Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Καταγγελίες για κύκλωμα που λυμαίνεται το λιμάνι και που καλύπτει ακόμη και θανάτους

....στράβωσε το κλίμα , με καλό καιρό. Τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους με την βοήθεια των αβανταδόρων  που δεν είναι άλλοι από ανόητους θεληματομεσίτες

Αρκετοί ανοίγεται το στόμα, αλλά δυστυχώς ο ήλιος και γενικά ο καλός καιρός καλύπτει τις ανομίες του λιμανιού. Και που είμαστε ακόμα??....


Καταγγελίες για κύκλωμα που λυμαίνεται το λιμάνι και που καλύπτει ακόμη και θανάτους
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, από την άποψη της καταγγέλουσας, υπόθεση με πολλές «πτυχές», εκδικάζεται την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στα δικαστήρια Πειραιά, όπου στο εδώλιο θα καθίσουν 6 άτομα - πλοιοκτήτης, ναυτική πράκτορας, αλλά και υπεύθυνοι έργων και ασφαλείας του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.
Η κατηγορία είναι «πρόκληση θανάτου από αμέλεια» και τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης εκτυλίχθηκαν το 2016, όταν ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός πάνω στο πλοίο European Express στον νέο μώλο Δραπετσώνας.
Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πειραιά φέρνει στο εδώλιο όλους τους εμπλεκόμενους που θεωρεί - δηλαδή τους υπεύθυνους του πλοίου, αλλά και του ΟΛΠ.
Η υπόθεση αυτή πάντως, σύμφωνα με μία εκ των κατηγορουμένων, την Παναγιώτα Σοφίου, έχει κι άλλες, πολύ σοβαρές προεκτάσεις, πέραν του δυστυχήματος από το οποίο έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος.
Η Παναγιώτα Σοφίου είναι η ναυτική πράκτορας η οποία είχε αναλάβει για ένα διάστημα την πρακτόρευση του επίμαχου πλοίου. Ως αποτέλεσμα, τα χρέη του πλοίου - περί τα 180.000 ευρώ - πέρασαν στην ίδια, βάση νόμου, αφού δεν καλύφθηκαν από τον πλοιοκτήτη, «ο οποίος κρυβόταν πίσω από offshore», όπως αναφέρει. Η ίδια δεν έχει να πληρώσει αυτό το χρέος και δεν έχει καταφέρει να κινηθεί δικαστικά ώστε  να απεμπλακεί από αυτό, καθώς όπως ισχυρίζεται, ο πρώην δικηγόρος της την «πούλησε» και η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στην αρχή.
Όπως καταγγέλλει στον φακό του zougla.gr, η ίδια, πέραν της υπόθεση του θανάτου, είναι θύμα μιας «συμπαιγνίας», ενός «κυκλώματος» όπως λέει χαρακτηριστικά, που δρα επί χρόνια στον Πειραιά, και περιλαμβάνει μεσάζοντες, brokers, υπεύθυνους ασφαλείας, δικηγόρους και άλλους. Αυτή τη στιγμή η Παναγιώτα Σοφίου, εκτός από κατηγορούμενη για θάνατο ανθρώπου από αμέλεια, έχει καταστραφεί επαγγελματικά και οικονομικά, αφού λόγω του παραπάνω χρέους, δεν της παρέχεται το δικαίωμα της πρακτόρευσης πλοίων.
Το εν λόγω κύκλωμα, όπως πάντα καταγγέλλει η ίδια, «κερδίζει μέσα από απάτες με τις πρακτορεύσεις πλοίων. Αφήνει τα χρέη στους πράκτορες και στη συνέχεια εξαφανίζονται ή απειλούν ζωές. Γλιτώνουν τα χρέη στον ΟΛΠ όπως και τα κόστη των πρακτορεύσεων, ενώ βγάζουν και μεγάλα ποσά από τις υπηρεσίες ασφάλειας των πλοίων», αναφέρει, και συνεχίζει:
«Έτσι δρουν και ποντάρουν στο ότι ποτέ δεν θα τους καταγγείλει κανείς. Καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές, όπως τη δική μου, και δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό. Στον Πειραιά τα γνωρίζουν όλα αυτά αλλά κανείς δεν μιλάει… Κανείς δεν τολμάει να τους ακουμπήσει»...
Και καταλήγει:
«Είμαι κατηγορούμενη αδίκως σε μια δίκη. Και είμαι σίγουρη ότι στο δικαστήριο οι άλλοι κατηγορούμενοι θα παίρνουν συνέχεια αναβολές. Κι έτσι εγώ θα μένω σε ομηρία, δεν θα μπορώ να εργαστώ, ενώ εκτός από το χρέος που μου φόρτωσαν μου χρωστάνε και 128.000 ευρώ. Έφτασα μέχρι τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης τον κύριο Κοντονή, ο οποίος αφού ενημερώθηκε, μου απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα.Δυστυχώς όλοι οι επίσημοι φορείς και οι αρμόδιοι σιωπούν.
Κι εμένα, θα σας το πω, κινδυνεύει η ζωή μου».

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Μυστήριο με ελληνικό κατασχεμένο πλοίο

....κάπως μου έκατσε στραβά, η απότομη αλλαγή το αρχηγού του ΛΣ, και τώρα διάβασα το παρακάτω ξεχασμένο συμβάν, και άρχισα πάλι να ανακατεύω την τράπουλα στο μυαλό μου.
Πως έγινε αυτό??, Εδώ ούτε βάρκα δεν μουβάρουνε, χωρίς άδεια από το δικαστήριο, και έγινε ολόκληρη απαγωγή... με την συμμετοχή μεγάλων και τρανών?? Ο Θεός να μας φυλάει...
Προσοχή στις λέξεις ... όταν διαβάζετε νυν, εννοεί τον αρχηγό που ήταν τον Φεβρ 2019, και νομίζω ότι είναι ο ίδιος ο οποίος αντικαταστάθηκε πρόσφατα.


  • Φεβρουάριος 13, 2019 9:24 πμ


Διαβάστε αναλυτικά την περίεργη αυτή υπόθεση
Μία περίεργη υπόθεση με ένα κατασχεμένο πλοίο ελληνικών συμφερόντων που κατέληξε για scrap (παλιοσίδερα) στην Τουρκία, με τον νυν Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος να διατάζει την επιστροφή του στα Ψαρά λόγω του παράνομου απόπλου του από τον Πειραιά, βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πλοιοκτήτης έχει καταθέσει μήνυση σε βάρος του Αρχηγού για παράβαση καθήκοντος. Ο δε Αρχηγός Λ.Σ. φέρεται αποφασισμένος στην ακροαματική διαδικασία στις 4 Μαρτίου να αποκαλύψει την αλήθεια που παραπέμπει σε «κυκλώματα» που υπάρχουν στο μεγάλο λιμάνι. Όπως υποστηρίζει, με την εντολή που έδωσε διασφάλισε τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Ας πάρουμε το θέμα από την αρχή. Το πλοίο βρισκόταν κατασχεμένο στο αγκυροβόλιο του Πειραιά από το 2013 και έφερε βάρη περί τα 25.000.000 ευρώ. Τον Νοέμβριο του 2017 του είχε δοθεί προθεσμία 15 ημερών να απομακρυνθεί από την περιοχή αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου Πειραιά, ως επικίνδυνο και επιβλαβές. Αν δεν απομακρυνόταν θα ακολουθείτο η προβλεπόμενη διαδικασία εκποίησης του με ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, και το τίμημα θα πήγαινε στους δανειστές.
ΕΝΑΡΞΗ_ΔΙΑΛΥΣΗΣ_ΤΟΥ_ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ_ΣΕ_ΤΟΥΡΚΙΑ Τελικά, ένα ξημέρωμα του Δεκεμβρίου 2017, παρασύρθηκε από τα ρεύματα. Το «επίμαχο» πλοίο στη συνέχεια ρυμουλκήθηκε σε ιδιωτικό ναυπηγείο. Στη συνέχεια πήρε άδεια απόπλου για επισκευή στην Τουρκία, όπου τελικά άλλαξε όνομα και έγινε παλιοσίδερα. Νομίμως υποστηρίζει η πλοιοκτησία, με την άλλη πλευρά να έχει αντίθετη άποψη.
Το παράξενο είναι ότι και άλλο πλοίο του ίδιου πλοιοκτήτη που βρισκόταν κατασχεμένο στο αγκυροβόλιο Πειραιά από το 2013, επίσης παρασύρθηκε λίγες ημέρες μετά, πάλι ξημερώματα, κοντά στις ακτές της Γλυφάδας και λίγο έλειψε να προσαράξει, οδηγήθηκε στο ίδιο ναυπηγείο και όπως πληροφορούμαστε ο Πλοιοκτήτης επιθυμεί διακαώς να το οδηγήσει στην Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη του Ιανουαρίου του 2018 περιήλθε στο Γραφείο του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος και στο Γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, έγγραφη καταγγελία του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, για παράνομη άδεια απόπλου προς λιμένα εξωτερικού, του πλοίου λόγω κατασχέσεων που είχαν επιβληθεί σε αυτό από την ΟΛΠ Α.Ε., ζητώντας την ανάκληση της άδειας απόπλου και την επιστροφή του πλοίου στον Πειραιά.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η πλευρά των μηνυμένων, διαπιστώθηκε ότι στο πλοίο είχαν επιβληθεί αναγκαστικές κατασχέσεις και δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία απόπλου προς διασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος.
Αμέσως δόθηκε εντολή από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος να κατευθυνθεί το πλοίο προς τα Ψαρά που ήταν και ο πλησιέστερος λιμένας καταφυγής τον οποίο είχε επιλέξει ο κυβερνήτης του ρυμουλκού που ρυμουλκούσε το πλοίο. Παράλληλα, για λόγους ασφάλειας ναυσιπλοΐας δόθηκε εντολή απόπλου για τα Ψαρά και στο Περιπολικό Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος ΠΑΘ 080, που ήταν ελλιμενισμένο στη Χίο.
Αυτή η εντολή δόθηκε, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, αφού όπως υποστηρίζει η πλευρά του Αρχηγού, τόσο ο ενυπόθηκος δανειστής όσο και ο κατασχών αναγκαστικά, θα είχαν την δυνατότητα κατ΄ επίκληση των διατάξεων του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα να στραφούν κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας αποζημίωση εκατομμυρίων ευρώ, λόγω του ότι επετράπη παράνομα ο απόπλους του καραβιού.
Η …μπάλα εδώ παίρνει και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά η διοίκηση του οποίου εκείνη την περίοδο φέρεται να έδωσε άδεια απόπλου για επισκευή στην Τουρκία αν και το πλοίο μετά την προσάραξη του, είχε μεταφερθεί στη Σαλαμίνα σε Ναυπηγείο, και άρα ήταν εκτός χωρικής αρμοδιότητας της Λιμενικής Αρχής Πειραιά.
Λίγο αργότερα, από την ημερομηνία που έδωσε την εντολή ο Αρχηγός Λ.Σ., εκδόθηκε προσωρινή διαταγή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.
Τελικά το δημόσιο συμφέρον διασφαλίσθηκε με την έκδοση της από 01-02-2018 προσωρινής διαταγής του επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της ΟΛΠ Α.Ε. κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας σύμφωνα με την οποία:
α) Απαγορεύει προσωρινά μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, τη νομική μεταβολή του πλοίου (σημειώνεται ότι το πλοίο έχει ήδη μετονομαστεί και διαλυθεί στον λιμένα Aliaga της Τουρκίας).
β) Απαγορεύει προσωρινά μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων τον πλου του πλοίου προς οποιονδήποτε άλλο λιμένα της αλλοδαπής πλην της Τούζλα Τουρκίας, με τον όρο εκτέλεσης εργασιών ανακατασκευής του στον εν λόγω λιμένα και παροχής συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος στην αιτούσα περί της περάτωσής τους καθώς και της μετέπειτα άμεσης επιστροφής του εντός του λιμένα Πειραιά.
Αμέσως μετά στις αρχές Φεβρουαρίου του 2018, για το ανωτέρω συμβάν, ακολούθησε προς τις Εισαγγελικές Αρχές ανακοίνωση αξιόποινων πράξεων με έγγραφο του Διοικητή της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος έχει δώσει στις δικαστικές αρχές έγγραφες εξηγήσεις.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Αρχηγός «ενεργώντας με πρόθεση, παρέβη τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, διακόπτοντας παρανόμως την ρυμούλκηση και μεταφορά πλοίου, με σκοπό να προσπορίσει σε άλλον παράνομο όφελος» (δηλαδή την ΟΛΠ Α.Ε. στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει σε ποσοστό περίπου 24%).
Συγκατηγορούμενοί του είναι ο αρχηγός Επιφυλακής των δύο επιχειρησιακών κέντρων του Λιμενικού, και ο νυν και ο πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΛΠ.
Ο Αρχηγός φέρεται αποφασισμένος να μιλήσει για τη «μυστήρια» αυτή υπόθεση και υπερασπιζόμενος να παραθέσει αδιάσειστα στοιχεία.

Πηγή: protothema.gr

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Ερίκ Καντονά: «Προέρχομαι από οικογένεια επαναστατών, μεταναστών και εργατών» . ERIC CANTONA my story..

...οι ιστορίες μας περί προσφύγων είναι συνήθως  από ανατολικά, ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν παρόμοιες ιστορίες και στα δυτικά μας??
Την ιστορία της ζωής του,  περιγράφει παρακάτω  Ο Καντονά, και αν δεν τον θυμάστε καιρός να ανακατέψετε τα κύτταρα του μυαλού σας, όπως έκανα κι εγώ.

Άσχετο , αλλά μην σας παρασύρουν, λέγοντας σας, ότι τα μόνα τρελλά νερά, είναι αυτά της Χαλκίδας....

Ερίκ Καντονά: «Προέρχομαι από οικογένεια επαναστατών, μεταναστών και εργατών»

«Το ποδόσφαιρο δίνει νόημα στη ζωή σου. Αλήθεια το πιστεύω αυτό. Αλλά η ζωή σου, η ιστορία σου, η ουσία σου, επίσης δίνουν νόημα στο ποδόσφαιρο.
Θα μιλήσω για κάποια πράγματα για τα οποία δεν συζητάω σχεδόν ποτέ. Θέλω να σας πω μια ιστορία που διαμόρφωσε όλα όσα είμαι.Συνέβη πριν καν γεννηθώ.
Πρέπει να πάμε πίσω στο 1939, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφύλιου.
Ο παππούς (από την πλευρά της μητέρας μου) ήταν από τη Βαρκελώνη και πολέμησε κατά του δικτάτορα Φράνκο μέχρι τέλους.
Στο τέλος του πολέμου, ήταν καταζητούμενος και είχε μόνο λίγα λεπτά για να αποδράσει πριν καταλάβει την πόλη ο στρατός των φασιστών.
Έπρεπε να περάσει τα Πυρηναία όρη με τα πόδια για να φτάσει στη Γαλλία και δεν είχε χρόνο για κανονικούς αποχαιρετισμούς. Αυτό ήταν το τέλος. Ζωή ή θάνατος.
Έτσι, λίγο πριν φύγει, πήγε και βρήκε το κορίτσι του, και τη ρώτησε:
«Είσαι έτοιμη να με ακολουθήσεις;»
Ήταν 28 ετών. Εκείνη, 18. Έπρεπε να αφήσει πίσω την οικογένεια, τους φίλους της, τα πάντα.

Αλλά του είπε: «Ναι, φυσικά!»
Αυτή ήταν η γιαγιά μου.
Έζησαν στα στρατόπεδα προσφύγων στη γαλλική ακτογραμμή. Εκεί υπήρχαν πάνω από 100.000 Ισπανοί πρόσφυγες.
Μπορείτε να φανταστείτε τι θα τους συνέβαινε αν δεν τους δέχονταν οι Γάλλοι;
Αλλά όχι, έδειξαν συμπόνια.
Η ανθρωπότητα πρέπει να δείχνει πάντα συμπόνια σε αυτούς που υποφέρουν.
Οι παππούδες μου δεν είχαν τίποτα όταν έφτασαν. Έπρεπε να αρχίσουν τις ζωές τους από την αρχή.
Αλλά μετά από λίγο καιρό, δόθηκε η ευκαιρία στους πρόσφυγες να δουλέψουν στην κατασκευή ενός φράγματος στο Saint-Etienne-Cantales.
Αυτή είναι η ζωή του πρόσφυγα. Πας εκεί που πρέπει και κάνεις αυτό που πρέπει. Και έτσι πήγαν. Και έφτιαξαν τη ζωή τους.
Η μητέρα μου γεννήθηκε εκεί μετά από λίγα χρόνια και τελικά η οικογένεια μετακόμισε στη Μασσαλία.
Αυτή η ιστορία τρέχει στο αίμα μου. Με διαμόρφωσε σαν άνθρωπο.
Αλλά υπήρχε στο μυαλό μου μόνο σαν όνειρο.
Δεν υπήρχαν φωτογραφίες αυτής της μάχης, μόνο ιστορίες. Δεν υπήρχε κάτι που μπορούσες να αγγίξεις, να δεις, από εκείνη την εποχή.
Αλλά το 2007, η διάσημη «Μεξικάνικη Βαλίτσα» του φωτογράφου Robert Capa βρέθηκε σε ένα σπίτι στο Μέξικο Σίτι.
Μέσα στα παλιά κουτιά, υπήρχαν 4,500 αρνητικά από τον Ισπανικό Εμφύλιο, τα οποία αγνοούνταν για πάνω από 60 χρόνια. Κανείς δεν ξέρει πώς βρέθηκαν στο Μεξικό.
Ήμουν πολύ περίεργος, κι έτσι όταν έγινε μια έκθεση αυτών των φωτογραφιών στη Νέα Υόρκη, πήγα με τη γυναίκα μου.
Οι περισσότερες φωτογραφίες ήταν απλά μικροσκοπικά αρνητικά. Χιλιάδες από αυτά. Έπρεπε να τα δεις κάτω από μεγεθυντικό φακό.
Αλλά μερικές φωτογραφίες στη μέση της έκθεσης ήταν τεράστιες. Σχεδόν τρία μέτρα. Οι άνθρωποι στις φωτογραφίες ήταν στο πραγματικό τους μέγεθος, ήταν λες και θα τους έπιανες αν άπλωνες το χέρι σου.
Και τότε είδα τον παππού μου.
Οι πολεμικοί φωτορεπόρτερ Γκέρντα Τάρο και Ρόμπερτ Κάπα. Ο έρωτάς τους γεννήθηκε στην πρώτη γραμμή. Εκεί όπου τελικά έχασαν και τη ζωή τους
Οι πολεμικοί φωτορεπόρτερ Γκέρντα Τάρο και Ρόμπερτ Κάπα. Ο έρωτάς τους γεννήθηκε στην πρώτη γραμμή. Εκεί όπου τελικά έχασαν και τη ζωή τους
Ήταν αδύνατον, όχι; Αλλά ήταν εκεί, νέος. Ένιωθα πως ήταν αυτός, αλλά δεν ήμουν απόλυτα σίγουρος γιατί δεν τον είχα δει ποτέ τόσο νέο.
Έτσι, όταν η έκθεση ήρθε στη Γαλλία λίγους μήνες μετά, πήρα τη μητέρα μου για να δει τη φωτογραφία.
Και ήταν πάλι εκεί, νέος.
«Είναι στα αλήθεια αυτός;»
ρώτησα.
«Ναι, είναι αυτός. Είναι από τη στιγμή που έφευγαν στα βουνά»,
μου απάντησε.
Ήταν απίστευτο! Φανταστείτε να μην τα κατάφερνε ο παππούς μου. Φανταστείτε να μην τον ακολουθούσε η γιαγιά μου. Ίσως τότε, η μητέρα μου να μην υπήρχε ποτέ. Ίσως ούτε εγώ να υπήρχα.

Όμως, αυτή είναι η μισή ιστορία μας. Υπάρχει άλλη μια φωτογραφία που καθορίζει τη ζωή μου.
Οι παππούδες του πατέρα μου ήταν επίσης πρόσφυγες. Ήρθαν στη Γαλλία από τη Σαρδηνία για να γλιτώσουν από τη φτώχεια το 1911.
Τρία χρόνια μετά, ο προπάππους μου κλήθηκε να υπηρετήσει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εισέπνευσε τόσα αέρια που πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του καπνίζοντας ευκάλυπτο για να μπορέσει να αναπνεύσει καλύτερα.
Ο γιος του, ο παππούς μου, πολέμησε με τους Γάλλους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και όταν επέστρεψε από τον πόλεμο, δούλεψε ως οικοδόμος.
Αποταμίευσε αρκετά λεφτά ώστε να αγοράσει ένα κομμάτι γης στο λόφο της Μασσαλίας όταν ο πατέρας μου ήταν έφηβος.
Το οικόπεδο είχε μια μικρή σπηλιά. Έπρεπε να ζήσουν κάπου όσο ο παππούς μου έχτιζε το σπίτι, άρα τι έκαναν;


Απλό. Ζούσαν μέσα στη σπηλιά για δύο χρόνια. Το μόνο που είχαν για να ζεστάνουν τη σπηλιά ήταν ένας φούρνος.
Μοιάζει με αυτές τις ιστορίες που λένε οι οικογένειες «για τα παλιά χρόνια», αλλά υπάρχει μια φωτογραφία από το χειμώνα του 1956 με τους παππούδες και τον πατέρα μου στη σπηλιά, σκεπασμένους με κουβέρτες για να ζεσταθούν.
Ο παππούς μου έχτισε το σπίτι σιγά – σιγά και στο τέλος έχτισε κι ένα σπίτι για τους γονείς μου.
Αυτό είναι το σπίτι στο οποίο μεγάλωσα. Αυτό κληρονόμησα. Αυτό είναι το αίμα μου.
Μια από τις πρώτες μου αναμνήσεις είναι να κουβαλάω δέκα σακιά με άμμο μέχρι το σπίτι πάνω στον λόφο, που φτιαχνόταν ακόμα.
Μόνο μετά από αυτό, με άφηναν να παίξω ποδόσφαιρο.
Κατά τη διάρκεια της μέρας, ο πατέρας μου έφτιαχνε το σπίτι και κατά τη διάρκεια της νύχτας σαν νοσοκόμος σε ψυχιατρική κλινική.
Αλλά ακόμα κι αυτό το κομμάτι της ιστορίας έχει ένα ιδιαίτερο νόημα.
Υπήρχε λόγος που ο πατέρας μου έγινε νοσοκόμος και δούλεψε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.
Ο νονός του ήταν ασθενής εκεί. Το όνομά του ήταν Sauveur και ήταν ο αδερφός του παππού μου.



Είχε πιαστεί αιχμάλωτος για πέντε χρόνια κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π. και μετά από αυτήν την τραυματική εμπειρία, εισήχθη στο νοσοκομείο Edouard Toulouse.
Ο πατέρας μου ήταν υπερβολικά κοντά με τον Sauveur και αυτός ήταν ο λόγος που θέλησε να γίνει νοσοκόμος σε ψυχιατρείο.
Κατέληξε να δουλεύει στη μονάδα που νοσηλευόταν ο νονός του και τον περιποιούνταν κάθε βράδυ.
Αυτή είναι η οικογένειά μου. Αυτή είναι η ιστορία μου.
Έχω ζήσει σε όλο τον κόσμο. Για την ακρίβεια, την περασμένη χρονιά αγόρασα μια αγροτική έκταση στη Σαρδηνία για να επανενωθώ με την ιστορία της οικογένειάς μου.
Θα αγαπώ όμως για πάντα τη Μασσαλία με όλη μου την καρδιά χάρη σε αυτές τις αναμνήσεις που με διαμόρφωσαν. Θα είναι για πάντα η πόλη μου.
Όταν με ρωτούν γιατί έπαιξα ποδόσφαιρο με αυτόν τον τρόπο, αυτή είναι η απάντηση.
Το ποδόσφαιρο δίνει νόημα στη ζωή, ναι, αλλά και η ζωή δίνει νόημα στο ποδόσφαιρο.
Σχεδόν ποτέ δεν λέω αυτές τις προσωπικές ιστορίες, ειδικά αυτή για το νονό του πατέρα μου. Είναι πολύ δύσκολο.
Όταν μιλάω γι’ αυτό, είναι λες και μου μιλάνε οι άγγελοι.


Μοιράζομαι όμως μερική από την ιστορία μου για έναν σημαντικό λόγο.
Ζούμε σε μια εποχή φτώχειας, πολέμου και μετανάστευσης.
Υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι που δεν μπορούν να αγοράσουν μια μπάλα ποδοσφαίρου από αυτούς που μπορούν να πληρώσουν 200€ για να παρακολουθήσουν από κοντά ένα ματς της Premier League ή 400€ το χρόνο για να τη δουν στην τηλεόραση.
Το ποδόσφαιρο είναι ένας από τους μεγάλους δασκάλους της ζωής. Μια από τις μεγαλύτερες εμπνεύσεις.
Αλλά το τρέχον επιχειρηματικό μοντέλο του αγνοεί τεράστιο κομμάτι του κόσμου.
Οι φτωχές γειτονιές χρειάζονται το ποδόσφαιρο όσο και το ποδόσφαιρο χρειάζεται τις φτωχές γειτονιές.
Πρέπει να στηρίξουμε ένα ποδόσφαιρο πιο θετικό, που περιλαμβάνει τους πάντες και θα κάνω τα πάντα για να βοηθήσω.
Γι’ αυτό συμμετέχω στο κίνημα «Common Goal» ως ο πρώτος μέντορας.
Η αποστολή του «Common Goal» είναι να δώσει το 1% του τζίρου της παγκόσμιας βιομηχανίας ποδοσφαίρου σε ποδοσφαιρικές φιλανθρωπίες, και ήδη πάνω από 60 ποδοσφαιριστές έχουν προσφέρει το 1% του μισθού τους.

Ερίκ Καντονά: Ποιο είναι το νόημα της ζωής;
Ερίκ Καντονά: Ποιο είναι το νόημα της ζωής;
 
Το πιο ωραίο είναι ότι πρόκειται για παίκτες από τις μεγάλες ομάδες, άντρες και γυναίκες, από πρωταθλήματα απ’ όλο τον κόσμο.
Το ποδόσφαιρο είναι για τους ανθρώπους. Κι αυτό δεν πρέπει να είναι μια ουτοπία. Όλοι μας, πλούσιοι ή φτωχοί, μετανάστες ή πολίτες δέκατης γενιάς, βρίσκουμε την ίδια χαρά στο παιχνίδι που λέγεται ποδόσφαιρο. Μιλάμε την ίδια γλώσσα, έχουμε το ίδιο αίσθημα.
Με ρωτάνε όλη την ώρα τις ίδιες ερωτήσεις για την καριέρα μου:
«Πώς είναι να παίζεις σε αυτή τη Γιουνάιτεντ; Γιατί τα πήγες τόσο καλά;»
Ο κόσμος περιμένει κάποια περίπλοκη απάντηση. Θέλουν κάποιο μυστικό νομίζω. Αλλά η απάντηση είναι πολύ απλή.
Ο Sir Alex Ferguson ήταν εξπέρ σε ένα πράγμα. Κάθε φορά που μπαίναμε στο γήπεδο για ένα ματς, μετά από ώρες και ώρες δουλειάς, μας άφηνε να είμαστε ελεύθεροι.
Νιώθαμε απόλυτη ελευθερία να κινηθούμε και να παίξουμε όπως θέλουμε.
Δεν θα μπορούσα να παίξω ποδόσφαιρο με άλλο τρόπο.
Τι είναι το ποδόσφαιρο αν όχι ελευθερία;
Άρα αφήστε με παρακαλώ να κάνω αυτή την απλή ερώτηση σε αυτούς που «τρέχουν» το παιχνίδι.
Στους παίκτες, τους ατζέντηδες, τους χορηγούς και τις επιτροπές…
«Τι είναι το ποδόσφαιρο αν όχι ελευθερία; Ποιο είναι το νόημα της ζωής;»
Νομίζω πως μπορούμε να συμφωνήσουμε πως όλοι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για την ανθρωπότητα.


Τώρα ξέρετε την ιστορία μου.
«Προέρχομαι από μια οικογένεια μεταναστών, επαναστατών, στρατιωτών και εργατών».
Δεν είχαμε πολλά όταν ήμουν παιδί, αλλά για μένα, η αλήθεια της ζωής είναι ότι βρίσκαμε την έκσταση στις μικρές στιγμές.
Μπορεί ένα μικρό πικ-νικ με την οικογένειά μας. Τρία ζευγάρια κάλτσες γυρισμένα σε μορφή μπάλας και δεμένα με ένα κορδόνι.
Παίζαμε ποδόσφαιρο κάτω από τον ήλιο και μετά ξαπλώναμε στο χορτάρι. Εντυπωσιαζόμασταν με τα πάντα και με το τίποτα.
Όταν αποσύρθηκα από το ποδόσφαιρο στα 30 μου, ξέρετε τι έκανα; Έκανα κάτι πολύ σημαντικό για μένα.
Πήγα να ζήσω στην πόλη που έπρεπε να εγκαταλείψουν οι παππούδες μου το 1939. Πήγα να ζήσω στη Βαρκελώνη».
Το γράμμα όπως δημοσιεύτηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο στο «The Players’ Tribune»

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019, 19:56

Από που πήραν το όνομά τους οι 12 μήνες του χρόνου;

...καιρός να μαθαίνουμαι , μιας και ο χρόνος μας έχει γίνει τόσο λίγος.



Κάθε μήνας έχει και μια διαφορετική ιστορία…

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Ο πρώτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από τον θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό (Janus).

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα februare που σημαίνει καθαρίζω, εξαγνίζω. Ήταν αφιερωμένος στο θεό του Άδη Φέβρουο και στους νεκρούς γι αυτό και στη διάρκεια του οι Ρωμαίοι διοργάνωναν τελετές καθαρμών και εξαγνισμών.

ΜΑΡΤΙΟΣ: Κατά το αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και ονομαζόταν Primus. Μετά το 46 π.Χ. ονομάστηκε Μάρτιος, έγινε ο τρίτος μήνας του χρόνου, αφιερωμένος στον θεό Μαρς που αρχικά ήταν ο θεός της γονιμότητας και των αγρών αλλά αργότερα ταυτίστηκε με τον Άρη θεό του πολέμου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Είναι ο τέταρτος μήνας του χρόνου. Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperio που σημαίνει «ανοίγω» γιατί τότε ανοίγει ο καιρός και ανθίζουν τα λουλούδια. Ήταν αφιερωμένος στην θεά Αφροδίτη.

ΜΑΪΟΣ: Ο πέμπτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από την ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια). Το όνομα Maja προήλθε από τη λέξη Μαία (τροφός) τη μητέρα του θεού Ερμή στον οποίο ήταν αφιερωμένος.

ΙΟΥΝΙΟΣ: Ο έκτος μήνας του έτους, ήταν αφιερωμένος από τους Ρωμαίους στη θεά Juno (Ήρα), σύζυγο του Jupiter (Δίας), προστάτιδα του οίκου και του γάμου. Κατά μία άλλη εκδοχή, πήρε το όνομά του από τον Λεύκιο Ιούνιο Βρούτο.

ΙΟΥΛΙΟΣ: Ο έβδομος μήνας του έτους έχει 31 ημέρες και είναι αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα ο οποίος θεωρείται ένας από τους τρεις μεγάλους στρατηλάτες του αρχαίου κόσμου.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Ο Αύγουστος οφείλει το όνομά του στον αυτοκράτορα Οκταβιανό ο οποίος τιμήθηκε από την Σύγκλητο με το προσωνύμιο Αύγουστος που σημαίνει σεβαστός.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Ο Σεπτέμβριος κατείχε την έβδομη θέση στη σειρά των μηνών, όπως δείχνει και το όνομά του καθώς septem στα λατινικά σημαίνει επτά.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Από την λέξη octo που σημαίνει οκτώ πήρα ο Οκτώβριος το όνομά του μια και στο παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος μήνας. Το 46 π.Χ. με την αλλαγή του ημερολογίου έγινε ο δέκατος μήνας αλλά κράτησε το όνομά του.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους σύμφωνα με το τωρινό ημερολόγιο, αλλά κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο ένατος μήνας γι αυτό και το όνομά του προέρχεται από τον αριθμό εννέα που στα λατινικά είναι novem.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Ο τελευταίος μήνας του έτους, ο πρώτος του χειμώνα, ο δέκατος του παλιού ρωμαϊκού ημερολογίου από όπου πήρε και το όνομά του. Decem στα λατινικά είναι το δέκα.

πηγή: huffingtonpost.gr

Ταξίδι με τα πιο πολυτελή τρένα στον κόσμο!

...δεν είναι δύσκολο να γίνεις τραινοβλαβής, εκτός κι αν έχεις κάνει χιλιόμετρα με τραίνα, ακόμα κι αν δεν έχεις δοκιμάσει το στρώμα του διπλού κρεβατιού , παρακάτω..
Ακόμα δεν γνωρίζω , πόσα δίευρα θα πρέπει να έχει κάποιος μαζί του, αλλά νομίζω ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα, η διάθεση να υπάρχει.
Η ζωή μας, μπορεί να αναλώνεται στην θάλασσα, αλλά όλες οι καλές μεταφορές , μας συγκινούν ιδιαίτερα.. Το Βangkok - Singapore, είναι  στο μυαλό μας, αν και κάπως μακριά....



Το ταξίδι με τρένο είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία, αφού προσφέρει τη δυνατότητα στους επιβάτες να απολαύσουν πανέμορφα φυσικά τοπία κατά τη διαδρομή αλλά και μια διαμονή γεμάτη πολυτέλεια. Ο λόγος για τα πιο πολυτελή και χλιδάτα τρένα στον κόσμο που κάνουν το όνειρο πραγματικότητα για εκείνους που επιθυμούν περιπέτεια στο ταξίδι τους αλλά χωρίς να στερηθούν τίποτα από τις ανέσεις που θα είχαν σε ένα πολλών αστέρων ξενοδοχείο…

1. Rovos Rail, Νότια Αφρική
perierga.gr - Ταξίδι με τα πιο πολυτελή τρένα στον κόσμο!
perierga.gr - Ταξίδι με τα πιο πολυτελή τρένα στον κόσμο!
Όσοι αγαπούν το ταξίδι με το τρένο μπορούν να επιλέξουν ένα από τα επτά δρομολόγια με το Rovos Rail στην Αφρική, με τα πιο δημοφιλή να είναι στο Κέιπ Τάουν και την Πρετόρια.

2. Venice-Simplon Orient Express, Ευρώπη
perierga.gr - Ταξίδι με τα πιο πολυτελή τρένα στον κόσμο!
perierga.gr - Ταξίδι με τα πιο πολυτελή τρένα στον κόσμο!
Ταξιδεύει τους επιβάτες του από το Λονδίνο στη Βενετία, μέσω Παρισιού. Σε αυτό θα ταξιδέψετε σε καμπίνες-σουίτες με μωσαϊκό στις τουαλέτες και δωμάτια που συνδέονται, θα γευτείτε δείπνο 4 πιάτων και θα πιείτε από κρυστάλλινα ποτήρια Lalique, ενώ οι ήχοι από το πιάνο του θα σας πάνε σε άλλες εποχές.


3. The Eastern & Oriental, Νοτιοανατολική Ασία
perierga.gr - Ταξίδι με τα πιο πολυτελή τρένα στον κόσμο!
perierga.gr - Ταξίδι με τα πιο πολυτελή τρένα στον κόσμο!
Τα βαγόνια είναι στα χρώματα του σμαραγδί και του κρεμ, με το εσωτερικό τους να είναι εμπνευσμένο από την ταινία Shanghai Express του 1932. Το καλύτερο σημείο της διαδρομής του είναι η γέφυρα του ποταμού Kwai και οι προεδρικές του καμπίνες μετρώνται στα 11,6 τετραγωνικά μέτρα, με δυο κινητές πολυθρόνες και mini bar.

4. The Blue Train, Νότια Αφρική
perierga.gr - Ταξίδι με τα πιο πολυτελή τρένα στον κόσμο!
perierga.gr - Ταξίδι με τα πιο πολυτελή τρένα στον κόσμο!
Το Blue Train περνάει μέσα από τις ανοιχτές εκτάσεις της Νότιας Αφρικής από την Πρετόρια στο Κέιπ Τάουν και αντίστροφα, παρέχοντας σουίτες με μπάνια και κρεβάτια σχεδιασμένα κατά παραγγελία. Οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν τα τοπία από τα οποία περνάει το τρένο μέσω οθονών, χαλαρωμένοι στη σουίτα τους.

5. Iran on the Danube Express, Ευρώπη και Μέση Ανατολή
perierga.gr - Ταξίδι με τα πιο πολυτελή τρένα στον κόσμο!
perierga.gr - Ταξίδι με τα πιο πολυτελή τρένα στον κόσμο!
Το ταξίδι από την Ευρώπη στο Ιράν μπορεί να μην είχε επιχειρηθεί πριν γραφτεί το The Road to Oxiana τη δεκαετία του ’30, αυτοί όμως που θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματα του συγγραφέα Robert Byron μπορούν να βρουν ένα παρόμοιο μονοπάτι στο πρώτο ευρωπαϊκό τρένο που επέτρεψε ποτέ το Ιράν να μπει στη χώρα. Με σημείο αναχώρησης τη Βουδαπέστη, οι ταξιδιώτες έχουν πολλά να δουν, αλλά και να ξεκουραστούν στις πολυτελείς καμπίνες του, με την ξύλινη επένδυση και τα ριγέ, βελούδινα υφάσματα.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Η 34χρονη Ελληνίδα Αρχιμηχανικός που ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου.

...πολλά  θαυμαστικά!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Συνέχεια γράφω ότι πρέπει να γίνει μια σελίδα με πρότυπα, για να βλέπουν οι νέοι που θέλουν να μπούν στην ναυτιλία, και βέβαια αφού οι μανάδες αφήσουν την γκρίνια για τους άλλους, και μην καταδικάζουν τα παιδιά τους στο τίποτα....



Δύσκολα κάποιος θα φανταζόταν ένα κορίτσι 34 ετών να ασχολείται με τη ναυτιλία, να γίνεται Αρχιμηχανικός και να ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη για να εξασκήσει το άκρως απαιτητικό επάγγελμά της.
Κι όμως στην περίπτωση της κυρίας Τόνιας Καραγεώργου η θέληση και η αγάπη για το συγκεκριμένο αντικείμενο στάθηκαν καταλύτης για να βρει τον δρόμο της σε αυτόν τον κατά γενική ομολογία εξαιρετικά δύσκολο και ανδροκρατούμενο χώρο. Πειθαρχία, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία τα εφόδια της στον δρόμο που ακολουθεί και την πηγαίνει όπου υπάρχει λιμάνι πάνω στη Γη.
Το newsbeast.gr την εντόπισε στη Νότια Κίνα και μοιράστηκε  λεπτομέρειες και μυστικά του επαγγέλματός της για το οποίο η ίδια λέει χαρακτηριστικά ότι η φύση του είναι τέτοια που της δίνει ζωντάνια ενώ υπογραμμίζει ότι «όταν αντιμετωπίζεις με επαγγελματισμό τις καταστάσεις κερδίζεις τον σεβασμό του άλλου σε όποια θέση και αν είναι και ασχέτου ηλικίας».
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη…
– Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ναυτιλία;
Χωρίς να έχω καμία σχέση με το shipping με τράβηξε το είδος της δουλειάς. Η ναυτιλία και ειδικά ο τομέας του Τεχνικού τμήματος έχει να κάνει με πολλά worldwide ταξιδια, μαζεύεις εμπειρίες ζωής και ενώ εμπεριέχει και σωματικό ρίσκο είναι κάτι που με εξιτάρει. Η φύση του Μηχανολόγου είναι να δίνει λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις και συνθήκες και αυτό είναι κάτι που μου δίνει ζωντάνια.
– Ποια ακριβώς η ειδικότητά σας; Τι σπουδές κάνατε;
Έχω τελειώσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως Μηχανολόγος Μηχανικός αφού πρώτα πήρα την πρακτική γνώση και το πτυχίο του Τεχνολόγου Μηχανικού στο ΤΕΙ Χαλκίδας. Οι καλές βάσεις θεωρητικά και πρακτικά είναι αυτές που με στηρίζουν στην επαγγελματική μου πορεία μα πάνω από όλα οι εμπειρίες που αποκτώ καθημερινά είναι αυτές που με κάνουν και συνεχίζω.

– Μόλις 34 ετών και είστε Αρχιμηχανικός σε μεγάλη εταιρεία; Έχετε άγχος; Αισθάνεστε ευθύνη;
Οι ευθύνες στο επίπεδο του Αρχιμηχανικού είναι πολλές και ειδικά όταν διαχειρίζεσαι και έχεις υπό την ευθύνη σου τον στόλο της εταιρείας. Εμπιστεύομαι όμως τις δυνάμεις μου και προσπαθώ να πορεύομαι χωρίς άγχος παρά μόνο με επαγγελματισμό, αγάπη και σκληρή δουλειά για αυτά που θέλω να επιτύχω.
Για την πορεία μου αυτή όμως οφείλω να ευχαριστήσω τον Τεχνικό Διευθυντή κ. Μυλωνάκη Δημήτρη ο οποίος με εμπιστεύτηκε, με πέταξε στα βαθιά χωρίς σωσίβιο και αναγνώρισε στο πρόσωπο μου την όρεξη και την θέληση μου να εξελιχτώ ως Μηχανολόγος Μηχανικός στην ναυτιλία.
Μου έδωσε απλόχερα την ευκαιρία να μαζέψω όσο πιο πολλές γνώσεις μπορώ. Με την καθοδήγηση του και χωρίς συμπλέγματα λόγω του φύλου μου, μου έδωσε την ευκαιρία να εξελιχτώ και να αφήσω την προσωπική μου σφραγίδα.
– Ο χώρος σας θα έλεγα ότι είναι ανδροκρατούμενος; Πώς σας αντιμετωπίζουν; Έχετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιο περιστατικό όπου βιώσατε ιδιαίτερη συμπεριφορά λόγω του φύλου σας και της νεαρής σας ηλικίας;
Η αλήθεια είναι ότι το γυναικείο φύλο στον δικό μου τομέα δεν έχει μεγάλη εκπροσώπηση, όταν όμως αντιμετωπίζεις με επαγγελματισμό τις καταστάσεις κερδίζεις τον σεβασμό του άλλου από όποια θέση και αν είναι και ασχέτου ηλικίας.
Στην πρώτη μου συνέντευξη σε μια ναυτιλιακή εταιρεία το 2006 ο εφοπλιστής ζήτησε να δει τα νύχια μου και με ρώτησε «μπορείς να ακολουθήσεις και να δουλέψεις σαν Μηχανολόγος; Δεν φοβάσαι μην χαλάσεις τα νύχια σου;». Στην αρχή σοκαρίστηκα από την αντιμετώπιση αλλά ο ζήλος και η θέληση μου να μπω στον χώρο δεν με σταμάτησαν.
– Για τις ανάγκες της δουλειάς σας πού μπορεί να ταξιδέψετε; Πού σας βρίσκουμε τώρα;
Τα ταξίδια είναι πολλά και σε όλα τα μέρη της γης, όπου υπάρχει λιμάνι παγκοσμίως ταξιδεύω. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Νότια Κίνα για τον δεξαμενισμό ενός Suez Max Oil Tanker 157000 ton DWT, ένα project περίπου 2 εκατ. ευρώ με πολλές προκλήσεις,  το οποίο θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρώσω  με επιτυχία.



– Είναι εύκολες οι μετακινήσεις και το γεγονός ότι πρέπει να φεύγετε συχνά από την Ελλάδα;
Το δύσκολο με αυτό το επάγγελμα είναι ότι τα ταξίδια προκύπτουν συνεχώς και πολλές φορές χωρίς να γνωρίζεις το πότε θα ταξιδέψεις και το πότε θα γυρίσεις. Αυτό δυστυχώς με εμποδίζει από το να προγραμματίσω την προσωπική μου ζωή αλλά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και βρίσκω λύσεις για ό,τι προκύπτει. Η οικογένεια μου και οι φίλοι μου αντιλαμβάνονται τη φύση της δουλειάς μου και δείχνουν κατανόηση.
«Η ναυτιλία, ως μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες στη χώρα μας, έχει να προσφέρει πολλά»
– Είναι κάτι που σας φοβίζει στη δουλειά σας;
Το μόνο δύσκολο είναι ότι υπάρχει και σωματικό ρίσκο αλλά τηρώ όλα τα safety procedures με ευλάβεια και προσεκτικά και με ασφάλεια κάνω την δουλειά μου. Η υγεία μου είναι πάνω από όλα και αν τηρούμε τους αυστηρούς κανόνες που έχει το shipping ελαχιστοποιούμε την επικινδυνότητα.
– Τι έχετε να πει σε κάποιο παιδί που θέλει να ακολουθήσει τη δουλειά σας; Ποια τα υπέρ και ποια τα κατά;
Όλοι μας οφείλουμε να ακολουθούμε τα όνειρα μας και να αντιστεκόμαστε στις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν. Η ναυτιλία, ως μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες στην χώρα μας, έχει να προσφέρει πολλά σε αυτόν που θα την ακολουθήσει.
Το τεχνικό τμήμα κάθε ναυτιλιακής εταιρείας είναι η καρδιά και η ψυχή της και ακούραστα λειτουργεί για να είναι αξιόπλοα τα καράβια της. Για αυτό πρέπει ο καθένας μας να εργάζεται με υπευθυνότητα. Τα υπέρ είναι περισσότερα από τα κατά την προσωπική μου λίστα.
Σου ανοίγονται πολλοί επαγγελματικοί ορίζοντες, γνωρίζεις όλο τον κόσμο και μέσα απο αυτό γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος οπότε μπορείς να ξεπεράσεις τη δυσκολία που έχει το απρογραμμάτιστο ταξίδι και είναι ένα από τα αρνητικά. Δεν πρέπει να στεκόμαστε στα αρνητικά αλλά να συνεχίζουμε με επιμονή και αισιοδοξία.
– Αν έπρεπε να αλλάξετε δουλειά τι επαγγελματικό χώρο θα ακολουθούσατε;
Δεν μπορώ να σκεφτώ ποιος άλλος επαγγελματικός κλάδος θα με γέμιζε τόσο πολύ διότι είμαι αρκετά αφοσιωμένη σε αυτό που κάνω.
– Πώς αισθάνεστε για το γεγονός ότι πολλοί νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα μας για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό;
Γνωρίζω και προσωπικά ανθρώπους που έχουν διαλέξει αυτή τη λύση  για να βρουν δουλειά και να βιοποριστούν. Είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση η οποία έχει προκύψει την τελευταία 10ετία λόγω της οικονομικής κρίσης και ανάγκασε αρκετούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν πατρίδα και οικογένεια για ένα καλύτερο αύριο.
Πιστεύω όμως ότι θα πρέπει το κράτος να βρει τρόπους και να σταματήσει το brain drain για να μην φτάσουμε στις παλαιότερες εποχές της προσφυγικής Ελλάδας. Οφείλουμε να στηρίξουμε τον τόπο μας.



– Ποια τα όνειρά σας για το μέλλον;
Με σκληρή δουλειά και όρεξη θέλω να εξελίξω τον εαυτό μου και τις γνώσεις μου και να ανέβω τα σκαλοπάτια της ναυτιλίας με ταπεινότητα.
Έχω θέσει υψηλούς στόχους και θα προσπαθήσω να επιτύχω όσους πιο πολλούς μπορώ. Εύχομαι να τα καταφέρω. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου για την συνεχή υποστήριξη της και κατανόηση που δείχνουν. Χωρίς τους δικούς μου ανθρώπους και την αγάπη τους δεν θα μπορούσα να συνεχίσω.
Πηγή: www.newsone.gr

Γ.Στουρνάρας: Η σημασία της ναυτιλίας για την ελληνική οικονομία


stournaras 4
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά
Σε μια εφ΄ όλης της «οικονομικής ύλης» ομιλία του, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέλυσε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας για της ελληνική οικονομία. Επιπλέον δε επεσήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως είναι οι τεχνολογικές αλλαγές ή οι περιορισμοί στις εκπομπές ρύπων.
Συγκεκριμένα, το τμήμα της ομιλίας του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούσε την ελληνική ναυτιλία περιείχε τα εξής:
Η σημασία της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία

Η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία και οι συναφείς με αυτή δραστηριότητες αποτελούν κατ’ εξοχήν εξωστρεφή κλάδο. Συγκεκριμένα, η ελληνική ναυτιλία παραδοσιακά αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στην ελληνική οικονομία, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις προκλήσεις τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο. Μία από αυτές τις προκλήσεις που πρόσφατα αντιμετώπισε ήταν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στα μέσα του 2015.

Η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είχε ως συνέπεια τη σημαντική μείωση των εισερχόμενων εμβασμάτων από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, με βάση τα στοιχεία εξωτερικών συναλλαγών του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, δεν υπήρξαν ενδείξεις για αντίστοιχη μείωση της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου και συνεπώς της συμβολής του στην ελληνική οικονομία. Η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αντιμετωπίσει και να αποκαταστήσει την ασυνέπεια αυτή, προχώρησε στην ανάπτυξη υποδείγματος για την εκτίμηση της ελληνικής ναυτιλιακής δραστηριότητας. Από το μήνα αναφοράς που ήταν ο Σεπτέμβριος του 2018, για την κατάρτιση των λογαριασμών των θαλάσσιων μεταφορών του ισοζυγίου πληρωμών χρησιμοποιούνται στοιχεία, αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2015, τόσο από διεθνείς βάσεις δεδομένων όσο και από διοικητικές πηγές που αφορούν τη ναυτιλία. Στόχος του υποδείγματος αυτού είναι να αποτελέσει ένα συνεκτικό στατιστικό πλαίσιο για την εκτίμηση των στοιχείων του ισοζυγίου πληρωμών που σχετίζονται με τη ναυτιλιακή δραστηριότητα.
Με βάση τα στοιχεία του υποδείγματος της Τράπεζας της Ελλάδος, το δεύτερο τρίμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκε από την Ελλάδα η εμπορική διαχείριση άνω των 3.000 πλοίων συνολικής χωρητικότητας 202,6 εκατ. τόνων (dwt). Η μέση σταθμισμένη ηλικία των πλοίων αυτών είναι σχεδόν 10 έτη. Το 20% των πλοίων αυτών φέρει την ελληνική σημαία και επιπλέον 25% άλλες σημαίες της ΕΕ. Την περίοδο από το 2015 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2019, για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, καταγράφεται συνεχής άνοδος τόσο του αριθμού όσο και της χωρητικότητας των πλοίων των οποίων η διαχείριση πραγματοποιείται από την Ελλάδα.

Οι ναυτιλιακές εισπράξεις ήταν και είναι απαραίτητες για την κάλυψη ενός μεγάλου μέρους των εξωτερικών χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισπράξεις από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών την περίοδο 2015-2018 ξεπέρασαν – κατά μέσο όρο – τα 12 δισεκ. ευρώ ετησίως (δηλ. περίπου 6,8% του ΑΕΠ), αντιπροσωπεύοντας το 37% των συνολικών εισπράξεων του ισοζυγίου υπηρεσιών. Την ίδια περίοδο οι καθαρές εισπράξεις (εισπράξεις µείον πληρωµές) ήταν – κατά μέσο όρο – περί τα 6 δισεκ. ευρώ ετησίως και κάλυψαν περίπου το 32% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.
Η ανοδική πορεία που κατέγραψαν οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές το 2017 και το 2018 συνεχίστηκε και το 2019. Ήδη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019, καταγράφεται αύξηση των εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές της τάξεως του 7%.
Στη διάρκεια της κρίσης, σημαντική ήταν η στήριξη της ναυτιλιακής κοινότητας στην ελληνική οικονομία μέσω της οικειοθελούς συνεισφοράς. Το σχετικό συνυποσχετικό μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ναυτιλιακής κοινότητας, μετά από δύο ετήσιες παρατάσεις, διήρκησε τελικά πέντε έτη (2014-2018). Μετά το πέρας της ισχύος του, ένα νέο συνυποσχετικό συνομολογήθηκε το Φεβρουάριο του 2019, το οποίο προβλέπει την επ’ αόριστον οικειοθελή καταβολή από τη ναυτιλιακή κοινότητα ποσοστού 10% επί των εισαγόμενων στην Ελλάδα μερισμάτων. Το καταβαλλόμενο ποσό θα ανέρχεται κατ’ ελάχιστο σε 40 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Η ελληνόκτητη ναυτιλία και ο ευρύτερος ναυτιλιακός χώρος (maritime cluster) μπορούν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ (2013), η εγχώρια προστιθέμενη αξία (άμεση και έμμεση) του κλάδου των θαλάσσιων μεταφορών ανήλθε σε 13,3 δισεκ. ευρώ το 2009, ενώ παρείχε απασχόληση σε περισσότερα από 192 χιλιάδες άτομα. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην κάλυψη του επενδυτικού κενού της ελληνικής οικονομίας δύναται να έχουν οι φορείς των ναυτιλιακών επιχειρήσεων μέσω των επενδύσεών τους στην ελληνική οικονομία σε κλάδους σχετικούς με τη ναυτιλία (όπως για παράδειγμα τα ναυπηγεία) ή και εκτός αυτής. Η παραπάνω επενδυτική δραστηριότητα μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, ιδίως μετά την πρόσφατη πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, και λαμβάνοντας υπόψη την χαμηλή απόδοση των επενδύσεων εν γένει στην παγκόσμια οικονομία.
Εν κατακλείδι, η προσέλκυση περισσοτέρων πλοίων για εμπορική διαχείριση στην Ελλάδα, καθώς και η επέκταση και διεύρυνση των παρεχομένων υπηρεσιών του ευρύτερου ναυτιλιακού χώρου (maritime cluster), συμπεριλαμβανομένων αυτών των ναυπηγείων, θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συμβολή της ναυτιλίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και να ενισχύσουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
Αποτελεί μοναδικό επίτευγμα για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδος να είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της ναυτιλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD), η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της διεθνούς ναυτιλίας σε όρους χωρητικότητας (dwt), αν και μόνο το 20% περίπου του υπό ελληνική ιδιοκτησία ή/και διαχείριση στόλου φέρει την ελληνική σημαία.
Η ελληνική ναυτιλία έχει μάθει να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις όποιες προκλήσεις έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν. Σήμερα, καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά νέων προκλήσεων:
Πρώτον, περιβαλλοντικοί κανόνες: Στην ατζέντα της παγκόσμιας ναυτιλίας κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια τα θέματα του περιβάλλοντος και της πράσινης τεχνολογίας. Με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών οξειδίων του θείου (SOX) από τη δραστηριότητα των θαλάσσιων μεταφορών, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 τίθενται σε εφαρμογή οι κανόνες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO 2020) για τη χρήση καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο. Διαφορετικά, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των νέων αυτών κανόνων, τα πλοία μπορούν να εγκαταστήσουν συστήματα καθαρισμού των καυσαερίων τους (scrubbers) ή να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά καύσιμα, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ή τα βιοκαύσιμα, και στο μέλλον να χρησιμοποιούν καθαρότερες πηγές ενέργειας. Η μετάβαση αυτή αποτελεί πρόκληση τόσο για τη ναυτιλία (λόγω του υψηλότερου κόστους των καυσίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο ή του σημαντικού κόστους εγκατάστασης των συστημάτων καθαρισμού) όσο και για τον κλάδο διύλισης και προμήθειας καυσίμων, ώστε εγκαίρως και με ασφάλεια να ανταποκριθούν στο νέο διεθνές κανονιστικό πλαίσιο. Μακροπρόθεσμα, η παγκόσμια ναυτιλία καλείται να περιορίσει σημαντικά την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.
Δεύτερον, επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και εμπορικός προστατευτισμός: Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών συγκλίνουν στην επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά και τη ζήτηση για μεταφορά αγαθών διά θαλάσσης. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 οι ναύλοι – όπως καταγράφονται από τον ClarkSeaIndex – έχουν αυξηθεί κατά περίπου 15% κυρίως λόγω της ισχυρής ανοδικής πορείας του κλάδου των δεξαμενόπλοιων συγκριτικά με το χαμηλό επίπεδο του προηγούμενου έτους. Πάρα τις χαμηλές επιδόσεις στις αρχές του 2019, ο κλάδος των πλοίων ξηρού φορτίου βελτιώθηκε το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, οι ναύλοι του παραμένουν σε χαμηλότερο επίπεδο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Μέχρι σήμερα η επίπτωση στη ζήτηση θαλάσσιων μεταφορών και στους ναύλους από την επιβολή μέτρων εμπορικού προστατευτισμού εκτιμάται ότι είναι περιορισμένη. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αποστάσεων για τη μεταφορά αγαθών από εναλλακτικές χώρες-προμηθευτές, η οποία αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό τη μείωση του όγκου των διακινούμενων διά θαλάσσης αγαθών. Για το 2020, οι προοπτικές για τη ναυτιλία είναι θετικές, υπάρχουν όμως και σημαντικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τη ζήτηση θαλάσσιων μεταφορών κυρίως λόγω του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και της τυχόν επέκτασης των μέτρων εμπορικού προστατευτισμού.
Τρίτον, τεχνολογικές προκλήσεις και ασφάλεια: Ο εξοπλισμός των πλοίων και τα εργαλεία για τη διαχείριση του στόλου ενσωματώνουν ολοένα και πιο καινοτόμες τεχνολογίες. Ωστόσο, ανησυχίες υπάρχουν για την ασφάλεια αυτών των συστημάτων και την πιθανότητα να γίνουν στόχοι κυβερνο-επιθέσεων. Είναι συνεπώς σημαντική η διαμόρφωση ενός διεθνούς θεσμικού πλαισίου για τον περιορισμό των κινδύνων στα συστήματα τόσο των πλοίων όσο και των λιμένων.
Τέταρτον, χρηματοδότηση από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα: Τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την αποχώρηση διεθνών ναυτιλιακών τραπεζών από τη χώρα, παρατηρείται μείωση της χρηματοδότησης της ποντοπόρου ναυτιλίας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η τάση αυτή παρατηρείται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς έχουν καταγραφεί σημαντικές μειώσεις στα χαρτοφυλάκια τραπεζών που παραδοσιακά χρηματοδοτούσαν την ναυτιλία. Ωστόσο, χάρη στο διεθνή χαρακτήρα του κλάδου, μέρος του χρηματοδοτικού κενού καλύφθηκε από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ασίας που συνδέονται στενά με τα ναυπηγεία των χωρών αυτών, καθώς και από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

portnet.gr

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Ισχυρή έκρηξη σε ιρανικό τάνκερ ανοιχτά της Σαουδικής Αραβίας . STRONG BLAST ON IRANIAN TANKER OUT OF jEDDAH COAST

....μάκιστα,  χτυπήσανε με ανεπάνδρωτα  αεροπλανάκια τις πετρελαιοπηγές στην Σ.Α,
και με την πρώτη ευκαιρία οι άλλοι, είδανε ένα δ/ξ άλλης χώρας, που βοηθάει τους αντάρτες χούτι της Υεμένης, και θεώρησαν καλό, να του στείλουν 2 πυραύλους, έτσι για την ντροπή...  Σκέφθηκε κανείς το πλήρωμα? την ρύπανση, που πιθανόν να γεμίσει την Ερυθρά, αν  ήταν φορτωμένο? .
Μάλλον, ο κόσμος έχει ξεφύγει, ιδιαίτερη διπλωματική γλώσσα δεν υπάρχει, όλα βγαίνουν στην φόρα, και οι άνθρωποι αναρωτιούνται αν μπορούν να συμβούν τα πράγματα έτσι, και αν είναι αλήθεια αυτά που ακούνε τόσο ψυχρά....

Ο άλλος??? θέλει να εξαφανίσει ένα λαό, κι όταν τον κατηγορούν για γενοκτονία, στρίβει την μουτσούνα του....
Καιρός κι αυτός σήμερα...


         newsbomb.gr Διαμαντόπουλος Χρήστος
Ισχυρή έκρηξη σε ιρανικό τάνκερ ανοιχτά της Σαουδικής Αραβίας
Το πετρελαιοφόρο έπλεε ανοιχτά του λιμανιού της Τζέντας στην Σαουδική Αραβία. 

Σλυμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε από την έκρηξη.
Δύο πύραυλοι έπληξαν το ιρανικό πετρελαιοφόρο Sinopa, προκαλώντας πυρκαγιά στο πλοίο αυτό ενώ έπλεε ανοιχτά του λιμανιού της Τζέντας στην Σαουδική Αραβία, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση του Ιράν.

Σύμφωνα με την National Iranian Oil Company (NIOC), την οποία επικαλέστηκε η δημόσια ιρανική τηλεόραση, το τάνκερ έπιασε φωτιά ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τις σαουδαραβικές ακτές και πετρέλαιο διαρρέει στην Ερυθρά Θάλασσα.
iran.jpg
Νωρίτερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Nour είχε μεταδώσει ότι όλα τα μέλη του πληρώματος του ιρανικού δεξαμενόπλοιου είναι σώα και αβλαβή και ότι η κατάσταση στο πλοίο είναι υπό έλεγχο.
"Κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε στην έκρηξη (...) η κατάσταση είναι υπό έλεγχο", πρόσθεσε το Nour, ένα πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.
Το περιστατικό σημειώνεται λιγότερο από ένα μήνα έπειτα από τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο διυλιστήριο της Aramco, στην πόλη Αμπκάικ της Σαουδικής Αραβίας, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Η Τζέντα είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα και συνιστά την κύρια θαλάσσια διέξοδο για τη Σαουδική Αραβία.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

...Η στεναχώρια της αναχώρησης

... ένα  ντριν μου χάλασε την απογευματινή σιέστα.
Όταν σηκώθηκα, σκέφθηκα ότι είναι ώρα για νέα και ενημέρωσης από έναν ναυτεργάτη
που χαιρότανε να είναι λερωμένος αφού έβαζε τα χέρια του στα λάδια ενός τυρρανισμένου μηχανήματος, στο οποίο ήταν χειριστής.

Όταν κάποτε τον φώναξα από την προβλήτα στην Θεσσαλονίκη, τα παράτησε και βγήκε να με δεί χαρούμενος, και με την αμοιβαία συμπάθεια που είχε αναπτυχθεί.

Κάλεσα λοιπόν πίσω τον αριθμό στον οποίο αρχικά δεν είχα απαντήσει, αλλά δεν απάντησε, με ξανακάλεσαν σε 10 λεπτά, αλλά θεώρησα ότι δεν ήταν η κλήση που περίμενα... Ρώτησα ποιος είναι, η κυρία από την άλλη γραμμή μου λέει μα εσείς με καλέσατε, οπότε ξανακύτταξα την οθόνη στο τηλέφωνο, και ναι, έγραφε το όνομα του.

Συγνώμη, αλλά η κλήση σας, μου έβγαλε το όνομα ενός γνωστού, ναι μου λέει ήταν ο σύζυγος μου, τι εννοείται ήταν??? έφυγε τον Ιούλιο με συνοπτικές διαδικασίες της επάρατης νόσου.

Είχα μια στενοχώρια από κάποιον απατεώνα πλοιοκτήτη αλλά δεν είναι τίποτα μπροστά στην είδηση
για το χαμό ενός ανθρώπου με καλό όνομα , εργατικότητα, και συναδελφοσύνη.

Τα βαπόρια έχασαν ένα καλό ναυτεργάτη, οι τσάπες τον μάστορά τους, και το πλήρωμα ένα καλό συνάδελφο..

Το προσωπικό κείμενο, δεν ανήκει στην αυστηρή θεματολογία που αναφερόμαστε, αλλά το θεωρώ
ως ελάχιστη συνεισφορά στην μνήμη του Γρηγόρη.





BRAEMAR PASSING CORINTH CANAL . Εντυπωσιακές φωτογραφίες: Το μακρύτερο κρουαζιερόπλοιο που έχει περάσει τον Ισθμό της Κορίνθου

...παλιότερα με τα Εspresso Egito  και  Venezia  πέρναγαν κάθε 5 ημέρες. Από τότε περνάνε κάτι μικρά, και μπράβο για την απόφαση της εταιρείας να το περάσει από τον Ισθμό.
Για να νοιώσετε  την ομορφιά, θα πρέπει να είστε μέσα, όπως μου έλεγε και Πλοίαρχος φίλος που περνάει τακτικά, και κάθε φορά είναι σαν πρώτη.


bra3

Εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες που δείχνουν ένα κρουαζιερόπλοιο να περνάει τον Ισθμό της Κορίνθου.

Η διέλευση του κρουαζιερόπλοιου Braemar του στόλου της Fred. Olsen Cruises πραγματοποιήθηκε σήμερα και όσοι τυχεροί βρέθηκαν στο σημείο έμειναν με το στόμα ανοιχτό.

Με 195,92 μέτρα μήκος, πρόκειται για το μεγαλύτερο πλοίο που έχει διέλθει τη διώρυγα Κορίνθου. Μέσα βρίσκονταν περίπου 1.200 επιβάτες, οι οποίοι απόλαυσαν το... τσίμα-τσίμα πέρασμα της διώρυγας.



71798411_1425985034207306_8726798290437275648_n


Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Αυτός είναι ο νέος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Δείτε το βιογραφικό του

....επιτέλους ένας εμποροπλοίαρχος στο πρώτο σκαλί του Λ.Σ
Είναι τόσο τιμή για τον ίδιο , όσο και για  τους ανθρώπους του κλάδου.
Τελειώνουν αυτοί που έβαζαν φραγμούς  τόσα χρόνια και εμπόδιζαν τους θαλασσινούς; να ανέβουν στην ιεραρχία.
Καλή επιτυχία στο έργο του.


Αυτός είναι ο νέος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Δείτε το βιογραφικό του
Ο νέος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Θεόδωρος Κλιάρης.
Στη θέση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, τοποθετείται ο μέχρι σήμερα Α΄ υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Λ.Σ., Θεόδωρος Κλιάρης, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.
Κατόπιν πρότασης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε σήμερα την αντικατάσταση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχου Λ.Σ., Σταμάτιου Ράπτη.

Ακολουθεί το βιογραφικό του νέου αρχηγού του Λ.Σ., αντιναύαρχου Θεόδωρου Κλιάρη:
Ο νέος αρχηγός Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Κλιάρης Θεόδωρος, γεννήθηκε στο Τρίκερι N. Μαγνησίας και έζησε τα μαθητικά του χρόνια στο Βόλο.
Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων Κύμης. ‘Έχει ταξιδέψει με ποντοπόρα πλοία ως τον βαθμό του Πλοιάρχου Γ΄ Τάξεως.
Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1986 και αποφοίτησε το 1987 με το βαθμό του Σημαιοφόρου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Έχει παρακολουθήσει σειρά μετεκπαιδεύσεων και σεμιναρίων σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης - Επιθεώρησης Πλοίων - Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος - Διεθνή Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (ISM CODE) κ.τ.λ.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε ως Διοικητής της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με έδρα τον Βόλο, Κεντρικός Λιμενάρχης Βόλου, ως Διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Συνόρων, Ναυτιλιακός Ακόλουθος στην Έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου στο ΝΤΕΡΜΠΑΝ της Νοτίου Αφρικής, Λιμενάρχης Κατακόλου καθώς και επί σειρά ετών στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) ως Αξιωματικός Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (Α.Α.Ν) και Αρχηγός Επιφυλακής (Α.Ε).
Επίσης υπηρέτησε ως Διευθυντής στο Επιτελικό Γραφείο του Υπουργού, σε Διευθύνσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, στη Διεύθυνση Επιθεώρησης Πλοίων καθώς και ως Κυβερνήτης στο Περιπολικό Πλοίο Λ.Σ. 040.
Στις 19-03-2015 προήχθη στο βαθμό του Υποναυάρχου Λ.Σ. και ανέλαβε καθήκοντα Διοικητού της 1ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. με έδρα τον Πειραιά.
Στις 18-03-2016 προήχθη στο βαθμό του Αντιναυάρχου Λ.Σ. και ανέλαβε καθήκοντα Α΄ Υπαρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.
Μιλάει Αγγλικά και είναι πατέρας ενός αγοριού.

newsbomb.gr

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Ηράκλειο: Η απόβαση των λιμενικών σε αλιευτικό σκάφος φώτισε την παρανομία – Κατασχέθηκαν 4,5 τόνοι ψάρια.

...είναι γνωστοί οι φίλοι μας. Πιάνουν και το λιμάνι, χωρίς να δίνουν σημασία σε κανέναν. Φίλος χωματάς μου είπε ότι τους περίμενε 20 λεπτά μέχρι να το πάρουν πιο μπροστά για να ελευθερωθεί χώρος στην προβλήτα.
Δηλαδή τόσα χρόνια που βρίσκονται στο Ηράκλειο , νόμιζαν ότι ήσαν άγιοι??  Ο κόσμος το είχε τούμπανο, και οι αρχές κρυφό καμάρι, κατά πως φαίνεται...



Οι πληροφορίες των λιμενικών αποδείχθηκαν απόλυτα ακριβείς. Τι διαπίστωσαν πάνω στο αλιευτικό σκάφος?



Αλιεύματα βάρους 4,5 τόνων κατάσχεσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, στο πλαίσιο 
αλιευτικής επιθεώρησης που διενεργήθηκε στον κόλπο Ηρακλείου από πλήρωμα 
περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και στελέχη του Γραφείου Αλιείας.
Όπως διαπιστώθηκε στο ιταλικής σημαίας επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος »TWENTY ONE», 
ήταν φορτωμένα αλιευτικά εργαλεία οι διαστάσεις των οποίων δεν ήταν σύμφωνες με τη νομοθεσία.
Από τη Λιμενική Αρχή κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών 
κυρώσεων, ενώ οι ποσότητες των κατασχεθέντων αλιευμάτων πρόκειται να εκποιηθούν 
σε πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Φρεγάτα Έλλη: Γκάφα ολκής στην κορύφωση της άσκηση «Παρμενίων»

...οι εμποροναυτίλοι...πολλές φορές έχουν υποφέρει κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους στο ΠΝ, από κάτι πονηρούς αξιωματικούς ...
Στην θάλασσα υπάρχουν φορές που τους κατακρίνουν και όχι αδίκως,  αλλά  για το λάθος αυτό στην άσκηση, νομίζω ότι δεν χρειαζόταν να αναφερθεί.
Από ντροπές είμαστε γεμάτοι δεν περιμέναμε την φρεγάτα για να νοιώσουμε embarrassed, λες και Αγγλιστί αποδίδεται σωστότερα..


Φρεγάτα Έλλη: Γκάφα ολκής στην κορύφωση της άσκηση «Παρμενίων»
Η πιο σημαντική άσκηση του ελληνικού στρατού, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεών του, η άσκηση Παρμενίων, στιγματίστηκε από ένα περιστατικό που δεν τιμά κανέναν.
Άφωνοι άκουσαν όλοι νωρίς το πρωί της Παρασκευής (04.10.2019) πως η φρεγάτα Έλλη, την ώρα που έκανε έλεγχο στην περιοχή Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη ενόψει της «απόβασης» των καταδρομέων στο νησί, κόλλησε σε αβαθή.
Το πως έγινε αυτό, κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη εκτίμηση είναι πως η φρεγάτα Έλλη «κόλλησε» εξαιτίας ανθρώπινου λάθος και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.
Έγινε όμως λίγες ώρες αφού την άσκηση «Παρμενίων» είχαν επιθεωρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Το γεγονός αυτό κάνει το περιστατικό ακόμη πιο… ντροπιαστικό.
Ήταν 03:30 τα ξημερώματα όταν η φρεγάτα Έλλη κόλλησε στα αμμώδη αβαθή της Σαμοθράκης. Κι έμεινε εκεί σχεδόν τέσσερις ώρες. Αμέσως σήμανε συναγερμός και τέθηκε εν αμφιβόλω ακόμη και η άσκηση «απόβασης» των καταδρομέων.
Οι διαδικασίες αποκόλλησης ξεκίνησαν αμέσως και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 07:00 το πρωίΤην ύστατη ώρα «σώθηκε» λίγη από την αίγλη της άσκησης.
Η φρεγάτα Έλλη «ξεκόλλησε», δεν έχει υποστεί ζημιές και έτσι η αποβατική ενέργεια που ήταν προγραμματισμένη να γίνει σε παραλία της Σαμοθράκης, με την οποία ολοκληρώνεται η τελική φάση της άσκησης «Παρμενίων 2019», θα πραγματοποιηθεί κανονικά.