Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), για πρώτη φορά στα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, εξέλεξαν γυναίκα πλοίαρχο στο διοικητικό συμβούλιο.
Η πλοίαρχος Ελένη Παπαδοπούλου, σύμβουλος Συμμόρφωσης με τα Σύστηματα Διαχείρισης της Celestyal Cruises, είναι πλέον η πρώτη γυναίκα αξιωματικός ΕΝ που αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει τους συναδέλφους της στο σημαντικό όργανο αντιπροσώπευσης των πλοιάρχων ΕΝ πάσης τάξεως.
Η καπτ. Ελένη Παπαδοπούλου αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά ύστερα από πρόταση του προέδρου της ΠΕΠΕΝ, καπτ. Εμ. Τσικαλάκη. Και οι δύο, έμπειροι πλοίαρχοι, δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας και γνωρίζουν καλά τα θέματα που απασχολούν τόσο τον συγκεκριμένο κλάδο όσο και τους ναυτικούς μας. Η Ελένη Παπαδοπούλου, ωστόσο, επιθυμεί να εκπροσωπήσει το σύνολο των αξιωματικών γέφυρας και όχι μόνο τις γυναίκες συναδέλφους της, αφού θεωρεί ότι τα θέματα που απασχολούν την ελληνική ναυτεργασία είναι κοινά. Αν και δηλώνει ότι το νεοεκλεγέν συμβούλιο έχει μόλις οριστεί, η ίδια θα επιθυμούσαμε να δραστηριοποιηθεί στα θέματα ναυτικής εκπαίδευσης. Όραμά της είναι οι ελληνικές ΑΕΝ να είναι αντίστοιχες σε ποιότητα παροχής εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και σε υλικοτεχνικές υποδομές με αυτές στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η έμπειρη αξιωματικός γνωρίζει καλά τα θέματα τόσο του πλοίου όσο και του γραφείου. Στο ερώτημά μας για τη μετάβασή της από αξιωματικός στη θάλασσα… σε στέλεχος στη «στεριά», η καπτ. Ελένη παραδέχτηκε ότι η διαδικασία προσαρμογής είναι πάντα δύσκολη. «Στο πλοίο υπάρχει συγκεκριμένη ιεραρχία και συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης, και όλοι οι ναυτικοί είναι εξοικειωμένοι με τις απαιτήσεις της δουλειάς τους στη γέφυρα ή στη μηχανή. Οι απαιτήσεις στο γραφείο είναι διαφορετικές και πρέπει να αποδείξεις στους συναδέλφους σου οι οποίοι διαθέτουν διαφορετικό υπόβαθρο και διαφορετικές γνώσεις την αξία της δουλειάς σου. Η ζωή στο πλοίο έχει άλλους ρυθμούς και άλλες απαιτήσεις», επισημαίνει απαντώντας στην ερώτησή μας. Για όσους ναυτικούς επιθυμούν να επιχειρήσουν αυτή τη μετάβαση, η καπτ. Ελένη συστήνει να αποκτήσουν τις γνώσεις του πλοίου ‒η ίδια ναυτολογήθηκε ως αξιωματικός γέφυρας και ταξίδεψε για δέκα χρόνια‒ και να εξασκηθούν στην υπομονή αλλά και στην επιμονή: «Χρειάζεται να σε μάθουν και να τους μάθεις και… ατελείωτες ώρες δουλειάς», συστήνει στους συναδέλφους της.
IMG_0611
Ειδικά στους νέους η Ελληνίδα καπετάνισσα προτείνει επίσης να αντιληφθούν γρήγορα τις έννοιες της μεθοδικότητας και της ευθύνης. «Το επάγγελμα έχει πολλές απαιτήσεις και χρειάζεται συστηματική και διαρκής προσπάθεια για να αποδείξεις την ικανότητά σου». Για τις νέες γυναίκες συναδέλφους της, συστήνει επίσης υπομονή. Υπενθυμίζει ωστόσο ότι μια γυναίκα αξιωματικός ΕΝ πρέπει να θυσιάσει αρκετά πράγματα στη ζωή της και να παλέψει με αρκετές δυσκολίες, αλλά οι συνθήκες είναι πλέον πολύ καλύτερες απ’ ό,τι ήταν πριν από είκοσι χρόνια, όταν η ίδια ξεκινούσε την καριέρα της: «Η συμπεριφορά όλων των αξιωματικών αλλά και των στελεχών από το γραφείο είναι εξαιρετική, τα πλοία είναι πιο σύγχρονα και τα μέσα που διαθέτουν πολύ προηγμένα. Οι συνθήκες για τους νέους, άνδρες και γυναίκες, που επιλέγουν να σταδιοδρομήσουν στο ναυτικό επάγγελμα είναι πλέον πολύ καλές για όλους, ανεξαρτήτως φύλου», επιμένει και συστήνει και πάλι υπομονή και προσήλωση στην εργασία και στους στόχους τους, ειδικά στους νέους συναδέλφους της.
Φωτό: Isalos.net-Nαυτικά Χρονικά