Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Αναγκαία η ύπαρξη "πράσινου" διαλυτηρίου πλοίων στην Ελλάδα

...δεν νομίζω ότι την Ελληνική μιζέρια και έλλειψη του αυτονόητου, θα βρείτε πολλούς μιμητές ανά τον κόσμο .

Διαβάζεις το παρακάτω άρθρο, και νομίζεις ότι ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα.

Το ναυπηγικό επίσης καθυστερεί, πόσα περισσότερα χρόνια, προς όφελος των γειτόνων?

Φαίνεται ότι τελείωσαν τα θέματα με φιέστες , και το γιορτάζουμε δεόντως με την απομάκρυνση σαβουρόπλοιου από τα πιο απίθανα σημεία, και βέβαια με την ανάλογη δημοσίευση , οι παρελάσεις λείπουν ...

+++


Προτάσεις από τον Διευθ. Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας, Α. Καμαρινάκη

H αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα μπορεί υπό προϋποθέσεις να ανοίξει και νέες προοπτικές για τη δημιουργία "πράσινων" διαλυτηρίων πλοίων στη χώρα μας δημιουργώντας έσοδα και νέες θέσεις εργασίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνος ΟΛΕ ΑΕ, Απόστολος Καμαρινάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα αναφέρει ότι το κόστος ανέλκυσης των ναυαγίων και μεταφοράς των επικίνδυνων πλοίων για διάλυση στην κοντινή Τουρκία θεωρείται ασύμφορο, ενώ παράλληλα τονίζει ότι η Ελλάδα χάνει πολύτιμους πόρους και έσοδα από το σκραπ.

Ο CEO του ΟΛΕ επισημαίνει την ανάγκη να διερευνηθεί η πρόβλεψη για τη δημιουργία μονάδας διάλυσης πλοίων στα υπάρχοντα Ναυπηγεία που θα λειτουργούν σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ, ώστε όπως "χτίζουμε" πλοία να μπορούμε και να τα διαλύουμε στον ίδιο ναυπηγικό χώρο".

"Το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια της Κυκλικής Οικονομίας, που προωθείται πλέον και νομοθετικά, περιλαμβάνοντας διατάξεις για την ανακύκλωση των πλοίων αλλά και μέριμνας για το χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον" αναφέρει.

Προσθέτει εξάλλου ότι αποτελεί μεγάλο μειονέκτημα για μια χώρα όπως η Ελλάδα, με ισχυρή ναυτιλιακή παρουσία διεθνώς, καθόσον ο ελληνόκτητος στόλος συνιστά άνω του 60% του στόλου της ΕΕ, να μη διαθέτει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, "πράσινο διαλυτήριο" στα πλαίσια της Κυκλικής Οικονομίας.

Για το ζήτημα της απομάκρυνσης των ναυαγίων και επικίνδυνων -επιβλαβών πλοίων δηλώνει ότι αποτελεί μείζον θέμα, τόσο για τους ελληνικούς λιμένες όσο και για τους πλοιοκτήτες.

Επισημαίνεται ότι από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα, απομακρύνθηκαν συνολικά 13 ναυάγια και επικίνδυνα- επιβλαβή πλοία, από το λιμάνι της Ελευσίνας μετά από σχετικές ενέργειες του Ο.Λ.Ε. ΑΕ με στόχο την διασφάλιση της ακώλυτης ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η διαδικασία διεξαγωγής διαγωνισμών για την εκποίηση, ανέλκυση και οριστική απομάκρυνση των επικίνδυνων-επιβλαβών πλοίων και ναυαγίων, συνεχίζεται.

-Αύξηση διαλύσεων τα επόμενα χρόνια με χρήση νέας τεχνολογίας-

Στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας επισημαίνουν ότι παγκοσμίως τα επόμενα πέντε χρόνια ενόψει και των νέων κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ θα υπάρξει διπλάσιος αριθμός ανακύκλωσης πλοίων ενώ οι όγκοι θα τετραπλασιαστούν σχεδόν την επόμενη δεκαετία.

Τονίζουν εξάλλου ότι ο χάλυβας που παράγεται από σκραπ είναι περίπου πέντε φορές χαμηλότερος σε παραγωγή άνθρακα από αυτόν που παράγεται από σιδηρομετάλλευμα.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η εταιρεία Leviathan GmbH, ανακοίνωσε συνεργασία με τα German Naval Yards μια γερμανική ομάδα ναυπηγείων για τη διευκόλυνση της πράσινης και βιώσιμης ανακύκλωσης πλοίων.

Οι εταιρείες έχουν υπογράψει μια Επιστολή Πρόθεσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής πράσινης ανακύκλωσης πλοίων.

Αυτή η συνεργασία θα καταστήσει δυνατή την πρώτη βιώσιμη και σχεδόν χωρίς εκπομπές ανακύκλωση πλοίων παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας τεχνολογία κοπής κρύου νερού.

Η διαδικασία της κοπής γίνεται χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ δεν υπάρχει επίσης κανένας κίνδυνος για εργαζόμενους καθώς τα περισσότερα συστήματα είναι τηλεχειριζόμενα.

Επίσης κατά τη διαδικασία κοπής δεν υπάρχει σκόνη και το νερό διαχωρισμού φιλτράρεται.

Τα πρώτα πλοία αναμένεται να γίνουν δεκτά για πράσινη ανακύκλωση στο Κίελο σύντομα.

Η τεχνολογία κοπής κρύου νερού της Leviathan με τη βοήθεια ρομπότ αναπτύσσεται και βελτιώνεται περαιτέρω.

Σύμφωνα με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που θα εφαρμόσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) από το 2023, τα πλοία με χαμηλές βαθμολογίες CII θα απαιτήσουν μεγάλες επενδύσεις για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων και ίσως πολλοί πλοιοκτήτες τις αποφύγουν, επιλέγοντας νέα και αποδοτικά πλοία.

Στηρίζει τη λειτουργία διαλυτηρίου το ΕΒΕΠ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, σε πρόσφατο άρθρο του, έχει υποστηρίξει ότι η ανυπαρξία ενός διαλυτηρίου πλοίων στην Ελλάδα με προδιαγραφές λειτουργίας σύμφωνες με τα πρότυπα και την σχετική νομοθεσία της Ε.Ε. συνιστά σοβαρή έλλειψη τόσο για τις ναυτιλιακές μας υποδομές όσο και γενικότερα για την οικονομία.

"Το Επιμελητήριο είναι προφανές ότι υποστηρίζει και θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης διαλυτηρίου πλοίων υπό την προϋπόθεση της λειτουργίας βάσει των κοινοτικό κανονισμών" αναφέρει.

Επισημαίνει ότι η οικονομία της Τουρκίας έχει ωφεληθεί από την «εφαρμογή» της κυκλικής οικονομίας δεδομένου ότι, πέραν των ποσοτήτων ναυπηγικού χάλυβος που προκύπτει, πολλά από τα καθαιρούμενα μηχανικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε άλλα πλοία είτε υπό επισκευή είτε σε φάση κατασκευής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τουρκικά διαλυτήρια άνοιξαν με τον τομέα των κρουαζιερόπλοιων που διαλύονται και μία νέα secondhand αγορά που σχετίζεται όχι με τα μηχανολογικά μέρη του πλοίου αλλά με την αξιοποίηση των υλικών από τους χώρους ενδιαίτησης και τα υλικά από το ξενοδοχειακό τμήμα των πλοίων.

Η συγκεκριμένη αγορά σύμφωνα με τα στοιχεία έχει δημιουργήσει μία νέα τάση καθώς γενικώς η εστίαση, ο τομέας της διακόσμησης αλλά και τα ξενοδοχεία, αναζητούν «ευκαιρίες» για εξοπλισμούς που είναι σε καλή κατάσταση αλλά κοστίζουν φθηνότερα σε σύγκριση με άλλες επιλογές. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η απόκτηση ναυπηγικού χάλυβα σε μορφή scrap από διαλύσεις πλοίων, μερικά εκ των οποίων υπήρξαν και ελληνόκτητα, από τα τουρκικά διαλυτήρια συμβάλει και στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας για το κτίσιμο πολεμικών πλοίων της.

Σύμφωνα με τον οίκο αναλύσεων VesselsValue έως τον Οκτώβριο του 2022 στο σύνολο του παγκόσμιου στόλου είχαν πουληθεί για διάλυση 29 bulker έναντι 289 εκατ. δολαρίων 137 δεξαμενόπλοια έναντι 779 εκατομμυρίων δολαρίων ένα πλοίο μεταφοράς κοντέινερ έναντι 3 εκατ. δολ. και 11 gas carriers έναντι 54 εκατ. δολ.

Στα πλοία μεταφοράς οχημάτων, το 2022 δεν έχει δοθεί για διάλυση κανένα πλοίο. Παράλληλα, στο οκτάμηνο του 2022 είχαν δοθεί για διάλυση επτά πλοία Ro-Ro έναντι 29 εκατ. δολαρίων. Στα πλοία υπεράκτιας υποστήριξης (OSV), είχαν πουληθεί για scrap 29 για 28 εκατ. δολάρια.

theseanation.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: