλει (ο αριθμός τους είναι περιορισμένος) δικαιούνται επιστροφή φόρου.

26 Σεπτεμβρίου 2024, 15:00

Καταργείται ο ειδικός φόρος πλοίων για τα σκάφη αναψυχής β’ κατηγορίας -κάτω των 7 μέτρων- ενώ απαλλάσσονται και από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Η κατάργηση για τον ειδικό φόρο πλοίων έχει αναδρομικό χαρακτήρα, επομένως οι κάτοχοι σκαφών β΄ κατηγορίας μέχρι 7 μέτρα δεν θα καταβάλλουν τον ειδικό φόρο για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023.

Όσοι έχουν ήδη καταβάλλει (ο αριθμός τους είναι περιορισμένος) δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Οι διατάξεις περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις».

ΝΑΤ: Νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του Έλληνα ναυτικού και της ναυτιλίας


28/09/2024

Tα τελευταία τρία χρόνια, το ΝΑΤ έχει χαράξει νέα πορεία, αναπτύσσοντας νέες, εμβληματικές πρωτοβουλίες για την πολύπλευρη στήριξη του Έλληνα ναυτικού και της ελληνικής ναυτιλίας.

«Στο πλαίσιο αυτό, κάνοντας πράξη την ψηφιακή μετάβαση, όχι ως αυτοσκοπό, αλλά ως σταθερή βάση για την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών, προχωρήσαμε στον επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό του Οργανισμού και στην απλοποίηση σύνθετων διοικητικών διαδικασιών προς όφελος των Ελλήνων ναυτικών και συνταξιούχων. Πλέον, από νέα βάση συνεχίζουμε την προσπάθεια για τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του ΝΑΤ» δηλώνει η διοικήτρια του ΝΑΤ, Γεωργία Μανιάτη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο σκοπός της εφαρμογής του ΝΑΤ
Έτσι, εντός του 2024, παρουσιάστηκε η πρώτη υλοποίηση της εφαρμογής My NAT, με την απεικόνιση της θαλάσσιας υπηρεσίας των ναυτικών.

Σκοπός της εφαρμογής, η οποία είναι διαθέσιμη σε όλους τους ναυτικούς, μέσω της ιστοσελίδας του ΝΑΤ και για κινητές συσκευές σε περιβάλλοντα Android και iOS είναι:

  • η εμφάνιση ιστορικού υπηρεσίας,
  • η αναλυτική πληροφορία των υπηρεσιών (συνολικές ημέρες υπηρεσίας, ημέρες ανά έτος, ιστορικό υπηρεσιών κατά χρονικό εύρος κ.λπ.),
  • η δημιουργία και αποθήκευση σε pdf αρχείο και
  • η εξαγωγή στατιστικών στοιχείων βασισμένων σε φίλτρα (διάστημα απασχόλησης ανά τύπο πλοίου, όνομα πλοίου, ειδικότητα απασχόλησης, πληροφορίες αποδοχών και εισφορών, ημέρες πραγματικής υπηρεσίας, ημέρες αδείας κ.ά.).Με δεδομένο ότι η εφαρμογή λειτουργεί με βάση την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση Ναυτικών (ΑΠΔΝ), έχει ήδη αποφασιστεί η ένταξη σε αυτήν και της εξαγοράς της ναυτικής υπηρεσίας σε πλοία με ξένη σημαία.

Στο επόμενο διάστημα, προγραμματίζεται και η εμφάνιση του φακέλου της εταιρίας, όπου υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης των εταιριών στο σύνολο των πληροφοριών που χρειάζονται για τη συναλλαγή τους με το ΝΑΤ, παροχή του ιστορικού των συναλλαγών τους, καθώς και παρακολούθηση της πορείας των αιτημάτων/συναλλαγών.

«Επίσης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, συμμετείχαμε στην υλοποίηση εφαρμογής της ψηφιακής νηολόγησης πλοίων (e-νηολόγιο) στην ελληνική σημαία, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα της ναυτιλιακής κοινότητας» σημειώνει η κα Μανιάτη και προσθέτει: «Πλέον, προχωρώντας σταθερά μπροστά, σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση, που περιλαμβάνουν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής πληρωμής, ήτοι την έκδοση ενός RF κωδικού πληρωμής σε κάθε αποδεικτικό υποβολής ΑΠΔΝ, που στόχο έχει τη διευκόλυνση των συναλλασσόμενων, τη σύνδεση απαίτησης με μοναδικό αριθμό πληρωμής και την άμεση ενημέρωση του ΝΑΤ για την πορεία πληρωμών».

Επιπλέον, θα υλοποιηθεί και μία νέα δράση, η οποία αφορά την ψηφιοποίηση των εντύπων (βιβλίων) που χρησιμοποιούν οι εταιρίες (e-books) για αποτύπωση των προβλεπόμενων κατά τον νόμο ενεργειών τους.

Πρόκειται για μία πραγματική μεταρρύθμιση, που θα διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητα της ελληνικής ναυτιλίας.

Για τη λειτουργία κάθε πλοίου απαιτείται η τήρηση συνολικά 17 «βιβλίων», που αποτυπώνουν τις προβλεπόμενες κατά τον νόμο ενέργειες του, από το φορτίο που μεταφέρει έως τα καύσιμα που χρησιμοποιεί ή ακόμα και τα απορρίμματά του.

Έως σήμερα, τα βιβλία αυτά είναι σε έντυπη μορφή, η προμήθειά τους γίνεται από το ΝΑΤ, άρα απαιτείται η υποχρεωτική επιτόπια παρουσία εκπροσώπου του πλοίου ή της πλοιοκτήτριας εταιρίας στην έδρα του Ταμείου και, εν συνεχεία, η μεταφορά των βιβλίων στα πλοία, όπου κι αν βρίσκονται, ενώ δημιουργείται και πρόσθετος φόρτος εργασίας στην αντίστοιχη υπηρεσία του ΝΑΤ, μεταξύ άλλων προβλημάτων.

Με την ανάπτυξη του νέου συστήματος διαχείρισης ηλεκτρονικών βιβλίων, προχωράει η ψηφιοποίηση αυτών των βιβλίων, που έτσι γίνονται e-books, πετυχαίνοντας γρήγορη και εύκολη εξυπηρέτηση των ναυτιλιακών εταιριών, μετάβαση της πρόσβασης των φορέων πιστοποίησης σε paperless υπηρεσίες και κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στη λειτουργία του ΝΑΤ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κα Μανιάτη, προκύπτουν και άλλα οφέλη, όπως η δυνατότητα στατιστικής παρακολούθησης της κίνησης βιβλίων, η δυνατότητα διαχείρισης πολλαπλών βιβλίων από έναν εκπρόσωπο, η άμεση παράδοση των βιβλίων στα πλοία, όπου κι αν βρίσκονται και η καλύτερη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων του ΝΑΤ.

Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία προβλέπει τη δημιουργία των πρώτων ηλεκτρονικών βιβλίων πετρελαίου, φορτίου και απορριμμάτων.

Πηγή:  iefimerida.gr

Μεταναστευτικό: «Ευκαιρία» ή «άλλοθι» για το ΛΣ…;

 

(*) Γράφει ο Αντιναύαρχος ΛΣ (εα) Ι. Καραγεωργόπουλος, MSc – 
Επίτιμος Κλαδάρχης Ασφάλειας & Αστυνόμευσης, τ. Διευθυντής 
Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του ΥΠτΠ, τ. μετακλητός 
συνεργάτης (διαχείριση συνόρων, εξοπλιστικά) κ. ΥΝΑΝΠ, 
Αντιπρόεδρος ΔΣ της (πανελλήνιας) Ένωσης Αποστράτων 
Αξιωματικών ΛΣ (ΕΑΑΛΣ)

Στις 10-11 Δεκεμβρίου 2014, ως Αρχιπλοίαρχος ΛΣ, με την ιδιότητα του 

Διευθυντή Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, έλαβα εντολή να 

μεταβώ στην έδρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη

Γενεύη, ως μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο τότε

 Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη Πρέσβης 

κ. Αλέξανδρος Αλεξανδρής, πλαισιωμένος από τον τότε Διευθυντή της Ε3 Διεύθυνσης

 του ΥΠΕΞ, την τότε επικεφαλής της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, τον τότε 

επικεφαλής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και τον τότε αρμόδιο Σύμβουλο

της ΜΑ της Ελλάδας στον ΟΗΕ, για να συμμετάσχω σε εκδήλωση της ΥΑ του 

ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με θέμα: «Προστασία στη θάλασσα».

Μόλις έφθασα στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γενεύη, πληροφορήθηκα από 

τους διοργανωτές της εκδήλωσης ότι αναζητούσε να με συναντήσει ο 

επικεφαλής της Αυστραλιανής αντιπροσωπείας Υποναύαρχος Michael NOONAN ΠΝ, τότε Αρχηγός της Αυστραλιανής Συνορακτοφυλακής, που υπάγεται στην 

Υπηρεσία Customs and Border Protection Service.

Κατά τη συνάντησή μας, ο Αυστραλιανός συνάδελφος μου ανέπτυξε το σχέδιο

που άρχισε να υλοποιεί η τότε κυβέρνηση της χώρας του (γνωστού και ως 

“No-Way Campaign”), βάσει του οποίου, όσοι εισέρχονταν παράτυπα στη χώρα του, θα εκτοπίζονταν σε Κέντρα Υποδοχής στη νήσο Nauru στη μέση του Ειρηνικού 

Ωκεανού, χάνοντας δια παντός το δικαίωμα υποβολής ασύλου στην Αυστραλία.

Εκείνη την περίοδο, το Αυστραλιανό σχέδιο φάνταζε ακόμα ως “άπιαστο 

όνειρο”, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ενωμένη Ευρώπη.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά από εκείνη τη συνάντηση, παρακολουθώ με 

ενδιαφέρον ότι το μοντέλο “Meloni” με τα δύο Κέντρα Υποδοχής στην Αλβανία, το Βρετανικό μοντέλο “Rwanda” που προσομοιάζει με το αυστραλιανό μοντέλο 

τύπου “Nauru” του 2014, η εγκατάσταση Κέντρων Επιστροφής (“Return Hubs”) σε συνεργαζόμενες με την ΕΕ τρίτες χώρες και, γενικότερα, η γενικότερη τάση για “outsourcing” ή “off-shoring” της διαχείρισης παρατύπως εισελθόντων 

αλλοδαπών έξω και μακριά από την ενωμένη Ευρώπη των 27 κρατών μελών 

της, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων των Αρχηγών Κρατών 

και Κυβερνήσεων τους.

Όμως, ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχουν οι συζητήσεις των ηγετών 

μας στο θέμα της διαχείρισης μεταναστών, πάντα θα υπάρχει το φλέγον θέμα 

της διαχείρισης συνόρων από το οποίο εξαρτάται η εσωτερική ασφάλεια, 

ιδίως της χώρας μας.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, διαχείριση μεταναστών εκτός ΕΕ δεν είναι 

εχέγγυο φύλαξης των εξωτερικών συνόρων μας, ενώ πρέπει να εκλαμβάνεται περισσότερο ως «ευκαιρία» για περαιτέρω θωράκισή τους, παρά ως «άλλοθι» χαλάρωσής της.

Ιδίως για τα ευάλωτα (σε σχέση με τα χερσαία και τα εναέρια) θαλάσσια 

σύνορά μας, η «εξωτερίκευση» της διαχείρισης μεταναστών, προβάλει ως 

ευκαιρία για να υψωθεί, επιτέλους, κατά μήκος των εξωτερικών θαλασσίων 

συνόρων μας εκείνος ο «ηλεκτρονικός» φράχτης (γνωστός ως Ε.Σ.Ο.Θ.Ε.), η σκοπιμότητα ανέγερσης του οποίου είχε εγκριθεί από το ανώτατο συλλογικό 

όργανο διοίκησης του ΛΣ (το ΣΕΣΔΙΚ) το Δεκέμβριο 2011, αλλά έκτοτε και ως 

σήμερα δεν έχει γίνει ακόμη πραγματικότητα.

Ιδίως για τα ευάλωτα θαλάσσια σύνορά μας, η «εξωτερίκευση» της διαχείρισης μεταναστών, προβάλει ως ευκαιρία να αναπτυχθούν σε όλο το εύρος των 

θαλασσίων περιοχών τοπικής και καθ’ ύλην αρμοδιότητας ΛΣ-ΕΛΑΚΤ κάθε 

τύπου καινοτόμα συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης που θα παρέχουν στο 

Λιμενικό πλήρη επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα σε πραγματικό χρόνο

και σε 24ωρη βάση, χρησιμοποιώντας τα μέσα επιφανείας και το προσωπικό τους όχι «ταλαιπωρώντας» τα σε περιπολίες just-in-case, αλλά αξιοποιώντας τα σε 

επεμβάσεις just-in-time.

Ιδίως για τα ευάλωτα θαλάσσια σύνορά μας, η «εξωτερίκευση» της διαχείρισης μεταναστών, προβάλει ως ευκαιρία για την προμήθεια μεγάλου μεγέθους 

μονάδων επιφανείας ικανών να επιχειρήσουν με αυτονομία σε όλο το εύρος των θαλασσίων ζωνών εθνικής δικαιοδοσίας, ανεξάρτητα από το είδος της 

επιχείρησης. Ιδίως για χάρη των ευάλωτων θαλασσίων συνόρων μας, η 

συζήτηση περί του “off-shoring” της διαχείρισης μεταναστών, πρέπει να 

αφήσει το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ανεπηρέαστο και προσηλωμένο στην επίτευξη του 

«στοιχήματος» του εκσυγχρονισμού του, με επιλογές και πρωτοβουλίες όχι περιστασιακές και ετεροκαθοριζόμενες, αλλά έσωθεν εκπορευόμενες από 

συνετές και τεκμηριωμένες αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του.

Αν το Λιμενικό προσανατολίζεται να εκσυγχρονιστεί με τρόπο βιώσιμο και 

ανθεκτικό, τότε το μεταναστευτικό πρέπει να πάψει να «ποδηγετεί» τις 

επιλογές του.

Από το Λιμενικό, το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνον ως 

«ευκαιρία» εκσυγχρονισμού, όχι ως «άλλοθι» αποπροσανατολισμού του…