Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Σύλληψη Κυβερνήτη ρυμουλκού στην Ιθάκη





Στη σύλληψη Κυβερνήτη ρυμουλκού πλοίου προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ιθάκης.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω απέπλευσε με το υπό την διακυβέρνησή του Ρ/Κ πλοίο, ρυμουλκώντας πλωτό γερανό, άνευ λήψης της σχετικής άδειας απόπλου από την οικεία Λιμενική αρχή.
Από το Λιμεναρχείο Ιθάκης που διενεργεί την προανάκριση, κινήθηκε παράλληλα η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών και πειθαρχικών κυρώσεων.


Κύριε δημοσιογράφε μας, πες μας και τον λόγο για τον οποίο αναγκάσθηκε να φύγει χωρίς την άδεια απόπλου??? εκτός και αν την έκανε μπόμπα για τα εξωτερικά....


...τρίμπησα αμέσως... μόλις διαβάζω σπουδαίες ειδήσεις κάτι με πιάνει... ιδιαίτερα όταν διαβάζω , για σύλληψη Πλοιάρχου από κατά κανόνα κάποιου απαίδευτου ,ανιστόρητου, θρασύδειλου και ευθυνόφοβου  υπαλλήλου ΛΣ. 
Είναι κατανοητό, ότι δεν αναφερόμαστε στις περιπτώσεις απάτης και δόλου.

Με τη ευκαιρία λοιπόν αυτή..... και μία ημέρα πριν, δηλαδή στις 28/11, συνεδρίασε το ΠΣΕΝ.

Οι δύο από τις 4 υποθέσεις που το απασχόλησαν, ήταν ακριβώς για την ίδια αιτία. Δηλαδή, η αναχώρηση χωρίς την άδεια απόπλου. Σοβαρές περιπτώσεις,  διότι αφορούσε επιβατηγά πλοία.
Εξήγησαν τους λόγους, και το συμβούλιο τους αθώωσε. Γιατί τους αθώωσαν , αφού έγινε τέτοια σοβαρή παράβαση??Η απόφαση ήταν σωστή, επομένως το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι διατάξεις που αναφέρονται στις διαδικασίες απο-κατάπλου των πλοίων εσωτερικού.
Στην μία περίπτωση μάλιστα, Η λιμενική αρχή έδινε απόπλου ανά δεκαήμερο, αλλά αυτό μέχρι τον Νοέμβρη.... Πιθανόν, όταν είναι παχιές οι μύγες να μην ασχολούνται με τους καταπόπλους... Τι να πείς??  Φεύγεις κανονικά από κεντρικό λιμεναρχείο, και ύστερα από λογκάδο ταξείδι, μιας ώρας φθάνεις στο επόμενο λιμάνι, που πρέπει να βάλεις  την τσάντα στην πλάτη και να τραβήξεις για το λιμεναρχείο, για την ίδια ακριβώς διαδικασία, μιας ώρα πριν....
Λογικά σκεπτόμενοι ορισμένοι Πλοίαρχοι, παίρνουν το ημερολόγιο και το ναυτολόγιο, άντε και με τα πιστοποιητικά μαζί, και πάνε στην λιμενική αρχή. Η πρώτη ερώτηση του υπαλλήλου??? Που είναι τα υπόλοιπα χαρτιά?? Απαντάει ο Πλοίαρχος... ότι δεν τα πήρε επειδή την προηγούμενη ώρα ελέχθησαν από κεντρικό λιμεναρχείο, και γιατί να τα ελέγξετε εκ νέου? αφού δεν είστε ούτε καν λιμεναρχείο αλλά λιμενικό τμήμα του προηγούμενου κεντρικού λιμεναρχείου που με έλεγξε κανονικά.  Και η μόνιμη πονηρή και απεχθής απάντηση είναι.... ααα ξέρετε πόσες φορές έχουμε βρεί λάθη είτε σκόπιμες παραλείψεις???
Ερώτηση, περιμένετε να γίνουμε τίποτα σοβαροί  περί την εσωτερική ναυτιλία??

Ακούμε συνέχεια για την πρώτη ναυτιλία στον κόσμο, αλλά αφορά μόνο την πλοιοκτησία και την προσπάθεια των πλοιοκτητών να συνεχίζουν το όνειρο.... διότι ούτε πληρώματα υπάρχουν, ούτε νόμοι, αλλά ούτε και ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει ποιότητα...

Και μιας και ανέφερα το ΠΣΕΝ, αυτό βρίσκεται στον 7ο όρφο του κτιρίου στα μητρώα στον Πειραιά. Πρέπει να έχει περάσει ο τρίτος χρόνος που το κτίριο δεν έχει ανελκυστήρες.
Τα συγχαρητήρια στο ΥΕΝ, και στην διοίκηση του κτιρίου, όπου εκτός των άλλων γραφείο έχουν  και οι  ναύαρχοι εν αποστρατεία. 



BAD LUCK??.... 2 NEW ACCIDENTS IN NORWAY


The latest news from Norway, are about the plunge of a floating dock, while a ship was waiting to be lifted .  In the following picture, you will see  the ship which was waiting , and the air bubbles coming up after dock was sunk.

Επειδή  τέτοιου είδους ατυχήματα είναι σπάνια, θα περιμένουμε με ενδιαφέρον να μάθουμε τα αίτια.








In the next picture, you will see the landing of a SAR boat.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι το πλήρωμα μόλις είχε επιστρέψει από τον Βόλο, και είχαν επισκεφθεί , όλα τα τσιπουράδικα της παραλίας. Καταλαβαίνετε ότι μόνο αλήθεια δεν μπορεί να είναι.
Το ότι στην παραλία που εξόκειλε, (εξ οκύλλω) υπάρχει ταβέρνα, είναι τυχαίο γεγονός....




Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Οργή Ολλανδού επενδυτή μετά το μπλόκο σε αγοραπωλησία λόγω χρέους 3 λεπτών στην εφορία

.... αποφύγετε την ανάγνωση  του παρακάτω, εάν είναι νωρίς το πρωί η αργά το βράδυ πριν τον ύπνο... Είναι σίγουρο ότι θα χαλάσει η μέρα σας, η δεν θα μπορέσετε να κοιμηθείτε...
Εφοριοκάφροι το μεγαλείο σας...

Την οργή του Ολλανδού ιδιοκτήτη του οινοποιείου Καρανίκα στη Φλώρινα προκάλεσε το μπλόκο της εφορίας στην πώληση αγροτεμαχίου, προκειμένου με τα χρήματα που θα έπαιρνε να επεκτείνει τους αποθηκευτικούς χώρους του οινοποιείου. Η πώληση της γης κόλλησε στο χρέος του Λόρενς Χάρτμαν στην εφορία που φθάνει το ιλιγγιώδες ποσό των τριών λεπτών του ευρώ. Σε μια οργισμένη ανάρτησή του στο facebook, ο κ.Χάρτμαν, γράφει: Καλωσορίσατε στην Ελλάδα: Δεν μπορώ να ανταλλάξω ένα κομμάτι γης, λόγω των χρεών μου στο ελληνικό κράτος. Σοβαρά; Πληρώνουμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε φόρους κάθε χρόνο και με παρεμποδίζουν για 3 κωλο σεντς. Γιατί δεν πάτε να γ.... όλοι εσείς στην εφορία και τη Βουλή;
Η ανάρτηση συνοδεύεται από το σημείωμα πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών των 3 λεπτών του ευρώ για τον κ.Χάρτμαν:
Ο Ολλανδός οινοποιός μίλησε για την τραγελαφική υπόθεση στο voria.gr. O ίδιος εξήγησε:
«Πριν λίγο καιρό θέλαμε να πουλήσουμε μια έκταση προκειμένου να επενδύσουμε σε μια αποθήκη για την επιχείρηση μας. Είναι μια επένδυση που κάνουμε καθώς επιθυμούμε να επεκτείνουμε το οινοποιείο μας».
Ωστόσο ο οινοποιός, που συχνά ψέγει με αναρτήσεις του την ελληνική γραφειοκρατία, βρέθηκε εξ απροόπτου.
«Για να πουλήσουμε την έκταση έπρεπε να έχουμε φορολογική ενημερότητα. Ωστόσο η υπάλληλος στη ΔΟΥ Φλώρινας μας είπε ότι χρωστάμε και έτσι δεν μπορούμε να πάρουμε ενημερότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χάρτμαν στο voria.gr.
Σύμφωνα με την εφοριακό επρόκειτο για οφειλή του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο ο Λόρενς Χάρτμαν επισήμανε ότι οι υποχρεώσεις της επιχείρησης όσον αφορά τον συγκεκριμένο φόρο έχουν καταβληθεί, με ένα ποσό ύψους 380 ευρώ.
Στην αναλυτική βεβαίωση για πληρωμή χρεών εκτός ρύθμισης ήρθε και η έκπληξη για τον επιχειρηματία. Το ποσό που εμπόδιζε τον ίδιο να προχωρήσει την επένδυση του ήταν τρία λεπτά του ευρώ.
«Ειλικρινά δεν μπορώ να γνωρίζω πως προέκυψε το συγκεριμένο ποσό. Ίσως είναι λάθος, είσως είναι τόκοι, δεν μπορώ να ξέρω. Το σίγουρο είναι ότι θα καθυστερήσει η διαδικασία για την αγορά του οικοπέδου και φυσικά της κατασκευής της αποθήκης», αναφέρει ο κ. Χάρτμαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν ο οινοποιός είχε αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα με το ελληνικό φορολογικό σύστημα που όπως λέει δεν μπορεί να συνηθίσει και είχε βγάλει πωλητήριο στο οινοποιείο του λέγοντας πως ήθελε να αποχωρήσει από την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: protothema.gr

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

SHIP'S DEMOLITION IN SHIP'S AND SOLE CEMETERY - Νεκροταφείο πλοίων και ψυχών: Ένα μέρος που η οσμή θανάτου ντροπιάζει όσο λίγα το ανθρώπινο είδος

.....υπό το πρόσχημα παροχής εργασίας σε πολλούς, υφίσταται αυτό το παγκόσμιο χάλι.....

10/11/2018 
Οι «άθλιοι» του 21ου αιώνα κατοικούν στο μεγαλύτερο ναυπηγείο ανακύκλωσης του κόσμου
Το κομμουνιστικό σύστημα διακυβέρνησης έχει απομείνει πια μόνο με… ρομαντικούς υποστηρικτές, όταν δεν μιλάμε για πολίτες της Κίνας, της Κούβας, του Βιετνάμ ή της Βορείου Κορέας. Η δοκιμασία στο πέρασμα των χρόνων ανέδειξε το καπιταλιστικό ως το μόνο ρεαλιστικό και ευνοϊκό για την ευημερία των ανθρώπων.

Όχι όμως όλων των ανθρώπων. Δεκανίκι του είναι η αδικία. Διότι η επιζητούμενη ευημερία αφορά μόνο το λεγόμενο δυτικό κόσμο. Προς επίτευξη αυτής πληρώνουν το τίμημα οι υποανάπτυκτες χώρες του πλανήτη. Ο αδηφάγος όλο για περισσότερα κέρδη καπιταλισμός προϋποθέτει την εκμετάλλευση του ασθενούς από τον ισχυρό.

Και δεν υπάρχει μάλλον μέρος στον κόσμο όπου το φαινόμενο απηχεί με τόση αναλγησία και κυνικότητα όσο σε μια κουκίδα του παγκόσμιου χάρτη, στη νότια Ασία.
Στο μεγαλύτερο λιμάνι του Μπαγκλαντές οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λάμπουν διά της απουσίας τους
Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μπαγκλαντές, το Τσιταγκόνγκ, η εκμετάλλευση του τριτοκοσμικού από τον «δυτικό» θυμίζει μια διαρκή μάχη επιβίωσης. Τα καθήκοντα των εργαζομένων στο μεγαλύτερο «νεκροταφείο» πλοίων του κόσμου, εκτός του ότι παραπέμπουν σε εποχές που η σκλαβιά ήταν εντός νόμου, διατρέχονται από θανάσιμους κινδύνους κάθε ώρα και στιγμή.
Σε αυτή την κολοσσιαία σε μέγεθος και συμφέροντα «βιομηχανική ζώνη διάλυσης πλοίων» καταλήγουν τα καράβια που αποσύρονται για να γίνουν παλιοσίδερα.

Τα περισσότερα πλοία έχουν διάρκεια ζωής 25 με 30 χρόνια και καθότι η επισκευή τους πολλές φορές κρίνεται αντιοικονομική και το ποσό που απαιτείται για την ασφάλισή τους είναι υπέρογκο, καταλήγουν στην ανακύκλωση.
Δουλειά των εργατών είναι να τεμαχίζουν με τα χέρια τους τα «γηρασμένα» πλοία, να τα βγάζουν από τη θάλασσα στη στεριά και ακολούθως να λιώνουν το σίδερο. Περισσότερα από 800 μεγάλα πλοία διασπώνται κάθε χρόνο, η συντριπτική πλειονότητα στις ασιατικές παραλίες, όπου το πενιχρό κόστος εργασίας εξασφαλίζει υπέρογκα κέρδη στις ναυτιλιακές εταιρίες.
Η ναυπηγική θεωρείται μία από τις «πράσινες» βιομηχανίες του κόσμου, καθώς το πλοίο ανακυκλώνεται σε τεράστιο ποσοστό, συχνά έως το τελευταίο μπουλόνι και φύλλο μετάλλου. Οι πρώτες ύλες (χάλυβας) που προκύπτουν στα ναυπηγεία ανακύκλωσης μεταπωλούνται από τις εταιρίες σε ναυπηγεία κατασκευής.

Η μπίζνα είναι πολύ μεγάλη και μολονότι υπάρχουν μέρη στον κόσμο για να γίνει η δουλειά σε υψηλά στάνταρ ασφαλείας, η αναζήτηση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους καθιστά πιο περιζήτητα εκείνα με τα φθηνότερα εργατικά χέρια. Έστω και αν οι συνθήκες εργασίας σε αυτά είναι οι αθλιότερες που έχει επινοήσει ο άνθρωπος από την εποχή των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης κι έπειτα…
Ο αριθμός των εργαζόμενων στα ναυπηγεία του Τσιταγκόνγκ παραπέμπει στο μέγεθος μιας μεγάλης ελληνικής πόλης
Η συγκεκριμένη βιομηχανία απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Τα ναυπηγεία του Τσιταγκόνγκ λειτουργούν από τη δεκαετία του ’60 και ανακυκλώνουν ετησίως περίπου 230 πλοία, παράγοντας 10 εκατ. τόνους χάλυβα, περί του 60% που αξιοποιείται στο Μπαγκλαντές.

Από τα 6,5 εκατ. κατοίκων της πόλης οι περίπου 200.000 εργάζονται εκεί. Οι βάρδιες είθισται να είναι 14ωρες σε εξαήμερη βάση, και το μεροκάματο να μην φτάνει καν τα 5 δολάρια! Για την ακρίβεια, ένας παλιός στη δουλειά αμείβεται με 4,7 την ημέρα.
Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Ο εξοπλισμός των εργατών είναι εντελώς ανεπαρκής και η εργασία λόγω των χημικών αντιδράσεων τόσο τοξική που οι τραυματισμοί είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Και οι θάνατοι καθόλου ασυνήθιστο. Επίσημα στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά οι ομάδες εργασίας υποστηρίζουν ότι την τελευταία 10ετια έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 125 άνθρωποι.

Η προστασία από το νομικό πλαίσιο είναι σχεδόν ανύπαρκτη και κανείς δεν αισθάνεται υπεύθυνος για το θάνατο, όχι μόνο ανδρών, αλλά και παιδιών, καθώς στο Τσιταγκόνγκ εργάζονται ανήλικοι από 14 ετών έως άνθρωποι τρίτης ηλικίας.

Είναι απίστευτο ότι μία από τις πιο κακοπληρωμένες δουλειές του κόσμου είναι και η πιο επικίνδυνη
Το 2014 επισκέφτηκε την περιοχή ο αρθρογράφος του National Geographic Πίτερ Γκουίν, περιγράφοντας αυτό που αντικρίζει κάθε επισκέπτης όταν φτάνει εκεί: φρουρούς, συρματοπλέγματα και πινακίδες που αναφέρουν ότι απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών. Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα μια σειράς ατυχημάτων που κόστισαν τη ζωή πολλών εργατών.
Οι «φεουδάρχες» του συστήματος δεν θέλουν να γνωρίζει ο κόσμος τι συμβαίνει στο λιμάνι – ναρκοπέδιο. Ο Γκουίν κατάφερε να φτάσει κρυφά διά θαλάσσης, με τη βάρκα ενός ντόπιου ψαρά.
«Στις φτωχογειτονιές που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τα ναυπηγεία, γνώρισα πολλούς εργαζομένους. Πολλοί είχαν βαθιά σημάδια από τα ατυχήματα σε όλο τους το σώμα. “Τατουάζ της Τσιταγκόνγκ», τα χαρακτήρισε ένας από αυτούς», ανέφερε στο άρθρο του ο δημοσιογράφος του National Geographic. «Από ορισμένους εργάτες έλειπαν τα δάχτυλα, κάποιος άλλος ήταν τυφλός από το ένα του μάτι».
Ο Γκουίν γνώρισε εκεί μια οικογένεια, της οποίας και οι τέσσερις γιοι δούλευαν στο Τσινταγκόνγκ. Ο μεγαλύτερος, 40 ετών, πέρασε δύο εβδομάδες ως βοηθός του ανθρώπου που έκοβε με ένα μηχάνημα τα πλοία, πριν γίνει μάρτυρας του φρικτού θανάτου που βρήκε ένας συνάδελφός του ο οποίος κάηκε ζωντανός όταν προκλήθηκε φωτιά από τον αναπτήρα που είχε στην τσέπη του.
Ο ίδιος άνθρωπος του εξομολογήθηκε ότι το αφεντικό του συχνά τρομοκρατούσε τους εργαζομένους με σκοπό να αποσιωπούν όσα έβλεπαν.
Σύγχρονοι είλωτες που παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορόνα-γράμματα
Το 2017 έκαναν ρεπορτάζ στο μαρτυρικό τόπο και απεσταλμένοι του Guardian, αναδεικνύοντας μια από τις εκατοντάδες τραγικές ιστορίες που έχουν να διηγούνται οι ντόπιοι.
Ο Μοχάμεντ Έντρις ήταν από παιδί 14 χρόνων υπάλληλος στο ναυπηγείο. Το 2015 σταμάτησε, σε ηλικία 38 ετών, όταν ένα εργατικό ατύχημα τον άφησε σακάτη. Δούλευε μαζί με 100 συναδέλφους του σε ένα container 19.600 τόνων, με αρμοδιότητα να διαμελίσει την προπέλα, βάρους 40 τόνων, με ένα φλόγιστρο αερίου.
Όταν διαπίστωσε ότι κάτω από την προπέλα είχε τοποθετηθεί μια μεγάλη μεταλλική πλατφόρμα για να την εμποδίζει να βρει στον πυθμένα, ειδοποίησε τους υπεύθυνους ότι η δουλειά δεν μπορούσε να γίνει, υπό τον κίνδυνο πρόσκρουσης και αναπήδησης της προπέλας όταν θα τεμαχιζόταν.
Εκείνοι επέμειναν να προχωρήσει και η εξέλιξη ήταν αυτή ακριβώς που είχε προβλέψει. Όταν ένα τμήμα της προπέλας αποκολλήθηκε χτύπησε στην πλατφόρμα και τινάχτηκε πίσω. Έκοψε το αριστερό πόδι του κάτω από το γόνατο, τον τύφλωσε από το ένα μάτι και λίγο έλειψε να του προκαλέσει συντριπτικό κάταγμα στη σπονδυλική στήλη.
Αποζημίωση ίση με το μηνιάτικο ενός κατώτατου στελέχους της
Το ναυπηγείο πλήρωσε για τη νοσοκομειακή περίθαλψή του, τού έδωσε αποζημίωση 125.000 τάκα Μπαγκλαντές, ήτοι 1300 ευρώ και επιπλέον 4,8 ευρώ την εβδομάδα για εννέα μήνες. Τρία χρόνια αργότερα ο Έντρις έχει λάμες στο κορμί του, περπατάει με πατερίτσες και δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα να δουλέψει ξανά.
Η εφταμελής οικογένεια του βασίζεται σε δωρεές συγγενών και φίλων για να βιοποριστεί. Η βρετανική εταιρία «Zodiac» είχε προσφέρει αποζημίωση ζωής αντίστοιχη με το μηνιάτικο ενός κατώτατου στελέχους της σε έναν υπάλληλο που έμεινε ανάπηρος στην άλλη άκρη της Γης…
Τα ρεπορτάζ μεγάλων μιντιακών μέσων, που έβγαλαν από το σκοτάδι της αφάνειας το παγκόσμιο λίκνο της εργασιακής εξαθλίωσης, ίσως οδηγήσουν σε κάποια απτά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια.
Περιβαλλοντολλόγοι και ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν πλέον την ανάγκη δημιουργίας ενός νομικού πλαισίου, που θα αποδίδει ευθύνες σε περιπτώσεις τραυματισμών και θανάτων, παρέχοντας με αλυσιδωτό τρόπο συνθήκες ασφαλείας και στοιχειώδη προστασία στους εργαζομένους.
Είναι αμφίβολο αν θα συμβεί. Αλλά ακόμα και αν συμβεί, αυτός ο μισός αιώνας «υποδούλωσης» του αδύναμου από τον ισχυρό, εν καιρώ ειρήνης, δεν μπορεί να παραγραφεί από τις συνειδήσεις των «αθλίων» του Τσιταγκόνγκ.
Ούτε από την καμπούρα του ανθρώπινου είδους, που αφού ξεμπέρδεψε με τις πολεμοχαρείς ιδεολογίες, το Απαρτχάιντ, την Κου-Κλουξ-Κλαν και τους περισσότερους δικτάτορες του πλανήτη, εφευρίσκει διαρκώς νέους τρόπους για να ντροπιαστεί.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Προσάραξη φορτηγού πλοίου στη Λευκάδα

...δηλαδή η φωτό αρχείου το δείχνει να έχει  σκαρώσει, πρωτύτερα κενό φορτίου? 

Προσάραξη φορτηγού πλοίου στη Λευκάδα
Φωτογραφία Αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε βραχώδη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου Δουκάτου της Λευκάδας προσάραξε το φορτηγό πλοίο «Koravi». Στο υπό σημαία Αλβανίας πλοίο με οκταμελές πλήρωμα σημειώθηκε εισροή υδάτων.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο πηγές του ΥΝΑΝΠ το πλοίο, το οποίο  μετέφερε 1.900 μετρικούς τόνους σιδήρου σε βέργες από την Αμαλιάπολη Βόλου με προορισμό την Αλβανία, εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του.
Άμεσα υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., απέπλευσαν για το σημείο δέκα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς παροχή συνδρομής, ενώ ενημερώθηκαν δύο παραπλέοντα πλοία. Από ξηράς στην περιοχή έσπευσαν δύο περιπολικά οχήματα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.
Τα οκτώ μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν προληπτικά με μέριμνα της οικείας Λιμενικής Αρχής στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής, απ’ όπου τα επτά έχουν ήδη εξέλθει.
Από το Λιμεναρχείο Λευκάδας, που διενεργεί την σχετική προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του Φ/Γ «Koravi», ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί θαλάσσια ρύπανση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΝΑΝ

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τις κρατικές ενισχύσεις στα Ελληνικά Ναυπηγεία την περίοδο 1996-2002

....είμαι σίγουρος ότι το Ελληνικό κράτος είναι ο καλλίτερος πελάτης των ευρωπαϊκών δικαστηρίων
Πολιτική στου κασίδι το κεφάλι, και μετά αφού τα φάγανε  τα πληρώνουμε όλοι, μας πέφτει και πιο φτηνά.....

Το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ αποκοπήν και χρηματική ποινή άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης υποχρεώνεται να καταβάλει η Ελλάδα διότι δεν ανέκτησε τις κρατικές ενισχύσεις που χορήγησε στην Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ.
Το Δικαστήριο είχε ήδη διαπιστώσει την παράβαση εκ μέρους της Ελλάδας με απόφαση του 2012.
Το 2017, η Επιτροπή κατέθεσε στο Δικαστήριο τη δεύτερη προσφυγή παραβάσεως κατά της Ελλάδας, θεωρώντας ότι πλέον των δέκα ετών μετά την έκδοση της αποφάσεως της Επιτροπής 2009/610, με την οποία είχε ζητηθεί από την Ελλάδα να ανακτήσει πάνω από 230 εκατομμύρια ευρώ παράνομες ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στην ΕΝΑΕ μεταξύ 1996 και 2002 υπό μορφή δανείων, εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου χωρίς προηγουμένως να εγκριθούν από την Επιτροπή, η Ελλάδα δεν την έχει ακόμη εκτελέσει και, συνεπώς, δεν έχει συμμορφωθεί προς την απόφαση του Δικαστηρίου, της 28ης Ιουνίου 2012, στην υπόθεση C-485/10. Ζητεί από το Δικαστήριο να την υποχρεώσει να καταβάλει κατ’ αποκοπήν ποσό και/ή χρηματική ποινή.
Στις προτάσεις που ανέπτυξε ο γενικός εισαγγελέας Melchior Wathelet στις 16/5/2018, διαπίστωσε τόσο ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ανακτήσει κάποιο ποσό από τη μη συμβατή ενίσχυση όσο και ότι το προς ανάκτηση ποσό προσαυξάνεται συνεχώς με τους σχετικούς τόκους και υπερέβαινε, κατά την ημερομηνία της επ’ ακροατηρίου συζήτησης (15/3/2018), τα 670 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι περισσότερο από 2,6 φορές το αρχικό ποσό. Ο γενικός εισαγγελέας πρότεινε στο Δικαστήριο:
– να υποχρεώσει την Ελλάδα να καταβάλει στην Επιτροπή, από την ημερομηνία εκδόσεως της αποφάσεως στην υπό κρίση υπόθεση μέχρι την εκτέλεση της αποφάσεως της 28ης Ιουνίου 2012, εξαμηνιαία χρηματική ποινή ύψους 9.500.000 ευρώ, που θα αυξάνεται κατά 2.000.000 ευρώ για κάθε εξάμηνο που ακολουθήσει το πρώτο εξάμηνο κατόπιν της εκδόσεως της αποφάσεως στην υπό κρίση υπόθεση,
– να επιβάλλει στην Ελλάδα την καταβολή κατ’ αποκοπήν ποσού 13.000.000 ευρώ.
Τελικά, το δικαστήριο σήμερα μείωσε την ποινή.
rethymnonews.gr

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Τάσεις και προκλήσεις στη ναυτιλία μικρών αποστάσεων

.....γιατί όλες οι ανακοινώσεις για την ναυτιλία μικρών αποστάσεων , πνίγονται στο μπλαμπλα??
γιατί τα προβλήματα τους δεν στοιχειοθετούνται 1,2,3 ώστε να είναι κατανοητά, αντί για γενικότητες και να λέμε ότι έκαναν κάτι?? Μεγάλη δουλειά... πήγατε στις Βρυξέλλες, κύριε πρόεδρε, θα ρίξεις κανά βαποράκι στην αγορά?και άμα θυμηθείτε πέστε και τι θέλετε στα απλά Ελληνικά....

Τάσεις και προκλήσεις στη ναυτιλία μικρών αποστάσεων
Στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 ημερίδα που διοργανώθηκε από την ΕΕΝΜΑ και τον Ευρωβουλευτή κ. Μ. Κύρκο με θέμα «Short Sea Shipping: Defining trends-removing bottlenecks”
Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη των βασικών παραγόντων που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού και Μεσογειακού κλάδου shortsea καθώς και οι τάσεις οι οποίες θα επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, ενόψει και της εφαρμογής των νέων κανονισμών το 2020.
Ο κ. Κύρκος στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της ΝΜΑ και την καθοριστική συμβολή του κλάδου στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική συνοχή τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας τη συνεισφορά της ΝΜΑ στη δημιουργία ενός αειφόρου μεταφορικού συστήματος στην Ευρώπη.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ κ. Σημαντώνης αναφέρθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας της ΝΜΑ στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εστιάζοντας στις προκλήσεις που δημιουργεί το νέο κανονιστικό περιβάλλον αλλά και στην αναγκαιότητα υιοθέτησης κινήτρων προκειμένου να επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση του στόλου, προσαρμοσμένου στις νέες απαιτήσεις. Ο κ. Σημαντώνης εστίασε στις προκλήσεις του κλάδου αλλά και στα μέτρα και πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού στόλου, όπως η χρηματοδότηση, η άρση της γραφειοκρατίας καθώς και μέτρα για την αλλαγή τρόπου μεταφοράς των εμπορευμάτων.
Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν η κα Μ. Λεκάκου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης σχετικά με τα χαρακτηριστικά της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων στην Ελλάδα, ο κ. Σ. Παπαδημητρίου από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο οποίος εστίασε στις πολυτροπικές μεταφορές και στο ρόλο της ΝΜΑ στην αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και ο κ. Σ. Ράπτης από την ESPO ο οποίος αναφέρθηκε στις εξελίξεις της Ευρωπαϊκής Λιμενικής Βιομηχανίας, σε συνάρτηση των εξελίξεων των νέων καινοτόμων πλοίων.
Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο κ. Γ. Σουραβλάς- τ. Αντιπρόεδρος ΕΕΝΜΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιλογές των πλοιοκτητών ΝΜΑ σχετικά με την προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες και τη πιθανή τάση συρρίκνωσης του στόλου της Μεσογείου και η κα Ε. Πετράκη-Αντιπρόεδρος ΕΕΝΜΑ η οποία τόνισε την αναγκαιότητα μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την προσέλκυση νέων κατασκευών ΝΜΑ σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία. Το Μέλος Δ.Σ. κα Γκανά εστίασε στις γραφειοκρατικές διαδικασίες του κλάδου, οι οποίες έχουν αρνητική επίπτωση στην αποτελεσματικότητα και ελκυστικότητα του κλάδου, ενώ ο κ. Δ. Σπυριδάκης -Μέλος Δ.Σ. έθιξε το θέμα των ποτάμιων μεταφορών.
Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.ά.

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Πώς βρέθηκε το τεράστιο τάνκερ μια ανάσα... από την παραλία του Ηρακλείου

....οι πρώτες εκτιμήσεις  δείχνουν βλάβη στα όργανα.....
δημοσιοκάφροι και λοιποί,  αφήστε τις μακακίες , διότι τέτοια θέματα είναι σοβαρά, αφορούν την ναυτιλία και δεν γίνεται να ακούγονται βλακείες...
Το θέμα μάλλον ξέφυγε....



Πώς βρέθηκε το τεράστιο τάνκερ μια ανάσα... από την παραλία του Ηρακλείου

Το τάνκερ που μεταφέρει 150.000 κυβικά μεθάνιο, έχει πλήρωμα 31 άτομα, εκ των οποίων 10 Έλληνες, προσάραξε έξω από λιμάνι, προκαλώντας συναγερμό στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Έλληνας καπετάνιος, υποστήριξε ότι προσέγγισε το λιμάνι για να παραλάβει πιστοποιητικό υγειονομικής φύσεως από τον πράκτορα, αλλά και για να εναποθέσει απορρίμματα. Απαντήσεις ωστόσο πρέπει να δοθούν για το πως ένα τόσο καινούριο πλοίο, που κατασκευάστηκε το 2014, εξοπλισμένο με τα πλέον σύχρονα συστήματα, βρέθηκε μια ανάσα από την παραλία του Ηρακλείου στον Κόλπο του Δερματά!

Οι πρωτες εκτιμήσεις δείχνουν βλάβη στα όργανα, κάτι που θα πιστοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η προανάκριση.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε υποβρύχια επιθεώρηση που έδειξε ότι το πλοίο είναι "καθαρό" και δεν προκλήθηκε πρόβλημα από την προσάραξη.

Το δεξαμενόπλοιο είχε αποπλεύσει από το Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών με προορισμό το λιμάνι Αλί Αγά της Τουρκίας, με ενδιάμεσο σταθμό το Ηράκλειο.

Δείτε το βίντεο του Νίκου Σαράντου από την επιχείρηση αποκόλλησης:


Η ανακοίνωση του Λιμενικού:

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ηρακλείου, βραδινές ώρες χθες, για περιστατικό προσάραξης του Δ/Ξ-LNG “GASLOG SARATOGA” σημαίας Βερμούδες, στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Δερματά Ηρακλείου, με τριάντα ένα (31) μέλη πληρώματος, εκ των οποίων δέκα (10) ημεδαποί και είκοσι ένας (21) αλλοδαποί, όλοι καλά στην υγεία τους.

Το εν λόγω πλοίο, είχε αποπλεύσει από τον λιμένα “SABINE PASS” των ΗΠΑ με τελικό προορισμό την Τουρκία, έμφορτο με 150.080 Μ3 LNG (μεθάνιο).

Άμεσα υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην περιοχή κατέπλευσαν προς τυχόν παροχή συνδρομής, δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πέντε (05) Ρ/Κ, ένα (01) πλοιάριο και μία (01) πλοηγίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ από ξηράς έσπευσε ένα (01) περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Σε διενεργούμενη υποβρύχια αυτοψία από ιδιώτη δύτη διαπιστώθηκε ότι το πλοίο προσάραξε σε αμμώδη βυθό, περίπου 330 μέτρα από την ακτή, χωρίς να παρατηρηθεί εισροή υδάτων ή θαλάσσια ρύπανση.

Το “GASLOG SARATOGA”, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αποκολλήθηκε ασφαλώς με την συνδρομή των ανωτέρω ρυμουλκών και στη συνέχεια αγκυροβόλησε συνοδεία περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛΑ.ΚΤ. και Ρ/Κ βόρεια του λιμένα Ηρακλείου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους του “GASLOG SARATOGA” μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018, 17:07

Wrecked Norwegian Frigate Was Warned Prior to Collision


It is said almost by everyone that, navy officers are not that good in navigation, and is correct, even justified, to a certain point....

Such stabborn bridge team or duty officers found everywhere in the seas. Now, reading the post, have learn that the tanker and the vts have warn the navy ship. Nobody knew what kind of ship was the mark on the radar screen, bcs AIS  was shut on the frigate. Ok, u now also can imagine that there were a tense on the tanker bridge, but seemed to be easy to  stop the tanker,  remind you that a tug was escorting and pilot on board. So , why the tanker did not stop heading?? Good to learn....

alt
The wreck of the Helge Ingstad (Navy Lookout / Twitter)


By MarEx 2018-11-09 16:00:54
Prior to her collision with the Suezmax tanker Sola TS on Thursday, the Norwegian frigate KNM Helge Ingstad was repeatedly called over VHF, both by the approaching vessel and by the nearby Fedje VTS center, according to a new report. However, the bridge team on the frigate allegedly responded that they had the situation under control. The Ingstad and the Sola TS collided shortly thereafter. 
Norwegian defense outlet Aldrimer first reported the radio exchange in an update Friday, citing "five sources" with independent knowledge of the accident.
According to the report, the Sola TS spotted the Helge Ingstad visually shortly after departing the Sture petroleum terminal outside Bergen. The Ingstad was inbound, heading for the Haakonsvern Naval Base at Mathopen. The Sola's bridge team called the Ingstad to determine her intentions. The Fedje VTS center also noted the situation and called the Ingstad repeatedly to warn that she was on a collision course. 
Shortly after 0400 on Thursday, the two vessels collided. The impact tore a large hole in the Ingstad's starboard side, spilling fuel, injuring eight crewmembers and rendering her unable to maneuver. Aldrimer's sources reported that the Ingstad's crew turned on her AIS transponder after the collision so that she could be easily located by rescuers, thereby corroborating the sudden appearance of her AIS signal on commercial tracking services shortly after the collision. 
On Friday, Fedje Maritime Transport Center confirmed that it had played a role in a VHF exchange with the Ingstad. The Norwegian military declined requests for comment, citing an ongoing investigation. 
The Norwegian Navy confirmed Thursday that it had taken a decision to push the Ingstad onto shore with tugs in order to control the outcome of the casualty. "The ship had been damaged both above and below the waterline, which meant that the ship was not stable," spokesman Sigurd Smith told media. By Thursday afternoon, the Ingstad listed and settled enough that her starboard side weather decks and her helicopter flight deck were substantially under water.
Video footage of the Sola TS taken after the accident appeared to show relatively minor damage to her starboard bow, including one hole of about one foot in diameter located above the waterline.
The Norwegian Coast Guard, the Norwegian Civil Aviation Commission for Transport, the local police and the maritime administration of Malta - the tanker's flag state - have launched an investigation into the cause of the collision. Local police reported that they administered breathalyzer tests to the sailors involved and found no evidence of substance abuse. 
While salvage operations proceed, the Norwegian military has established a one-kilometer cordon at sea and a 600 meter cordon on land around the wreck site. An aircraft overflight ban is in effect with a radius of two nautical miles. 
The Ingstad is the third NATO warship in 18 months to be severely damaged in a collision with a merchant vessel. In each case, the merchant ship was substantially larger, and did not experience extensive hull damage or serious injuries among the crew.

 Comments 
1. This will be a challeng salvage operation, especially involving removal of the ordinance, fuel and lubricating oil safely. We all can be assured the formal investigation will be thorough and those at fault will be held accountable. The Norwegian Navy is a fine Navy and has been terribly embarrassed by this unfortunate incident.

 
2. As with the US Navy, most navy's do not have professional mariners at the con. Having been in the US Navy, I know this for a fact.

 3. Maybe the Russians could save themselves a lot of money and simply charter a few merchant vessels to stooge around NATO ports. The chance of NATO warships ramming vessels a lot bigger and tougher than they are seems astonishly high. At one stroke, Norway has lost one fifth of its Capital Ships. The good news is that the captains of the remaining vessels have seen their chances of promotion to Admiral rise by 5% in absolute terms or by 25% in relative terms.

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Έκλεισε ο Ισθμός της Κορίνθου λόγω κατολίσθησης

.....οι λόγοι για την κατολίσθηση δεν είναι γνωστοί, μουλάρια της δημόσιας διοίκησης... τώρα θα γίνεται και περισσότεροι  μετά τις νέες εξαγγελίες  για την ελάττωση/ νοικοκύρεμα του κράτους.(χαχαχαχα) . Μη μασάτε , αυτές οι κατολισθήσεις είναι γνωστές επειδή βγαίνουν στον αέρα, για τις άλλες, για τις οποίες δεν ειδοποιούν καθόλου, τι γίνεται?? το παίρνει επάνω της η διοίοκηση, με τις γλάστρες  που έχει στην διώρυγα??

Επειδή η περιοχή δεν έχει και πολλά να δείξει, οι επόμενες φωτό μπορεί να έχουν διερχόμενο, φορτωμένο με βράχια από τις πλευρές της διώρυγας. Θα έλεγα να μην σκέπτεσθαι πολύ για να βρείτε τους λόγους των κατολισθήσεων, ούτως η άλλως θα έχει πέσει ολόκληρη... ευκαιρία να την αρχή.
Έως τότε  θα έχετε βγάλει και απόφαση να έχετε πιλοτίνες κ ρ/κ και στις 2 πλευρές, όπως άλλως τε θα έπρεπε να είναι και το καταστατικό, σε ότι αφορά την ασφάλεια.
Τα πλοία έχουν μεγαλώσει, κι εσείς εξυπηρετείται μόνο τα κότερα... που δεν έχουν και ανάγκη να πάνε από νότια.

isthmos

Κομμάτια από τα βράχια και χώματα έπεσαν  στον Ισθμό της Κορίνθου με αποτέλεσμα να κλείσει και να διακοπεί προσωρινά  η διέλευση των πλοίων 

Κλειστός είναι ο Ισθμός της Κορίνθου, λόγω κατολίσθησης, με μία ολόκληρη... πλαγιά να έχει πέσει στη θάλασσα καθώς υποχώρησαν τα πρανή.

Αποτέλεσμα ήταν να πέσουν κομμάτια από τα βράχια και χώματα μέσα στον Ισθμό και να κλείσει για την διέλευση των πλοίων προσωρινά.

Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι της κατολίσθησης. Σημειώνεται ότι αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν κατολίσθηση είχε κλείσει για 15 ημέρες τη διώρυγα.

Έκλεισε ο Ισθμός λόγω κατολίσθησης



isthmos2

Καλά στην υγεία τους οι τρεις Έλληνες και τα υπόλοιπα 20 μέλη του πληρώματος του SOLA TS

....ακόμα δεν έχει διευκρινησθεί, ποιο πλοίο χτύπησε το άλλο. Όπως και να έχει, από το μεγάλο δεν είδε κανείς τίποτα?? Ρ/Κ , πιλότος?? . Πιθανόν,  το δ/ξ χτύπησε την φρεγάτα, γι αυτό και η βύθιση, η οποία όπως και να έχει προξενεί εντύπωση η τόσο εύκολη εισροή υδάτων σε τέτοιο πλοίο. Πολλά τα ερωτηματικά για να μάθουμε, το ευτύχημα είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα.

sola ts tanker2
Το δεξαμενόπλοιο συγκρούστηκε με πολεμικό πλοίο σε φιορδ της Νορβηγίας - Aνακοίνωση της εταιρείας Tsakos
Καλά στην υγεία τους είναι τα 23 μέλη του πληρώματος του δεξαμενοπλοίου M/T SOLA TS (μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες) που συγκρούστηκε με το σκάφος KNM HELGE INGSTAD του νορβηγικού πολεμικού ναυτικού, σε φιόρδ της Νορβηγίας.

Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Tsakos Columbia Management S.A.. Το πλήγμα δέχθηκε ενώ ήταν προσδεμένο σε ρυμουλκό και βρισκόταν υπό την καθοδήγηση τοπικού πιλότου-πλοηγού.
Η διαχειρίστρια εταιρεία, αναφέρει πως το πλοίο SOLATS έχει περιορισμένες, ελάσσονος έκτασης υλικές ζημιές, ενώ δεν υπήρξε καμία ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ωστόσο, σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στο σκάφος του νορβηγικού πολεμικού ναυτικού, τα 137 μέλη του οποίου απομακρύνθηκαν από το πλοίο.

H Tsakos Columbia Management ("TCM") S.A., αναφέρει επίσης ότι εστίασε τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της ασφάλειας όλων των εμπλεκομένων στο περιστατικό, ενώ εκφράζει και την αμέριστη συμπαράστασή της προς όλα τα μέλη του πληρώματος του νορβηγικού πολεμικού πλοίου. Προς το παρόν, το δεξαμενόπλοιο M/T SOLA TS βρίσκεται πλησίον του σημείου του ατυχήματος και είναι προγραμματισμένο να κατευθυνθεί για ελλιμενισμό σε γειτονικό λιμένα, με χρήση δικής του ισχύος, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές επιθεωρήσεις και να συνεχίσει το ταξίδι του.
Η εταιρείας TSAKOS ενεργοποίησε αμέσως τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και βρίσκεται σε διαρκή επαφή, τόσο με τον Kαπετάνιο του M/T SOLA TS όσο και με τις αρμόδιες τοπικές αρχές.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της εταιρείας Tsakos
"H εταιρεία Tsakos Columbia Management (“TCM”) S.A., διαχειρίστρια του δεξαμενοπλοίου M/T SOLA TS (IMO No 9724350, σημαία Μάλτας, κλάση DNV-GL), γνωστοποιεί ότι την 8η Νοέμβριου 2018, στις 03.02 ώρα Γκρίνουϊτς περίπου, το δεξαμενόπλοιο M/T SOLA TS, έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία φόρτωσης στο λιμάνι Sture της Νορβηγίας κι ενώ βρισκόταν εν πλω, ενεπλάκη σε σύγκρουση με το σκάφος KNM HELGE INGSTAD του Νορβηγικού Πολεμικού Ναυτικού. Σημειώνεται ότι κατά τη στιγμή της σύγκρουσης, το M/T SOLA TS ήταν προσδεμένο με ρυμουλκό και βρισκόταν υπό την καθοδήγηση / έλεγχο τοπικού πιλότου-πλοηγού.
Το M/T SOLA TS ανέφερε περιορισμένες, ελάσσονος έκτασης υλικές ζημιές. Ουδείς τραυματισμός μελών του πληρώματος και ουδεμία ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος αναφέρθηκαν.
Αναφέρθηκαν ζημίες στο σκάφος του Νορβηγικού Ναυτικού. Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το συμβάν η διαχειρίστρια εταιρεία εστίασε τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της ασφάλειας όλων των εμπλεκομένων στο περιστατικό κι εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς όλα τα μέλη του πληρώματος του Νορβηγικού πολεμικού πλοίου.
Προς το παρόν το M/T SOLA TS βρίσκεται πλησίον του σημείου του ατυχήματος και είναι προγραμματισμένο να κατευθυνθεί για ελλιμενισμό σε γειτονικό λιμένα, με χρήση δικής του ισχύος, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές επιθεωρήσεις και να συνεχίσει το ταξίδι του.
Η TCM ενεργοποίησε αμέσως τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και βρίσκεται σε διαρκή επαφή τόσο με τον Καπετάνιο του M/T SOLA TS όσο και με τις αρμόδιες τοπικές αρχές.
Η διαχειρίστρια εταιρεία θα συνδράμει με όλα τα πρόσφορα μέσα τις αρχές στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτίων του συγκεκριμένου περιστατικού.
Σε περίπτωση που προκύψουν περαιτέρω πληροφορίες, η TCM θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση".
portnet.gr

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Νορβηγία: Σύγκρουση φρεγάτας με πετρελαιοφόρο

.......ενημερώθηκε  3 φορές



Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 15:05
UPD:15:13

REUTERS/NTB SCANPIX

Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Νορβηγία, όταν πετρελαιοφόρο και φρεγάτα του ναυτικού της χώρας συγκρούστηκαν σε φιορδ, κοντά στη δυτική ακτή.
Η φρεγάτα KNM Helge Ingstad εμφάνισε εισροή υδάτων και τα 137 μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν από το πλοίο.
Η φρεγάτα επέστρεφε από στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιά ή διαρροή από το πετρελαιοφόρο Sola TS.
Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος ήταν ο λόγος της σύγκρουσης.


...στην κόκκινη γραμμή ήταν η φρεγάτα.
Περισσότερα,  όταν τα μάθουμε από πρώτο χέρι, κι εφ' όσον είναι ξεκάθαρη η αιτία που προκάλεσε το ατύχημα.Για την ώρα τα σχόλια βαραίνουν την φρεγάτα.

......
μόλις  λάβαμε το παρακάτω μήνυμα,  από καπετάνιο που ήταν στο σημείο.


Before I go home from  Hamerfest , on the last tanker we took from terminal ....
it was dark,  and just outside the town, I saw navigation lights and no Ais othervise comlpetly dark...at first I thouhgt it was a small fishingboat of a ship in port which forgotten to switch off nav light.....but then i saw a big eco on radar....took the binaccular and then i saw it was a large navy vessel....I react because I thought it was a kind of bad attitude to stay in such positon without any lights on, in this area....but these people is arrogant and think they are kings🤣🤣😖

Tonight when accident happen compleatly dark...no navigation lights, no ais...the tanker and tug had full lights since they just left the terminal as normal, VTS cover the area and always give nav warning before departure og tankers...all other shipping is requested to navigate with care....
It is a miracle that the tanker got minor damage...it could have ended with a large catastrope if the tanker had been hit other place with fire explosion and all other things........

Πιθανόν να σας θυμίζει ίδιες συμπεριφορές και στα δικά μας νερά, και μάλιστα  2 η 3 φορές είχαμε πολλά θύματα.  

Μάλλον, κατά μά έννοια είμαστε και εμείς... στο κάδρο.
Το 250 μ  δ/ξ , φαίρεται να ανήκει στον όμιλο Τσάκου.

 

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Μα, λουκουμάδες χωρίς μέλι;


....με η χωρίς μέλι, θέλησα να σας γλυκάνω, διότι όπου και να πάω, όλο για χοντρό μιλάνε...


Πολλοί έχουν προσπαθήσει να αντιγράψουν τη συνταγή των λουκουμάδων Κτιστάκη. Ολες όμως οι απόπειρες αποτυγχάνουν παταγωδώς. 
Μα, λουκουμάδες χωρίς μέλι; Κι ωστόσο τόσο συγκλονιστικοί; Προσπάθησα να εκμαιεύσω το μυστικό από τον Θοδωρή Κτιστάκη αλλά η απάντησή του ήταν μάλλον διπλωματική: «Ποιο είναι το μυστικό; Δεν υπάρχει, η τεχνική είναι που μετράει. Πρέπει να βουτήξεις τα χέρια σου στο ζυμάρι και το λάδι». Και αυτό το ξέρει καλά ο συνονόματος εγγονός του παππού Κτιστάκη που εδώ και 30 χρόνια έχει δημιουργήσει χιλιάδες λουκουμάδες με τα χέρια του. Τον συνάντησα στο λιτό, παλιακού τύπου μαγαζί του που βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας, στην Ομόνοια, και μου αφηγήθηκε την ιστορία των διάσημων λουκουμάδων της οικογένειας Κτιστάκη που ξεκινά από την Αίγυπτο και καταλήγει, έναν αιώνα μετά, στην Ομόνοια.
Αλεξάνδρεια, Χανιά, Ομόνοια
Η ιστορία μας ξεκινά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο παππούς μου, με καταγωγή από την Κρήτη, είχε πάει εκεί για να εργαστεί. Εμαθε την τέχνη του λουκουμά στο ζαχαροπλαστείο του συντοπίτη του, Τορναζάκη. Ωστόσο, το 1912 αποφάσισε να γυρίσει στη γενέτειρά του και άνοιξε το δικό του μαγαζί με λουκουμάδες. Το κράτησε αυτό το μαγαζί μέχρι το 1950, οπότε και πέθανε. Ηρθε τότε η σειρά των τριών γιων του να αναλάβουν. Ο Σοφοκλής, ο Γιάννης και ο Βαγγέλης Κτιστάκης. Εγώ είμαι γιος του μικρότερου, του Βαγγέλη. Ηταν δύσκολες εποχές τότε στα Χανιά, μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Η συνολική κατάσταση και οι πιέσεις από γνωστούς και φίλους για εσωτερική μετανάστευση ήταν έντονες. Ηρθε η Κατοχή και τα ρήμαξε όλα. Εχω δει φωτογραφίες. Εκεί όπου ήταν το μαγαζί είχαν απομείνει μόνο δυο κολόνες από τους βομβαρδισμούς. Μέχρι πρότινος περνούσαν υπερήλικες φίλοι και πελάτες από τα Χανιά και μου έλεγαν διάφορες ιστορίες για εκείνη την εποχή.
Το μαγαζί του Κρητικού Τορναζάκη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου έμαθε την τέχνη των λουκουμάδων ο Θοδωρής Κτιστάκης
Υπήρξε ένα μεσοδιάστημα που τα αδέρφια ήταν στον αέρα, μεταξύ Χανίων και Αθήνας. Το ’53 εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Αθήνα. Ο Σοφοκλής Βενιζέλος και η Μαρίκα Κοτοπούλη τους επηρέασαν πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Σοφοκλής τους ήξερε από τα Χανιά. Η Κοτοπούλη πήγαινε ως πελάτισσα, μεταξύ Εθνικού Θεάτρου και θεάτρου Ρεξ. Η στάση ήταν απαραίτητη. Τους έκανε διαφήμιση. Γίνεται, λοιπόν, η μετάβαση στην Αθήνα. Το μαγαζί στην Αγίου Κωνσταντίνου ήταν μόλις 25 τετραγωνικά. Τέσσερα τραπεζάκια είχε μέσα όλα κι όλα. Για να καθίσεις περίμενες. Παρ’ όλα αυτά, είχαμε μεγάλο πελατολόγιο, όλοι έχουν περάσει από εκεί. Λειτουργούσε μάλιστα και ως πρατήριο ζαχαροπλαστικής. Δούλευε και το γλυκό. Αλλες εποχές τότε. Ζούσαν πολλές οικογένειες στο κέντρο, κυκλοφορούσε κόσμος. Επειτα έφυγαν προς τα προάστια και άλλαξε όλη η φυσιογνωμία της περιοχής. Βλέπαμε όλων των ειδών τους ανθρώπους· από παπατζήδες μέχρι πολιτικούς με λιμουζίνες. Εχουν περάσει ιστορικές φυσιογνωμίες. Παλιοί εργαζόμενοι, συνταξιούχοι του Εθνικού Θεάτρου περνάνε ακόμη και μου μιλούν για εκείνες τις εποχές. Εχω καθίσει στα πόδια του Μάνου Κατράκη.
Εγώ μπήκα λίγο απότομα στη δουλειά. Πέθανε ο πατέρας μου και έπειτα από δυο τρεις μέρες άρχισα να δουλεύω. Κάνω αυτήν τη δουλειά από τα 18 μου και τώρα είμαι 49 χρόνων. Το 1997 έκλεισε το μαγαζί γιατί «αποστρατεύτηκε» ο θείος μου. Αλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν μπορούσε να λειτουργήσει άλλο. Με τον συνέταιρό μου που δουλεύαμε μαζί στο μαγαζί –και με ξέρει από παιδάκι– αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και μεταφερθήκαμε εδώ κοντά, πάλι στην Ομόνοια.
Ο ιδιότροπος λουκουμάς
Ο λουκουμάς μας ανήκει στα σιροπιαστά, όχι στον κλασικό λουκουμά. Στην Αίγυπτο τον λένε λουκουμά αλ γκάαντι (η μπουκιά του δικαστή) γιατί τρατάρανε τους δικαστές ώστε να βγάλουν γλυκές αποφάσεις. Η τουρκική λέξη lokma (λοκμά) περιγράφει καλύτερα τον δικό μας γιατί σημαίνει μπουκιά. Εμείς στην Ελλάδα λέμε λουκουμά και τον στρογγυλό με τη ζάχαρη, που είναι ντόνατ. Ομως αυτός είναι ο πιο σωστός ορισμός. Δεν βάζουμε τίποτε συνθετικό ή ζωικό στους λουκουμάδες μας, ούτε αυγό ούτε βούτυρο. Είναι και νηστίσιμοι. Η συνταγή μας παραμένει η ίδια από τότε που την έφτιαχνε ο παππούς στην Κρήτη. Εχουν αλλάξει μόνο μικροπράγματα: το 1920-30 θα ζέσταιναν το λάδι στη φουφού, ενώ σήμερα το κάνουμε στην ηλεκτρική συσκευή. Ολα γίνονται χειροποίητα, από το ζύμωμα μέχρι το κόψιμο. Η δουλειά είναι δύσκολη γιατί το υλικό μας είναι πολύ ευαίσθητο, ιδιότροπο. Εχει συγκεκριμένη τεχνική, δεν είναι ο κλασικός λουκουμάς που με απλές αναλογίες φτιάχνεις το κουρκούτι. Λίγο να πάει κάτι στραβά, φαίνεται αμέσως.
Εχουμε πελάτες από όλες τις τάξεις, όλα τα βαλάντια. Καλλιτέχνες, πολιτικούς, καθημερινούς ανθρώπους· εύκολους και δύσκολους πελάτες. Λέω συχνά «αποχαιρετάμε πελάτες και υποδεχόμαστε πελάτες» γιατί οι παππούδες «έφυγαν» και έρχονται πια τα εγγόνια τους. Θυμάμαι, είχε έρθει μια φορά ένας κύριος και μου είπε: «Η θεία μου είναι στα τελευταία της και θέλει να φάει τους λουκουμάδες σας». Η φήμη μας έχει φτάσει και στο εξωτερικό μέσω ταξιδιωτικών οδηγών. Μάλιστα κάποιοι τουρίστες τους παίρνουν μαζί τους επιστρέφοντας στη χώρα τους. Εχουν ταξιδέψει σε μακρινά μέρη οι λουκουμάδες μας: Αμερική, Κίνα. Το πιο μακρινό μέρος που έχουν πάει είναι η Νέα Ζηλανδία! Με το ταχυδρομείο έχουν φτάσει μέχρι την Ιρλανδία. Εχουμε και πολλούς μετανάστες πελάτες, ειδικά κατά την περίοδο του Ραμαζανιού. Η συνταγή μας είναι μεσανατολίτικη και τους κάνει εντύπωση όταν τους δοκιμάζουν. Δεν το περιμένουν. Ειδικά οι Αιγύπτιοι.
documentonews.gr

Συζητούν την πλωτή διώρυγα Δούναβη – Μοράβα – Αξιού

....η πρώτη σοβαρή μελέτη ήταν το 1979. Δηλαδή η πολύ σοβαρή ιδέα, ξεπέρασε τα 40 χρόνια. Εάν κάποιος μπορεί να φαντασθεί  την αξιοποίηση της γύρω περιοχής αλλά κ τα οφέλη, δύσκολα θα καταλάβει πως τέτοια έργα μένουν πίσω κ ίσως  απραγματοποίητα. Υπάρχει σκοπιμότητα στο να μην κατασκευασθεί ένα τέτοιο έργο?? κ βεβαίως υπάρχει, και μπορεί ο καθένας να την σκεφθεί. Είναι λογικό οι κυβερνήσεις να ενδίδουν στις όποιες σκοπιμότητες, παρά το καλό του τόπου τους?? ΟΧΙ, και όμως γίνεται. Όλα αυτά τα χρόνια τι βλέπουμε??  αν βλέπουμε, διότι έχουν φροντίσει να μην πέφτουν τα βλέμματα προς τα εκεί...  Λάσπη και βούρλα έχουν κατακλείσει τον κόλπο της Θεσσαλονίκης, και ότι άλλο μπορεί να συμβαίνει από την παντελή εγκατάλειψη του όμορφου ποταμού Αξιού. Ευτυχώς , που οι Κινέζοι έχουν μυαλό, τόσο ώστε οι δικοί μας να αποφεύγουν την κινεζοποίηση των ευροπληθυσμών, αφήνοντας ορδές άλλων να μπαινοβγαίνουν και οι νοικοκύρηδες να μην βγάζουν άχνα. Άμα έχετε μπαλάκια μιλήστε , όχι μόνο κοτούλες???
Και βέβαια, ύστερα από ένα χρόνο ανακίνησης του θέματος, τι έχει γίνει??
Αναμείνατε στο ακουστικό σας.....


ΤοΒΗΜΑ Team
Συζητούν την πλωτή διώρυγα Δούναβη – Μοράβα – Αξιού | tovima.gr
Στη δημιουργία πλωτού διαδρόμου μεταφοράς εμπορευμάτων από τον Δούναβη, τον Μοράβα και τον Αξιό με έξοδο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε την Τρίτη ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο ενημέρωσε για την τελευταία επίσκεψή του στα Σκόπια.
Οπως είπε ο κ. Μπουτάρης «ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ, μου έδωσε βίντεο στο οποίο απεικονίζεται το όνειρο της δημιουργίας του καναλιού».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο κ. Ιβάνοφ τον ενημέρωσε πως Κινέζοι έχουν μελετήσει το έργο και τα αβαθή σημεία καθώς και το απαραίτητο μήκος των πλοίων για να μπορούν να διασχίζουν τους ποταμούς.
Πρόκειται για μεγαλόπνοο έργο, κινεζικής έμπνευσης, που φιλοδοξεί να φέρει τα προϊόντα του ασιατικού γίγαντα πιο κοντά στις αγορές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Πιο κοντά η Βόρεια Ευρώπη κατά 1200 χιλιόμετρα
Η κατασκευή της διώρυγας Δούναβη – Μοράβα και Αξιού με κατάληξη το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα στοιχίσει περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η διώρυγα προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη από παρόμοιες διώρυγες στην Ευρώπη, όπως του Ρήνου – Μάινα, στη Γερμανία, της Σένα – Ρόνα, στη Γαλλία ή της Odra-Visla, στην Πολωνία.
Αυτές οι πλωτές οδοί θα καταλήγουν στον ποταμό Δούναβη και θα συνεχίζουν την πορεία τους προς τον Νότο μέσω του ποταμού Μοράβα, καταλήγοντας στον Θερμαϊκό Κόλπο.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Βόρεια Ευρώπη θα έρθει κατά 1200 χιλιόμετρα πιο κοντά στο Αιγαίο, ενώ το έργο μπορεί να αποπερατωθεί σε έξι με επτά χρόνια.
Επίσης, προβλέπεται κατασκευή υδρο-ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων κατά μήκος της πλωτής διαδρομής.
Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην κατασκευή της πλωτής οδού από το Βελιγράδι ως τη Θεσσαλονίκη έχουν εκφράσει επενδυτές από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Ρωσία, τα Σκόπια και την Ελλάδα.



....μία από τις  πτυχές που αλλάζουν δεδομένα είναι και η παρακάτω.

Ζεύξη Αξιού - Δούναβη

•   Η διαπλάτυνση αλλάζει τη χρήση των ποταμών, τους μεταβάλλει σε στενούς κόλπους.
•   Αυτό δίνει δικαιώματα σε χωρικά ύδατα και ΑΟΖ στις εκβολές των πρώην ποταμών.
•   Το καθεστώς αυτό ισχύει στην Παραγουάη.
•  H FYROM και ο Θερμαϊκός είναι τίγκα στο φυσικό αέριο.
•  Για τη FYROM ενδιαφέρεται γνωστός μεγαλοεπενδυντής.
Καθηγητής Ζουγανέλης 2014


... Mε τη διαπλάτυνση του Αξιού και της τάφρου του ¨Εβρου για τη μεταφορά LNG από και πρός το Αιγαίο, όπου θα κατασκευασθεί και τεχνητό νησί για υγροποίηση φυσικού αερίου, θα αλλάξει η χρήση των ποταμών και από εσωτερικά ύδατα θα μεταβληθούν σε πλωτές οδούς (στενούς κόλπους) στα πρότυπα της Παραγουάης
... η Παραγουάη έχει πολεμικό ναυτικό, παρότι είναι περίκλειστο κράτος όπως η FYROM. “Παραγουάη” στη γλώσσα γκουαρανί σημαίνει “ποτάμι που ανήκει στη θάλασσα"
... Η αλλαγή χρήσης των ποταμών που θα διαχειρίζονται σαν τεχνητοί κόλποι, θα παραχωρήσει δικαιώματα στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Ελλάδας
... θα επιτρέπει σε FYROM και Βουλγαρία να δημιουργήσουν ακόμη και Πολεμικό Ναυτικό που θα δρά στο Αιγαίο
... Πλοία LNG Ελλήνων εφοπλιστών θα μεταφέρουν το εμπόρευμά τους προς Βορρά μέσω του Αξιού, που θα διαπλατυνθεί.
... H FYROM και ο Θερμαϊκός είναι τίγκα στο φυσικό αέριο,
... Για τη FYROM ενδιαφέρεται γνωστός μεγαλοεπενδυντής που ελέγχει πλέον και μια Ελληνική τράπεζα ενώ είναι παροιμιώδεις οι ανύπαρκτες ή αντεθνικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για Εθνικά και σοβαρά γεωοικονομικά θέματα της περιοχής, όπως για την ΑΟΖ, τα Εθνικά χωρικά ύδατα, τη συνορεύουσα ζώνη (βλέπετε εδώ). Είναι γνωστό επίσης, ότι το ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις ΕΟΖ. Από που και ως που αριστερό κόμμα. Η πίσω πόρτα του ΠΑΣΟΚ είναι.
http://jplib17.blogspot.com

Το όνειρο της Αίγινας για νερό υλοποιείται

...στην δημοκρατία της μπανανίας έδωσαν νερό σε 25 χρόνια, εδώ  λόγω του ότι υπάρχει πρόοδος και δημοκρατία,  τους πήρε γύρω στα 18 χρόνια, αυτό είναι πρόοδος Αιγινήτες , ελπίζω οι νερουλάδες  να μην βαρυγκομήσουν,, καθ ότι είχαν βαρυστομαχιάσει τόσα χρόνια...
Να γελάτε είναι μεταδοτικό...

Προχωράει το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού
Η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού αποτελεί το σημαντικότερο έργο υποδομής για την Αίγινα, που θα λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης και θα προσδώσει νέα χαρακτηριστικά ανάπτυξης, τονώνοντας με πολλούς τρόπους την τοπική οικονομία. Το «Παναιγινήτικο αίτημα», όπως είχε χαρακτηριστεί, χρειάστηκε μία δεκαετία για να περάσει χρονοβόρες διαδικασίες κι από την άνοιξη του 2008 που έγινε η προκήρυξη, να φτάσει η άνοιξη του 2018 για να ξεκινήσουν οι εργασίες υλοποίησης του έργου στην χερσαία ζώνη λιμένα του Λεοντίου.

Μέχρι σήμερα, η κάλυψη των αναγκών των περίπου 13.550 κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών και τουριστών του νησιού της Αίγινας γίνεται μέσω ειδικών υδροφόρων πλοίων, τα οποία μεταφέρουν 2,4-2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, με κόστος μεταφοράς περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Μέρους του εν λόγω κόστους καλύπτει ο Δήμος Αίγινας.

Να σημειωθεί ότι οι προμελέτες είχαν ξεκινήσει το 2001 από την ΕΥΔΑΠ και το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Δύο χρόνια μετά οι σχεδιασμοί τροποποιήθηκαν και το 2006 αποφασίστηκε να υλοποιηθούν τα έργα με σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, το πρωτοεμφανιζόμενο σύστημα ΣΔΙΤ.
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε, αλλά δεν προχώρησε και στα τέλη του 2014, με τροπολογία, το έργο μεταβιβάστηκε στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής πλέον ως ένα δημόσιο έργο και όχι μία ιδιωτική επένδυση. Ένα σημαντικό έργο υποδομής για την Αίγινα προχώρησε , με την υπογραφή της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης, από την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.
Η προγραμματική σύμβαση με τον δήμο της Αίγινας υπογράφηκε το 2015 και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των 32,5 εκατ. ευρώ.
Η πρώτη φάση του διαγωνισμού μπλοκαρίστηκε από δικαστικές προσφυγές μεταξύ των πέντε ομίλων που διεκδίκησαν το έργο.
Μετά την εξάντληση των ένδικων μέτρων, ανοίχτηκαν οι προσφορές και το έργο ανατέθηκε.
Πρόκειται σαφώς για μία κορυφαία στιγμή, μία ιστορική στιγμή για το νησί, που ορίζεται από την έναρξη ενός εμβληματικού έργου το οποίο δεν έχει προηγούμενο στην χώρα .
Ένα έργο ωστόσο με πολλές τεχνικές προκλήσεις όπως την ιδιαιτερότητα να είναι πολύ μεγάλου μήκους, 14 χιλιόμετρα η απόσταση που θα διανύσει ο αγωγός από την Σαλαμίνα στην Αίγινα.
Το μέγιστο βάθος στο οποίο θα φθάσει ο αγωγός είναι 95 μέτρα.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας μέσω της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων βρίσκεται σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υλοποίησης για την άμεση δρομολόγηση – υλοποίηση όλων των απαραιτήτων ενεργειών της αρμοδιότητάς του .
Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Αττικής. Το κόστος του έργου είναι 24,5εκ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ). Στη δημοπράτηση υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και τελικά είχαμε την κατάθεση 5 προσφορών από τα παρακάτω σχήματα: ΑΡΧΙΚΟΝ, ΑΚΤΩΡ, ΑΑΓΗΣ-ΑΚΩΝ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και Χ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ο οποίος τελικά αναδείχθηκε και ανάδοχος του έργου με ποσοστό έκπτωσης 32%.
Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε με πλήρη διαφάνεια και με τέτοιους όρους που επέτρεψαν ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Ουδείς εκ των 5 συμμετεχόντων απορρίφθηκε και δεν υπήρξε δυνατότητα πρόβλεψης του μειοδότη μέχρι το τελικό στάδιο, αυτό του ανοίγματος των οικονομικών προσφορών. Η νομιμότητα και οι επιλογές της Περιφέρειας κρίθηκαν εξ άλλου με δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Για πρώτη φορά για την κατασκευή ενός έργου τέτοιου μεγέθους με τη μέθοδο μελέτη – κατασκευή προσφέρθηκαν τόσο μεγάλες εκπτώσεις. Συγκεκριμένα ο προσωρινός μειοδότης ανακηρύχθηκε με προσφερόμενη έκπτωση περίπου 32%. Οι προσφορές για πρώτη φορά κινήθηκαν σε ποσοστά που υπερέβησαν το 20%.

Το έργο θα εκτελεστεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νήσων Σαλαμίνας και Αίγινας. Έχει την αφετηρία του νότια του υφιστάμενου λιμενίσκου στην περιοχή της παραλίας Περάνης στη Σαλαμίνα και την κατάληξή του δυτικά του λιμένα Λεοντίου στην Αίγινα ακολουθώντας μια ευθυτενή χάραξη που παρακάμπτει τις νησίδες Λαγούσες από τα ανατολικ