Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

O εφοπλιστής από την Κάσο που έχτισε μια Αυτοκρατορία

Διονύσης Θανάσουλας (dionthan@yahoo.gr)
  • 25/12/2019 00:0   newsauto.gr

Η μυθική ζωή του Έλληνα εφοπλιστή από την Κάσο που έστησε μια αυτοκρατορία στο Λονδίνο και βίωσε την απώλεια του γιου του Κάρλος που έσβησε στο Πακιστάν


Δέκα χρόνια και δύο μήνες μετά από τον θάνατο του γιου του Κάρλος, ο Μπλούης Μαυρολέων σε ηλικία ογδόντα ενός χρονών, έφυγε από την ζωή σε κλινική του Σεν Μόριτς της Ελβετίας, όπου νοσηλευόταν. Πάλευε με την επάρατη νόσο όλο αυτό το διάστημα, έχοντας σημαδευτεί ανεπανόρθωτα από την απώλεια του ατίθασου Κάρλος, του «Έλληνα Τσε» όπως χαρακτήρισαν τον γιο του.
Κηδεύτηκε αθόρυβα στον οικογενειακό τάφο της δυναστείας που υπάρχει στο κοιμητήριο της Βουλιαγμένης, δίπλα στον τάφο του Κάρλος και το παρόν έδωσαν μέλη της οικογένειας Γουλανδρή, ελάχιστοι φίλοι του που ήρθαν από το Λονδίνο και οι στενοί συγγενείς. Ανάμεσά τους ο αδερφός του Νικόλας Μαυρολέων, ο γιος του Νίκι, οι δύο κόρες που απέκτησε από τον δεύτερο γάμο του Σάσα και Σίρι, ο ανιψιός του Μανόλης Μαυρολέων και η τελευταία του σύζυγος, Καρολίν. Όπως είχε συμβεί και στην κηδεία του γιου του, έτσι και το δικό του στερνό αντίο, έγινε αθόρυβα, εν αντιθέσει με την μυθιστορηματική ζωή του, που τα είχε όλα. Μια τεράστια περιουσία, τέσσερις γάμους, αμέτρητες ερωτικές περιπέτειες, ονειρεμένα ταξίδια αλλά και μια απώλεια που τον σημάδεψε για πάντα.

Ο εφοπλιστής που λάτρεψε το ωραίο φύλο
Όσοι τον γνώριζαν είχαν να λένε για την αδυναμία του στο ωραίο φύλο, στην οποία ποτέ δεν μπόρεσε να αντισταθεί. «Ήταν αθεράπευτος γυναικάς ο Μπλούης» λένε φίλοι του εφοπλιστές για τον άνθρωπο που καταγόταν από την Κάσο και έχτισε μια αυτοκρατορία επιχειρήσεων, συνεχίζοντας το έργο του πατέρα του. Γεννημένος στις 17 Απριλίου του 1927, ο γιος του Βασίλη και της Βάιολετ Μαυρολέοντα βαπτίσθηκε Μανόλης-Βασίλης και το Μπλούης προέκυψε σαν χαϊδευτικό όταν ήταν παιδί. Ο πατέρας του γοητευμένος από την Αγγλική κουλτούρα, τον έστειλε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία, το Wellesley House στο Κεντ, όταν όμως ξέσπασε ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος, η οικογένεια μετακόμισε πρώτα στο Λος Άντζελες και μετά στον Καναδά, προκειμένου να είναι ασφαλής.
Ο Μπλούης επέστρεψε στο Λονδίνο το 1942 σε ηλικία δεκαεπτά ετών, κατατάχτηκε στην φρουρά των Γρεναδιέρων και παρόλο που δεν πολέμησε ποτέ, λάτρεψε τα τρία χρόνια που έζησε με τη στολή. Προκειμένου να μάθει την δουλειά, ταξίδεψε για καιρό με τα καράβια της εταιρίας τους κυρίως σε λιμάνια της Γαλλίας, όπου η γοητεία του δεν άφησε καθόλου ασυγκίνητο το γυναικείο φύλο. Το 1965 μετά από το έμφραγμα που έπαθε ο πατέρας του ανέλαβε τα ηνία της εταιρίας «London & Overseas Freighters ενώ είχε ήδη παντρευτεί το 1951 την πρώτη του σύζυγο Ρουθ, κόρη ενός αστυνομικού με την οποία χώρισε τρία χρόνια αργότερα. Μετά από πρόσκαιρες ερωτικές περιπέτειες σε Λονδίνο και άλλες πόλεις του κόσμου υπέκυψε ξανά στον γάμο, όταν η μοίρα τον έριξε μπροστά σε μια κούκλα με καταγωγή από ην Λατινική Αμερική. Κάπως έτσι ήρθε το δεύτερο στεφάνι με την πανέμορφη Τζοκόντα Ντε Γκαγιάρδο το 1956, η οποία του χάρισε δύο γιους, τον Νίκι και τον Κάρλος, που έμελλε να χαράξουν τελείως διαφορετικές πορείες.

Θα χωρίσει με την Τζοκόντα πέντε χρόνια αργότερα, διατηρώντας όμως πολύ καλή σχέση μαζί της μέχρι το τέλος της ζωής του και θα ντυθεί για τρίτη φορά γαμπρός δύο χρόνια αργότερα όταν ερωτεύεται την καλλονή Καμίλλα Παλλαβιτσίνι. Μαζί της θα αποκτήσει δύο κόρες πριν χωρίσει και με αυτή, αναζητώντας την γυναίκα που θα τον «έκλεινε» σαν άντρα σε σχέσεις που είχαν πάντα ημερομηνία λήξης. «Ήταν λίγο επιπόλαιος με τα παιδιά του» λένε άνθρωποι που τον γνώρισαν πολύ καλά προσθέτοντας ότι «τα αγαπούσε πολύ αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να έρθει τόσο κοντά τους όσο θα έπρεπε».
Το απίστευτο χιούμορ και ο τέταρτος γάμος
Ήταν σχεδόν πάντοτε με το χαμόγελο στα χείλη, ειδικά όταν έβγαινε έξω για να δώσει το παρόν σε glam πάρτι και δεξιώσεις, αφού είχε γίνει διάσημος για τις υποκριτικές του ικανότητες.
Ήταν τόσο καλός που οι φίλοι του έλεγαν ότι αν δεν ήταν πάμπλουτος θα μπορούσε να διαπρέψει σαν κωμικός ηθοποιός ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τραγουδούσε σε κάποιο πάρτι για να διασκεδάσουν οι καλεσμένοι. Μπορεί να λάτρευε την Αγγλία, αλλά κάθε καλοκαίρι ερχόταν οικογενειακώς στην μαγευτική έπαυλη της οικογένειας στο Πόρτο Χέλι, που βρίσκεται μέσα σε μια τεράστια έκταση. Στην επιβλητική της είσοδο, στον «παράδεισο» όπως τον αποκαλούσε ο ίδιος και τα παιδιά του δέσποζαν δυο μαύρα μαρμάρινα λιοντάρια, ενώ μέσα υπήρχαν ελαιώνες και εκτός από την επιβλητική κατοικία, υπήρχαν πολλά μικρότερα σπίτια για να φιλοξενηθούν, οι επισκέπτες της οικογένειας. Στις βεράντες οι γλάστρες με τους βασιλικούς και τις βουκαμβίλιες ανέδυαν ένα μεθυστικό άρωμα, ενώ το υπηρετικό προσωπικό ετοίμαζε σχεδόν κάθε μέρα ελληνικά φαγητά, όπως μουσακά καιν γεμιστά. Παρόλο που ο ίδιος όπως και τα παιδιά του, μιλούσαν ελάχιστα τα ελληνικά, δεν ξέχασαν ποτέ την καταγωγή τους, ενώ τα καλοκαιρινά πάρτι που έχουν γίνει στην ονειρική έπαυλη έχουν γράψει ιστορία.  Εκεί απολάμβανε να βλέπει τον γιο του Νίκι να έχει δίπλα του την τότε σύζυγό του Μπάρμπαρα Καρρέρα και τον Κάρλος να γυρνάει από τα φλεγόμενα μέτωπα του κόσμου για να χαλαρώσει μόνο για λίγο πριν ξαναφύγει.
Το καλοκαίρι του 1998 ήταν ήδη παντρεμένος για τέταρτη φορά με την Καρολίν Τομέ, που μπήκε από το 1982 στην ζωή του και περίμενε με ανυπομονησία να παντρευτεί ο «επαναστάτης» Κάρλος με την πανέμορφη Τανάζ Φαϊζναπούρ. Ο γιος που τον είχε ταλαιπωρήσει με την θυελλώδη ζωή του, τις κοπάνες και τις συχνές «φυγές» από την έπαυλη στο Λονδίνο για ταξίδια χωρίς συγκεκριμένο προορισμό. Αυτός που το έσκασε σε ηλικία δεκαέξι χρονών με μια συνομήλικη του, η οποία τον παράτησε στο δρόμο για ένα φορτηγατζή και κατέληξε μετά από εβδομάδες περιπλάνησης στην Ελλάδα και στο σπίτι της θείας του.

Τον αγαπούσε όμως ο Μπλούης και χαιρόταν να τον βλέπει να συνοδεύει την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ στην απονομή των Όσκαρ, έχοντας πάρει την δική του γοητεία σε ότι είχε να κάνει με τις γυναίκες. Το καταλάβαινε όταν φίλοι της οικογένειας, ανάμεσά τους και ο Κωνσταντίνος Νιάρχος που ήταν κολλητός με τον Κάρλος, αλλά και τα αδέρφια του Φίλιππος και Σπύρος κατέφταναν από την Σπετσοπούλα με τα σκάφη τους που έδεναν στο ιδιωτικό λιμάνι της οικογένειας για να διασκεδάσουν με τις εκάστοτε συντροφιές τους. Τον Αύγουστο του 1998 όμως, ο Μπλούης Μαυρολέων έμελλε να ζήσει την απώλεια που τον σημάδεψε για πάντα.
Ο θάνατος του γιου και οι έρευνες των εκατομμυρίων λιρών

Όταν ο Κάρλος τους αποχαιρέτησε για να φύγει στην τελευταία του δημοσιογραφική αποστολή, ο πατέρας του λένε κάποιοι αναρωτήθηκε γιατί ο γιος του έτρεχε στα φλεγόμενα μέτωπα του κόσμου. Η ζωή του Κάρλος μέχρι τότε ήταν ήδη ένα κινηματογραφικό σενάριο που τα είχε όλα. Χλιδάτη ζωή, αποβολές από τα καλύτερα σχολεία της Αγγλίας και μια συνεχή αναζήτηση της περιπέτειας. Αυτή ήταν που τον έσπρωξε προς το Αφγανιστάν, εκεί όπου πολέμησε με τους Μουτζαχεντίν, αυτή ήταν που τον ώθησε να ασχοληθεί με το πολεμικό ρεπορτάζ, αφήνοντας στον Νίκι τα ηνία των επιχειρήσεων της οικογένειας. Ο γιος του Μπλούη Μαυρολέοντα πέθανε κάτω από ανεξιχνίαστες μέχρι σήμερα συνθήκες στο Πεσαβάρ του Πακιστάν στις 27 Αυγούστου του 1998 βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια. Από τότε ο Μπλούης δεν ήταν ποτέ πια ο ίδιος άνθρωπος και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ψάξει τους δολοφόνους του παιδιού του, αφού ποτέ δεν πίστεψε, ότι ο Κάρλος πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης. Φίλοι και γνωστοί που τον έζησαν εκείνο το καλοκαίρι, είναι κατηγορηματικοί στο ότι ο Κάρλος ήταν καθαρός και πιο χαρούμενος από ποτέ, αφού τον ερχόμενο Νοέμβριο θα παντρευόταν την γυναίκα της ζωή του. Οι έρευνες που ξεκίνησαν κόστισαν σύμφωνα με πληροφορίες εκατομμύρια λίρες στον Μπλούη, αλλά δεν απέδωσαν καρπούς, ενώ ο ίδιος χτυπήθηκε από την επάρατη νόσο λίγους μήνες μετά το τελευταίο αντίο στον γιο του.  Όταν αρρώστησε άρχισε να μένει μόνιμα σχεδόν στην Ελβετία, για τις απαραίτητες θεραπείες, παλεύοντας για τη ζωή, ενώ όποτε η κατάσταση βελτιωνόταν επέστρεφε για λίγο στο αγαπημένο του Λονδίνο. Δεν ήταν όμως πια ο ίδιος άνθρωπος και παρόλο που από καιρό σε καιρό, έδινε το παρόν σε κάποιες δεξιώσεις, όσοι τον έζησαν τα τελευταία χρόνια, είχαν να λένε για το πώς άλλαξε.  Άντεξε δέκα ολόκληρα χρόνια πριν έρθει η μοιραία μέρα που έφυγε για να συναντήσει τον επαναστάτη γιο του.

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Λιβύη: Βοήθεια από πέντε «φιλικές χώρες» ζητεί ο Σάρατζ ενάντια στον Χάφταρ

....φίλε πολυθρονάτε, όταν δέχθηκες,την μαλακιασμένη πρόταση του γείτονα μας, ήξερες τι έκανες... Τώρα ζητάς βοήθεια και περιμένεις να σου δώσουν, αφού πρώτα έκανες την πατάτα...



Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019, 18:19  zougla.gr
Λιβύη: Βοήθεια από πέντε «φιλικές χώρες» ζητεί ο Σάρατζ ενάντια στον Χάφταρ
1
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ζήτησε σήμερα από πέντε «φίλες χώρες», ανάμεσα στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη σύναψη διμερών συμφωνιών ασφάλειας για να τη βοηθήσουν να απωθήσει την επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Τρίπολη.
Την Πέμπτη η ΚΕΕ ανακοίνωσε ότι «έθεσε σε εφαρμογή» τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την Τουρκία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιο άμεση επέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη.
Σε επιστολές που απευθύνονται στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Αλγερίας και της Τουρκίας, ο επικεφαλής της ΚΕΕ, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, προτρέπει αυτές τις «φίλες χώρες να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.
Σκοπός είναι να «απωθηθεί η επίθεση κάθε οργάνωσης η οποία επιχειρεί εκτός της κρατικής νομιμότητας, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και να επιτευχθεί η σταθερότητα της Λιβύης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΕ, που εδρεύει στην Τρίπολη.
Ο Σάρατζ κάλεσε τις πέντε χώρες «να συνεργαστούν και να συντονιστούν» με την ΚΕΕ στη μάχη κατά «των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα».
Η επίθεση που εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου ο στρατάρχης Χάφταρ έδωσε στις οργανώσεις αυτές «την κατάλληλη ευκαιρία και το κλίμα προκειμένου να επιστρέψουν στη Λιβύη όπου οι δραστηριότητές τους αυξήθηκαν», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕ.
Ο Σάρατζ καλεί επίσης να ενταθεί η συνεργασία στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ανθρώπων.
Στον λογαριασμό της στο Twitter, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) αντέδρασε στην ανακοίνωση της έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας με την Άγκυρα, εκφράζοντας λύπη για την «αυξανόμενη ξένη ανάμιξη στη Λιβύη» εκτιμώντας ότι μια «πολιτική λύση είναι η μοναδική λύση στην κρίση».
Η Τουρκία υποστηρίζει ήδη την ΚΕΕ στον πόλεμό της κατά των αντίπαλων δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, παρέχοντάς του κυρίως τεθωρακισμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone).
Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις υπέρ του Χάφταρ υποστηρίζονται κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Η Ρωσία και η Γαλλία κατηγορούνται επίσης ότι υποστηρίζουν τον στρατάρχη, τουλάχιστον στο διπλωματικό μέτωπο.
Σύμφωνα με τα πιο προσφατα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ, οι μάχες έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 284 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 363 μεταξύ των αμάχων, αφότου ξεκίνησε στις 4 Απριλίου η ένοπλη σύρραξη που οδήγησε στον εκτοπισμό τουλάχιστον 140.000 Λίβυων.
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019, 18:19

Ρωσοτουρκικός πόλεμος μισθοφόρων στη Λιβύη RUSSIAN - TURKISH play their clever role...



Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019, 19:22 zougla.gr
Ρωσοτουρκικός πόλεμος μισθοφόρων στη Λιβύη
Η Ρωσία έχει αναμειχθεί κρυφά στη λιβυκή διένεξη και η Άγκυρα δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη ενώ οι Ρώσοι μισθοφόροι μάχονται ενάντια στους συμμάχους της Τουρκίας που είναι η κυβέρνηση της Τρίπολης, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, σύμφωνα με την έκδοση στα αγγλικά της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Daily Sabah».
Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνίες με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Τρίπολης τον προηγούμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένης μίας που υπόσχεται να αποστείλει τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη ύστερα από αίτημα της τοπικής κυβέρνησης. Η συμφωνία ήρθε κατόπιν αναφορών ότι ο όμιλος Wagner, μια μισθοφορική εταιρεία που κατά τεκμήριο συνδέεται με το Κρεμλίνο, υποστηρίζει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ, ο οποίος αγωνίζεται να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να ανατρέψει την GNA.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι είχε συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Mahathir Mohamad, τον Ιρανό Πρόεδρο Hassan Rouhani και τον εμίρη του Κατάρ Sheikh Tamim al-Thani κατά τη διάρκεια τετραμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο συνόδου κορυφής των ηγετών των μουσουλμανικών χωρών στην Κουάλα Λουμπούρ την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου .
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στην περιοχή, παρόμοιο με εκείνον που έχει αναλάβει στη Συρία, όπου στήριξε τους αντάρτες που μάχονται ενάντια στην κυβέρνηση της Δαμασκού καθώς και στη Λιβύη όπου υπήρξε βασικός υποστηρικτής της κυβέρνησης της Τρίπολης που έχει ισλαμιστικές ρίζες (Αδελφοί Μουσουλμάνοι).
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 τουρκικής κατασκευής που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 τουρκικής κατασκευής που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη
Ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε ότι ο Χαφτάρ κινείται παράνομα, αντίθετα με τον πρωθυπουργό Φαγιέζ Μουσταφά αλ-Σαράι, επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Τρίπολης.
Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι παρεμβαίνουν στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. «Τώρα βλέπετε, δυστυχώς, ότι αν και η Ρωσία δεν είναι ορατή, υπάρχει μια εταιρεία μισθοφόρων που έχει δημιουργήσει», δήλωσε ο Ερντογάν.
«Στη Λιβύη λειτουργούν κατά κάποιον τρόπο ως μισθοφόροι του Χαφτάρ μέσω μιας εταιρείας που ονομάζεται Wagner. Είναι προφανές από πού προέρχονται τα χρήματα», ανέφερε. «Δεν είναι σωστό να παραμείνουμε ως απλό ακροατήριο απέναντι σε όλα αυτά».
Μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την Τετάρτη που μας πέρασε, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μια τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί σύντομα τη Μόσχα για να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη.
Ο Πούτιν επιβεβαίωσε την επίσκεψη κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του με τα Μέσα Ενημέρωσης και απέρριψε τις αναφορές του Δυτικού Τύπου για τη συμμετοχή της Ρωσίας στη Λιβύη μέσω του Ομίλου Wagner Group.
Η πρώτη συμφωνία που υπεγράφη τον Νοέμβριο από την Άγκυρα και την Τρίπολη καθιστά τις δύο χώρες θαλάσσιους γείτονες, αγνοώντας παράλληλα τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών. Η δεύτερη συμφωνία για τη στρατιωτική συνεργασία προβλέπει υποστήριξη από την Τουρκία για τη δημιουργία μιας Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης στη Λιβύη που θα στηρίξει τις ένοπλές δυνάμεις και την Αστυνομία της κυβέρνησης της Τρίπολης. 
Τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού τύπου KIRPI τουρκικής κατασκευής στο λιμάνι της Τρίπολης
Τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού τύπου KIRPI τουρκικής κατασκευής στο λιμάνι της Τρίπολης
Η κυβέρνηση Σάρατς ενεργοποίησε τη συμφωνία ασφάλειας με την Άγκυρα την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν έχουν δηλώσει επανειλημμένα την περασμένη εβδομάδα ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, αν το απαιτεί η κυβέρνηση Σάρατς.
Το Ισραήλ παρακολουθεί τις εξελίξεις 
Αιγυπτιακά τεθωρακισμένα στάλθηκαν στη Λιβύη για να αντιμετωπίσουν την όποια τουρκική παρέμβαση στη μάχη για την κατάληψη της Τρίπολης. Δύναμη αιγυπτιακών ΤA-72  και APC κατέφθασε στη Λιβύη την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, για να ενισχύσει τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό (LNA) του στρατάρχη Χαφτάρ, που είχε μόλις εισέλθει στα νότια προάστια της Τρίπολης. Η εν λόγω αποστολή διατάχτηκε προσωπικά από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ-φατέχ αλ-Σίσι, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της ισραηλινής ιστοσελίδας DEBKAfile. Συμπληρωματικά αναφέρεται πως υπάρχουν οδηγίες από την αιγυπτιακή ηγεσία για εμπλοκή αριθμού εναερίων στρατιωτικών μονάδων (δεν αναφέρονται αριθμοί ή άλλα στοιχεία) της Αιγύπτου για την υποστήριξη της προσπάθειας του Χαφτάρ να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη.  
Ο αλ-Σίσι έλαβε τις παραπάνω αποφάσεις και αυτά τα μέτρα ως απάντηση στο σχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν να στείλει δύναμη εθελοντών από την Τουρκική Μουσουλμανική Αδελφότητα (SADAT) για να συνδράμει την αντίσταση της GNA απέναντι στον Χαφτάρ. Η SADAT αποτελείται από πρώην τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους που στρατολογήθηκαν στη Συρία από την τουρκική μυστική υπηρεσία MIT αναφέρει η ισραηλινή ιστοσελίδα. .
Ο αλ-Σίσι αναφερόταν σε αυτή την τουρκική παρέμβαση στη μάχη της Τρίπολης όταν δήλωνε αυτή την εβδομάδα: «Η λιβυκή κυβέρνηση κρατήθηκε όμηρος από τρομοκρατικές ομάδες ανταρτών στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη».
Δυνάμεις αιγυπτιακών τεθωρακισμένων στάλθηκαν στη Λιβύη
Παράλληλα η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Λιβύης έπεισε την κυβέρνηση της Τρίπολης να αιτηθεί επισήμως τη στρατιωτική βοήθεια από την  Άγκυρα για να αποκρούσει την εισβολή του Χαφτάρ.
Η τουρκική στρατιωτική βοήθεια προς τη GNA, μέχρι στιγμής, αποτελείται από 3.000 στρατιωτικούς «συμβούλους» και μία σταθερή ροή προς την Τρίπολη οπλικών συστημάτων συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων και drones καθώς και τεθωρακισμένων τύπου KIPRI.
Ο στρατός του Χαφτάρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία. Οι Αιγύπτιοι παρέχουν πληροφορίες, όπλα και πυρομαχικά, ενώ οι Ρώσοι έχουν αποστείλει χιλιάδες μισθοφόρους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στην ιδιωτική εταιρεία Wagner. Ένας αριθμός Ρώσων μισθοφόρων φέρεται να έχει μεταφερθεί στη Λιβύη από την Συρία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόσφατα παρείχαν στις δυνάμεις του Χαφτάρ μία μικρή ομάδα έξι αμερικανικών αεροσκαφών Archangel ISR. Τα αεροσκάφη αυτά συνήθως παρέχουν υποστήριξη από αέρος σε αστυνομικές δυνάμεις εδάφους. Ο στρατός του Χαφτάρ τα μετέτρεψε σε βομβαρδιστικά. Αν η Τουρκία προχωρήσει με το σχέδιο να αποστείλει εθελοντές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Λιβύη, η αιγυπτιακή αεροπορία θα αναλάβει δράση ενάντια στις τουρκικές παρεμβάσεις.
Εσπευσμένες διαδικασίες στην Άγκυρα
Η απόφαση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης της Τρίπολης Σάρατς να δώσει πράσινο φως στην έλευση τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη  ανοίγει τον δρόμο στον πρόεδρο της Τουρκίας να επεκτείνει τη στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας και νότια της Μεσογείου.
Πρώτα όμως επιβάλλεται να εκδοθεί απόφαση για στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η υπάρχουσα απόφαση για επιχειρήσεις στο εξωτερικό αφορά μόνο τη Συρία.
Η αξιωματική αντιπολίτευση που αντιδρά στην εμπλοκή της χώρας στα εσωτερικά της Λιβύης θα προκαλέσει αντιπαράθεση στην Βουλή αλλά ο Ερντογάν διαθέτει τις απαραίτητες συμμαχίες για να περάσει την απόφαση. Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τις θέσεις της Τουρκίας σε σχέση με τις συμφωνίες που υπέγραψε με τη Λιβύη.
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019, 21:52

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Δωρεά Π. Λασκαρίδη στο ΠΝ: «εμείς χρωστάμε στην πατρίδα, η πατρίδα δεν χρωστάει σε κανέναν»

2 December 2019

Δωρεά Π. Λασκαρίδη στο ΠΝ: «εμείς χρωστάμε στην πατρίδα, η πατρίδα δεν χρωστάει σε κανέναν»
Παρουσία της ΑΕ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Τραγάκη, Βουλευτών Πειραιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου και ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ και πλήθος προσωπικοτήτων πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας του  Πλοίου Γενικής Υποστήριξης ΑΤΛΑΣ Ι, δωρεάς του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη προς το Πολεμικό μας Ναυτικό.
Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Α Νικόλαος Τσούνης ΠΝ  δήλωσε: «ανήκω σε μια χώρα μικρή, ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο. Σε έναν μικρό τόπο αλλά με μεγάλη παράδοση… Η χώρα του Σεφέρη μικρής σε μέγεθος, αλλά με μεγάλη συνέχεια» συμπληρώνοντας ότι «η ιστορία μας, οι νεκροί, οι αγέννητοι» μας καλούν να είμαστε αντάξιοι αυτής της συνέχειας. Η προσπάθεια είναι δύσκολη επεσήμανε ο ΑΓΕΝ, «σαν καράβι που παλεύει σε κακοκαιρία» και απαιτεί συλλογική δουλειά με πραγματικούς μπροστάρηδες σαν τον Παναγιώτη Λασκαρίδη. Το πλοίο πολλαπλών ρόλων υποστήριξης μονάδων και έργων του στόλου όπως ο Άτλας της μυθολογίας έρχεται να επωμιστεί ένα βάρος σημαντικό μεταφοράς, εξυπηρέτησης, συνδρομής, ρυμούλκησης,  αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης δήλωσε ο ΑΓΕΝ.
Ο δωρητής Παναγιώτης Λασκαρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη  στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τον ίδιο κ την οικογένειά του διότι μπόρεσε να προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό ένα πλοίο που θα συνδράμει στις αποστολές πιο αποτελεσματικά και πιο οικονομικά. Τόνισε επίσης ότι «η πατρίδα δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να τιμά τους πολίτες της, αλλά οι πολίτες να τιμούν την πατρίδα τους. Η πατρίδα δεν χρωστάει τίποτα,  εμείς όλοι, ως πολίτες, της χρωστάμε». Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη συμπλήρωσε επίσης ότι «η βοήθεια (προς την πατρίδα) πρέπει να προέρχεται από όλους τους Έλληνες και όποιος έχει πολλά πρέπει να δίνει πολλά, όποιος έχει λίγα να δίνει λίγα και όποιος δεν έχει καθόλου δυνατότητα δεν χρειάζεται να δίνει καθόλου».
Ο κ. Λασκαρίδης επεσήμανε επίσης ότι ο εξοπλισμός του ΠΝ τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί και πρέπει επειγόντως να βελτιωθεί. Ωστόσο υπογράμμισε ότι ο δεύτερος εξίσου σημαντικός πυλώνας είναι ο ανθρώπινος παράγοντας αναφέροντας ότι  «από το προσωπικό του ΠΝ κανείς Έλληνας δεν έχει παραπάνω αλλά θα ήμουν πιο ικανοποιημένος να έχω έναν καλό αξιωματικό, παρά απλά ένα καλό βαπόρι. Καλό βαπόρι βρίσκεις αλλά καλό αξιωματικό χρειάζεσαι χρόνια να τον φτιάξεις».
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στον χαιρετισμό του υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη μεγάλη δωρεά του κ. Λασκαρίδη αποτελεί την απαρχή της ανανέωσης του πολεμικού μας ενώ συμπλήρωσε ότι ελπίζει «η πατριωτική χειρονομία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε,  να αποτελέσει παράδειγμα σε όσους έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να στηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις ,σε αυτή τη δύσκολη εποχή, ενώ διαβεβαίωσε ότι το πλοίο θα τύχει της μέγιστης εκμετάλλευσης για τις ανάγκες του εθνικού στόλου και της πατρίδας.
Ο υπουργός Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος αφού τόνισε ότι «οι έννοιες θάλασσα και Ελλάδα είναι ταυτόσημες» υποστήριξε ότι «τέτοια πλοία είναι μονάδες υψηλής αξίας και πολλαπλασιαστές ισχύος». Ο υπουργός συμφώνησε με τους προλαλήσαντες ότι «μετά από πολύ καιρό εντάσσεται στο στόλο ένα σύγχρονο πλοίο με σημαντικές προδιαγραφές».
Συνεχάρη μάλιστα προσωπικά τον κ. Λασκαρίδη ο οποίος όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο  κ. Παναγιωτόπουλος «δηλώνει συνεχώς παρών στις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και των ενόπλων δυνάμεων».
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, εμφανώς συγκινημένος, αναφερόμενος στον κ . Π. Λασκαρίδη υποστήριξε εμφατικά ότι «συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση των εθνικών ευεργετών». Ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπλήρωσε για τον χορηγό ότι το πλοίο αυτό αποτελεί ένα δείγμα μόνο της προσφοράς του αλλά «με τη σεμνότητα που διακρίνει τον κ. Λασκαρίδη  και ταιριάζει σε έναν πραγματικό ευπατρίδη δεν θέλησε ποτέ να προβληθεί η συνεχής προσφορά του στις ένοπλες δυνάμεις». Ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε το παράδειγμα αυτό να το ακολουθήσουν και άλλοι διότι ο τόπος έχει πάντα ανάγκη από αυτούς που στηρίζουν την πατρίδα, το έθνος και το λαό του. Κλείνοντας, εμμέσως πλην σαφώς απαντώντας στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας, υπογράμμισε ότι το ΠΝ είναι φύλακας συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ: «απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις κ αυθαιρεσίες εμείς οι Έλληνες αποδεικνύουμε ότι θα είμαστε εγγυητές της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας και ως προς τα σύνορα και ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι  επιβάλλεται ως προς αυτές τις κατευθύνσεις και η σύμπραξη της ΕΕ, όφελος της οποίας είναι να διαφυλαχτούν τα σύνορά μας τα οποία είναι και σύνορά της.
Το ΠΓΥ «ΑΤΛΑΣ Ι» είναι μήκους 70 μέτρων και εκτοπίσματος άνω των 3.000 τόνων. Είναι ναυπηγημένο για τον εν πλω ανεφοδιασμό άλλων σκαφών του Στόλου με καύσιμα και εφόδια αλλά  και για εκτέλεση αποστολών υποστήριξης επιχειρήσεων πλατφορμών άντλησης πετρελαίου (Platform Support Vessel) στην ανοικτή θάλασσα.
Ανάδοχος του πλοίου ήταν η κυρία Σουζάνα Λασκαρίδη.
Φωτό: Ναυτικά Χρονικά naftikachronika.gr