Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Ποιοι είναι οι Έλληνες εφοπλιστές με τα μεγάλα κέρδη από τα φορτηγά πλοία

 Μηνάς Τσαμόπουλος

  • 25 Ιουνίου, 2021 10:16 πμ


 Παραζάλη από τα τεράστια κέρδη στη ναυλαγορά ξηρού φορτίου - Το Top 10 των Ελλήνων εφοπλιστών με φορτηγά πλοία

Αποσβολωμένοι κοιτάνε πλέον τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές εφοπλιστές και στελέχη ναυτιλιακών εταιριών που έχουν στόλους με φορτηγά πλοία. Τα κέρδη βδομάδα με την βδομάδα αυξάνουν και οι δείκτες σημειώνουν ιστορικά υψηλά αναμένοντας τον Αύγουστο να σπάσουν κάθε ρεκόρ.

Τα τεράστια κέρδη σημειώθηκαν σε όλες τις βασικές αγορές από την αρχή του έτους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα είναι ακόμα καλύτερο φθάνοντας τη ναυλαγορά σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από την κρίση του 2008.

Αυτή η άνοδος οφείλεται σαφώς στην ακόρεστη όρεξη που έχει δείξει η Κίνα για εισαγωγές πρώτων υλών αργά.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το 2021 έχει όλα τα εφόδια να είναι η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας.

Όμως αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμη και σε μια «ισχυρή» αγορά, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα και κίνδυνος. Η αβεβαιότητα δεν περιορίζεται στο πόσο ασταθής είναι μια αγορά ή στο γεγονός ότι αναπόφευκτα κάποια στιγμή στο μέλλον θα υπάρξει αρνητική διόρθωση. Πολλά μοντέλα και στρατηγικές πέφτουν μέσα σε βραχυπρόθεσμες προβλέψεις αδυνατούν όμως να προβλέψουν τον μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό κύκλο, μιΑ αδυναμία τους που μπορεί δυνητικά να εκτροχιάσει οποιαδήποτε στρατηγική.

Σύμφωνα με την Allied Shipping Research η ναυλαγορά ξηρού φορτίου ανέβηκε κατά 12,6% την εβδομάδα 14-20 Ιουνίου 2021 και από τις 2.857 μονάδες έκλεισε στις 3.218. Ο μέσος όρος είναι 2.190 μονάδες με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2020 ήταν χαμηλότερη, στις 1.066.

Τα πλοία Capesize που είναι τα μεγάλης χωρητικότητας φορτηγά συνεχίζουν να ζουν τον “μήνα του μέλιτος”. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 20,4% από τις 3.346 μονάδες στις 4.029. Οι τιμές των ναύλων κινήθηκαν από τα 31.736 δολάρια την ημέρα έως τα 55.125 δολάρια. Στην άνοδο συνέβαλε η αύξηση της κίνησης φορτίων στις εμπορικές γραμμές Βραζιλίας-Κίνας και Αυστραλίας-Κίνας.

Στα Panamax σημειώθηκε αύξηση της ναυλαγοράς κατά 7,3% από τις 3.302 μονάδες στις 3.544. Οι τιμές των ναύλων κινήθηκαν από τα 17.623 δολάρια την ημέρα έως τα 42.877 δολάρια.

Στα Supramax η αύξηση της ναυλαγοράς έφθασε σε ποσοστό 5,8% από τις 2.449 μονάδες στις 1.592. Οι τιμές των ναύλων κινήθηκαν από τα 25.872 δολάρια την ημέρα έως τα 37.486 δολάρια.

Στα Handysize σημειώθηκε και εκεί αύξηση του δείκτη κατά 8,1% από τις 2.592 μονάδες στις 2.802. Οι τιμές των ναύλων κινήθηκαν από τα 20.036 δολάρια την ημέρα έως τις 29.372 δολάρια.

Οι Έλληνες έχουν δυναμική παρουσία στον κλάδο.

Κορυφαίος είναι ο Πέτρος Παππάς με τη Star Bulk που έχει 122 φορτηγά πλοία.

Ακολουθούν:

2.Αγγελική Φράγκου με τη Navios 88 πλοία
3.Γιώργος Οικονόμου TMS/Cardiff με 55 φορτηγά
4.Μαρία Αγγελικούση με τη Maran Dry και 50 πλοία
5. Πόλυς Βάσου Χατζηιωάννου με την Safe Bulkers και 47 πλοία
6.Οικογένεια Νομικού με την NOMIKOS A.A. Transworld και 46 πλοία
7.Θεόδωρος Βενιάμης με την Golden Union και 46 πλοία
8. Οικ
. Λασκαρίδη με  45 πλοία


newmoney.gr

Αρχαιρεσίες για την Διεθνή Ναυτική και Βιομηχανική Ένωση

 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

pics elections

Συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Την 23η Ιουνίου 2021, έγιναν Αρχαιρεσίες στην WIMA «Διεθνή Ναυτική & Βιομηχανική Ένωση» (Worldwide Industrial & Marine Association) για την εκλογή μελών νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Στις εκλογές έδωσε το παρόν το σύνολο των μελών της Ένωσης.

Το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα με τη παρακάτω σύνθεση:

  • ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ (HajiefremidisS.A.) - ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
  • ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (VarietyCruises) - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ (Hellenic Welding Association.) - ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ (PSYCTOTHERM) - ΑΝΑΠΛΗΡ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  • ΖΩΗ ΧΑΣΟΥΡΑ (Zea Maritime Services Inc.) - ΤΑΜΙΑΣ
  • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ (ELVIK) - ΕΦΟΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
  • ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΚΟΥΜΑΣ (SQLEARN) - ΕΦΟΡΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & MARKETING

Αναπληρωματικά μέλη εκλέχθηκαν οι:

  • ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΟΡΔΑΜΛΗ (Prisma Electronics)
  • ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ (P. Kokkinis Ltd.)
  • ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΓΟΥΡΑΚΗ (GO-SHIPPING)

Κατά τη συζήτηση που επακολούθησε, σύσσωμο το νέο Δ.Σ. συμφώνησε να εργασθεί για τους σκοπούς της Ένωσης, εστιάζοντας στην παρουσίαση και προβολή των δυνατοτήτων των μελών της σε ναυτιλιακές εταιρείες, φορείς, αποστολές, συνέδρια και εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί για συνεργασία με ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες καθώς και στην αξιοποίηση των νέων προγραμμάτων ευρωπαϊκών και εθνικών που έχουν εξαγγελθεί από τη Κυβέρνηση.


portnet.gr

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Όλα έτοιμα για να λειτουργήσουν από αγοραστή!

 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε από τον όμιλο Polytech, συμφερόντων Θ. Πριόβολου, δίνει με ανακοίνωσή της η Ειδική Διαχείριση ΕΝΑΕ (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), με βασικό επιχείρημά της ότι ο διαγωνισμός είναι δομημένος σωστά, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο πλειοδότης να μπορεί να λειτουργήσει γρήγορα τα ναυπηγεία, χωρίς προβλήματα.

Στην ανακοίνωσή της η Ειδική Διαχείριση ΕΝΑΕ υπογραμμίζει ότι προχωρά στη δημοσιοποίηση απαντήσεων σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα προκειμένου να ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενο και την οικονομική κοινότητα.

Όπως υπογραμμίζει ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Έχει πλήρως προετοιμάσει και εξασφαλίσει την επόμενη μέρα της λειτουργίας του ναυπηγείου ως οφείλει με βάση τα καθήκοντα του ειδικού διαχειριστή και προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
  • Επικαιροποίησε την άδεια λειτουργίας του, με αποτύπωση της σύγχρονης μορφής των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου μετά τους διαδοχικούς διαγωνισμούς και λοιπές ανακατατάξεις που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα έτη στο ναυπηγείο.
  • Διατήρησε σε ισχύ την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, η οποία διαρκεί για τουλάχιστον άλλα τρία έτη.
  • Όλη η οικοπεδική έκταση είναι ενιαία και ιδιόκτητη, όπως και οι εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχουν παραχωρήσεις, πέραν της παραχώρησης χρήσης του αιγιαλού και του έμπροσθεν θαλάσσιου χώρου, ο οποίος είναι ιδιοκτησία της Πολιτείας και γι’ αυτό υπάρχει σχετική, νομοθετικά κατοχυρωμένη, μακροχρόνια μίσθωση.
  • Αξιοποιείται πλήρως η υπάρχουσα υποδομή του ναυπηγείου στο σύνολο της επισκευής και συντήρησης των υποβρυχίων και των πλοίων επιφανείας του Πολεμικού μας Ναυτικού.
  • Έχουν ήδη εγκριθεί οι μελέτες πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε το σχετικό πιστοποιητικό να μπορεί να εκδοθεί, με βάση τις ληφθείσες εγκρίσεις, αμέσως μετά τη μεταβίβαση του ναυπηγείου, προς διευκόλυνση των υποψήφιων επενδυτών.
  • Ολοκληρώθηκε η τακτοποίηση όλων των αυθαιρέτων, με μόνη την υποχρέωση του επενδυτή να καταβάλει το αναλογούν ποσό τακτοποίησης, όπως προβλέπει σχετική νομοθετική ρύθμιση.


Παράλληλα τονίζει ότι «η Ειδική Διαχείριση εκτιμά ότι η συμβολή όλων των παραγόντων της Πολιτείας, από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι σήμερα, ήταν καθοριστική ώστε να υλοποιηθεί το έργο των οριστικών διευθετήσεων και να μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία «καθαρά» και από θεσμικά ζητήματα».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, 18 Ιουνίου ο όμιλος Polytech με ανακοίνωσή του άσκησε επιθετική κριτική για τους δύο διαγωνισμούς για τα ναυπηγεία. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «μετά από αναίτια καθυστέρηση πέντε και πλέον μηνών προκηρύχθηκε, επιτέλους, ο δεύτερος διαγωνισμός της ΕΝΑΕ (πρώην ναυπηγείο Σκαραμαγκά). Κατά το διάστημα αυτό, συνεχίστηκε η σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων:

  • σε πρόστιμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, 7,2 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης, τα οποία αθροίζονται στα 110 εκατ. ευρώ, που έχουν καταλογιστεί από το 2012 μέχρι τώρα
  • σε επιδοτήσεις 20 εκατ. ευρώ το εξάμηνο από το Πολεμικό Ναυτικό, για να κρατηθεί το ναυπηγείο ανοιχτό
  • σε αμοιβές του ειδικού διαχειριστή
  • Το συγκεκριμένο ναυπηγείο έχει κοστίσει συνολικά στον ελληνικό λαό πάνω από 900 εκατ. ευρώ!
  • Παραμένουν απλήρωτα τα 9 εκατ. ευρώ για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων»

    businessdaily.gr

Θαλάσσια βλέννα: «Ασφυξία» σε αλιεία και τουρισμό

23/6/21 

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Μία παραλία στην Τένεδο και ένα λιμανάκι με ψαροκάικα στην Ιμβρο είναι τα τελευταία «θύματα» της θαλάσσιας ρύπανσης που πνίγει εδώ και έξι μήνες τη Θάλασσα του Μαρμαρά και η οποία έχει πλέον περάσει τα Δαρδανέλλια, βρίσκοντας, εν μέρει, διέξοδο στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, επιχειρήσεις καθαρισμού διεξάγονται σε 255 σημεία στη Θάλασσα του Μαρμαρά, με περιορισμένα αποτελέσματα, καθώς το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο.

Βιομηχανική ρύπανση

Ο υπερτροφισμός των υδάτων, αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής ρύπανσης και της ελλιπούς επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων, έχει καταστρέψει την τοπική αλιεία και το τουριστικό εισόδημα, ενώ οι τουρκικές αρχές τρέχουν, κατόπιν εορτής, να επιβάλουν πρόστιμα στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν είτε απευθείας τη Θάλασσα του Μαρμαρά, είτε τα ποτάμια που οδηγούν σε αυτή.

Άνοδος της θερμοκρασίας

Η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων (+2,5 βαθμοί κατά μέσον όρο στη Θάλασσα του Μαρμαρά), σύμπτωμα της κλιματικής κρίσης, επιδεινώνει την οικολογική καταστροφή, ενώ η στασιμότητα των υδάτων στην ημίκλειστη θάλασσα δίνει τη χαριστική βολή. 

Θάλασσα του Μαρμαρά

Ψαράδες και θαλάσσιοι βιολόγοι που θυμούνται τη Θάλασσα του Μαρμαρά πριν από μερικές δεκαετίες περιγράφουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα μιας θάλασσας που έσφυζε από ζωή. Πλέον έχει καταγραφεί η εξαφάνιση 41 ειδών, ενώ πολλά άλλα έχουν γίνει πολύ πιο σπάνια.

Oλα αυτά πριν από την εμφάνιση της «βλέννας» που καλύπτει όχι μόνο την επιφάνεια της θάλασσας αλλά και νερά σε βάθος τουλάχιστον 30 μέτρων, τυλίγοντας τους θαλάσσιους οργανισμούς σε ένα κολλώδες περίβλημα που τους προξενεί ασφυξία. 

Η παρουσία της βλέννας στα επιφανειακά ύδατα στερεί το οξυγόνο και από τα βαθύτερα νερά με κίνδυνο να προκληθεί ευρείας έκτασης νέκρωση των υδάτων. Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν απεγνωσμένες προσπάθειες οξυγόνωσης των υδάτων με ειδικές συσκευές, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πόσο αποτελεσματική θα είναι η παρέμβαση αυτή.

Παράλληλα, αντλίες εισροφούν τη βλέννα και τη μεταφέρουν στην ξηρά. Τουλάχιστον 2.600 κυβικά μέτρα έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενώ τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις ρυπογόνες βιομηχανίες στις επαρχίες της Προύσας και της Νικομήδειας έχουν φθάσει τις 800.000 ευρώ. 

Διοχέτευση αποβλήτων

Πρόσφατα, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αποκάλυψε ότι πέρα από τις 89 εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων στην περιοχή της τουρκικής μεγαλούπολης, υπάρχουν περίπου 100 σωλήνες που διοχετεύουν απόβλητα στα βαθιά νερά χωρίς καμία επεξεργασία.

Χημικές βιομηχανίες, αυτοκινητοβιομηχανίες, βιομηχανίες λιπασμάτων είναι συγκεντρωμένες πέριξ της Θάλασσας του Μαρμαρά, ενώ η πληθυσμιακή πίεση από τη συγκέντρωση 24 εκατομμυρίων ανθρώπων συμπληρώνει τη δραματική εικόνα. 

Η βλέννα εμφανίστηκε τον Ιανουάριο και επεκτάθηκε τον Απρίλιο, έχοντας περιβάλει ήδη τα Πριγκιπονήσια. Στα Δαρδανέλλια μετρήθηκε από τον πρύτανη του τμήματος Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου Ονουγιεντί Εϊλίλ, Μουσταφά Σάρι, σε βάθος 17 μέτρων. Η εμφάνισή της στην Ιμβρο και στην Τένεδο, που βρίσκονται στην έξοδο των Στενών, ήταν το φυσικό επακόλουθο. 

«Χρειάζεται διαφάνεια»

«Προκειμένου να αποφύγουν τις δαπάνες της επεξεργασίας λυμάτων, οι βιομηχανίες δωροδοκούν τους τοπικούς αξιωματούχους», υποστήριξε ο θαλάσσιος βιολόγος Μερτ Γκεκάλπ. «Δεν πρέπει να αφήνουμε τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στους βιομηχάνους, στους βουλευτές και στις κατασκευαστικές εταιρείες. Χρειάζεται διαφάνεια, συμμετοχή των πολιτών και των επιστημόνων. Αλλιώς η Θάλασσα του Μαρμαρά μπορεί να γίνει μια νεκρή θάλασσα».

Kathimerini.gr

Ο κλάδος της κρουαζιέρας τιμά τους ναυτικούς σε όλο τον κόσμο

... εάν συγκαταλέγουν τους ταμίες στα καταστήματα των κρουαζιερόπλοιων , το νοσηλευτικό προσωπικό, και σε διάφορους άλλους τομείς όπου οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν που ακριβώς βρίσκονται, αγνοούν δηλαδή τι είναι το πλοίο και η ναυτική εργασία, λυπάμαι, αλλά δεν μπορείται να τους συμπεριλαμβάνεται στην μεγάλη οικογένεια των ναυτικών.

Το ποιος είναι ο ναυτικός έχει καθιερωθεί πριν από πολλά χρόνια. Το τι έκαναν οι τότε ναυτικοί για να δουλέψουν και να φάνε οι επόμενες ειδικότητες είναι επίσης γνωστό.  Καλό είναι τα ιστορικά στοιχεία να μην ξεχνιώνται, και οι σχολές να κάνουν μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι νεότεροι ότι κάποιοι θυσιάστηκαν για να καλλιτερεύσει το επάγγελμα, μέχρι να το κάνουν σαν τα μούτρα τους, οι γνωστοί άγνωστοι.


+++ 

Παρέχεται από: sofokleousin.gr

Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), η ηγετική φωνή του κλάδου της κρουαζιέρας παγκοσμίως, τιμά σήμερα μαζί με τη διεθνή κοινότητα την Παγκόσμια Ημέρα του Ναυτικού (International Day of the Seafarer).

Η Ημέρα που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου, έχει φέτος ως μήνυμα ένα «Δίκαιο Μέλλον για τους Ναυτικούς», έναν κεντρικό σκοπό που τα μέλη της CLIA έχουν εδώ και καιρό αγκαλιάσει και έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν.

Για έναν κλάδο όπως αυτός της κρουαζιέρας, που απασχολεί ένα πραγματικά παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, τα πληρώματα αποτελούν τα θεμέλια του κλάδου αλλά και κάθε αξέχαστης εμπειρίας διακοπών κρουαζιέρας. Ως εκπαιδευμένοι και αφοσιωμένοι επαγγελματίες, τα μέλη των πληρωμάτων κρουαζιερόπλοιων εργάζονται σκληρά για την εφαρμογή των ενισχυμένων πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας, τα οποία προστατεύουν την ευημερία των ταξιδιωτών αλλά και των προορισμών που επισκεπτόμαστε.

«Η Παγκόσμια Ημέρα του Ναυτικού έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κλάδο της κρουαζιέρας φέτος. Μετά από 15 δύσκολους και απαιτητικούς μήνες, η ελπίδα βρίσκεται ξανά στον ορίζοντα για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν από τον τουρισμό κρουαζιέρας, ανάμεσά τους και περισσότεροι από 200.000 ναυτικοί», δήλωσε η Kelly Craighead, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της CLIA, και πρόσθεσε: «Εκ μέρους της κοινότητας κρουαζιέρας σε όλο τον κόσμο, είναι τιμή μας να αναγνωρίζουμε την προσφορά των σκληρά εργαζόμενων ανδρών και γυναικών που είναι η καρδιά και η ψυχή κάθε θαλάσσιου ταξιδιού και εργάζονται τόσο στα παρασκήνια όσο και στην πρώτη γραμμή, για την δημόσια υγεία και ασφάλεια. Η κοινότητά μας είναι ευγνώμων προς τους ναυτικούς, που καθιστούν δυνατό για τον κλάδο μας να προσφέρει και πάλι στους ταξιδιώτες έναν από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσουν τον κόσμο».

Τα κρουαζιερόπλοια σηκώνουν και πάλι άγκυρες για να προσφέρουν στο ταξιδιωτικό κοινό υψηλού επιπέδου προστασία έναντι της COVID-19 –ένα επίτευγμα το οποίο δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τους ναυτικούς που βοηθούν στην υλοποίηση και την τήρηση των ισχυρών πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας του κλάδου. Καθώς οι εταιρείες κρουαζιέρας συνεχίζουν να εργάζονται για την επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους σε όλο τον κόσμο, έρευνα της CLIA δείχνει ότι η ζήτηση για κρουαζιέρες παραμένει ισχυρή, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άριστη εξυπηρέτηση που προσφέρουν τα μέλη των πληρωμάτων κρουαζιερόπλοιων σε όλο τον κόσμο.

Μερικά στοιχεία για τους ναυτικούς του κλάδου της κρουαζιέρας

Πριν από την πανδημία, οι εταιρείες μέλη της CLIA απασχολούσαν περισσότερους από 200.000 ναυτικούς που προέρχονταν από περισσότερες από 100 χώρες.

Ενόψει του κλεισίματος των συνόρων και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν, οι εταιρείες κρουαζιέρας κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να επαναπατρίσουν τα μέλη των πληρωμάτων μετά την αναστολή των δρομολογίων κρουαζιέρας εξαιτίας της πανδημίας το 2020 –συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των δικών τους πλοίων για τη μεταφορά των πληρωμάτων στα σπίτια τους.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας επενδύουν συστηματικά στην προσέλκυση του καλύτερου ανθρώπινου δυναμικού, προσφέροντας ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πακέτο μισθών και προνομίων, καθώς και εκπαίδευση για τα μέλη των πληρωμάτων ώστε να εκτελούν τη δουλειά τους με επιδεξιότητα και να εξελίσσεται ικανοποιητικά η καριέρα τους.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας ανταγωνίζονται στην αναζήτηση ταλαντούχων μελών πληρωμάτων, προσφέροντας προσαρμοσμένους και ανταγωνιστικούς όρους, σύμφωνα με τις αυστηρές απαιτήσεις της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας (MLC). Για κάθε θέση εργασίας που ανοίγει στα πληρώματα πλοίων, οι εταιρείες κρουαζιέρας μπορεί να δεχτούν έως και 100 αιτήσεις.

«Ιπτάμενα» κρουαζιερόπλοια στην Κύπρο – Το σπάνιο φαινόμενο Fata Morgana

Εντυπωσιάζει το οπτικό φαινόμενο διπλού αντικατοπτρισμού που οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, με την ονομασία Fata Morgana.

Το φαινόμενο παρατήρησαν κάτοικοι της Κύπρου κοντά στη Λεμεσό και απαθανάτισε ο Μιχάλης Μιχαήλ στη σελίδα «Καιρόφιλοι Κύπρου».

Όπως εξήγησε στην «Καθημερινή Κύπρου», ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός, Φίλιππος Τυμβίος, σε συνθήκες άπνοιας την καλοκαιρινή περίοδο, το στρώμα της ατμόσφαιρας που βρίσκεται σε επαφή με τη θάλασσα είναι ψυχρό και με πολλούς υδρατμούς ενώ ψηλότερα ο αέρας είναι θερμότερος και ξηρότερος.

Το φαινόμενο Fata Morgana, ένα οπτικό φαινόμενο διπλού αντικατοπτρισμού που οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας παρατήρησαν κάτοικοι της Κύπρου κοντά στη #Λεμεσό. Φωτογραφία του Μιχάλη Μιχαήλ. pic.twitter.com/NxEqvtikD1

Αυτό, όπως προσθέτει, έχει ως αποτέλεσμα το φως που προέρχεται από αντικείμενα μέσα στη θάλασσα να διαθλάται και να συμπεριφέρεται ωσάν να περνά μέσα από ένα φακό οπότε και η εικόνα που έχουμε, δεν φθάνει στο μάτι μας ακολουθώντας ευθεία γραμμή όπως γίνεται σε κανονικές συνθήκες αλλά τεθλασμένη.

Σύμφωνα με τον κ. Τυμβίο, το φαινόμενο παρατηρείται πολύ συχνά στο στα στενά της Μεσσίνης (μεταξύ Σικελίας και Καλαβρίας) και ονομάζεται Fata Morgana που είναι το όνομα της αδερφής του Βασιλιά Αρθούρου (Morgan Le Fay) στα Ιταλικά, και η οποία είχε φήμη της πολύ ισχυρής Μάγισσας. 

kathimerini.gr

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου


ΚΙΝΑΛ για Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικού: Οι ναυτικοί είναι οι αφανείς ήρωες του κόσμου μας

 ...αφανείς όχι ήρωες αλλά κλέφτες είναι επίσης και αυτοί που αφαίρεσαν την περιουσία του ΝΑΤ, κλέβοντας τα λεφτά των ναυτικών στα γεράματα.

Γι αυτά και άλλα πολλά, άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε, η πολιτική δεν είναι για τους ναυτικούς και αυτό τους βόλεψε όλους, συμπεριλαμβανομένων και των συνδικαλλιστείων, ναι έτσι λέγονται αφού τα καλούδια είναι μόνο γι αυτούς,  παρτάκηδες όλοι σύμφωνα με την νεοελληνική γλώσσα.  

+++

«Οι ναυτικοί είναι οι αφανείς ήρωες του κόσμου μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομέας Ναυτιλίας του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Ναυτικό. 

Το ΚΙΝΑΛ αναφέρει:  

«Η 25η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Ναυτικό. Καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) το 2010 και εορτάζεται κάθε χρόνο με σκοπό να υπενθυμίζει σε όλη την κοινωνία και ειδικά στο ναυτιλιακό κόσμο πως οι ναυτικοί μας αποτελούν το πιο ζωντανό κύτταρο της ναυτιλίας.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Ναυτικό είναι η αναγνώριση της συνεισφοράς των ναυτικών παγκοσμίως στο διεθνές εμπόριο, στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην κοινωνία των πολιτών.

Οι ναυτικοί είναι οι αφανείς ήρωες του κόσμου μας.  Αρκεί να αναλογιστούμε τι θα συνέβαινε στον πλανήτη αν σταματούσε να "γυρνάει η προπέλα".

Σε αυτούς τους αφανείς ήρωες λοιπόν το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε  είναι να τιμούμε και να αναγνωρίζουμε την προσφορά τους κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Την 25η Ιουνίου, την Παγκόσμια ημέρα του Ναυτικού»


naftemporiki.gr.  

Το σχέδιο για το ελληνικό ηλεκτρικό πλοίο

 ....καλά ας βγάλουμε πρώτα κάποιο πατίνι, και μετά μιλάμε για τεχνογνωσία. Δεν σημαίνει ότι υποτιμάσαι η προσπάθεια του καθενός αλλά τα πράγματα δεν προχωρούν χωρίς βάσεις από την πολιτεία. Μέχρι οι βάσεις αυτές και πολλές άλλες να βγούν στον αέρα, θα έχει ανακαλυφθεί το πετρέλαιο που δεν ρυπαίνει....

Καλή τύχη λοιπόν, ποτέ δεν είναι αργά.

+++ 

Του Γιώργου Γεωργίου

Την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στις εγχώριες θαλάσσιες διαδρομές προωθεί η HEMEXPO (Hellenic Marine Equipment Manufacturers & Exporters), η Ένωση, δηλαδή, των Ελλήνων κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Όπως λέει στο Capital.gr η πρόεδρος του φορέα, Ελένη Πολυχρονοπούλου, "έχουμε ολοκληρώσει το σχεδιασμό ενός ηλεκτρικού πλοίου και σήμερα είμαστε στη φάση των μελετών και της προώθησης".

Σε μία περίοδο που η ανάγκη μείωσης των εκπομπών των πλοίων είναι η νούμερο 1 προτεραιότητα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, η ηλεκτρική πρόωση έρχεται να δώσει μία σημαντική λύση, καθώς μειώνει την κατανάλωση καυσίμου και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, συνεπάγεται και οικονομικά οφέλη για τους πλοιοκτήτες, διότι περιορίζει τα έξοδα συντήρησης.

Το σχέδιο της HEMEXPO έχει παρουσιαστεί στην κυβέρνηση και πλέον αναζητείται το πορθμείο, ώστε να διαπιστωθεί πόσο εφαρμόσιμο είναι ένα e-ferry και να προχωρήσουν στην κατασκευή του στη χώρα μας.

Θεωρητικά ο χρόνος κατασκευής ενός τέτοιου πλοίου δεν ξεπερνά τους 12 μήνες. 

Το μεγάλο θέμα, όμως, σύμφωνα με την κα Πολυχρονοπούλου, είναι οι απαιτούμενες υποδομές για να υποστηρίξουν ένα τέτοιο project, οι φορτιστές, δηλαδή, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τις αντίστοιχες "αντοχές". 

Φυσικά, μία τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί αρχικά σε μικρά πλοία και κοντινές διαδρομές, αλλά και πάλι θα χρειαστούν φορτιστές μεγάλης χωρητικότητας.

Η Αττική παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες ηλεκτροδότησης, όμως, η επιλογή του τελικού χώρου θα γίνει κατόπιν αναλυτικής μελέτης.

"Για εμάς είναι το μέλλον. Είναι μία ευκαιρία να δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο πλοίο στην Ελλάδα, τι εξοπλισμό θα χρειαστούμε. Δεν μπορούμε συνέχεια να ακολουθούμε τις εξελίξεις, πρέπει να καινοτομήσουμε" σχολιάζει η κυρία Πολυχρονοπούλου.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από τη HEMEXPO σε συνέντευξη Τύπου που θα διενεργηθεί άμεσα.

Σημειώνεται ότι η συνολική επίδραση των επιχειρήσεων της Ένωσης στην ελληνική οικονομία ανήλθε στα €1,4 δισ. ή περίπου το 0,35% του ελληνικού ΑΕΠ το 2018.

Ευνοϊκό περιβάλλον

Η πρωτοβουλία της HEMEXPΟ συμπίπτει με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης από την κυβέρνηση και το περιβάλλον φαίνεται να είναι γενικότερα θετικό.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τους δήμους Αιγιαλείας και Δωρίδος για τη μετατροπή συμβατικού πλοίου σε ηλεκτρικό και τη δρομολόγησή του στον Κορινθιακό Κόλπο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και τη συμβολή ευρωπαϊκών πόρων.

Όπως γίνεται αντιληπτό, εντείνονται οι προσπάθειες για το πρώτο ηλεκτροκίνητο φέρι στη χώρα μας. Πρότυπο, άλλωστε, μπορεί να αποτελέσει η Νορβηγία, όπου λειτουργούν τόσο αμιγώς ηλεκτρικά πλοία όσο και υβριδικά, με τη χρήση LNG.

Επίσης, ένα σημαντικό βήμα για τη στροφή της ελληνικής ναυτιλίας στην ηλεκτρική εποχή είναι και η αναβάθμιση των υποδομών στους λιμένες, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να καταστεί εφικτή η ηλεκτροδότηση των πλοίων, όσο είναι ελλιμενισμένα, από την ξηρά, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους.

Αυτές οι εγκαταστάσεις πρέπει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/94.

Την ίδια ώρα, στην ατζέντα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η ένταξη των ΑΠΕ στις λιμενικές υποδομές για την κάλυψη των αναγκών των κτιρίων, των μηχανημάτων και των οχημάτων.

capital.gr

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Πόρος: Επέστρεψε το υπερπολυτελές mega yacht «Ulysses»


Για ένα ακόμη καλοκαίρι προτίμησε τον Πόρο το τεράστιο υπερπολυτελές γιοτ «ULYSSES», που έχει ρίξει άγκυρα την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, ανοιχτά του κόλπου του Μεγάλου Νεωρίου. Το εντυπωσιακό γιοτ είχε επισκεφθεί ξανά τον Πόρο, τον Ιούλιο του 2018.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σκάφος 116 μέτρων εξοπλισμένο με ελικόπτερο - το οποίο πραγματοποιεί πτήσεις στον ουρανό του Πόρου - υποστηρικτικό σκάφος 24 μέτρων, τετρακίνητο όχημα και μοτοσικλέτα, όλα προστατευμένα σε υπόστεγα! Το «Ulysses» μοιάζει με υπερπολυτελές θαλάσσιο πριβέ ξενοδοχείο, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει 30 άτομα σε 15 ιδιωτικές σουίτες (και 20 δωμάτια για το προσωπικό), φθάνει ανώτατη ταχύτητα 15 ναυτικών κόμβων και χρειάζεται 43 άτομα προσωπικό.

Eίναι το δεύτερο εντυπωσιακό mega yacht που κατασκευάστηκε στο Kleven της Νορβηγίας, και σύμφωνα με δημοσιεύματα πωλήθηκε πέρσι, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η τιμή πώλησης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο «Ulysses» πραγματοποιήθηκαν προσφάτως εργασίες και παραδόθηκε για να ταξιδέψει στη Μεσόγειο.

saronicmagazin.gr

Το νεότευκτο Eco Catania προστέθηκε στον στόλο του Ομίλου Γκριμάλντι

Συνεχίζεται απρόσκοπτα η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός του στόλου που διαχειρίζεται ο Όμιλος Γκριμάλντι. Πιο συγκεκριμένα, παρέλαβε από τις κινεζικές γιάρδες Nanjing το πέμπτο από τα 12 συνολικά υβριδικά-οικολογικά ro-ro στο πλαίσιο του ναυπηγικού προγράμματος “the Grimaldi Green 5th Generation (GG5G)”. Πρόκειται για το Εco Catania.

Το πλοίο 5ης γενιάς θα ταξιδεύει υπό ιταλική σημαία. Είναι από τα μεγαλύτερα οχηματαγωγά πλοία ro-ro  στη Ναυτιλία Μικρών Αποστάσεων.

Σύμφωνα με τον ιταλικό νηογνώμονα RINA η συγκεκριμένη σειρά πλοίων είναι ενεργειακά πιο αποτελεσματικά κατά επτά φορές σε σύγκριση με τα υπάρχοντα πλοία άρα αφήνει ελάχιστο αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Όπως και τα τέσσερα αδελφά του που πλοία π[ουέχεουνήδη παραληφθεί από τον ιταλικό όμιλο, έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 34 και χωρητικότητας 67.311 τόνων. Αναπτύσσει υπηρεσιακή ταχύτητα 20,8 κόμβων. Η μεταφορική ικανότητα των επτά καταστρωμάτων είναι διπλάσια σε σύγκριση με την προηγούμενη σειρά ro-ro του Ομίλου. Μπορεί να μεταφέρει οχήματα 7.800 linear μέτρων που αντιστοιχεί σε 500 τρέιλερ και 150 ιχ αυτοκίνητα.

Aν και με διπλάσια χωρητικότητα από τα παλαιότερα, το Eco Catania καταναλώνει την ίδια ποσότητα καυσίμων με τα πλοία της προηγούμενης σειράς ro-ro και με σύγχρονη τεχνολογία οι εκπομπές αερίων είναι κατά πολύ μειωμένες. Κατά την παραμονή του στο λιμάνι το πλοίο έχει μηδενικές εκπομπές αερίων Co2 γιατί χρησιμοποιεί ενέργεια από μπαταρίες λιθίου που επαναφορτίζονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, χάρις σε ηλιακούς συλλέκτες έκτασης 350 τετραγωνικών μέτρων. Οι μηχανές του πλοίου είναι κορυφαίας τεχνολογίας ελεγχόμενες ηλεκτρονικά με συστήματα καθαρισμού των καυσαερίων.

“Tο Eco Catania είναι η πιο πρόσφατη από τις πολλές απτές αποδείξεις της δέσμευσής μας να επιταχύνουμε την οικολογική μετάβαση στον τομέα των μεταφορών», δήλωσε ο Emanuele Grimaldi, Διευθύνων Σύμβουλος της ναπολιτάνικης εταιρείας:

«Η Σικελία αξίζει και χρειάζεται αξιόπιστες και αποτελεσματικές υπηρεσίες μεταφορών. Γι ‘αυτό έχουμε αφιερώσει σε ένα από τα κύρια λιμάνια του το πέμπτο σκάφος κατηγορίας GG5G, το οποίο σύντομα θα δρομολογηθεί μεταξύ του νησιού, της ηπειρωτικής Ιταλίας και της Μάλτας “.

Newmoney.gr

Spain Detains Tanker for Dumping Oil Off Canary Islands

 

File photo shows the Liberian-flagged MV Aldan (IMO: 9258014) Photo: MarineTraffic.com/Jurij S.

 


 Reuters

June 17, 2021

MADRID, June 17 (Reuters) – Spain has detained a tanker ship for illegally dumping fuel in waters off the Canary Islands and creating a 55-square km (21 square miles) oil spill, the Transport Ministry said.

Spanish maritime authorities ordered the Liberia-flagged Aldan to dock in the southern port of Almeria last Sunday after the European Union’s Maritime Safety Agency detected the spill through satellite imagery.

Refinitiv shipping data showed the Aldan, which had been heading eastwards through the Mediterranean to Greece, diverted to Almeria on Sunday. As of Thursday evening it was still there.

The ship’s manager must pay a 600,000 euro ($713,640) fine to release the vessel, the ministry said, adding the amount was a record high for Spain.

The Aldan’s manager is Greece-based Eurotankers Inc, according to Refinitiv data. Eurotankers did not respond to a request for comment. ($1 = 0.8408 euros) (Reporting by Emma Pinedo and Nathan Allen. Editing by Jane Merriman and David Evans)

(c) Copyright Thomson Reuters 2021.

Ποιος είναι ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας Βύρων Βασιλειάδης με καταγωγή από την Κάρπαθο που παντρεύτηκε η Εριέττα Κούρκουλου


   31/07/2020 15:07

Τα δράματα στο ξεκίνημα της ζωής του & το happy end-Οι δυσκολίες, οι επαγγελματικές επιτυχίες και ο έρωτας…

Ο Βύρων Βασιλειάδης και η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση ενώθηκαν χθες με τα ιερά δεσμά του γάμου, σε μια ρομαντική τελετή στη Μύκονο.

Το ζευγάρι, που έλαμπε από ευτυχία στη σημαντικότερη μέρα της κοινής του ζωής, κρατά χαμηλούς τόνους σε όλη το διάστημα της σχέσης του

Οι κοινές τους φωτογραφίες είναι ελάχιστες, ενώ δεν κυκλοφόρησαν ούτε πόζες από τον γάμο τους και γενικώς είναι πάντα διακριτικοί, όσον αφορά τη δημόσια εικόνα τους.

Ποιος είναι, όμως, ο γοητευτικός αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που παντρεύτηκε η 27χρονη κόρη του αείμνηστου Νίκου Κούρκουλου και της Μαριάννας Λάτση;

Ο Βύρων Βασιλειάδης γεννήθηκε στην Αθήνα, το φθινόπωρο του 1977 και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο American Community Schools το 1995. Κατόπιν απέκτησε το πτυχίο Bachelor Degree με διάκριση in Business Science στο Deere College, στο Τμήμα του Business Management.

Κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και την Κάρπαθο. Ο παππούς του, Αλέξανδρος Βασιλειάδης, ήταν πλοιομεσίτης και το 1957 ξεκίνησε να εργάζεται στη Θηραϊκή Ατμοπλοΐα, ενώ ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του, Βύρων Τζιλαλής, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, είχε εργοστάσιο πλαστικού και κεριών.

 Σήμερα θεωρείται ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας, καθώς μαζί με τον μικρότερο αδελφό του Φίλιππο, έχουν δημιουργήσει την εταιρεία Antipollution ANE, που ασχολείται με τα απόβλητα των λιμανιών, καθώς και την Green A.E., μία από τις πρώτες ελληνικές εταιρείες εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Και αν σήμερα ο Βύρωνας Βασιλειάδης είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, με σπουδαίες επιτυχίες στο ενεργητικό του, τα παιδικά του χρόνια ήταν πολύ δύσκολα.

O Βύρων και ο αδελφός του Φίλιππος γεννήθηκαν στο Λονδίνο, όμως, όταν ήταν ακόμη παιδιά, έχασαν τη μητέρα τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Λίγα χρόνια μετά, πεθαίνει και ο πατέρας τους, ο οποίος είχε βυθιστεί στη θλίψη μετά την απώλεια της συζύγου του.

«Έπρεπε να φύγουμε, γιατί δεν είχαμε με ποιον να μείνουμε στο Λονδίνο. Έτσι επιστρέψαμε στην Ελ­λάδα και εγκατασταθήκαμε σε ένα δια­μέρισμα στο Παλαιό Φάληρο, που είχε αγοραστεί από τους γονείς μας πριν φύ­γουμε για Αγγλία. Έμενα μαζί με τον Βύ­ρωνα και μας πρόσεχε μια κυρία που είχε βρει ο παππούς μας, η οποία μαγείρευε και μας φρόντιζε. Ουσιαστικά ήμασταν δύο παιδιά που βρεθήκαμε μόνα, χωρίς συγγενείς και χωρίς να έχουμε συνειδητοποιή­σει πλήρως τι είχε συμ­βεί. Από το Λονδίνο και μια πανίσχυρη οικονο­μική επιφάνεια, βρεθή­καμε χωρίς τους γονείς μας στην Αθήνα. Ας είναι καλά ο παππούς που μας βοήθησε. Μας έγραψε σε ένα ιδιωτικό σχολείο και μπήκαμε σε ένα ρυθμό» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο περιοδικό


«People» το 2015 ο αδελφός του Βύρωνα, Φίλιππος Βα­σιλειάδης.

(Βύρων και Φίλιππος Βασιλειάδης)

Στα εφηβικά τους χρόνια, ο Βύ­ρωνας και ο Φίλιππος αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα. Παρότι δεν υπήρχε πλέον η δυνατό­τητα να πληρώνουν τη γυναίκα που τους πρόσεχε, εκείνη παρέμεινε δίπλα τους αφιλοκερδώς και βοήθησε στο με­γάλωμά τους. «Εξακολουθεί και είναι ένας πολύ δικός μας άνθρωπος. Μπο­ρεί να μη μένουμε πια μαζί, έχει όμως ένα μητρικό ρόλο στη ζωή μας».

«Ο Βύ­ρωνας είναι το άλλο μου μισό, το ίδιο είμαι κι εγώ για εκείνον» εξομολογείται ο Φί­λιππος και παράλληλα περιγράφει τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν. «Υπήρ­χαν μέρες που πηγαίναμε να φάμε σε σπίτια φίλων. Από νωρίς έκανα ορισμέ­νες δουλειές, προκειμένου να έχω κά­ποια λεφτά».

Μεγαλώνοντας, τα δύο αδέλφια ξεκίνησαν να δουλεύουν στην εταιρεία του παπ­πού τους και να ασχολούνται ενεργά με την υποδοχή αποβλήτων και καταλοί­πων των πλοίων. «Στην αρχή ήμασταν εργάτες. Ο αδελφός μου δούλευε στον Πειραιά κι εγώ στα Άνω Λιόσια. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση αποβλή­των, δεν υπάρχει πό­στο που να μην έχουμε περάσει».

Κά­ποια στιγμή, ο Βύρω­νας και ο Φίλιππος κάνουν το μεγάλο βήμα, που δεν είναι άλλο από μια πρό­ταση να αναλάβουν την Αντιρρυπαντική ΑΕ, μια εταιρεία που είχε πολλά προβλήματα, αλλά και χρέη. Στο άκουσμα της πρότασης, οι μέτοχοι γελάνε. Οι αδελφοί Βασιλει­άδη, όμως, είναι αποφασισμένοι να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να πετύχουν.

Η εταιρεία Αντιρρυπαντική (σημερινό όνομα Antipollution), με πολλή δουλειά, κόπο και προσωπικό κόστος, καταφέρνει να ορθοποδήσει και να ξεπεράσει τα προβλήματα.

Τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν τον δρόμο τους για τον Βύρωνα Βασιλειάδη και οι επιχειρηματικές του επιτυχίες είναι αξιοσημείωτες.

Το 2013 του απονεμήθηκε το περιβαλλοντικό βραβείο για τη συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα με την φιλοσοφία του “Zero Waste”, και ένα έτος κατόπιν, το διοικητικό βραβείο Facility Management Award για τις υπηρεσίες του στη διαχείριση των αποβλήτων.


Το 2014 ήταν μία χρονιά που σφραγίσθηκε με βραβεύσεις και διακρίσεις για τον κ. Βασιλειάδη. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο η λιμενική αρχή του Πειραιά του απένειμε βραβείο για την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών του στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Μετά από δύο μήνες έλαβε το βραβείο Health & Safety για τις βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση της Υγείας και της Ασφάλειας στον εργασιακό χώρο. Τον ίδιο μήνα η εταιρία Antipollution, Green και Kafsis διακρίνονται ως Εθνικοί Πρωταθλητές στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρηματικότητας.

Δύο μήνες αργότερα, τον Νοέμβρη του 2014, τιμήθηκε με το βραβείο Επιχειρηματικότητας KOUROS για την Ανάπτυξη και Καινοτομία, από τον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Η χρονιά τελειώνει με μία ακόμα διάκριση με το Environmental Award 2014, για τη για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων πλοίων, αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης καθώς και παρακολούθησης της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Το 2016 επιλέχθηκε ως ένας από τους 121 Young Global Leaders (YGL) από το World Economic Forum. Το φόρουμ των Young Global Leaders αποτελεί ένα διεθνές δίκτυο από πολιτικούς, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, καλλιτέχνες καθώς και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίοι διαθέτουν την ικανότητα να επηρεάσουν σημαντικά τα παγκόσμια ζητήματα διαμορφώνοντας στο μέλλον την παγκόσμια πολιτική, οικονομική και κοινωνική ατζέντα.

«Η δημιουργία μπορεί να ξεκινά με το όραμα ενός ανθρώπου, αλλά ανήκει σε κάτι μεγαλύτερο. Η δημιουργία μιας επιχείρησης έχει συμμέτοχους την ίδια τη χώρα όπου δραστηριοποιείται, την κοινωνία της, την ευρύτερη ευημερία. Κάθε πράξη, οφείλει να ωφελεί το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορείς να συνεχίζεις να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις που προκύπτουν με αισιοδοξία και αποτελεσματικότητα».

«Η αλήθεια είναι ότι η επιχειρηματικότητα δεν έχει να κάνει με το είδος της επιχείρησης, αλλά με την ικανότητα ενός ατόμου να καινοτομεί και να δημιουργεί προστιθέμενη αξία για όλους. Είναι η δυνατότητα που έχει ένας άνθρωπος να αφήσει πίσω του μια κληρονομιά. Είναι το συναίσθημα πως τελικά υπάρχει κάτι μεγαλύτερο που μένει πίσω, και αυτό το μεγαλύτερο είναι προς όφελος των πολλών», έχει δηλώσει ο Βύρων Βασιλειάδης.

 «Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες. Θυσιάσαμε προσωπική ζωή και φίλους, προκειμένου να αναστηλώ­σουμε την εταιρεία. Όταν ξεκινήσαμε την επιχειρηματική μας ζωή, ήταν σαν να εξαφανιστήκαμε από τον κόσμο. Η λέξη “ματώσαμε” είναι πολύ μικρή μπροστά σε αυτό που περάσαμε. Σήμερα η Antipollution κατάφερε να διεκδικεί τα περισσότερα λιμάνια της Ελλάδας και στη συνέχεια αναπτύχθηκε στη στεριά, δημιουργώντας ιδιόκτητες μονάδες επε­ξεργασίας αποβλήτων. Στην ουσία, η μια εταιρεία έφερε την άλλη» ανέφερε ο Φίλιππος Βασιλειάδης στη συνέντευξή του στο “People”.

Πλέον, οι αδελ­φοί Βασιλειάδη έχουν έναν όμιλο επιχει­ρήσεων που απασχολεί 300 υπαλλήλους και ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Και από χθες το βράδυ, ο Βύρων Βασιλειάδης είναι ακόμη πιο ευτυχισμένος στο πλευρό της συζύγου του πια, Εριέττας Κούρκουλου Λάτση.

Πηγήeirinika.gr