Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Πρόσκρουση φορτηγού πλοίου σε βραχονησίδα στη Μονεμβασιά

....ποιος το μάτιασε??


Ενημερώθηκε πρώτες πρωινές ώρες χθες το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για περιστατικό πρόσκρουσης του Φ/Γ πλοίου ΄΄ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ΄΄ Ν. Πάτρας 57 με οχτώ (08) ημεδαπούς πλήρωμα, στη βραχονησίδα ΄΄ΚΑΡΑΒΙ΄΄ ανατολικά Μονεμβασιάς, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελεγχόμενη εισροή υδάτων στο πρωραίο τμήμα.
Άμεσα από το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Γυθείου, Μονεμβασιάς και Νεάπολης Βοιών και στην περιοχή έσπευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. , ενώ ο Πλοίαρχος του Φ/Γ δεν αιτήθηκε συνδρομής.
Το ΄΄ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ΄΄, το οποίο είχε αποπλεύσει από Νέα Καρβάλη Καβάλας με προορισμό το Γύθειο, έμφορτο με 1.762,5 ΜΤ λίπασμα, κατέπλευσε αυτοδύναμα στον όρμο Βατίκων, όπου και αγκυροβόλησε με ασφάλεια, ενώ από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι αποκατάστασης της ζημιάς και προσκόμισης πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

Φ. Κουβέλης: Η Ναυτιλία αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας

....αυτό το περί μεγάλης ναυτιλίας και ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται πλάι της,  ρτο ακούω και το διαβάζω τα τελευταία 30 χρόνια.  Κατάντησε ουτοπικό, και με καμμία διάθεση για να δώσουμε σημασία στα λεγόμενα των εκάστοτε υπουργών. Τις πταίει?? 


Δημοσίευση: 15 / 9 / 2018


O Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης παρέστη την 13/9/2018 στο 18ο Ναυτιλιακό Συνέδριο του Ινστιτούτου Ναυτιλιακής και Οικονομικής Στρατηγικής.
Ο Υπουργός τόνισε στην ομιλία του:
«Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της ναυτιλίας και όλων όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν.
Γνωρίζουμε όμως, όπως γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής Ναυτιλίας, που έχει καταστήσει εδώ και δεκαετίες τη χώρα μας πρωταγωνίστρια, σε ένα διεθνές και άκρως ανταγωνιστικό επιχειρηματικά, περιβάλλον.
Ειδικά σήμερα, που αφήνουμε την κρίση πίσω μας και μπαίνουμε σταδιακά στη φάση της ανάπτυξης, οφείλουμε όλοι μας, με μεθοδικότητα και σαφήνεια, να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα για να καταστήσουμε ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία στο περιφερειακό αλλά και στο διεθνές περιβάλλον και ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε από κοινού, όλες τις αναγκαίες και χρήσιμες πολιτικές για την προώθησή τους.
Η Ναυτιλία αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και για το λόγο αυτό, όπως προανέφερα, οφείλουμε να σκύψουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτήν και στις προοπτικές που ανοίγονται στο συγκεκριμένο κλάδο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, είναι η διαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση των πληρωμάτων μας, καθώς οι τεχνολογίες στη ναυτιλία εξελίσσονται διαρκώς.
Αυτή η αναγκαιότητα δεν συνδέεται μόνο με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής Ναυτιλίας αλλά και με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Μία ακόμη απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή επικαιροποιημένης γνώσης σε όλους τους τομείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας, με δεδομένο και το γεγονός της άρτιας εκπαίδευσης και εξειδίκευσης του εργατικού και επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει η χώρα μας, στον συγκεκριμένο κλάδο.
Οφείλουμε επίσης όλοι μας να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα μας σε μία οκτάχρονη μνημονιακή επιτροπεία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του παραγωγικού ιστού της χώρας και οδηγώντας στο περιθώριο μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.
Για το λόγο αυτό, οφείλουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε βαθιές και προοδευτικές τομές στο οικονομικό μοντέλο της ανάπτυξης, που αποτελεί, για εμάς, πρωταρχικό στόχο.
Η ανάπτυξη ωστόσο ,εάν έχει στο επίκεντρό της μόνο την πρόσκαιρη κερδοφορία και όχι τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τα δικαιώματά του, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Το αποτέλεσμα άλλωστε αυτής της ανάπτυξης, το έζησε έναν αρνητικό τρόπο ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και φυσικά ολόκληρη η χώρα.
Ήρθε η ώρα, ο καθένας από τη δική του θέση, να συμβάλλει με έναν γνήσιο πατριωτισμό, προκειμένου η χώρα να γυρίσει σελίδα. Το οφείλουμε στη χώρα. Το χρωστάμε στην πατρίδα και στο λαό μας.
Είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε για τις επόμενες γενιές».
Συγχαίρω το Ινστιτούτο Ναυτιλιακής και Οικονομικής Στρατηγικής για την πρωτοβουλία του και εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συνέδριό σας.

32 χρόνια μετά, το «Corfu Island» βγήκε από τον βυθό

.....καλή η προσπάθεια των εμπλεκομένων, αλλά πέστε και στο κόσμο αυτό που αφήνεται να αιωρείται και που δημιουργεί ερωτήματα?? Ποιες είναι οι απολαβές των δυτών, αφού δεν έχει κόστος για το υπουργείο??  Διότι να αμοιφθούν 10 μήνες δουλειάς από αυτό που απέμεινε φαίνεται χλωμόο...

corfu island
Δύσκολη επιχείρηση η ανέλκυσή του - Κράτησε σχεδόν δέκα μήνες
Τριάντα δύο χρόνια έμεινε στον βυθό της θάλασσας το «Corfu Island», το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο μήκους 103 μ. που είχε βυθιστεί σε βάθος 22 μέτρων στην επισκευαστική βάση Περάματος στις 20 Μαΐου 1986.
Η ανέλκυση του πλοίου, η οποία κράτησε σχεδόν δέκα μήνες και αποδείχθηκε μια πολύ δύσκολη επιχείρηση, ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες και το επιβλητικό κουφάρι βγήκε στην επιφάνεια τραβώντας τα βλέμματα των επισκεπτών.
Το πλοίο είχε ναυπηγηθεί το 1961 στην Ισπανία και το αρχικό όνομά του ήταν «Cuidad de Tarifa», όνομα το οποίο διατήρησε μέχρι το 1984-1985, οπότε αγοράστηκε από την εταιρεία των αδελφών Αγαπητού.
Τότε μετονομάστηκε σε «Corfu Island», ύψωσε την ελληνική σημαία και τη χρονιά που βυθίστηκε έκανε δρομολόγια στη γραμμή της Αδριατικής.
Η ανέλκυσή του πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Greek Diving Center ΕΠΕ και σύμφωνα με τον διοικητή της Δημόσιας Αρχής Λιμένα, Δημοσθένη Μπακόπουλο, έγινε αζημίως για το Δημόσιο. Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο κ. Μπακόπουλος, ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ανέλκυση άλλων 38 ναυαγίων.
Η απόφαση για την ανέλκυση του συγκεκριμένου και άλλων ναυαγίων πάρθηκε μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν ο τότε υπ. Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε για ανάσυρση όλων των ναυαγίων από τις ελληνικές θάλασσες.
της Χριστίνας Παπασταθοπούλου από efsyn.gr