Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Ακτοπλόοι: «Μην πυροβολείτε τους πλοιάρχους» για τα προβλήματα προσέγγισης των πλοίων στα λιμάνια

 


Τις τέσσερις αιτίες για τους κινδύνους κατά τον απόπλου και κατάπλου επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας

21.08.2024 | 16:46 UPD:21.08.2024, 19:38

«Μην πυροβολείτε τους πλοιάρχους» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ακτοπλοϊκά πλοία, κατά τη διαδικασία κατάπλου, πρόσδεσης και απόπλου από τα ελληνικά λιμάνια.

Ο ΣΕΕΝ που εκπροσωπεί την ελληνική ακτοπλοΐα, στηρίζει τους πλοιάρχους στο έργο τους και ζητά αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ενώ «δείχνει» ως «υπεύθυνους» των προβληματικών και επικίνδυνων για την ασφάλεια επιβατών και πλοίων καταστάσεων, τα λιμάνια και τις ελλιπείς οδηγίες προς τους αξιωματικούς του λιμενικού σώματος για την διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.

Σε ανακοίνωση του ο ΣΕΕΝ τονίζει ότι «στηρίζει διαχρονικά τους Αξιωματικούς και τα Πληρώματα των ακτοπλοϊκών μας πλοίων για τις εξαιρετικές υπηρεσίες τους στο επιβατικό κοινό και την αξιόπιστη εκτέλεση των δρομολογίων».

ΣΕΕΝ: Προβλήματα με τις λιμενικές υποδομές

Υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλοίαρχοι κατά τις διαδικασίες κατάπλου, πρόσδεσης και απόπλου σχετίζονται με:

– τις λιμενικές υποδομές.

-τη γεωμορφολογία της περιοχής του λιμένα και εξυπηρέτησης χρήσεων (όπως η αγκυροβολία σκαφών αναψυχής, λουόμενοι και άλλες δραστηριότητες).

-τα χαρακτηριστικά των πλοίων αλλά και του λιμένα καθώς και των λιμενικών εγκαταστάσεων υποδοχής.

-την εξυπηρέτηση ταυτόχρονων λειτουργιών και μεικτών λιμενικών χρήσεων (επιβατική, τουριστική και εμπορική).

Το νομικό πλαίσιο

Ο ΣΕΕΝ διαπιστώνει παράλληλα ότι εξακολουθεί να διατηρείται ένα νομικό πλαίσιο το οποίο έχει ως τελικό αποδέκτη απόδοσης ευθυνών, το πρόσωπο του Πλοιάρχου ακόμη και για παραλείψεις τρίτων.

Για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν, λόγω των προαναφερόμενων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και συνθηκών εκτέλεσης των ακτοπλοϊκών μεταφορών σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του πλοιάρχου και τις ελλείψεις σε λιμενικά έργα υποδομής, ο ΣΕΕΝ επισημαίνει «την έλλειψη παροχής προς τις λιμενικές αρχές, κατάλληλων, αντικειμενικών και σαφέστατων οδηγιών και κατευθύνσεων ενιαίας εφαρμογής μέτρων στις σύγχρονες και ιδιόμορφες απαιτήσεις της ακτοπλοΐας», με σκοπό «τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των θαλασσίων επιβατηγών μεταφορών την αποτροπή αντίστοιχων του συμβάντος δυσχερειών ή δυσλειτουργιών, και κυρίως την ουσιαστική υποβοήθηση του έργου των Δικαστικών και Εισαγγελικών Αρχών».

Οι ακτοπλόοι μέσω του ΣΕΕΝ δηλώνουν ότι επιλέγουν «σταθερά τον δρόμο της συνεργασίας και την ακλόνητη βούληση να διαχειριστεί με υπευθυνότητα το ακτοπλοϊκό μεταφορικό έργο για την ενίσχυση του αναπτυξιακού χαρακτήρα των γραμμών, της σταθερότητας και ασφάλειας του ακτοπλοϊκού δικτύου σε ένα δίκτυο λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων που χρήζουν εκσυγχρονισμό και βελτιστοποίηση των νησιωτικών κυρίως».

Τέλος η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «ο ΣΕΕΝ στο πλαίσιο των σκοπών του, η Π.Ν.Ο., καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Π.Ε.Ν.) έχουν εκφράσει επανειλημμένα τα ζητήματα που προκύπτουν στους λιμένες και την ανάγκη ανάληψης ενεργειών από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής άμεσης και ουσιαστικής διαβούλευσης για την οριστική και επικαιροποιημένη αντιμετώπιση των, με την ουσιαστική διάθεση απόλυτης συνεργασίας με τις Αρχές ώστε να διασφαλιστεί η ποιοτική θαλάσσια μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων».


Γενέθλια για τα 26 χρόνια της Google – Η συναρπαστική ιστορία που ξεκίνησε από ένα γκαράζ - GOOGLE 26TH BIRTHDAY

 Σήμερα, η εταιρία παράγει εκατοντάδες προϊόντα που χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

04.09.2024


Ήταν 4 Σεπτεμβρίου του 1998 – 26 χρόνια πριν- όταν δύο φίλοι και φοιτητές του Στάνφορντ ίδρυσαν την εταιρία Google, με έδρα το περιβόητο γκαράζ μίας φίλης τους.

Ο χώρος χρόνια μετά, παραμένει όχι απλώς σύμβολο της ευκολίας να ξεπεράσει μία καλή ιδέα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και σημείο ενδιαφέροντος για πολλούς περιηγητές του διαδικτύου, που επιχειρούν μία ψηφιακή ξενάγηση.

Η ιστορία της Google ξεκινά ουσιαστικά νωρίτερα: το 1995 στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όταν ο Larry Page σκεφτόταν να σπουδάσει σε αυτό το πανεπιστήμιο και ο Sergey Brin, που ήδη φοιτούσε εκεί, ανέλαβε να του δώσει σχετικές πληροφορίες.

Ακολούθησαν αρκετές συναντήσεις τον δύο φοιτητών οι οποίοι διαφωνούσαν σε πολλά θέματα, όμως τελικά οι ιδέες τους συνέκλιναν στη δημιουργία ενός μηχανισμού αναζήτησης στο διαδίκτυο. Την εποχή εκείνη οι ιστοσελίδες δεν ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο.

Πριν φθάσουμε στην επίσημη ίδρυση της εταιρείας, οι δύο τους ξεκίνησαν τους πρώτους πειραματισμούς στη φοιτητική εστία, όπου γνώρισαν τον Scott Hassan, ο οποίος αποτέλεσε τον βασικό προγραμματιστή του κώδικα για την αρχική μηχανή αναζήτησης.

Χτίζοντας σιγά-σιγά τον κώδικα κατέληξαν στη δημιουργία μιας νέας τεχνολογίας που ονόμασαν PageRank. Λειτουργούσε ως εξής: η συνάφεια μιας ιστοσελίδας καθοριζόταν από τον αριθμό και τη δημοφιλία των ιστοσελίδων που «οδηγούσαν πίσω» σε αυτήν. Με πιο απλά λόγια, όσο πιο πολλές σελίδες είχαν link προς κάποια άλλη σελίδα, τόσο πιο «ψηλά» έβγαινε στα αποτελέσματα της αναζήτησης. Έτσι επειδή το σύστημα έλεγχε τα backlinks για να εκτιμήσει τη σημασία ενός ιστότοπου, ονόμασαν την αρχική μηχανή αναζήτησης «Backrub».

Πώς πήρε το όνομά της η Google

Στη συνέχεια ο Larry Page και ο Sergey Brin ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησης που δημιούργησαν «Google», παραφράζοντας τον μαθηματικό όρο «googol».
Ένα γκούγκολ (googol) αντιστοιχεί σε μία μονάδα, ακολουθούμενη από 100 μηδενικά. Ο όρος επινοήθηκε από τον εννιάχρονο Μίλτον Σιρόττα, ανιψιό του Αμερικανού μαθηματικού Έντουαρντ Κάσνερ το 1938 και εκφράζει τον αριθμό 10 εις την εκατοστή. 1 googol = 10100= 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000
Οι ιδρυτές της Google υιοθέτησαν την παράφραση του μαθηματικού όρου googol, θέλοντας να τονίσουν την τεράστια ποσότητα πληροφοριών την οποία διαχειρίζεται η πλατφόρμα τους.

Εκτός από τον Hassan στην ανάπτυξη της μηχανής έπαιξε ρόλο, ο μηχανικός υπολογιστών Alan Steremberg και οι καθηγητές του Στάνφορντ Héctor García-Molina (έχει αποβιώσει) και Jeff Ullman, με τους Page και Brin να αναγνωρίζουν τη συνεισφορά των προαναφερθέντων. Ο Hassan αποχώρησε από την ομάδα τους προτού ιδρυθεί η Google και ασχολήθηκε με τη ρομποτική και το 2006 ίδρυσε την εταιρεία Willow Garage.

Επίσης, το 1998, οι δύο τους, μαζί με τους Rajeev Motwani και Terry Winograd συνέγραψαν το πρώτο εγχειρίδιο στο όποιο περιέγραφαν το PageRank (το αρχικό πρότυπο της μηχανής αναζήτησης Google). Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι η τεχνολογία του PageRank επηρεάστηκε από έναν παρόμοιο αλγόριθμο κατάταξης βαθμολόγησης ιστοσελίδων που είχε χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα για από την κινεζική εταιρεία RankDex. Δημιουργός εκείνου του αλγορίθμου είναι ο Robin Li, ο οποίος αργότερα δημιούργησε την κινεζική μηχανή αναζήτησης «Baidu». Το 1996 όταν ο Larry Page έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία PageRank, συμπεριέλαβε και μια παραπομπή στο αντίστοιχο δίπλωμα που είχε λάβει ο Li.

Η Google «μαγνητίζει» την ακαδημαϊκή κοινότητα

Τα επόμενα χρόνια, η Google τράβηξε την προσοχή όχι μόνο της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και των επενδυτών της Silicon Valley. Έτσι τον Αύγουστο του 1998, ο Andy Bechtolsheim -συνιδρυτής της εταιρείας Sun- έδωσε στους Page και Brin μια επιταγή 100.000 δολαρίων και η Google Inc. γεννήθηκε επίσημα στις 04.09.1998.

Με αυτήν την επένδυση, η νεοσύστατη ομάδα έκανε την αναβάθμιση της και έφυγε από το δωμάτιο της φοιτητικής εστίας και πήγε στο πρώτο της γραφείο: ένα γκαράζ στο προάστιο Menlo Park της Καλιφόρνια, ιδιοκτησίας της Susan Wojcicki (η οποία σήμερα είναι διευθύνουσα σύμβουλος του YouTube και υπάλληλος με τον αριθμό 16 της Google). Κάποιοι «σκόρπιοι» υπολογιστές, ένα τραπέζι πινγκ πονγκ και ένα μπλε χαλί συνέθεταν το σκηνικό του νέου τους τότε γραφείου.

Το 1998, στα πρώτα της βήματα Google έλαβε χρήματα και από τρεις άλλους επενδυτές. Τον ιδρυτή του Amazon.com, Jeff Bezos, τον καθηγητή πληροφορικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ David Cheriton και τον επιχειρηματία Ram Shriram. Μεταξύ αυτών των αρχικών επενδυτών, συγγενών και φίλων οι ιδρυτές της Google συγκέντρωσαν περίπου 1.000.000 δολλάρια. Στις 7 Ιουνίου 1999, ανακοίνωσαν ένας νέος κύκλο χρηματοδότησης ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, στον οποίο έλαβαν μέρος μεγάλοι επενδυτές, όπως οι επιχειρήσεις Kleiner Perkins και Sequoia Capital.

Τον Ιούνιο του 2000, η Google ότι θα γινόταν η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης για το Yahoo!, έναν από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους εκείνη την εποχή, αντικαθιστώντας την Inktomi.

Στα μέσα του 1999 η Google επεξεργαζόταν 500.000 αναζητήσεις ημερησίως και το 2004 έφτασε τις 200 εκατομμύρια. αναζητήσεις ημερησίως!

Το πρώτο Doodle και το σύνθημα «Μην είσαι κακός» (don’t be evil) 

Το πρώτο «Doodle» της, το οποίο δημιουργήθηκε το 1998 ήταν μια φιγούρα στο λογότυπο της, με το οποίο ενημέρωνε τους επισκέπτες της σελίδας ότι όλο το προσωπικό βρισκόταν στο φεστιβάλ Burning Man.

Το «Μην είσαι κακός» (don’t be evil) αποτέλεσε το σύνθημα της Google.

Η Google «ξεπέρασε» το γκαράζ και τελικά μετακόμισε στην τρέχουσα έδρα της (γνωστή και ως «The Googleplex») στο Mountain View, Καλιφόρνια.

Το 2000, η Google παρουσίασε το AdWords, ένα πρόγραμμα αυτοεξυπηρέτησης για τη δημιουργία διαδικτυακών διαφημιστικών καμπανιών.

Η αρχή του Gmail  και η απόκτηση του Youtube

Το 2004 και συγκεκριμένα την πρωταπριλιά, η Google ξεκίνησε το Gmail. Η συγκεκριμένη υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείο, διέθετε χαρακτηριστικά όπως γρήγορη αναζήτηση και ο μεγάλος – για την εποχή- προσφερόμενος αποθηκευτικός χώρος.

Επίσης, το 2004, η Google απέκτησε την εταιρεία ψηφιακής χαρτογράφησης Keyhole, επιτρέποντας της να αναπτύξει περαιτέρω το Google Earth και το 2005 να δημιουργήσει το Google Maps

Το 2006, η Google απέκτησε τον διαδικτυακό ιστότοπο για βίντεο, το γνωστό YouTube.

Το 2007 και εν μέσω φημών για ένα τη δημιουργία του «Gphone», η Google το λειτουργικό σύστημα Android – μια ανοιχτή πλατφόρμα για κινητές συσκευές.
Επίσης, το 2007 απέκτησε την εταιρεία Open Handset Alliance.

Τον Ιούνιο του 2011, η Google παρουσίασε το Google+ σε μια προσπάθεια της να δημιουργήσει ένα δικό της κοινωνικό δίκτυο. Οι χρήστες δεν έδειξαν ποτέ ενδιαφέρον για αυτό και έτσι το 2019 η Google αποφάσισε να διακόψει πλήρως τη λειτουργία του.

Σήμερα, η Google παράγει εκατοντάδες προϊόντα που χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, από το YouTube και το Android έως το Gmail και, φυσικά, την αναζήτηση Google.

Υπάρχουν ομάδες υπεράνω σάτιρας και κριτικής?????

 ...μπορείτε να γελάσετε μέχρι σκασμού, αλλά μην χλευάσετε , ο πολιτισμός μας είναι υπεράνω, όπως και η υποκρισία...

+++

«Για έναν περίεργο λόγο είναι σχεδόν εγκληματικό και σίγουρα ομοφοβικό το να γελάσει κανείς ή να κοροϊδέψει την αμφίεση του νικητή της Γιουροβίζιον επειδή ο ίδιος δηλώνει non-binary»


Το Nemo στη σκηνή της Eurovision 2024 © EPA/JESSICA GOW SWEDEN OUT

10.09.2024, 12:31

  • Μάνος Βουλαρίνος    -   Δημήτρης Αθανασιάδης

Μπορεί η σεξουαλικότητα να χρησιμοποιείται ως ασπίδα απέναντι στην κοροϊδία οποιασδήποτε γραφικότητας; Το σχόλιο του Μάνου Βουλαρίνου με αφορμή τα όσα είπε ο Μάρκος Σεφερλής για το Nemo

Ηαπάντηση στην ερώτηση του τίτλου είναι: Όχι, αλλά πολλοί συμπολίτες θα ήθελαν να είναι έτσι. Είναι οι συμπολίτες που ξεσηκώθηκαν εναντίον του Μάρκου του Σεφερλή επειδή κορόιδεψε τον νικητή της Γιουροβίζιον και τη non-binary αντίληψη σύμφωνα με την οποία από άποψη φύλου είσαι ό,τι δηλώσεις ανά πάσα στιγμή ή ακόμα και τίποτα. Πρόκειται για τους συμπολίτες που δεν καταλαβαίνουν ότι το δικαίωμα κάποιου να ντύνεται όπως θέλει και να δηλώνει ό,τι θέλει δεν μπορεί να αναιρεί το δικαίωμα άλλων να κρίνουν ή να κοροϊδέψουν την αμφίεση και τις δηλώσεις του. 

Ποτέ δεν άκουσα (και ευτυχώς) κανέναν να διαμαρτύρεται επειδή όλοι όσοι ασχολούνται με τη σάτιρα κορόιδεψαν την αμφίεση του Μιχάλη του Ρακιντζή όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα με το S’ AGAPO. Ούτε καν ο ίδιος ο Μιχάλης ο Ρακιντζής ο οποίος, ακόμα κι αν στεναχωρήθηκε με το δούλεμα, καταλαβαίνει ότι είναι κομμάτι της δημόσιας προβολής. Για έναν περίεργο λόγο είναι σχεδόν εγκληματικό και σίγουρα ομοφοβικό το να γελάσει κανείς ή να κοροϊδέψει την αμφίεση του φετινού νικητή επειδή ο ίδιος δηλώνει non-binary, λες και μια τέτοια δήλωση απαγορεύει αυτομάτως τη σάτιρα και το δούλεμα. Λες και η ένταξη στην LGBTQ κοινότητα σε καθιστά υπεράνω γραφικότητας και καθαγιάζει οτιδήποτε πεις, κάνεις ή φορέσεις. Δεν ξέρω γιατί κάποιοι άνθρωποι θέλουν σώνει και καλά να κάνουν το κακό γούστο συνώνυμο της ομοφυλοφιλίας αλλά δεν μου φαίνεται και πολύ καλή ιδέα.

Όπως δεν μου φαίνεται καθόλου καλή ιδέα η επίθεση σε όποιον του φαίνεται αστεία η non binary φιλολογία. Αν δω ένα μελαχρινό να μιλάει για το ξανθό του μαλλί ή έναν κατάξανθο Σουηδό να ισχυρίζεται ότι είναι μαύρος, θα γελάσω. Δεν θα ήθελα κανείς και τίποτα να απαγορεύει στους δύο αυτούς ανθρώπους να ισχυρίζονται ό,τι θέλουν για τον εαυτό τους αλλά θα μου φαινόταν τρομακτικό να ήμουν υποχρεωμένος να αποδεχτώ το παραμύθι τους ως μιας πραγματικότητα της οποίας η άρνηση θα απαγορευόταν. Με τον ίδιο τρόπο που υπερασπίζομαι το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ισχυρίζεται ότι είναι άντρας, γυναίκα, αεροπλάνο ή πατίνι, υπερασπίζομαι και το δικαίωμά του να μπορεί κανείς να πει ότι το να βάλεις μια αλυσίδα στον λαιμό σου και να κρατάς δύο ρόδες δεν σε κάνει ποδήλατο.

Καταλαβαίνω ότι δεν είναι πολύ ωραίο να κοροϊδεύουμε κάποιον για τη σεξουαλικότητά του αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η σεξουαλικότητα να χρησιμοποιείται ως ασπίδα απέναντι στην κοροϊδία οποιασδήποτε γραφικότητας. Ας πούμε, αν ένας στρέιτ συμπολίτης φορέσει ένα αμάνικο μπλουζάκι που θα γράφει «ΓΝΗΣΙΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ» και το συνδυάσει με καουμπόικες μπότες (ναι, ξέρω ότι το αμάνικο φτάνει αλλά κάνω πιο ωραία την εικόνα) θα γελάσω μαζί του και κανείς (πλην ίσως του ίδιου) δεν θα ενοχληθεί και θέλω με την ίδια ευκολία να μπορώ να γελάσω και με έναν τραγουδιστή που φοράει φουστίτσα και εμπριμέ φλοκάτη.  

Οι συμπολίτες των οποίων η σεξουαλικότητα ξεφεύγει από τα συνηθισμένα έχουν καταπιεστεί πολύ και έχουν υποφέρει εξαιτίας των διαχωρισμών που τους επιβλήθηκαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγάλουν τα απωθημένα τους μετατρέποντας τη σεξουαλικότητά τους σε ιερό ραβδί που καθαγιάζει οτιδήποτε αγγίζει. Γιατί η πεποίθηση ότι υπάρχουν ομάδες του πληθυσμού υπεράνω κριτικής (άρα και υπεράνω σάτιρας ή κοροϊδίας) είναι η βάση του διαχωρισμού. Εκτός αν σε κάποιους αρέσουν οι διαχωρισμοί και το μόνο που θέλουν να αλλάξουν είναι το ποιος τους επιβάλλει. Και μπράβο τους.

Athensvoice.gr


Μια ημέρα αφιερωμένη σε 4 συμπατριώτες μας που εκτελέσθηκαν στα Ίσθμια στις 3 Σεπτεμβρίου 1944

 ...δικαστήρια έχουν δεχθεί το χρέος των Γερμανών και τις πολεμικές αποζημιώσεις, μερικές χιλιάδες Γερμανών θεωρούν λογικό το χρέος και τα υπόλοιπα, οι Έλληνες φωνάζουν για να αποζημιωθούν, αλλά δεν υπολογίζουν τις κοτούλες που κάθονται στ αυγά τους, μη τυχόν και τους ενοχλήσει κανείς. 

Τόση ξεφτίλα....

+++

Η θυσία των εκτελεσθέντων πατριωτών θα μείνει στο διηνεκές ως μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του τόπου μας.

13 Σεπτεμβρίου 2024, 19:58


 Βρισκόμαστε σήμερά εδώ, στο όμορφο χωριό της Κυρας-Βρύση για να εκπληρώσουμε ένα οφειλόμενο χρέος τιμής και μνήμης στα αθώα θύματα που εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς: Τον ΚΑΤΖΗΛΙΕΡΗ ΜΙΧΑΗΛ, Τον ΚΑΤΖΗΛΙΕΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟ, Τον ΤΟΓΙΑ ΠΕΤΡΟ και Τον ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ.

Τέλη Αυγούστου του ’44, δύο μέλη της πυροβολαρχίας στη ζώνη της Διώρυγας του Ισθμού δέχθηκαν πυροβολισμούς από πολίτες, ενώ, το καλώδιο του τηλεφώνου που περνούσε από εκεί προς το απόσπασμα, διαπιστώθηκε πως είχε κοπεί πολλές φορές.

Τότε, ξεκίνησαν οι έρευνες από τους στρατιωτικούς της Βέρμαχτ με επικεφαλής τον Γερμανό αξιωματικό Claus ERB για να βρεθούν οι Έλληνες αντάρτες και διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για «φωλιά συμμοριών» που διέμεναν στο χωριό της Κυρας – Βρύση.

Ήταν 3η Σεπτεμβρίου 1944, όταν η βάση ειδοποιήθηκε για πυροβολισμούς από την κατεύθυνση της Ισθμίας.

Το γερμανικό απόσπασμα έφθασε στην Κυρα – Βρύση. Τέσσερις ύποπτοι άνδρες που ταίριαζαν στις περιγραφές πυροβολήθηκαν στον τόπο τους εγκλήματος ως μέτρο εξιλέωσης.

Οι κάτοικοι των εκκενωμένων σπιτιών παραδόθηκαν στο στρατόπεδο των φυλακών Κορίνθου για ανάκριση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δόθηκε εντολή για να πυρποληθεί το σπίτι, το οποίο κάηκε ολοσχερώς. Μόνο ένα μικρό δωμάτιο όπου έμενε ένας από τους ανθρώπους που είχαν σκοτωθεί, είχε γλυτώσει. Εκεί κρυβόταν ένας άνδρας και μια γυναίκα με ένα παιδί.

Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας και να σεβαστούμε την ιστορία μας
ως ένα χρέος ηθικό, εθνικό και πατριωτικό. Ένα χρέος όλων εσάς των κατοίκων που το ζητήσατε αλλά και μια πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Σωτήρη Πέρρα και του ανηψιού του Γερμανού αξιωματικού Claus-Uwe ERB, τον οποίον έχουμε την τιμή να έχουμε σήμερα μαζί μας, ως μια ελάχιστη ένδειξη μνήμης, τιμής και μεταμέλειας των πράξεων του θείου του.

Το σημερινό μνημόσυνο αποτελεί σύμβολο ειρήνης αλλά και αντίστασης και καταδίκης σε κάθε μορφής βαρβαρότητα.

Αποτελεί σύμβολο ηρωισμού και γενναιότητας, εθνικής συνείδησης και εθνικής μνήμης. Μνήμη που δεν οφείλουμε μόνο να διατηρούμε άσβεστη, αλλά και να υπηρετούμε ενισχύοντάς την διαρκώς, από γενιά σε γενιά. Η θυσία των εκτελεσθέντων πατριωτών
θα μείνει στο διηνεκές ως μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του τόπου μας.

Αυτό, το μνημείο ηρώων, που σε λίγο θα αποκαλύψουμε, αποτελεί ένδειξη τιμής στους νεκρούς μας, τους ήρωες της Κυρας – Βρύση. Ένα μνημείο που θα μας διδάσκει τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας και αποτελεί φάρο φωτεινό στους αγώνες των προγόνων μας.

Ο τόπος αυτός, είναι τόπος ηρώων. Αιωνία σας η μνήμη αθάνατοι νεκροί μας. Η θυσία και τα οράματά σας παραμένουν για πάντα ζωντανά και επίκαιρα στις ψυχές μας.

Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ ΜΗΚΟΣ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ - COASTLINE DISTANCES

...στην ακτογραμμή καλά τα πάμε, στο χρέος χάσαμε την σειρά μας





 

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Ναυάγιο στη Σικελία: Τι μπορεί να οδήγησε στη βύθιση του γιοτ των 35 εκατ. Μ/Υ ΒΑYΕSΙΑΝ

 Το σκάφος Bayesian που βυθίστηκε ανοιχτά των ακτών της Σικελίας/Φωτογραφία: PERINI NAVI PRESS OFFICE

21/08/2024  13:19

Ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό 6 αγνοουμένων που επέβαιναν στο πολυτελές ιστιοφόρο που ανετράπη στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας τα ξημερώματα της Δευτέρας, ωστόσο τίθενται ερωτήματα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους το σκάφος βυθίστηκε.

Σύμφωνα με την εφαρμογή εντοπισμού σκαφών Vesselfinder, το Bayesian, αξίας 36 εκατ. ευρώ, έφυγε από το λιμάνι Μιλάτσο της Σικελίας στις 14 Αυγούστου και εντοπίστηκε για τελευταία φορά ανατολικά του Παλέρμο το βράδυ της Κυριακής, με κατάσταση πλοήγησης «αγκυροβολημένο».

ΚΟΣΜΟΣ  20/08/2024  12:09

Ναυάγιο στη Σικελία: Τι είδε ένας δύτης που καταδύθηκε στα 50 μέτρα -Γιατί κλήθηκαν σπηλαιοκαταδύτες

Τρίτη μέρα ερευνών στο ναυάγιο στη Σικελία: Στη μάχη τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια οχήματα, ψάχνουν αγνοούμενους

Πιστεύεται ότι το πλοίο χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλο πάνω από το νερό – γνωστό και ως υδροστρόβιλο – με αποτέλεσμα να ανατραπεί μέσα σε μόλις 60 δευτερόλεπτα. Παράλληλα, άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την πιθανότητα εισόδου νερού από φινιστρίνια και πόρτες που είχαν μείνει ανοιχτές λόγω της ζέστης που επικρατούσε στα ανοικτά των ιταλικών ακτών.

Από το ναυάγιο, 15 άτομα διασώθηκαν άμεσα ενώ άλλοι 6 επιβαίνοντες αγνοούνται, μεταξύ των οποίων ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, η 18χρονη κόρη του καθώς και ο διευθυντής της τράπεζας Morgan Stanley International.

Τρίτη ημέρα ερευνών για τον εντοπισμό των αγνοουμένων

Οι έρευνες για τον εντοπισμό τους έχουν εισέλθει στην τρίτη μέρα, με τους δύτες διάσωσης να συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να φτάσουν στις καμπίνες με την ελπίδα να τους βρουν.

Ένας μηχανικός μάλιστα, υποστηρίζει πως οι αγνοούμενοι επιβάτες θα μπορούσαν να είναι ακόμη ζωντανοί σε θύλακες αέρα 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αν και οι ελπίδες σιγά σιγά εξανεμίζονται.

Η επιχείρηση των διασωστών δυσχεραίνεται επίσης από τη δυσκολία να εισέλθουν στο πλοίο με τους δύτες να αναγκάζονται να περάσουν μέσα από σκόρπια έπιπλα που δυσκολεύουν το έργο τους.

Που εστιάζονται οι έρευνες των αρχών για το ναυάγιο του Bayesian

Ένας εμπειρογνώμονας που βρισκόταν στο σημείο δήλωσε ότι ένα πρώιμο σημείο εστίασης της επίσημης έρευνας για την τραγωδία στα ανοιχτά των ακτών της Σικελίας, η οποία ξεκίνησε από τους εισαγγελίες στο κοντινό Τερμίνι Ιμερέζε, θα είναι το κατά πόσον το πλήρωμα του σκάφους είχε κλείσει τα φινιστρίνια στο σκάφος πριν από την καταιγίδα.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν αν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, δεδομένων των προβλέψεων για κακοκαιρία κατά τη διάρκεια της νύχτας και αν κάποιο από τα μέλη του πληρώματος φέρει ποινικές ευθύνες.

«Ίσως είχαν αφήσει ανοιχτά τα φινιστρίνια λόγω της ζέστης»

Ο εμπειρογνώμονας ιστιοπλοΐας Σαμ Τζέφερσον, εκδότης του περιοδικού Sailing Today, δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι οι ανοιχτές καταπακτές και πόρτες θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στην ταχεία βύθιση του superyacht.

Δήλωσε: «Θα έλεγα ότι το σκάφος χτυπήθηκε πολύ δυνατά από τον άνεμο, έγειρε στο πλάι. Φαντάζομαι ότι όλες οι πόρτες ήταν ανοιχτές επειδή έκανε ζέστη, οπότε υπήρχαν αρκετά φινιστρίνια και πόρτες ανοιχτές ώστε να γεμίσει με νερό πολύ γρήγορα και να βυθιστεί έτσι».

Ο Αντρέα Ράττι, καθηγητής ναυτικού σχεδιασμού στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, δήλωσε ότι ένα σκάφος στο μέγεθος του Bayesian θα βυθιζόταν τόσο γρήγορα μόνο αν έπαιρνε τεράστια ποσότητα νερού.

Πρότεινε ότι φινιστρίνια, παράθυρα ή άλλα ανοίγματα μπορεί να είχαν μείνει ανοιχτά, αφήνοντας να μπει νερό.

Τα μετεωρολογικά αρχεία δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες έφτασαν περίπου τους 33 βαθμούς Κελσίου την προηγούμενη ημέρα από τη βύθιση, γεγονός που μπορεί να οδήγησε τους επιβαίνοντες στο σκάφος να θέλουν να περνάει αέρας ενώ κοιμόντουσαν.

Τι έπρεπε να κάνει το πλήρωμα ενόψει των προβλεπόμενων βροχοπτώσεων

Ο Λούκα Μερκάλι, πρόεδρος της Ιταλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, δήλωσε την Τρίτη ότι το πλήρωμα θα έπρεπε να είχε βεβαιωθεί ότι όλοι οι επισκέπτες ήταν ξύπνιοι και να τους είχε δώσει σωσίβια ενόψει των προβλεπόμενων ισχυρών βροχοπτώσεων.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Termini Imerese, Αμπρότζιο Καρτοσίο, και η ομάδα του αναμένεται να ανακρίνουν σύντομα τους 15 επιζώντες για να διαπιστώσουν τι οδήγησε στην τραγική βύθιση της θαλαμηγού Bayesian.

Και βρετανική ομάδα θα συμμετάσχει στην έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας

Εν τω μεταξύ, στην έρευνα θα συμμετάσχει και βρετανική ομάδα, με έναν πρώην ερευνητή ναυτικών ατυχημάτων να δηλώνει ότι θα εξετάσουν αν τα παράθυρα ή οι στεγανές πόρτες ήταν ανοιχτές.

Ο Γκάβιν Πρίτσαρντ, ο οποίος ήταν κύριος ερευνητής του βρετανικού κλάδου διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων (MAIB) πριν συνταξιοδοτηθεί το 2022, δήλωσε στην Telegraph: «Η MAIB θα θελήσει να εξετάσει το σκάφος χρησιμοποιώντας είτε ένα ROV [τηλεχειριζόμενο όχημα] είτε δύτες, είτε θα θελήσει να ρίξει μια ματιά και να δει ποιες ήταν οι θέσεις των στεγανών θυρών, των καταπακτών και των παραθύρων. «Θα ήταν σημαντικό να δηλωθεί ότι δεν αποδίδει ευθύνες», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η δουλειά της MAIB είναι να καθορίσει την αιτία του ναυαγίου - και όχι τη νομική ευθύνη - έτσι ώστε τα κρίσιμα για την ασφάλεια συμπεράσματα να μπορούν να διαδοθούν σε όλη τη ναυτιλιακή βιομηχανία».

Και πρόσθεσε: «Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που θέτουν οι ερευνητές ατυχημάτων είναι, αν έχει ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο; Και πρέπει να πω ότι, έχοντας παρατηρήσει αυτό το τραγικό γεγονός, ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι παρόμοιο με αυτό»

 iefimerida.gr