Όλοι έχουμε και μα ιστορία να πούμε. Στο τζάμπο κάθομαι δίπλα σε Αμερικάνο από την δυτική ακτή, όπου κάποια στιγμή πιάνουμε την πάρλα , να περάσει και η ώρα του μακρινού ταξιδιού.
Με ρωτάει από που είμαι, και του απάντησα, αλλά αυτός ξαφνιάστηκε που δεν ήξερε την χώρα μου, και δευτερόλεπτα μετά σχεδόν πετάχτηκε από το κάθισμα και μου φώναξε ΩΝΑΣΣΗΣ?
Αυτό σε κυριλέ περιβάλλον, κάποια άλλη φορά, περπατάμε σε μπανανόδρομο, οπότε πετάγεται ένας πιτσιρίκος αφού μας κατάλαβε, και ρυθμικά φώναζε ΩΝΑΣΣΗΣ.
'Οσοι άχρηστοι και να μαζευτούν και όσα ΥΕΝ να διαλύσουν, το μεγαλείο αυτό έχει ριζώσει και δεν θα καταφέρουν να το ξηλώσουν. Το κόμπλεξ τους δεν το αγγίζει.
Όμως κύριοι πρόξενοι, δείξτε το λίγο πιο έμπρακτα, Ένα με δύο ναυτικούς στα βαπόρια, και θα λυθεί και το πρόβλημα των ανέργων. Εννοώ αυτούς τους μεγάλους που δίνουν εκατ/ρια για την μπάλλα και τίποτα για τους ναυτικούς, ναι.. είναι και αυτό στην μέση. Ποτέ δεν ήταν ξεκάθαρο το τοπίο, πιθανόν να ήταν και βαρετό....λέω τώρ
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010 |
Tης Μαρίας Λεμονιάς Για το Πρώτο ΘΕΜΑ Μερική Αναδημοσίευση Marinews Αν τα κράτη αναζητούν προσωπικότητες για να τους εκπροσωπούν τιμής ένεκεν σε διάφορες δραστηρι- ότητες, τότε ναι, εκείνοι είναι οι πιο κατάλληλοι. Και είναι λογικό αφού είναι επιτυχημένοι, με αναγνωρί- σιμο όνομα και σαφώς μεγάλο κοινωνικό κύκλο. Πρωτοκλασάτοι εφοπλιστές, ισχυροί επιχειρημα- τίες και πολυφωτογραφημένοι celebrities μπαίνουν στις λίστες τουδιπλωματικού σώματος αποκτώντας τον πολύ πρεστιζάτο τίτλο "επίτιμος πρόξενος". Είναι πλέον εμφανές ότι η επιχειρηματική αφρόκρεμα της Ελλάδας δεν ασχολείται μόνο με σκάφη, σπορ και lifestyle δραστηριότητες, αλλά και με το διπλωματικό σώμα, το οποίο τους προσδίδει επιπλέον γκλάμουρ. Από το Ελ Σαλβαδόρ έως την Γκάνα και από τη Σλοβακία έως τη μακρινή Ιαπωνία η ατάκα παραμένει πάντα η ίδια: "Μας εκπλήσσετε, κύριε πρόξενε!". Οι ισχυροί της θάλασσας κάνουν τη διαφορά Μερικά από τα πιο δυνατά ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας έχουν δεχτεί την ανάθεση του τίτλου αλλά και του ρόλου "επίτιμος πρόξενος". Στα ασφυκτικά γεμάτα filofax τους βρίσκεται πάντα κά- ποιος χώρος για τις διπλωματικές τους υποχρεώσεις. Από τους πρώτους πλοιοκτήτες που δέχτηκαν αυτή την τιμή ήταν ο εφοπλιστής αλλά και πρόεδρος του ΑΝΤ1 Μίνως Κυριακού. Από το 1983 είναι επίτιμος γενικός πρόξενος της Σιγκαπούρης ενώ λίγα χρόνια αργότερα η Πολωνία αναγνωρίζοντας τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο τον έκανε επίτιμο πρόξενο και της χώρας τους. Κοινώς, δύο στα δύο! Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και ο καπετάν Παναγιώτης, που δεν είναι άλλος από τον Παναγιώτη Τσάκο. Ανθρωπος με έντονο φιλανθρωπική δραστηριότητα σε ολόκληρο τον κόσμο, προτίμησε αλλού να έχει το ίδρυμά του και αλλού να γίνει πρόξενος. Δέθηκε λοιπόν με δύο κράτη για διαφορετικούς λόγους. Στην Ουρουγουάη διατηρεί το ίδρυμα "Μαρία Τσάκος", αλλά ο ίδιος είναι επίτιμος πρόξενος Γκάνας. Αν νομίζετε ότι οι διπλωματικές δραστηριότητες των ανθρώπων της θάλασσας σταματούν εδώ, κάνετε λάθος. Ο άνθρωπος που το καλοκαίρι μάς πάει στα νησιά με τα πλοία του, ο Γεράσιμος Στρίντζης, διάλεξε κάτι πιο ευρωπαϊκό επιλέγοντας μια χώρα όπως η Δανία. Ενας από τους παραδοσιακούς εφοπλιστές με μακρά ιστορία στον χώρο της ναυτιλίας, αλλά και από τους πρώτους ανθρώπους που ασχολήθηκαν με τα Special Olympics στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Ποταμιάνος, είναι επίτιμος πρόξενος Σενεγάλης, ενώ ο άνθρωπος που ξέφυγε από τη ναυτιλία αποκτώντας μεγάλες επιχειρήσεις και στην ξηρά, ο Νίκος Βερνίκος, απέκτησε τίτλο αλλά και σχέσεις με μία από τις ομορφότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, το Μεξικό. Από τη νέα γενιά των εφοπλιστών ξεχωρίζει ο δυναμικός Ευάγγελος Πιστιόλης. Μπορεί τα νέα επαγγελματικά του σχέδια να βλέπουν και λίγο Χόλιγουντ, όμως ο τίτλος του επίτιμου προξένου αφορά στην Ουγγαρία. Στον κύκλο των επίτιμων προξένων που διαθέτουν πολλά τονάζ ανήκει και ο Πάρις Δράγνης. Εχει έδρα τον Πειραιά και πάμπολλα πλοία. Η χώρα την οποία εκπροσωπεί στον διπλωματικό χάρτη δεν είναι άλλη από την Ουκρανία. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου