Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΣΤΕΦΑΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

....δεν γνωρίζω εάν τοποθετήθηκε εκεί για την διευκόλυνση της εκπαραθύροσης μοναχών από ορισμένες μονές. Πάντως καλό θα ήταν πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει σε υψηλές και σεβαστές θέσεις να μην μπλέκονται με ύποπτα πολιτικά παιχνίδια. Άλλως τε, τα γηρατειά τιμούν τα νιάτα

+++ 

Ολόκληρη η δήλωση του Αλκιβιάδη Στεφανή αναφέρει τα εξής:

«Με ιδιαίτερη τιμή και αίσθημα ευθύνης αναλαμβάνω την αποστολή μου ως Διοικητής του Αγίου Όρους, φάρου της Ορθοδοξίας, της παράδοσης και του πολιτισμού.

Ευχαριστώ την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους για τη θερμή υποδοχή. Μοναδικός σκοπός μου είναι να υπηρετήσω την Αθωνική Πολιτεία και να συμβάλλω στη συνέχιση και επαύξηση της παγκόσμιας ακτινοβολίας του Ιερού Τόπου, με την επίδραση και αποδοχή που δικαίως του ανήκει.

Δεσμεύομαι ότι θα συνεργαστώ με την Ιερά Κοινότητα και τον πνευματικό ηγέτη, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, με σεβασμό στο απ’ αιώνων καθεστώς και στην αποστολή του Αγίου Όρους».

Ο επίμονος ξυλοναυπηγός από την Ερμούπολη που αξίζει να γνωρίσετε

Ο Μανώλης Ζώρζος έχει δημιουργήσει στο εργαστήριό του στην Ερμούπολη έναν μικρό στόλο από μοντέλα όλων των τύπων παραδοσιακών σκαφών

Λεπτομέρεια από το εργαστήριο του Μανώλη Ζώρζου στη Σύρο. Επάνω αριστερά, ένα από τα «μισομόντελα» του πατέρα του και δεξιά, μια φωτογραφία με το αγαπημένο του σκεπάρνι. (Φωτογραφίες: Έβελυν Φωσκόλου)

Δημήτρης Καραΐσκος20.08.2024 • 20:33

Λίγα μέτρα δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Νεωρίου και τον Ταρσανά της Ερμούπολης, της πόλης-θαύμα του 19ου αιώνα που κάποτε υπήρξε το μεγαλύτερο ναυπηγικό κέντρο της Μεσογείου, βρίσκουμε στο εργαστήρι του έναν άνθρωπο που εκπροσωπεί επάξια την ελληνική ναυτοσύνη. Πρόκειται για τον συνταξιούχο πλοίαρχο του Εμπορικού Ναυτικού και ξυλοναυπηγό Μανώλη Ζώρζο, γιο του Ιωάννη Ζώρζου, ενός από τους πιο ξακουστούς παραδοσιακούς ναυπηγούς του Αιγαίου του 20ού αιώνα, ο οποίος, όπως συνηθίζεται στους νησιωτικούς τόπους όπου όλοι έχουν ένα παρατσούκλι, είχε γίνει γνωστός ως «Φουσκής».

Η παλιά επιγραφή του οικογενειακού ναυπηγείου έχει ακόμα γραμμένο το παρωνύμιο πάνω στο ξύλο, με τα κομψά, χειροποίητα γράμματα μιας άλλης εποχής. Επιβιώνει ακόμα μαζί με το «μαγαζί», όπως το αποκαλούν ο ίδιος και ο μικρότερος αδερφός του Νίκος, που στα ικανά του χέρια συντηρούνται εδώ και χρόνια ξύλινα σκαριά της Σύρου και των γειτονικών νησιών. Ο καπτά Μανώλης δεν έχει σταματήσει να σκαρώνει. Για την ακρίβεια, έχει φτιάξει στο εργαστήρι του έναν μικρό στόλο από μοντέλα όλων των τύπων παραδοσιακών σκαφών, σε μια μοναδική στη χώρα (και ίσως και στον κόσμο) απόπειρα να κωδικοποιήσει σε χειροπιαστή, μικρή κλίμακα όλη την «Τέχνη», όπως ο ίδιος λέει, τονίζοντας πάντα το κεφαλαίο «Τ» στην αρχή της λέξης.

O καπτά Μανώλης Ζώρζος μπροστά από ένα από τα περίτεχνα μοντέλα του, συγκεκριμένα το πλωριό τμήμα ενός «περάματος», ενός τυπικού αιγαιο-πελαγίτικου φορτηγού σκάφους.

Τα τελευταία χρόνια έχει ρίξει στο νερό μερικά πανέμορφα, αξιόπλοα σκάφη, ανάμεσα στα οποία και την αριστουργηματικά σχεδιασμένη και φινιρισμένη «Αλεξάνδρα», ένα υδραίικο σκαρί αρματωμένο με το πιο γοητευτικό και αξιόλογο μεσογειακό πανί, το λατίνι. Είναι όμως η λεπτομερής μικροναυπηγική του που πρωταγωνιστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια στις ώρες της δημιουργίας του.

Ξεκινώντας το 2002, όταν βγήκε στη σύνταξη μετά από μισό αιώνα καπετανοσύνης σε κάθε γωνιά του κόσμου και της Ελλάδας, βάλθηκε να κατασκευάσει και να φιλοτεχνήσει με απόλυτη, ρεαλιστική ανταπόκριση στο πραγματικό μέγεθος καθένα από τα σκαριά μας. Ο βαρκαλάς, η πάσαρα, το τρεχαντήρι, η λάντζα (ακριβές αντίγραφο των τόσων που σκάρωσε ο πατέρας του για τη Μύκονο και τις τουριστικές της ανάγκες, με το χαρακτηριστικό ανάγλυφο αστεράκι-σήμα κατατεθέν του στην πλώρη), η τράτα, το τσερνίκι –ακόμα και το καραβόσκαρο, δύσκολο λόγω της ιδιαίτερης πρύμης του–, όλα τους βρίσκονται στο εργαστήρι του, αρκετά μικρά ώστε να λέγονται μοντέλα, αλλά και αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούν να μοιάζουν με αληθινά σκάφη, εφόσον φέρουν πάνω τους κάθε λεπτομέρεια που έχουν και τα πραγματικά. Τον φιλόξενο χώρο του επισκέπτονται συχνά μαθητές από σχολεία και γκρουπ τουριστών, έχοντας έτσι την ευκαιρία να θαυμάσουν μέσα σε ένα αυτοσχέδιο «μουσείο» ένα συνοπτικό πανόραμα της ξυλοναυπηγικής μας.

«Όταν έρχονται εδώ οι ξένοι επισκέπτες και κάτοικοι της Ερμούπολης, τρελαίνονται! Την επόμενη μέρα φέρνουν και τα παιδιά τους να τα δουν», μας λέει. «Οι Αμερικανοί, οι Άγγλοι και οι Γάλλοι που επισκέπτονται τη Σύρο έχουν μεγάλη ναυτική παράδοση, αλλά μέσα από αυτά τα μοντέλα μπορούν εύκολα να μάθουν τα δικά μας σκαριά, που τους είναι εξωτικά, πρωτόγνωρα. Πολλοί μου λένε πως είναι τα πιο ωραία ξύλινα σκάφη που έχουν δει σε όλο τον κόσμο», μας εκμυστηρεύεται, ενώ τονίζει πως αυτή η δουλειά «δεν μπορεί να γίνει χωρίς πάθος και αγάπη».

Μία από τις αγαπημένες γάτες του καπτά Μανώλη.

Την ίδια στιγμή, οι παραδοσιακοί ναυπηγοί που έχουν απομείνει στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι. «Δεν πρέπει να είμαστε πάνω από πενήντα», μας λέει ο έμπειρος ναυπηγός. «Όσο για τα ενεργά ναυπηγεία, δεν ξεπερνούν την εικοσάδα». Οι λόγοι του μαρασμού είναι πολλοί – ανάμεσά τους η επικράτηση των πολυεστερικών σκαφών και ο παράλογος, σκληρός κανονισμός της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για την καταπολέμηση της υπεραλίευσης, που επιδοτεί αδρά τους επαγγελματίες ψαράδες όταν σπάνε τα σκαριά τους.

Αχνοφαίνεται όμως τα τελευταία λίγα χρόνια μια ελπίδα, με πρωτεργάτες ανθρώπους όπως ο αρχιτέκτονας Κώστας Δαμιανίδης, υπεύθυνος του νεότευκτου Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου στη Σάμο, το οποίο σύντομα θα εγκαινιάσει στους χώρους του και την πρώτη πιστοποιημένη εκπαιδευτική δομή ξυλοναυπηγικής στη χώρα. Ευτυχώς, υπάρχουν και οι νέοι ναυπηγοί, που με πάθος συνεχίζουν στην πράξη την παράδοση, ανάμεσά τους και ο Σαμιώτης Κωνσταντίνος Χωριανόπουλος, που δραστηριοποιείται στις εγκαταστάσεις της Patmos Marine.


Το μοντέλο ενός βαρκαλά εκτίθεται στον Επιβατικό Σταθμό του λιμανιού της Ερμούπολης.

Δεν είναι επίσης λίγοι και οι καπετάνιοι που δίνουν δεύτερη νιότη σε παλαιότερα ξύλινα σκάφη ή σκαρώνουν νέα, λειτουργώντας τα ως τουριστικά ή ιστιοπλοϊκά. Έχουν καταλάβει πως το πλαστικό δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει το ξύλο και πως η πλεύση πάνω σε ένα παραδοσιακό σκαρί προσφέρει μια άλλη σχέση με τη ναυτοσύνη, μια κορυφαία εμπειρία στα ελληνικά νερά. Η νέα τάση (και ανάγκη) για βιώσιμη ανάπτυξη και οικολογική συνείδηση δίνει με τη σειρά της μια ανάσα ζωής στον χώρο.

Θεματοφύλακας, με τη σειρά του, της ξυλοναυπηγικής των Κυκλάδων, ο καπτά Μανώλης και τα περίτεχνα μοντέλα του είναι τα απόλυτα, τα πιο πιστά σύμβολα μιας ναυτικής Ελλάδας που παλεύει να κρατηθεί ζωντανή. Περιτριγυρισμένος από τις αμέτρητες γάτες του, συριανά αδέσποτα που έχει υιοθετήσει και λατρεύει (και τα οποία συχνά σκαρφαλώνουν και κοιμούνται πάνω στα καταστρώματα των μοντέλων του), με την ευγένεια ενός παλιού τζέντλεμαν και την αρχοντιά ενός έμπειρου καπετάνιου λέει πως «τίποτα ακόμα δεν έχει χαθεί», ελπίζοντας πως κάποτε ο μικρός, αριστουργηματικός του στόλος, αυτή η κιβωτός της μεγάλης μας «Τέχνης», θα βρει τη θέση του σε έναν ιδιωτικό, μόνιμο εκθεσιακό χώρο.

kathimerini.gr


NAV LIGHT IMAGES


The first image shows a dredger, meaning to pass on her green light side.
ΒΥΘΟΚΟΡΟΣ


The second image refers to a fishing boat other than a trawler.
ΓΡΙ-ΓΡΙ


The third image shows a trawler fishing boat
ΜΗΧΑΝΟΤΡΑΤΑ








 

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Concerning Rise in Enclosed Space Casualties Aboard Ships

Mike Schuler  July 16, 2024

InterManager has reported a troubling increase in the number of enclosed space casualties aboard ships.

The association’s latest statistics, which have now been submitted to the International Maritime Organization’s Sub-Committee on Implementation of IMO Instruments, reveal that accidents onboard ships are not decreasing. The data covers enclosed space accidents, fall accidents, and accidents involving rescue and survival craft from the last several decades up to May 2024.

The data shows the number of seafarers injured in falls has remained fairly consistent year on year, as has the number of injuries from rescue and survival craft accidents. However, the casualty rate for enclosed space accidents has almost doubled, according to the association.

InterManager’s submission highlights a significant lag between accident occurrence, investigation, and reporting in the Marine Casualties and Incidents (MCI) module of the Global Integrated Shipping Information System (GISIS). The association notes that reducing this lag would be “markedly beneficial to all analyses.”

Lack of transparency and hesitation in sharing accidents are also undermining industry statistics, causing problems with accident reporting. InterManager notes that many fall accidents onboard ships are not being recorded within GISIS nor made available elsewhere, even though they are reported on ship type-specific websites and within regional media. Additionally, several enclosed space accidents in ship repair yards are not currently required to report to GISIS.

“Safety is very important to InterManager members, and developing an effective safety culture is one of the central pillars of our General Principles of Conduct and Action,” said Captain Kuba Szymanski, InterManager Secretary General. “Collating these statistics on behalf of the industry enables us to proactively assist on a number of core safety issues, and we are pleased that the IMO and other industry stakeholders are making use of them to protect the lives of seafarers.”

According to InterManager’s submission, the number of enclosed space incidents on ships remained constant at 14 for both 2022 and 2023. However, the number of casualties nearly doubled in 2023, rising from 18 to 34. Among these, 66% of casualties in enclosed space accident have involved the ship’s leadership, including the master, chief engineer, chief officer, and second engineer. Additionally, 6% of casualties were cadets or trainees.

InterManager submission reveals a consistent trend in fall accidents aboard ships over the past five years, with 44 to 52 accidents annually. From January 1 to May 1, 2024, 18 accidents were recorded. The percentage of fall accidents, when analyzed by ship type, remained broadly constant from 2012 to May 2024. Seafarers working from heights or over the ship’s side account for 55% of these accidents, while non-ship officers and ship officers account for 22% and 23%, respectively.

InterManager’s data on accidents associated with rescue and survival craft onboard ships involves all kinds of merchant ships, cruise ships, naval vessels, oil rigs, tugs, and supply boats with IMO numbers. Out of 538 incidents (including 50 near misses) gathered since 1980, only 19% are available in GISIS. The submission notes that serious accidents still have potential during the handling of lifeboats during drills and launching.

InterManager acknowledges the continued efforts of the IMO to prevent lifeboat accidents by reviewing and adopting amendments to the Revised Recommendation on testing of life-saving appliances. The association strongly recommends that categories of specific operations – such as enclosed space, fall, personal transfer, lifeboat, mooring, and others – be included in the data collection database of accidents by GISIS, Flag States, and other industry organizations, including shipping companies. This will help regulators review procedures, improve safety, and minimize accidents.

“Safety is very important to InterManager members, and developing an effective safety culture is one of the central pillars of our General Principles of Conduct and Action,” said Captain Kuba Szymanski, InterManager Secretary General. “Collating these statistics on behalf of the industry enables us to proactively assist on a number of core safety issues, and we are pleased that the IMO and other industry stakeholders are making use of them to protect the lives of seafarers.”

Προς τους εραστές της woke ατζέντας - WOKE AGENDA IN OLYMPICS?

WOKE AGENDA dealt in Olympic games? BRAVO, the world ended that early...

+++


29.07.2024 | 11:14 

Όλο αυτό το άθλιο και κακόγουστο θέαμα που παρακολουθήσαμε κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης της Ολυμπιάδας, αποτέλεσε προϊόν ανιστόρητων και απαίδευτων παραγωγών – σαλτιμπάγκων. Οπαδών της υποκουλτούρας και μιας μόδας της εποχής που φέρει το όνομα woke ατζέντα. Καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου βιώνει μία άλλη πραγματικότητα.

Οι Γάλλοι φίλοι μας, που τερατούργησαν θα καταλάβουν αργά ή γρήγορα ότι η woke ατζέντα θα βρει τον σωστό δρόμο. Τον δρόμο της ουσιαστικής ανεκτικότητας και ισότητας. Το έμπρακτο ενδιαφέρον της κοινωνίας μεταξύ ισχυρών και αδυνάτων, πεινασμένων και χορτάτων, είτε αυτοί είναι gay είτε είναι straight. Πολύ απλά επειδή οι πλούσιοι gay δεν χρήζουν προστασίας και ειδικής μέριμνας. Ούτε καταπιέζονται, ούτε πεινάνε, ούτε ταλαιπωρούνται. Οι ανίσχυροι gay και straight έχουν κοινή μοίρα και σε αυτό το σημείο οι γελοιότητες των Παρισίων αστόχησαν.

Το μήνυμα της Γαλλικής επανάστασης για ελευθερία, ισότητα αδελφοσύνη κακοποιήθηκε και μαζί του το πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων. Ούτε την εκεχειρία της γελοιότητας δεν τήρησαν…

Όχι δεν με ενόχλησε η κακόγουστη παρουσίαση του Μυστικού Δείπνου. Αυτό έλειπε, η παράφραση των Γάλλων να δημιουργήσει εντυπώσεις μπροστά στο εκπληκτικό έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Με ενόχλησε ότι η πόλη του Φωτός, της τέχνης, της μόδας και της γεύσης ξέμεινε απο έμπνευση και απογοήτευσε. Η Αλβανία θα είχε οργανώσει ωραιότερη τελετή έναρξης. Είμαι σίγουρος. Κακός σύμβουλος η έπαρση…

Zougla.gr

Όταν η Ασφάλεια Είναι Τζόγος: Ο Πλοίαρχος, το Υπουργείο και το Λιμενικό στο Πιο Τραγικό Σκηνικό της Άνδρου

Μήπως τελικά είναι θέμα τύχης να φτάνουμε σώοι στον προορισμό μας, παρά ικανοτήτων και κανονισμών;

Πέτρος Δεμερτζής  16.08.24

Καλά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε σε μια χώρα όπου το χάος είναι πιο οργανωμένο από το κράτος. Το επεισόδιο με το SAONISOS στο λιμάνι της Άνδρου δεν ήταν απλώς ένα τυχαίο περιστατικό, αλλά μια τέλεια μικρογραφία του πως λειτουργούν τα πράγματα εδώ, στην χώρα της “φαιδράς πορτοκαλέας”. Από τον πλοίαρχο που αποφάσισε να παίξει το ρόλο του «καπετάνιου-ήρωα», μέχρι το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό, που απέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι η ασυνεννοησία και η έλλειψη κοινού νου είναι προαπαιτούμενα για κάθε δημόσιο αξίωμα.

Ξεκινάμε με τον πλοίαρχο, που μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες αποφάσισε να σηκώσει τη μπουκαπόρτα και να αποχωρήσει από το λιμάνι του Γαυρίου, αφήνοντας πίσω επιβάτες να πηδούν σαν τους ήρωες του Mission Impossible. Σαφώς και καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση ήταν δύσκολη, αλλά πότε έγινε ξαφνικά το Μάστερ Σεφ της θάλασσας, όπου ο καπετάνιος αποφασίζει ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει; Μάλλον δεν πήγε σε εκείνα τα μαθήματα στο ναυτικό σχολείο που λένε ότι προτεραιότητα έχει η ασφάλεια όλων των επιβατών, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να μείνουν στο λιμάνι λίγο παραπάνω.

Τώρα θυμήθηκαν την “ασφάλεια στα λιμάνια” στο υπουργείο

Αλλά ας μην ξεχνάμε το υπουργείο και το λιμενικό που έτρεξαν να πιάσουν δουλειά… μετά το γεγονός. Η ανακοίνωση του Υπουργού Ναυτιλίας είναι το απόλυτο παράδειγμα της υποκρισίας που μας κατατρέχει. «Δεν είναι αποδεκτή καμία έκπτωση στα θέματα ασφαλείας», λέει, ενώ ταυτόχρονα ένας καπετάνιος αποφασίζει αυθαίρετα να θέσει σε κίνδυνο επιβάτες και οχήματα. Άραγε, πού ήταν το λιμενικό όταν ο καπετάνιος έπαιζε τον ρόλο του αυτοσχέδιου… Σούπερμαν; Μάλλον κάπου θα έπιναν κάποιο κοκτέιλ και θα συζητούσαν το επόμενο τους μεγάλο… διάβημα.

Και αφού όλοι οι αρμόδιοι ανακαλύπτουν το περιστατικό αφού έχει γίνει το κακό, τρέχουν να κάνουν τι; Να συλλάβουν τον πλοίαρχο, να βγάλουν ανακοίνωση και να συνεχίσουν το ίδιο έργο με το οποίο διασκεδάζουν τους εαυτούς τους εδώ και δεκαετίες. Προανάκριση από το λιμενικό, εισαγγελείς, μηνύσεις, και το ίδιο παλιό θέατρο για να δείξουν ότι «κάτι κάνουν».

Επίσης, ξέρετε τι δεν θα ακούσετε σήμερα, έτσι; Για το πόσο “καλύτερος από τους προηγούμενους” είναι ο σημερινός υπουργός Ναυτιλίας (μια θέση που, για όποιον δεν το θυμάται, δεν την διαλέγει κανένας πρωθυπουργός, αλλά όπως όλοι παραδέχονται όταν είναι κλειστά τα μικρόφωνα, έρχεται “κατά παραγγελία” από τα “μεγάλα αφεντικά”, συγνώμη, αυτούς που πρέπει να ελέγχει το υπουργείο, τους πλοιοκτήτες. Όχι, όχι, σιγά μην συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην σύγχρονη “Ελλάδα 2.0”. Κακεντρεχείς φήμες για ανεπιβεβαίωτες παλιούς πολιτικούς μύθους θα είναι αυτά). Ποιος θυμάται δηλαδή πια, εκεί στο κυβερνόν κόμμα λέμε τώρα, πως κάποτε ο υπουργός Βαρβιτσιώτης (τζούνιορ) εξίσωνε θύτες και θύμα μιας δολοφονίας σε μια μπουκαπόρτα; Ποιος θα απαντήσει σήμερα στο τι ακριβώς έχει συμβεί για να μην ξαναϋπάρξουν τέτοιες τραγωδίες;

Όλα αυτά ενώ οι υπόλοιποι, δηλαδή οι επιβάτες, αναρωτιούνται αν τελικά θα έπρεπε να δένονται με σχοινιά κάθε φορά που μπαίνουν σε πλοίο, γιατί το να φτάσουν στον προορισμό τους σώοι και αβλαβείς μοιάζει να είναι θέμα… τύχης, όχι ικανοτήτων ή νομοθεσίας. Σε αυτή τη χώρα, όλοι έχουν μερίδιο στην ευθύνη, αλλά κανείς δεν δείχνει να έχει τη λύση.

Provocateur.gr

Toxic Waste Bound For Thailand on Maersk, MSC Cargo Vessels Set To Return to Europe

Bloomberg

August 18, 2024

Aug 18, 2024 (Bloomberg) –Shipping containers bound for Thailand allegedly filled with tons of hazardous industrial waste from Albania are now slated to return to Europe, after environmental groups sounded the alarm they were being illegally exported to Southeast Asia. 

An A.P. Moller-Maersk A/S ship carrying 40 containers of the waste is due to arrive in Singapore tomorrow, and the suspect cargo will then be sent back to Italy, according to the marine cargo tracking website of MSC Mediterranean Shipping Company SA, which will be transporting the shipment back to Europe.

Maersk is working with Singaporean authorities and the shipping line for whom it’s transporting the containers “to ensure that the containers will be repatriated to Albania in the best way possible,” spokeswoman Summer Shi said. 

A further 60 containers of suspected waste currently on board the Maersk Candor, which is due in Singapore later this month, will also head back to Europe, Shi said.

Officials have been working to stop the shipment since Basel Action Network, a US-based nonprofit that tracks toxic trade, last week informed Thailand that the containers it believes are filled with potentially harmful electric arc furnace dust were heading its way.

MSC and Albanian authorities didn’t respond to requests for comment, while Singaporean authorities said they weren’t able to comment yet. Maersk said none of the containers were declared to contain hazardous waste, otherwise it would have declined to carry them. Bloomberg News couldn’t independently verify what the ships are carrying. The companies exporting and receiving the containers haven’t been identified.

The Maersk Campton container ship. Photographer: Thierry Monasse/Getty Images
The Maersk Campton container ship. Photographer: Thierry Monasse/Getty Images

The Maersk Campton — which had turned off its location transmission — is now displaying its location and sailing through the Malacca Strait. Maersk said the vessel had stopped broadcasting its location as it neared Cape Town in South Africa due to security concerns in the region.

Thailand and other Southeast Asian countries have seen an influx of trash from developed countries, from dirty plastic to industrial and electronic waste, which can be laced with toxins. Under the United Nations Basel Convention — a global pact signed on by many developed economies — countries need to give consent for waste headed their way. 

Thai authorities are still communicating with other foreign officials responsible for monitoring the shipment, according to an official at the Department of Industrial Works. Thailand will block and not allow the hazardous waste to be transported into the country, she said.

Basel Action Network, which has previously alerted Malaysia to illegal e-waste shipments, called for the shipments to be sent back to Albania and the traders involved punished.

“It is critical that governments fulfill their respective duties under the Basel Convention’s rules,” Executive Director Jim Puckett said. “It is clear that it’s far too easy for traders and industry to just load up containers with materials that would otherwise cost a lot do deal with properly – whether its plastic wastes, electronic wastes, or toxic dusts from steel mills.”

Basel Action Network, along with environment group Ecological Alert and Recovery-Thailand, alerted multiple countries when they learned that more than 800 tons of electric arc furnace dust were being transported by Maersk and MSC container ships. The cargo had been loaded up from Albania’s Durres port in July and was due to arrive in Thailand as the final destination later this month. 

The furnace dust, which requires treatment, is a hazardous waste product that commonly comes from recycling scrap steel and contains toxic metal oxides like cadmium and chromium that are harmful to health and the environment. 

© 2024 Bloomberg L.P.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Από αυτούς περιμέναμε να δούμε χαΐρι;

 Ιστορία από Γιώργος Πιπερόπουλος

Με αφορμή τα όσα δημοσιεύθηκαν για τα οικονομικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που κυβερνούν τα τελευταία 50 χρόνια, από το 1974, δημοσιεύω τα παρακάτω:

Μπορεί οι πολίτες να κινδυνεύουν με έξωση, αν οφείλουν μερικά ευρώ, αλλά τα δύο κόμματα συνεχίζουν να φορτώνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό χωρίς προοπτική αποπληρωμής.

Γυναίκα στα Ανω Πατήσια κινδύνεψε με βίαιη έξωση από το σπίτι της, που πλειστηριάστηκε για χρέος 800 ευρώ σε κοινόχρηστα! Ομως, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που χρωστούν συνολικά το εξωπραγματικό ποσό των 840.000.000 € (435.567.175 € η ΝΔ και 405.138.625 € το ΠΑΣΟΚ), όχι μόνο δεν πρόκειται να έχουν καμία επίπτωση, αλλά θα συνεχίσουν να τα χρωστούν, όταν θα ξεπεράσουν τα 900 εκατ. € και που με μαθηματική ακρίβεια θα ξεπεράσουν το 1 δισ. €!

Οι «κυανοπράσινοι», προφανώς και εμφανώς, δεν μπορούν να βάλουν τάξη στα οικονομικά των «μαγαζιών» τους κι εμείς οι πιστοί ψηφοφόροι τους περιμέναμε να «τακτοποιήσουν» την Ελληνική Οικονομία, δημιουργώντας υποδομές, παραγωγικές μονάδες σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη. Τελικά μας υπέταξαν, για πολλές δεκαετίες, οφειλέτες, «δεσμώτες» στο ΔΝΤ!

Την ώρα, που νοικοκυριά τσουρουφλίζονται από σαρωτική ακρίβεια και πληθωρισμό, που τα ενοίκια συνεχίζουν να τραβάνε την ανηφόρα κι όλο και περισσότεροι πολίτες δεν θα κάνουν ούτε μέρα διακοπές, ενώ άλλοι είναι αντιμέτωποι με εξώσεις ακόμη και για πολύ μικρά ποσά, δύο κόμματα μπορούν και αυξάνουν με ευκολία τα χρέη τους, χρόνο με τον χρόνο.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταχρέωσαν τα «νοικοκυριά» τους κι εμείς σε αυτούς εναποθέταμε τις ελπίδες μας να δούμε χαΐρι!

Pelop.gr

Greece’s Santorini Overwhelmed by Tourists: Locals Push For Cruise Ship Cap

 By Valentini Anagnostopoulou

SANTORINI, Greece, July 27 (Reuters) – Armed with selfie sticks and phones, the tourists flood into Santorini from everywhere – on dinghies from giant ocean liners, on coaches that zigzag up the steep hillsides, atop donkeys that clip-clop along the narrow cobbled streets. 

Some brave the afternoon heat to find a good spot among the white-washed houses and blue-domed churches where they then wait hours to watch the Greek island’s famed sunset. As the sun dips, many more join them, squeezing along the cliffside or onto balconies, cameras at the ready. 

“This has been my dream since high school,” said American tourist Maria Tavarez, 40.

But for many of Santorini’s 20,000 permanent residents, the once idyllic island of quaint villages and pristine beaches has been ruined by mass tourism. 

As protests against excessive tourism erupt in other popular holiday destinations, including Venice and Barcelona, Santorini represents one of the starkest examples of how hoards of visitors can impact a place. 

Authorities on the island have joined other tourism hotspots in calling for a cap on visitors. 

The growing number of foreign tourists – some 3.4 million visited the island last year, according to mayor Nikos Zorzos – are putting pressure on its outdated infrastructure and are pricing islanders out of the housing market. 

Zorzos says he has been pushing authorities for years not to allow a single extra bed on the island and has proposed a cap on the number of cruise ship visitors to 8,000 a day, down from around 17,000.

“It is in the best interest of our land for there to be a limit,” he said.

‘A MONSTER’

Even business owners who benefit from tourism are worried. 

“Our standards of living have gone down. It’s as simple as that,” said Georgios Damigos, who runs a 14-room hotel his parents opened in the 1980s.

“Santorini is a wonder of nature” that risks turning into “a monster,” he said.

Santorini’s tourism boom is echoed across Greece. National tourism revenues rose 16% in the first five months of this year, data shows, and 2024 is forecast to outstrip last year’s record 33 million arrivals.

For some on Santorini, more visitors is good news. 

“Everything is possible when there is planning and infrastructure,” said Alexandros Pelekanos, vice president of the island’s umbrella trade association.

“Do we want money or not? Do we want to have work and revenues or not?” he said. “You cannot have your peace and quiet and make money.”

The tourists don’t seem to mind as they cheerfully trundle past a sign that reads “RESPECT. It’s your holiday… but it’s our home.” 

“It’s hard to walk around the narrow streets but it’s quite beautiful,” said Portuguese tourist Rita Critovao. “I would advise everyone to come.”

(Additional reporting and writing by Karolina Tagaris in Athens; Editing by Edward McAllister)

(c) Copyright Thomson Reuters 2024.

Άνδρος: Συνελήφθη ο καπετάνιος του πλοίου μετά το βίντεο με το αυτοκίνητο να μένει στον αέρα στην προβλήτα

 


…ρισκάρει τα πάντα για να πιάσει στον μώλο  , μόλις γίνει η στραβή, χειροπέδες φωτο στα κάγκελα. Πλοίαρχοι είναι μόνο εκ της θέσεως στο ναυτολόγιο, και  χειριστές είναι,  και  αρεστοί στους πλοιοκτήτες και στην πεπεν είναι. Η ικανότητα στην μανούβρα δεν είναι επαγγελματισμός, γι αυτό και το γιουχάρισμα των ανίδεων στον ντόκο. 

Το συνδικαλιστικό όργανο δεν κατάφερε να σοβαρευτεί και να έχει την θέση που πρέπει στους Πλοιάρχους της Ε.Ν, και όχι στις δημόσιες σχέσεις με τους πλοιοκτήτες και το γκουβέρνο....

Παλιά μου τέχνη κόσκινο....

+++

16 Αυγούστου, 2024

Το επικίνδυνο περιστατικό στην Άνδρο εγείρει ερωτήματα για τις συνθήκες ασφαλείας στα πλοία αλλά και για τις ευθύνες του Λιμενικού

Στη σύλληψη του καπετάνιου προχώρησαν οι αρχές μετά τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και δείχνουν ένα ΙΧ να μένει στον αέρα μεταξύ προβλήτας και πλοίου το βράδυ της Πέμπτης στο λιμάνι Γαυρίου στην Άνδρο, ενώ επιβάτες και πλήρωμα του «SAONISOS» κινδύνευσαν να πέσουν στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το αυτοκίνητο να επιβιβαστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, άνδρες του Λιμενικού, συνέλαβαν τον πλοίαρχο τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (16/8) όταν το πλοίο έφτασε στην Κάρυστο.

Σημειώνεται πως η σύλληψή του έγινε με βάση του άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα περί επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία των πλοίων.

Το περιστατικό

Στο βίντεο που κυκλοφορεί φαίνονται επιβάτες και πλήρωμα να προσπαθούν να σπρώξουν ένα ΙΧ για να μπει στο πλοίο το οποίο όμως κλυδωνίζεται λόγω των ισχυρών ανέμων.

Την ώρα που το αυτοκίνητο προσπαθεί να επιβιβαστεί σηκώνεται η μπουκαπόρτα του πλοίου με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος για επιβάτες και πλήρωμα που ήταν στο σημείο, και φαίνεται να πηδούν για να μην πέσουν.

Ερωτήματα εγείρονται ωστόσο και για τις τυχόν ευθύνες του Λιμενικού όσον αφορά την οδηγία να προσεγγίσει το πλοίο ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι αλλά και για όσα εκτυλίχθηκαν στην επιβίβαση που ευτυχώς δεν εξελίχθηκε πολύ χειρότερα.

Πηγή: tanea.gr


ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ...

...τέτοια ξεπεσούρα του μπαγλαμά, η λάθος έκφραση?
Ο μπαγλαμάς είναι όργανο παρόμοιο με το μπουσζούκι, και επομένως ψηλά στην εκτίμηση τουλάχιστον των Ελλήνων.




Το συμβάν διερμηνεύει ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε την θάλασσα, και ας πούμε ότι οι εργαζόμενοι στις βάρκες με πανιά έχουν καλλίτερη αντίληψη για την αποφυγή ρύπανσης...
Αυτή είναι η μία παράμετρος, η άλλη είναι το τι μπορεί να διαβάσει κάποιος σχετικά με κανόνες ναυσιπλοίας .. και μέχρι εκεί. Αλλά τα κυριότερα δεν τους τα μαθαίνουν διότι τους έσπρωξαν να γίνουν ναυτικοί της πισίνας, με αποτέλεσμα να λείπουν από την ναυτιλία. Οι μαμάδες να μην τους φύγει ο κανακάρης, και ο βουτυρομπεμπές  της καφετέριας, δίνουν εύγλωττα την εικόνα του σήμερα στην ναυτιλία.



 

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

GROUNDING OF M/V ULTRA GALAXY OFF SOUTH AFRICA COAST

                               

Grounded Panama-flagged general cargo vessel, the Ultra Galaxy, on its side, showing the breach of its cargo holds. Photo courtesy SAMSA

Calm Weather Helps Salvage of ‘MV Ultra Galaxy’ Off South Africa’s Coast

Mike Schuler

July 16, 2024

Pockets of calmer weather off South Africa’s west coast have provided a much-needed boost to the salvage efforts of the grounded Panama-flagged cargo ship, MV Ultra Galaxy.

The South African Maritime Safety Authority (SAMSA) reported on Tuesday that the salvage of vessel, now lying on its side on a remote beach northwest of Cape Town, is the focus of operations.

The 124.56-meter-long general cargo ship, built in 2008, was en route to Dar es Salaam in Tanzania when it was abandoned by its 18 Filipino crew members on July 9 after developing an severe list and grounding. All crew members were safely rescued from a life raft.

A preliminary assessment revealed that the vessel, located approximately 60 nautical miles west of Doring Bay at the time of its initial distress, carried a full load of fertilizer in bags, as well as low sulfur bunkering fuel and hydraulic oils.

According to SAMSA, the top priority is the removal of the ship’s fuel and oils to prevent possible environmental pollution.

During a recent incident management team meeting, SAMSA confirmed that extreme weather experienced last week caused the ship’s hatch covers to detach, leaving the cargo holds exposed. As a result, a significant portion of the ship’s fertilizer cargo has been swept away.

While some hatch covers have been retrieved, warnings have issued for vessels navigating the area and to the general public to look out for debris that may still be at sea or wash ashore.

It is expected that most of the fertilizer in the individual cargo bags would have dissolved, and the Department of Forestry, Fisheries, and Environment (DFFE) is implementing an environmental monitoring program.

The search for wreckage and other debris from the ship will expand over the next few days as the salvage crew tries to take advantage of favorable weather between cold fronts. With the drift pattern expected to be in a southerly direction, members of the public on the West Coast south of Brand se Baai to St Helena Bay are being requested to look out for any debris that may wash up on the beach. This includes items such as cargo bags, steel hatch covers, and other flotsam, all of which should be reported to SAMSA through the Maritime Rescue Coordinating Centre (MRCC).

SAMSA made a special appeal to the public not to collect or remove any items found but to alert officials. “Members of the public are also requested not to attempt to salvage any debris themselves. It is important to properly dispose of any debris safely to minimize harm to people and the environment,” said SAMSA.

Meanwhile, salvage teams and divers have begun sealing the fuel tanks to prevent any oil spillage into the ocean. They are also investigating the vessel’s structural integrity to plan a way forward to secure and safely remove the oil and wreck from the area.

At this stage of the operation, the vessel poses no new environmental threats. However, all efforts are being made to monitor the situation and implement preventative measures. The Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds (SANCCOB) remains on standby, ready to respond should an oil spill occur and seabirds become affected, SAMSA said.