.....Πρόεδρε, μεταξύ Αεκτζήδων ειλικρίνεια..
Στα πλοία σας δεν ανεβάζετε την Ελληνική σημαία, διότι δεν υπάρχουν αξιωματικοί??
Έτσι για το γούστο θα πω, ότι οι Έλληνες ναυτικοί δεν είναι μόνο αξιωματικοί, αλλά και τα κατώτερα πληρώματα, αυτούς που τους στέλνετε σαν συνεργεία να ξεστραβώσουν τα τριτοκοσμικά πληρώματα σας. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους αλλοδαπούς ναυτικούς, αλλά νισάφι κύριε πρόεδρε...
Έχω ξαναγράψει ό Φιλιπς Πλοίαρχος να τσεπώνει 15 αυν τα μπονους, ένα εικοσάρι παρακαλώ, και να τον πατρονάρουν άλλοι 3 Έλληνες απ' έξω, και να μην τα δίνετε σε Έλληνες, αυτό λέγεται στα απλά Ελληνικά ΞΕΦΤΙΛΑ.
Συμφωνούμε, αλλά με λάθος μέτρα όχι... τα οποία στην άμεση λογιστική δίνουν οικονομίες μεγάλες, αλά μακροχρόνια βγαίνει καυτή πατάτα, κύριε Πρόεδρε.
"" Τέλος, θα επαναλάβω ότι για να συνεχίσουμε την επιτυχή πορεία μας πρέπει να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Ο όρος «ανταγωνιστικότητα» είναι το κλειδί για την επιβίωση κάθε ναυτιλίας και πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο βιομηχανίας και Πολιτείας καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η ναυτιλία μας αποτελεί αναπόσπαστο και στρατηγικό κομμάτι της.»
Συμφωνείται για την επανάκαμψη της έκθεσης στον Πειραιά?? Δεν άκουσα???
Συμφωνείται για το μπάχαλο του πηγαινε και φεύγα της έκθεσης??
Σαν η μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως, συμφωνείται να δείχνει σαν παζάρι του Χονγκ-κονγκ??
Έχω κι άλλα σχόλια για το παζάρι, αλλά δεν είναι της ώρας....
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 16:07
Η πρώτη αφορούσε στο συντονιστικό ρόλο από πλευράς ΕΕΕ των φορέων της ναυτιλίας INTERTANKO, INTRCARGO, BIMKO και ICS που φέρνουν με τη διαδικασία του επείγοντος προς συζήτηση στον ΙΜΟ το θέμα του «αλαλούμ» που υπάρχει γύρω από τα ναυτιλιακά καύσιμα με ορίζοντα το 2020. Η δεύτερη αποκάλυψη που αφορά σε ολοκληρωμένο σχέδιο προσέλκυσης ξένων ναυτιλιακών εταιρειών και εφοπλιστών στη χώρα μας μέσω της δημιουργίας ειδικής πλατφόρμας την οποία έχει προτείνει στην κυβέρνηση η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και η τρίτη τα «μπόνους μεταγραφής αξιωματικών.
Ειδικότερα για το θέμα των καυσίμων ο πρόεδρος της ΕΕΕ αναφέρθηκε στο «αλαλούμ» που συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο με το θέμα των ραφιναρισμένων καυσίμων, των προσμείξεων διαφόρων τύπων με στόχο τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα πλοία θα μείνουν «καραβοφάναρο» γιατί δεν είναι σίγουρο αν τα νέα καύσιμα επαρκούν και είναι ασφαλή. Μάλιστα σε παρέμβασή του ο τέως πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Ι. Λύρας και μέλος του δ.σ. της ΕΕΕ τόνισε ότι υφίσταται θέμα με την SOLAS παραπέμποντας ευθέως για τους παροικούντες τη ναυτιλιακή πραγματικότητα σε νομικές και άλλες εμπλοκές που μπορεί να επιφέρουν οι κατά τόπους πετρελεύσεις με διαφόρων τύπων και ποιοτήτων καύσιμα. Ο πρόεδρο της ΕΕΕ κ. Θ. Βενιάμης τόνισε ιδιαίτερα ότι οι εφοπλιστές , γενικά η ναυτιλία ,είναι υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος για να σημειώσει όμως ότι δεν διαλέγουν αυτοί μηχανές και καύσιμα. Μάλιστα εκλαϊκεύοντας τη συλλογιστική είπε ότι είναι σαν να καλείς ένα ιδιοκτήτη αυτοκινήτου που ούτε εκείνος αποφάσισε τον τεχνολογικό τύπο της μηχανής του αυτοκινήτου του ούτε βέβαια τον τύπο των καυσίμων να πληρώσει εκ των υστέρων για το περιβάλλον ή να υποχρεωθεί να μετατρέψει τη μηχανή του για να μειώσει τους ρύπους. Με αυτή την αναφορά και με αφορμή σχετική ερώτηση ο κ. Βενιάμης σημείωσε ότι όσον αφορά στα Scrubbers υπάρχει επίσης ένα «αλαλούμ» δεδομένου ότι κάποιες χώρες απαγόρευσαν τη χρήση ορισμένων τεχνολογιών όπως π.χ. του open loop γιατί μολύνουν τα θάλασσα. Στο σημείο αυτό έθεσε ένα ρητορικό ερώτημα αναλογιζόμενος αν πρέπει να μειώσουμε τους ρύπους στον αέρα αλλά να τους αυξήσουμε στη θάλασσα. Και στις δύο περιπτώσεις είπε η μόλυνση είναι μόλυνση. Στο σημείο αυτό ήταν και ιδιαίτερα καυστικός , με αφορμή σχετική ερώτηση και αναφερόμενος στο δημοσιογραφικό χώρο, λέγοντας ότι ουδείς μέχρι τώρα δεν έχει καταδείξει , τις πραγματικές ευθύνες για το θέμα των αέριων ρύπων καθώς δεν έχει φωτιστεί επαρκώς η ευθύνη των παραγωγών καυσίμων αλλά και των κατασκευαστών μηχανών για πλοία.
Ερωτηθείς για το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης ο πρόεδρος της ΕΕΕ επανέλαβε και τόνισε ιδιαίτερα ότι απαιτείται «ολιστική προσέγγιση» συνδέοντας και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής ναυτιλίας με την παραγωγή ικανού αριθμού στελεχών για να καλύψει τις ανάγκες του στόλου των ελλήνων αλλά και του ευρωπαϊκού αντιδιαστέλλοντας με το τι συμβαίνει σήμερα σε Κίνα και άλλες χώρες της ανατολής όπου κατά χιλιάδες παράγονται στελέχη για τη ναυτιλία. Μάλιστα εστιάζοντας στην ελληνική πραγματικότητα τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν επαρκεί ο αριθμός των αξιωματικών για να επανδρώσει τα πλοία με ελληνική σημαία για να τονίσει πως αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν έχουμε περισσότερα πλοία στη σημαία. Αποκάλυψε δε ότι ναυτιλιακές εταιρείες δίνουν «μπόνους μεταγραφής» για να πάρουν ένα πλοίαρχο η μηχανικό από άλλη εταιρεία. «Θα τρελαθούμε τελείως» είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι οι Γερμανοί παίρνουν αυτή την περίοδο τους καλύτερους έλληνες αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού. Στο σημείο αυτό τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης και της ιδιωτικής εκπαίδευσης , ενώ υπογράμμισε τις προσπάθειες της ΕΕΕ γα την αναβάθμιση των δημόσιων Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. «Δημιουργείστε θέσεις για να έρθουν χιλιάδες παιδιά στις ΑΕΝ» .
Επίσης ερωτηθείς για τις ψηφιακές και άλλες τεχνολογίες στη ναυτιλία και την υιοθέτησή τους από τους έλληνες σημείωσε ότι όταν η τεχνολογία προσφέρεται οι έλληνες εφοπλιστές την αποκτούν πρώτοι γεγονός που δεν άφησε πολλά περιθώρια παρανοήσεων και με δεδομένο ότι ο διαρκώς αναεούμενος στόλος των Ελλήνων έχει ήδη υιοθετήσει την αιχμή των τεχνολογιών τόσο για την ασφαλή πλεύση όσο και για το περιβάλλον. Όσον αφορά στα «αυτόνομα» πλοία τόνισε ότι η τεχνολογία των «αυτόνομων» πλοίων αφορά προς το παρόν κάποια μικρά καραβάκια και όχι τα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας.
Ερωτηθείς για την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου του δ.σ. της ΕΕΕ και την τροποποίηση του καταστατικού ο κ. Βενιάμης ήταν «αφοπλιστικός» λέγοντας πως έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου εκ των δραστηριοτήτων του στην Ένωση για το καλό της ναυτιλίας της χώρας αλλά και ευρύτερα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας αστειευόμενος μάλιστα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «δεν έχει καλύτερη καρέκλα στο γραφείο του». Ξέρετε, συνέχισε με το ίδια αφοπλιστικό ύφος «η προεδρική καρέκλα δεν φτιάχνεται με βάση τον σωματότυπο του προέδρου»
Η συγκεκριμένη αναφορά και το ερώτημα που τέθηκε προκάλεσε την παρέμβαση του μέλους του δ.σ. κ. Μ. Χανδρή ο οποίος τόνισε ότι η Ένωση διακρίνεται από χαρακτηριστική ευελιξία για να επισημάνει ότι η ναυτιλία, δηλαδή τα μέλη της Ένωσης ήταν εκείνα που συναποφάσισαν να εκλέξουν τον κ. Βενιάμη στη θέση του προέδρου σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη για τα θέματα της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επίσης για το φορολογικό της ναυτιλίας και το Brexit ο κ. Βενιάμης είπε ότι αν γίνει, θα είναι καλό για τη ναυτιλία γιατί θα είναι μία εναλλακτική λύση έναντι εκβιασμών από την ΕΕ. Όσον αφορά στο φορολογικό είπε ότι είναι θέμα που συζητείται μεταξύ ελληνικού δημοσίου και κομισιόν και είμαστε κοντά σε λύση. «Η ΕΕΕ προασπίζει πάντοτε τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας με τεκμηριωμένες θέσεις και στα διεθνή for a.
Στο εισαγωγικό του ο πρόεδρος της ΕΕΕ είπε τα ακόλουθα:
«Τα Ποσειδώνια 2018 βρήκαν τη ναυτιλία μας να διατηρεί σταθερά την ηγετική της θέση, ποσοτική και ποιοτική στη διεθνή ναυτιλιακή κατάταξη, έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της ιδιαίτερα δύσκολης ναυλαγοράς των προηγούμενων χρόνων και όχι μόνο. Παράλληλα, η Ένωσή μας, ως το θεσμικό αντιπροσωπευτικό όργανο της ελληνικής πλοιοκτησίας, με συνέπεια και επιμονή, συνέχισε και θα συνεχίσει να προασπίζει τις θέσεις της ελληνικής ναυτιλίας, στα διεθνή fora, έχοντας αποδείξει διαχρονικά ότι εκφράζει τεκμηριωμένες προτάσεις βασιζόμενες στην τεχνογνωσία και την εμπειρία της ναυτικής μας παρακαταθήκης. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το κύρος της φωνής μας είναι πιο ενδυναμωμένο από κάθε άλλη εποχή σε κάθε επίπεδο, έχοντας αναμφισβήτητα αναγνωρισθεί η ναυτιλία των Ελλήνων ως παίκτης μεγάλης εμβέλειας στο διεθνές ναυτιλιακό περιβάλλον.
Κατά τη διάρκεια των πολλών διμερών συναντήσεων που είχαμε την περίοδο των Ποσειδωνίων με τον Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ, κ. Kitack Lim, την Επίτροπο Μεταφορών, κα. Violeta Bulc, καθώς και με κρατικές αντιπροσωπείες και ιδιωτικούς ναυτιλιακούς φορείς, τονίσαμε σε όλους ότι η ναυτιλία ως βιομηχανία καλείται αδικαιολόγητα, αν και είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς, να εφαρμόσει νομοθετήματα και περιβαλλοντικούς στόχους, των οποίων όμως η επίτευξη εξαρτάται κατά προτεραιότητα από άλλα εμπλεκόμενα μέρη όπως π.χ. οι κατασκευαστές των μηχανών των πλοίων και οι πετρελαϊκές εταιρείες. Και επιπροσθέτως, δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι οι ανάγκες του παγκόσμιου εμπορίου αυξάνονται συνεχώς προς όφελος της ευημερίας των λαών και επομένως, η ναυτιλία καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες ζήτησης για θαλάσσιες μεταφορικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για την κάλυψη αυτών.
Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν όλους τους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και επίσημης διαβούλευσης που έχουμε αναπτύξει για την προώθηση ρεαλιστικών και άρα εφικτών στην εφαρμογή τους και στην αποτελεσματικότητά τους προτάσεων για την αντιμετώπιση των επίκαιρων περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Τέλος, θα επαναλάβω ότι για να συνεχίσουμε την επιτυχή πορεία μας πρέπει να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Ο όρος «ανταγωνιστικότητα» είναι το κλειδί για την επιβίωση κάθε ναυτιλίας και πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο βιομηχανίας και Πολιτείας καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η ναυτιλία μας αποτελεί αναπόσπαστο και στρατηγικό κομμάτι της.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου