Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ιταλία: Σύγκρουση πλοίων ανοιχτά της Σικελίας - COLLISION OFF CAPE PASERO

Δευτέρα 22/4/24

 Αναφορά για σύγκρουση δύο πλοίων, περίπου 14 μίλια ανοικτά του Κάπο Πασέρο της Σικελίας  έλαβε το πρωί της Δευτέρας ,το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Ιταλικής Ακτοφυλακής στη Ρώμη. Πρόκειται για ένα πλοίο γενικού φορτίου με σημαία Λιβερίας και ένα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Πορτογαλίας,

Οπως αναμεταδίδει η ΕΡΤ από δελτίο τύπου της Ιταλικής Ακτοφυλακής, έχουν σταλεί στην περιοχή πλοία και αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων ένα ελικόπτερο AW139 και ένα Atr42, τα οποία πετούν πάνω από την περιοχή του ατυχήματος, για να επέμβουν σε περίπτωση διάσωσης και να παρακολουθούν την περιοχή από περιβαλλοντική άποψη.

Τα αίτια του ατυχήματος δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Ιταλία: Σύγκρουση πλοίων ανοιχτά της Σικελίας - Δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός - 1© Παρέχεται από: CNN.gr

Τα πλοία κατευθύνονται αυτές τις ώρες προς το λιμάνι της Αυγούστας, όπου θα φθάσουν το βράδυ.

Από την παρακολούθηση της περιοχής όπου συνέβη το ατύχημα δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση. Κανένα μέλος του πληρώματος δεν φέρεται να έχει τραυματιστεί.

Το ένα από τα δύο εμπορικά πλοία που ενεπλάκησαν στο ατύχημα υπέστη εκτεταμένο ελάττωμα στο κύτος, το οποίο, ωστόσο, δεν επηρέασε την πλεύση του προς το λιμάνι.

Οι δύο μονάδες – υπό το συντονισμό του Τμήματος Επιχειρήσεων της Ναυτιλιακής Διεύθυνσης Κατάνιας – παρακολουθούνται κατά την πλεύση τους από εναέρια και ναυτικά μέσα του Λιμενικού Σώματος.

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

«Σαλπάρει» με 348 πλοία για Κύπρο ο πλουσιότερος Νορβηγός;

 ....θα ήθελα να ευχηθώ να φύγει το συντομότερο, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο μπορεί να φαίνεται.

Ίδιες περιπτώσεις έχουμε ακούσει και για Έλληνες πλοιοκτήτες του Λονδίνου, αλλά παραμένουν ακόμα εκεί.  Μπορεί όμως να μεταφέρει ορισμένες δραστηριότητες στην Κύπρο, ώστε να μετριάσει τις δυσκολίες που βάζει η Νορβηγική κυβέρνηση.

+++

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024


Δυσμενείς οι συνθήκες-πλαίσιο για επενδύσεις στην νορβηγική Ναυτιλία

Ο John Fredriksen, ένας από τους πιο ισχυρούς εφοπλιστές στον κόσμο, σκέφτεται σοβαρά να μεταφέρει σημαντικό μέρος, ίσως και όλες, τις ναυτιλιακές του δραστηριότητες από τη Νορβηγία στην Κύπρο. Η αιτία; Η δυσαρέσκεια του με τις συνθήκες-πλαίσιο που επικρατούν στη Νορβηγία, τις οποίες θεωρεί δυσμενείς για την ανάπτυξη και την ευημερία των επιχειρήσεών του. Φυσικά ακόμη το τοπίο είναι θολό και οι πιθανότητες να μην καρποφορήσει είναι εξίσου πολλές με το αν όντως μεταφέρει το σύνολο των δραστηριοτήτων του . Ο επιχειρηματίας μάλιστα σε μία συμβολική κίνηση απεμπόλισε την νορβηγική του υπηκόοτητα κρατώντας μόνο την Κυπριακή την οποία και απέκτησε πριν μερικά χρόνια.

Δυσαρέσκεια με τις συνθήκες-πλαίσιο στη Νορβηγία

Σε συνέντευξή του στην Finansavisen, ο Fredriksen εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απρόβλεπτη φύση του κανονιστικού περιβάλλοντος στη Νορβηγία. Κατηγόρησε την τρέχουσα κυβέρνηση ότι επιδεινώνει τις συνθήκες αντί να δημιουργεί ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Ο Fredriksen έκανε λόγο για αιφνιδιαστικές αλλαγές σε κανόνες, τέλη και φόρους, που δυσχεραίνουν τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις επενδύσεις.

Ο Harald Fotland, πρόεδρος του Συλλόγου Εφοπλιστών, μοιράζεται τις ανησυχίες, τονίζοντας την πιθανή απώλεια για τη ναυτιλιακή βιομηχανία της Νορβηγίας, εάν ο Fredriksen υλοποιήσει τις απειλές του. Η μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων του Fredriksen, συμπεριλαμβανομένων των ναυλώσεων και των εργασιών, θα στερήσει από τη Νορβηγία πολύτιμη τεχνογνωσία, θέσεις εργασίας και έσοδα.

Ο Fredriksen, κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας, διακρίνει επιδείνωση του ναυτιλιακού περιβάλλοντος της Νορβηγίας, με δυσβάσταχτους φόρους και δασμούς να εμποδίζουν την πρόσληψη ναυτικών. Ο Fredriksen, ο οποίος διαμένει στο Λονδίνο, έχει επενδύσει σημαντικά στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας τους δεσμούς του με την χώρα μας.

Εσωτερική αξιολόγηση για εναλλακτική τοποθεσία

Εντός του Ομίλου Fredriksen βρίσκεται σε εξέλιξη μια εσωτερική αξιολόγηση για τον καθορισμό μίας εναλλακτικής τοποθεσίας, εάν οι συνθήκες στη Νορβηγία παραμείνουν δυσμενείς. Η Κύπρος θεωρείται ως η πλέον πιθανή επιλογή, δεδομένης της ευνοϊκής φορολογικής πολιτικής, του σταθερού κανονιστικού περιβάλλοντος και της ύπαρξης έμπειρου εργατικού δυναμικού στον ναυτιλιακό τομέα.

Ο Όμιλος Fredriksen ελέγχει στόλο 348 πλοίων και γεωτρύπανων, με τα γραφεία του να βρίσκονται στο Όσλο. Η πιθανή μετεγκατάσταση του ομίλου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη θέση της Νορβηγίας στην παγκόσμια ναυτιλία και να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας. Ο Fredriksen απασχολεί περίπου 4.000 άτομα στη Νορβηγία, ενώ οι δραστηριότητες του αγγίζουν αστρονομικά ποσά.

Ενίσχυση δεσμών με την Κύπρο

Εν τω μεταξύ, ο Όμιλος Fredriksen έχει ενισχύσει τους δεσμούς του με την Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος έχει μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της Frontline και της SFL Corp. στη Λευκωσία, ενώ η Seatankers Management, η ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης του ομίλου, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Λεμεσό. Η Κύπρος προσφέρει ένα ελκυστικό περιβάλλον για ναυτιλιακές εταιρείες, με χαμηλότερους φόρους, ευέλικτες ρυθμίσεις και ένα αναπτυσσόμενο ναυτιλιακό κέντρο.

Η μετεγκατάσταση του Ομίλου Fredriksen στην Κύπρο δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο. Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες εγκαταλείπουν τη Νορβηγία τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας πιο ευνοϊκές συνθήκες σε άλλες χώρες. Η τάση αυτή υπογραμμίζει ευρύτερες ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της Νορβηγίας στον ναυτιλιακό τομέα.

H άνοδος του John Fredriksen

Ο John Fredriksen, ο οποίος ηγείται του ομίλου, αποτελεί μια εμβληματική φυσιογνωμία στον κόσμο της ναυτιλίας. Ξεκινώντας από βοηθός ταχυδρόμου, κατάφερε να χτίσει μια τεράστια επιχειρηματική αυτοκρατορία που καλύπτει τη ναυτιλία, τις υπηρεσίες πετρελαίου και τις επενδύσεις. Η αξιόλογη καριέρα του Fredriksen αντικατοπτρίζει την επιμονή, την οξυδέρκεια και την προσαρμοστικότητά του, στοιχεία που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στον κόσμο.

Σημαντικά ζητήματα για το μέλλον της ναυτιλίας

Η μελέτη περίπτωσης του Ομίλου Fredriksen φέρνει στο προσκήνιο σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Η πιθανή μεταφορά του Ομίλου Fredriksen στην Κύπρο αποτελεί καμπανάκι για τη Νορβηγία. Η απώλεια μίας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες θα πλήξει σημαντικά τη ναυτιλιακή βιομηχανία της χώρας και θα θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η Νορβηγία οφείλει να αναθεωρήσει τις πολιτικές της και να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, εάν θέλει να διατηρήσει την ηγετική της θέση στον κόσμο της ναυτιλίας. Από την άλλη σε γενικότερο πλαίσιο δεν θα επηρεαστεί η Θέση της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας καθώς η Κύπρος είναι επίσης κράτος – μέλος της Ε.Ε και η ενδεχόμενη εγγραφή των πλοίων Fredriksen στο κυπριακό νηολόγιο Θωρακίζει την Ευρωπαϊκή ναυτιλία από την μεγάλη τρύπα που θα αφήσει στην νορβηγική βιομηχανία.

Πηγή: kathimerini.gr

Καζάκης*: Η Ελλάδα οδηγείται τάχιστα σε μια νέα κρίση πληρωμών

 8 Απριλίου, 2024              

           

                                                                           

*Άρθρο του Προέδρου του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ) κ. Δημήτρη ΚαζάκηTo 2024 πιθανότατα θα είναι ένα νέο 2010 για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Αν και πολύ χειρότερο γιατί η χώρα μας είναι σε πολύ πιο δεινή θέση απ’ ότι τότε. Τόσο σε επίπεδο χρέους, το οποίο παραμένει το κυρίαρχο πρόβλημα, όσο και σε επίπεδο εισοδήματος, επενδύσεων και απασχόλησης.

Η κυβέρνηση επιχείρησε τους προηγούμενους μήνες κυρίως με πληρωμένα από τον κρατικό προϋπολογισμό δημοσιεύματα στο εσωτερικό και εξωτερικό, να δημιουργήσει μια πλαστή εικόνα «οικονομικού θαύματος» για την καταρρέουσα Ελλάδα. Για το λόγο αυτό δαπάνησε υπερδιπλάσια ποσά απ’ ότι π.χ. θα απαιτούσε η εγκατάσταση ενιαίου συστήματος διεύθυνσης και ελέγχου του σιδηροδρομικού διχτύου της χώρας, προκειμένου να αποφύγουμε νέα Τέμπη.

Ταυτόχρονα, επέβαλε ομερτά στα ΜΜΕ και τους δημοσιογραφικούς κύκλους σχετικά με την καταρρέουσα οικονομία της Ελλάδας. Με την άρρητη συμπαράσταση του συνόλου της αντιπολίτευσης. Κι έτσι κανείς δεν τολμά να πει την αλήθεια. Κανείς δεν αμφισβητεί το κυρίαρχο αφήγημα. Εκτός βέβαια από αντιπολιτευτικές καντρίλιες σχετικά με το «μίγμα πολιτικής». Τίποτε άλλο.

Δεν πρέπει ο μέσος Έλληνας να αντιληφθεί αυτό που επίκειται. Όπως δεν έπρεπε να το αντιληφθεί και το 2008-2009, έστω κι αν είχε ήδη δρομολογηθεί η επίσημη χρεωκοπία της χώρας. Πρέπει για μια ακόμη φορά να πιαστεί εξ απήνης, ώστε εν μέσω κρίσης πληρωμών να εκβιαστεί για να σκύψει το κεφάλι στα πολύ χειρότερα.

Για το λόγο αυτό και με κάλυψη των ευρωπαϊκών οργάνων η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια πρωτοφανή – ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα – «δημιουργική λογιστική».

Έτσι εμφανίζει το ΑΕΠ του 2023 να παρουσιάζει πραγματική αύξηση γύρω στο 2% σε σχέση με το 2022. Την ίδια όμως ώρα ο Κύκλος Εργασιών για το Σύνολο των Επιχειρήσεων της Ελληνικής Οικονομίας με υποχρέωση τήρησης Διπλογραφικών Βιβλίων, σημείωσε πτώση σε τρέχουσες τιμές για το 2023 της τάξης του 3,8%! Η πτώση αυτή συνεχίζεται και τον Ιανουάριο 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 κατά 1,5% σε τρέχουσες τιμές.

Πώς λοιπόν γίνεται ο τζίρος του συνόλου των Επιχειρήσεων της Ελληνικής οικονομίας να παρουσιάζει πτώση το 2023 και μάλιστα σε τρέχουσες τιμές, αλλά το ΑΕΠ να παρουσιάζει πραγματική άνοδο; Πρόκειται φυσικά για «δημιουργική λογιστική».

Ταυτόχρονα, εμφανίζουν τον επίσημο πληθωρισμό να κινείται το 2023 σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το 2022, αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Στο διάγραμμα βλέπουμε την εξέλιξη του επίσημου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) σε σύγκριση με τον τιμάριθμο λιανικών πωλήσεων για όλη την περίοδο 2001-2023.

Τι παρατηρούμε; Ο ΔΤΚ παρακολουθεί τον τιμάριθμο των λιανικών πωλήσεων για όλα τα χρόνια, εκτός από το 2023! Το 2023 εμφανίζεται να μειώνεται δυσανάλογα με τον τιμάριθμο λιανικών πωλήσεων, ο οποίος κινείται στο 7,2%!Το κυρίαρχο όμως πρόβλημα ήταν, είναι και παραμένει το δημόσιο χρέος. Και το χειρότερο είναι ότι ο τρόπος αναχρηματοδότησής του, μέσω κυρίως του βραχυχρόνιου δανεισμού με repos από το «Κοινό Κεφάλαιο Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων», που διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδας σύμφωνα με τον καταχρηστικό ν. 2469/97 του Σημίτη, έχει πλέον εξαντληθεί. Ήδη στα τέλη του 2023 το δημόσιο χρέος που έχουν επωμιστεί τα ΝΠΔΔ και οι Ασφαλιστικοί Φορείς έφτασε σχεδόν τα 69 δις ευρώ!

Ταυτόχρονα και παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια προβολής του δήθεν «οικονομικού θαύματος» της Ελλάδας, οι διεθνείς αγορές χρήματος και κυρίως οι θεσμικοί επενδυτές εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται τους ελληνικούς τίτλους χρέους, αλλά και την κατάσταση των εγχώριων τραπεζών. Γι’ αυτό και δεν αγοράζουν.Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπιστεί η υφέρπουσα κρίση πληρωμών, η ΕΕ εξανάγκασε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα να κυνηγήσει πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να περιοριστούν, οριακά έστω, οι τεράστιες ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους. Κι έτσι η καταρρέουσα και υπερχρεωμένη ελληνική οικονομία υπόκειται σε νέα, ακόμη πιο αδίστακτη «εσωτερική υποτίμηση» σε συνθήκες όπου η φυγή χρήματος και κεφαλαίου φτάνει σε νέα ύψη.Το καθαρό έλλειμμα διατραπεζικών συναλλαγών Target-2 το 2023 σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ξεπερνώντας τα 114,6 δις ευρώ από 110,1 δις ευρώ το 2022, το οποίο συνιστούσε επίσης ετήσιο ρεκόρ για όλη την περίοδο ένταξης στο ευρωσύστημα! Την ίδια ώρα που το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε στα 14,1 δις ευρώ το 2023 από 21,2 δις ευρώ το 2022. Λόγω κυρίως των μέτρων εμπάργκο κατά της Ρωσίας.Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αντιμετωπίσει αυτή την επιδείνωση της κρίσης πληρωμών με την φορολεηλασία ενός εισοδήματος που συρρικνώνεται ραγδαία, αλλά και την επιτάχυνση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, απ’ όπου ελπίζει να αντλήσει 7,2 δις ευρώ φέτος. Θα τα καταφέρει; Και μάλιστα εν μέσω μιας όλο και βαθύτερης πανευρωπαϊκής κρίσης που επιδεινώνει η κλιμάκωση του πόλεμου, η επιβολή εμπάργκο και ενός πανάκριβου ενεργειακού μοντέλου προς όφελος των χρηματιστικών αγορών;Το θέμα δεν είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση. Τόσο το κυβερνών κόμμα, όσο και τα υπόλοιπα της Βουλής – μηδενός εξαιρουμένου – έχουν αποδείξει στην πράξη ότι δεν θέλουν με τίποτε να συζητήσει η ελληνική κοινωνία εναλλακτικές του έξωθεν και άνωθεν δεδομένου ενός απόλυτα καταστροφικού μονόδρομου. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι. Θα ανεχτούμε για μια ακόμη φορά να μας πιάσουν κότσους; Θα πούμε ξανά «ωχ, αδερφέ, δεν γίνεται τίποτε» και θα γυρίσουμε πλευρό; Ή αυτή τη φορά θα τους τελειώσουμε, πριν μας τελειώσουν;

Limenikanea.gr

ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΞΑΝΑ...

  • 13 Απριλίου, 2024

Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του Ευγένιου Ιονέσκο, ο οραματικός πατριάρχης του «θεάτρου του παραλόγου» έρχεται πρώτος στη σκέψη όταν αναλογίζεται κανείς όσα συμβαίνουν σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτό που γίνεται έχει πια ξεφύγει εντελώς από ιστορικά προηγούμενα, από διπλωματικές πρακτικές ή από κανόνες διεθνών σχέσεων, ειρηνικών και μη. Είναι κάτι άλλο, καινοφανές, διαφορετικό: εδώ γράφεται Ιστορία. Αλλά είναι μια Ιστορία απόλυτης τρέλας.


Οπως είναι γνωστό, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο πιο προχωρημένος διάλογος που έγινε ποτέ – ή, έστω, τουλάχιστον μετά το 1930.

Διάλογος τον ουσιαστικό τόνο και, κατ’ αντιστοιχία, το περιεχόμενο του οποίου έχει δώσει από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός λέγοντας δημοσίως ότι η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για υποχωρήσεις – κάτι που πάντως ουδέποτε ειπώθηκε από τουρκικής πλευράς.

Η πορεία του διαλόγου εξελίσσεται με επτασφράγιστη μυστικότητα αλλά και με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού στον προγραμματισμό της. Και κάθε φορά που ολοκληρώνεται μία συνάντηση, επιβεβαιώνεται από τις δύο πλευρές η καλή πορεία του. Ενδιαμέσως, όμως, κάποια συμβάντα δίνουν άλλη εικόνα.

Τώρα, μετά τις συνομιλίες Φιντάν – Γεραπετρίτη και εν αναμονή της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αγκυρα, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κηρύξει δύο περιβαλλοντικά θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με τη σχετική ανακοίνωση να γίνεται ενόψει του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου για τους Ωκεανούς που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν πρόλαβε να μοιραστεί η σχετική ελληνική ανακοίνωση και ήρθε η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών: «Παρά την πρόσφατη χαλάρωση στις σχέσεις μας, αυτή τη φορά φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα».

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν εκτενώς σε «γκρίζες ζώνες» που αφορούν συμπλέγματα τα οποία περιλαμβάνουν νησιά και βραχονησίδες εκτεινόμενα στο μισό και πλέον Αιγαίο.

Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, η τουρκική ανακοίνωση συνεχίζει: «Συνιστούμε στην Ελλάδα να μη χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βράχων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες στο πλαίσιο της δικής της ατζέντας.

Θα θέλαμε επίσης να συμβουλεύσουμε τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μη γίνουν εργαλείο για τις προσπάθειες της Ελλάδας με πολιτικά κίνητρα σχετικά με περιβαλλοντικά προγράμματα […] Τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια στο πλαίσιο των ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος».

Η ελληνική πλευρά απάντησε με τη γνωστή της μεγαλόστομη μανιέρα που δεν λέει όμως απολύτως τίποτα επί της ουσίας.

Εν προκειμένω, εκτός από το… κλασικό μάθημα διεθνούς δικαίου, κάνει και… μάθημα περιβάλλοντος στους Τούρκους.

Αλλά δεν τους λέει ότι τα νησιά είναι ελληνικά και να κοιτάνε τη δουλειά τους γιατί δεν τους ρωτάει κανένας – αυτό έλειπε. Τολμάει;.. Αλλωστε, οι άνθρωποι που γράφουν τις ανακοινώσεις είναι οι ίδιοι που μετέχουν στον διάλογο…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως είχε, φαίνεται, διάθεση για περισσότερο χιούμορ και είπε ότι «η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα» – καλά, τη δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού του δεν την είχε ακούσει; Πού ήταν; Και βεβαίως, μετά, είπε και το ποίημά του: «Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, συνεχίζουμε τον διάλογο. Προχωράει κανονικά ο σχεδιασμός», αναφερόμενος στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα. «Από εκεί και πέρα δεν είμαστε αφελείς. Αξιολογούμε κάθε ενέργεια ξεχωριστά και δεν υπάρχει καμία διάθεση για υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Συνιστά συνεπώς ερώτημα εάν η Ελλάδα ασκεί μια νέα κρυφή υβριδική στρατηγική με σκοπό να… τρελάνει τους Τούρκους.

Αν ναι, απέτυχε. Οι Τούρκοι δεν τρελαίνονται με παιδαριώδη κόλπα.

Η αληθινή εξήγηση είναι βεβαίως άλλη: ότι όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου είναι λιγότερο «του παραλόγου» και πολύ περισσότερο «θέατρο». Κακογραμμένο, κακοπαιγμένο, φτηνό θέατρο. Ομως, δυστυχώς, ο Ιονέσκο δεν ζει πια.

Limenikanea.gr

Seajets’ ex-“IDO” twins arrived in Greece

 On April 7 and 8, 2024, the latest acquisitions of Seajets, HSC Orchan Gazi 1 and Osman Gazi 1, arrived in Greece under tow. Both sisterships were purchased last February from the Turkish company Istanbul Deniz (IDO). They operated daily from Istanbul to Moudania and are among the 8 ships that Seajets acquired in the last 8 months following a tremendous expansion plan.”

These vessels are:

  • Champion Jet 3 (ex-Incat 045)
  • Eurochampion Jet (ex- Natchan Rera)
  • Superruner Jet II (ex-Gotlandia)
  • Super Star II (ex-Color Viking)
  • Express Skiathos
  • Santorini Palace
  • HSC Orchan Gazi 1  
  • HSC Osman Gazi 1

Photo: Kostas Papadopoulos


Χειροθεσία του Νικόλα Διαμαντή Πατέρα σε Άρχοντα Οφφικιάλιο «Ευταξία» της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας

 Η χειροθεσία έγινε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο

18.04.2024 | 19:52 UPD:19.04.2024, 09:27


Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, το μεσημέρι η χειροθεσία του Νικόλαου Πατέρα σε Άρχοντα Οφφικιάλιο «Ευταξία» της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, που παρεχωρήθη στο Πατριαρχείο από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο και ανακαινίσθηκε πλήρως από τον κ. Πατέρα.


Μετά το πέρας της τελετής παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στα γραφεία του Ιδρύματος Πατέρα επί της Βασιλίσσης Σοφίας με καλεσμένους τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, μέλη της οικογένειας Πατέρα, τους πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Γεώργιο Τσούνη, της Μεγάλης Βρετανίας κ. Matthew Lodge, τους Διευθύνοντες Συμβούλους της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλο Μυλωνά, της Eurobank κ. Φωκίων Καραβία, της Alpha Bank κ. Βασίλη Ψάλτη, της Piraeus Bank κ. Χρήστο Μεγάλου, της Attica Bank κας Ελένης Βρεττού, της Παγκρήτιας Τράπεζας κ. Αντώνη Βαρθολομαίο και της Optima Bank κ. Γεώργιο Τανισκίδη.

Παρόντες στο γεύμα ήταν και οι εφοπλιστές Θανάσης Μαρτίνος, Πάνος Λασκαρίδης, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και Γιώργος Πατέρας, καθώς και μέλη της συνοδείας του Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου.

 




Ένας πιλότος της AEGEAN λίγο πριν «κρεμάσει» τη στολή του

 Τελευταία πτήση, χιλιάδες αναμνήσεις & η μεγάλη φιέστα:



Ο Κυβερνήτης Τηλέμαχος Σινιόρος              © Παρέχεται από: iefimerida 

Κάθε μεγάλη βόλτα κλείνει με μια λαμπρή γιορτή… Έτσι συνηθίζεται στη μεγάλη και δεμένη οικογένεια της AEGEAN και της Olympic Air.

Το πλήρωμα των αεροσκαφών εξαιρετικά έμπειρο, έχει σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς αγάπης και σεβασμού στον αέρα, σε αντίξοες κάποιες φορές συνθήκες. Ενωμένοι σαν μια γροθιά αποδεικνύουν πώς είναι πάντα μαζί μέχρι το τελευταίο μίλι, όταν έρχεται η ώρα της συνταξιοδότησης.

Μια τέτοια περίπτωση είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά με τον Κυβερνήτη Τηλέμαχο Σινιόρο, σε ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής Αθήνα – Χίο αυθημερόν. Συγκίνηση, επευφημίες και ευχές στην τελευταία πτήση – Α3273. Είναι από αυτές τις φορές που οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν όλη την βεντάλια των συναισθημάτων. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως ταξιδέψαμε με τον πιλότο εν μέσω ισχυρών ανέμων και αναταράξεων, ωστόσο η εμπειρία του αποδείχθηκε εξαιρετικά ανακουφιστική.

Οι επιβάτες έγιναν μία ομάδα για να συγχαρούν τον πολύπειρο Κυβερνήτη κατά την τελευταία πτήση, ενώ φρόντισαν να του στείλουν τα δικά τους ξεχωριστά μηνύματα μέσω ενός λευκώματος που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση. Εντυπωσιακές ήταν δε και οι αψίδες νερού, που οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου στη Χίο αλλά και στην Αθήνα είχαν φροντίσει να ετοιμάσουν κατά την άφιξη του αεροσκάφους.

Κυρίες και κύριοι, ας γνωρίσουμε τον Κάπτεν Σινιόρο

Επί 35 χρόνια ο Κυβερνήτης Τηλέμαχος Σινιόρος έχει διασχίσει από άκρη σε άκρη το Αιγαίο, με το νησί της Χίου να αποτελούσε ένα από τα συχνά του δρομολόγια. Με ατσάλινη αντοχή βρέθηκε στην άγονη γραμμή, σε έκτακτες συνθήκες και για επείγοντα περιστατικά. Η καριέρα του έχει να παρουσιάσει σημαντικούς σταθμούς, όπως η παλιά Ολυμπιακή και φυσικά εδώ και χρόνια η Olympic Air και η AEGEAN, ενώ όλα - όπως ο ίδιος ο πιλότος αναφέρει - ξεκίνησαν από τη μακρινή Φλόριδα και μάλιστα σε πολύ νεαρή ηλικία. Χαρακτηριστικά, δεν παραλείπει να αναφέρει ο Κυβερνήτης πως ούτε τότε δεν υπήρχε περιθώριο για λάθος.

Αξιοπιστία, μετριοφροσύνη, γενναιότητα χαρακτηρίζουν τον 65χρονο Κυβερνήτη Σινιόρο. Με την ήρεμη δύναμή του δαμάζει τους αιθέρες από τα πιλοτήρια των αεροσκαφών εδώ και δεκαετίες. Με σύμμαχο και υπέρμαχο υποστηρικτή τον ιερέα πατέρα του βρέθηκε να φοιτά στην καλύτερη σχολή στον κόσμο, στη Flight Safety στη Φλόριδα, κατά την εποχή που η αεροναυτιλία ήταν εξαιρετικά δύσκολη στην Ελλάδα. Μετά από πολύ κόπο και προσπάθειες κατάφερε το 1989 να κάνει το πολυπόθητο όνειρο πραγματικότητα. Πέρασε τις εξετάσεις για να γίνει πιλότος της τότε Ολυμπιακής Αεροπορίας. Κατά την επιτυχημένη καριέρα του έφτασε αρκετές φορές στα όρια της αντοχής του.

Στο μικρόφωνο, λίγο πριν το τελευταίο πέταγμα, η αεροσυνοδός Αγγελική Βαφειαδάκη – στενή συνεργάτιδα για χρόνια του κ. Σινιόρου. Η αναγγελία της πτήσης και ύστερα κάποια λόγια για τον πρωταγωνιστή της ημέρας! Στο cockpit τον συνοδεύει και ο γιος τους Παναγιώτης, επίσης πιλότος στην οικογένεια της AEGEAN.

Απολαυστική ήταν και η κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον χαρισματικό Κυβερνήτη. Όταν τον ρωτήσαμε για την αφορμή που στάθηκε και έμπνευση ταυτόχρονα στην επαγγελματική του πορεία, δεν δίστασε να αναφέρει: «Για να είμαι ειλικρινής, ακόμα δεν έχω καταλήξει για το ποια ακριβώς ήταν η αφορμή. Θυμάμαι ότι από μικρά παιδάκια, μαζί με τον αδερφό μου, παρατηρούσαμε ψηλά στον αέρα τα αεροπλάνα και μας φαινόντουσαν, όπως σε πολλούς εκείνη την εποχή, «περίεργα». Μικρά παιδιά άλλωστε πως να καταλάβουμε ακριβώς τι είναι. Οπότε, θεωρώ ότι η περιέργειά μου για τον κόσμο των αερομεταφορών ήταν η αφορμή που στάθηκε για να πάρω την απόφαση να ακολουθήσω το συγκεκριμένο επάγγελμα. Δεν είχαμε και κάποιον από την ευρύτερη οικογένεια, να βρίσκεται στον χώρο των αερομεταφορών μας και να μας επηρεάσει. Για παράδειγμα, συνάδελφος κυβερνήτης μου έλεγε για τους γιους του, ότι αυτά έχουν γεννηθεί μέσα στη μονάδα και έμεναν στη μονάδα. Οι φίλοι τους ήταν γιοι συναδέλφων. Και τελικά, ο ένας έγινε γεωπόνος και ο άλλος ναυπηγός. Δεν ήθελαν να το δουν καν το αεροπλάνο».

Για τις οικογενειακές στιγμές που θυσίασε και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια οικογένεια που έχει ένα πιλότο στο τιμόνι, ο κ. Σινιόρος μας αναφέρει: «Η γυναίκα μου αν ήταν εδώ θα σας έλεγε ότι ποτέ δεν πήγε σε εκδήλωση, ή κοινωνική συνεστίαση παρά τα καλέσματα, γιατί πολύ συχνά την επομένη ημέρα είχα δουλειά. Και είναι αλήθεια γιατί ποτέ στα 35 χρόνια δεν πήγα άυπνος ή κουρασμένος στη δουλειά, ποτέ. Με αποτέλεσμα να έχω χάσει τραπέζια, δεξιώσεις, γιορτές, και μαζί με εμένα, τα έχανε και η σύζυγος. Έχω χάσει πολλές φορές Πάσχα και Χριστούγεννα, αφήνοντας μόνη τη σύζυγο ή και τους δυο, όταν αργότερα γεννήθηκε ο γιός μας» προσθέτει, δείχνοντας τον γιό του Πάνο. «Έχω κάνει πολλές φορές Ανάσταση και Πρωτοχρονιά στον αέρα. Έχω φάει «σουβλιστή τυρόπιτα», ουκ ολίγες φορές την Κυριακή του Πάσχα, γιατί τύχαινε το μεσημέρι να πετάω και να τελειώνω το βράδυ αργά. Υπήρξαν πολλές οικογενειακές περιστάσεις που ήμουν ο «συνήθης ύποπτος» για απουσία. Φυσικά, δε λέω, αυτό συμβαίνει και με άλλα επαγγέλματα. Όσοι εργάζονται για παράδειγμα στα νοσοκομεία και έχουν βάρδιες, βιώνουν την ίδια κατάσταση. Και η αλήθεια είναι ότι δεν το νοιώθουμε σαν καταναγκαστικά έργα, γιατί η αεροπορία, πως να το κάνουμε, είναι το μεράκι μας».

Και ύστερα η κουβέντα μας έφερνε βόλτα στους απαιτητικούς προορισμούς. «Σάμος, Μήλος, Λέρος, Κάλυμνος, Κάσος, Καστελόριζο. Και τώρα αν πάτε, έχει ήλιο, αλλά έχει και αέρα. Είναι σε κακή διεύθυνση τα συγκεκριμένα αεροδρόμια. Όλα έχουν πρόβλημα με τον πλάγιο άνεμο. Όσο πιο κάθετος είναι, τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα. Πετάμε πάντα Ανατολή ή Δύση. Νάξος, Πάρος, Μήλος, Ικαρία, Κάσος, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Σύρος. Σε όλα αυτά, Ανατολή ή Δύση. Μετά απαγορεύεται, γιατί δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, είτε φωτισμό, είτε όργανα για να μπορείς να προσγειωθείς», ήταν η απάντηση του πιλότου.

«Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; η συνταξιοδότηση ανοίγει νέους ορίζοντες;», τον ρωτήσαμε. Και η απάντηση ήρθε εντελώς αβίαστα: «Η συνταξιοδότηση ανοίγει το κεφάλαιο που λέγεται συνταξιούχος. Και φυσικά ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για μένα το κεφάλαιο αεροπορίας έκλεισε. 21.000 ώρες στον αέρα και να ξέρετε ότι η προπέλα είναι δύσκολη. Δεν είναι εύκολη. Και η λειτουργία της προπέλας είναι ακόμα πιο δύσκολη, γιατί εκεί που πετάμε εμείς, τα τζέτ δεν πάνε. Η εκπαίδευση που κάναμε τότε ήταν αρκετά απαιτητική και συμπεριλάμβανε όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσε να βιώσει ένας κυβερνήτης κατά τη διάρκεια μια πτήσης, καθώς δεν υπήρχαν προσομοιωτές, όπως υπάρχουν σήμερα». Και συμπλήρωσε: «Θα πάω να μένω τον περισσότερο καιρό στην Αίγινα και εκεί θα ξεκινήσω νέες ασχολίες όπως το ψάρεμα, για να περνάει ευχάριστα η ώρα μου. Θέλω να ασχοληθώ, επίσης, και με τον πηλό. Και επειδή η Αίγινα έχει παράδοση, υπάρχουν αρκετές οικογένειες που έχουν μαγαζιά και ταυτόχρονα κάνουν σεμινάρια για νεαρούς... ή και για λίγο μεγαλύτερους. Τώρα, όμως, θα συμμετέχω κι εγώ. Θα ασχολούμαι με τον κήπο μου, θα κάνω αθλητισμό και φυσικά εκδρομούλες μαζί με τη γυναίκα μου, που τόσα χρόνια στερηθήκαμε».

Τα οφέλη του να ανήκεις στη μεγάλη οικογένεια της AEGEAN & της Olympic Air

Σε σχετική ερώτησή μας, ο Κυβερνήτης Σινιόρος τόνισε: «Αισθάνομαι μια σιγουριά, πως οτιδήποτε και να χρειαστώ έχω κάποιον δίπλα μου. Αυτό το έχω ζήσει προσωπικά με τη διοίκηση και ένα θέμα υγείας που είχα παλαιότερα. Ξέρετε δε συμβαίνει κάθε μέρα στον κλάδο μας, ο ίδιος ο CEO να ξέρει τι περνάς και να είναι εκεί για εσένα και για την οικογένειά σου για να σε βοηθήσει. Στην AEGEAN έτσι είναι με όλους, όχι μόνο με εμένα. Ήξερα κι εγώ και οι συνάδελφοι, πως οτιδήποτε χρειαστούμε, αν χτυπήσουμε την πόρτα θα ήταν αμέσως κοντά μας».

Η μέρα έκλεισε με πολύ γλυκό τρόπο, με μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, όπου η εταιρεία τίμησε τον απελθόντα πιλότο με ένα πλούσιο γεύμα και τη συντροφιά υψηλόβαθμων στελεχών και στενών φίλων. Εκεί φάνηκαν και οι οικογενειακοί δεσμοί που συνδέουν την ομάδα της AEGEAN και της Olympic Air. Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN, τόνισε κατά το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, το απαράμιλλο ήθος, την υπευθυνότητα και την ανυπέρβλητη αίσθηση του καθήκοντος του Κυβερνήτη Σινιόρου.

Farewell, Captain Sinioros! Με ανέφελους ορίζοντες

 

Εξοργιστική καταγγελία για το Λιμενικό: Αδιαφορούσαν για στέλεχος που πέθανε εν ώρα υπηρεσίας – Αντιδράσεις εντός του Σώματος

 ....αν διαβάζαμε ιστορία θα γνωρίζαμε, και πιθανόν θα προσπαθούσαμε να γίνουμε καλλίτεροι. 

Αναλγησία και γαιδουριά πάντα υπήρχαν, αποδεικνύεται ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας, και βεβαίως γίναμαστε χειρότεροι.. Εκτός από αυτό το τραγικό γεγονός όπου δεν έδωσαν σημασία οι κατέχοντες καρέκλες στους ψηλούς ορόφους του λιμανιού, αποδεικνύεται ότι οι αρχηγεύοντες δεν μπαίνουν τυχαία, διότι ποιος θα τολμούσε να στείλει σκάφος από τα βόρεια σύνορα της χώρας, στην Κρήτη για μεταφορά ψηφοφόρων? Το αποτολμούν διότι βασίζονται σε αλλουνού πλάτες, και βεβαίως στον χαζοέλληνα που πάντα πληρώνει για δουλειές αλλων. Κατάντια... 

+++

  • 20 Απριλίου, 2024

Μια καταγγελία-όνειδος για το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έφτασε στο documentonews.gr. Εν ενεργεία Σημαιοφόρος του Λιμενικού Σώματος, με πάνω από 20 χρόνια μάχιμη υπηρεσία στα Περιπολικά Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) έφυγε από τη ζωή ύστερα από έμφραγμα και η διοίκηση αρχικά δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει την 80χρονη μητέρα του! Η διοίκηση του Λ.Σ., αρχικά πέταξε το μπαλάκι στο πλήρωμα του Π.Α.Θ. που υπηρετούσε ο 48χρονος Σημαιοφόρος για να κανονίσει τις διαδικασίες και να ενημερώσει την μητέρα του. Η μητέρα βρίσκεται κλινήρης στο Τζάνειο, πριν από τον χαμό του γιού της, λόγω εμφράγματος. Το όνομά του ήταν Βασίλειος Σταυρινός, ετών 48 και έφυγε ξαφνικά από έμφραγμα όσο βρισκόταν στην στεριά.

Ο σημαιοφόρος δε είχε οικογένεια παρά μόνον την 80χρονη μητέρα του, η οποία πάσχει από βαριά καρδιοπάθεια. Πέραν της ακατανόητης απροθυμίας της διοίκησης του Λιμενικού να ενημερώσει τη μητέρα του, το εξοργιστικότερο της υπόθεσης είναι ότι, εν μέσω όλων αυτών των διαδικασιών για να μεταφερθεί η σορός του Β. Σταυρινού, η διοίκηση του Λ.Σ. έστειλε το πλήρωμα του Π.Α.Θ. του σε αποστολή! Μετά από έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν στις τάξεις του Λ.Σ ανακάλεσαν την αποστολή που παραλίγο να στερήσει στους επί χρόνια συναδέλφους του νεκρού την ευκαιρία να τον τιμήσουν και να παρευρεθούν στην κηδεία του. Η αποστολή ενός ψυχιάτρου στη μητέρα του 48χρονου έγινε από πρωτοβουλία του Υποναύαρχου Κωνσταντέλλου και όχι από το αρχηγείο του Λ.Σ., πράγμα θα ήταν το αυτονόητο.

Άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει επί δεκαετίες τις ελληνικές θάλασσες κάνουν λόγο στο documentonews.gr «για το πιο αδιάφορο Αρχηγείο των τελευταίων ετών», φωτογραφίζοντας τον Αρχηγό του Λ.Σ., Γιώργη Αλεξανδράκη και τον Υπαρχηγό του Λ.Σ., Τρύφωνα Κοντιζά. Η σορός του άτυχου 48χρονου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Ρόδο.

Η επίσημη απάντηση του Αρχηγείου

Το documentonews.gr επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού, Νίκο Αλεξίου, ο οποίος μας απάντησε πως «Έχει δοθεί εντολή στο Π.Α.Θ. 080 (στο οποίο υπηρετούσε ο Βασίλειος Σταυρινός) να γυρίσει πίσω για να παραστούν στην κηδεία. Κατ΄εντολή της διοίκησης το πλήρωμα συνεννοήθηκε με τοπικό εργολάβο κηδειών για τη σορό του 48χρονου και όσον αναφορά την ταφή, δεν θα υπάρξει καμιά επιβάρυνση για την οικογένεια. Ο αρχίατρος με το που έγινε το συμβάν μίλησε με τον διοικητή του Τζάνειου Νοσοκομείου για να πραγματοποιηθεί στεφανογραφία στην 80χρονη καρδιοπαθή, ενώ υπάρχει μαζί της άνθρωπος από τις 8:00 έως τις 00:00. Για την κηδεία που θα γίνει τη Δευτέρα έχει υπάρξει μέριμνα να βρίσκεται γιατρός στο σημείο και να συνοδεύσει τη μητέρα του».

Το ερώτημα όμως παραμένει… τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις στις τάξεις των κατωτέρων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος και λιμενοφυλάκων; Θα είχαν σταλεί κανονικά σε αποστολή οι συνάδελφοι του Βασίλειου Σταυρινού και δεν θα μπορούσαν να του πουν το τελευταίο αντίο; Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχηγός του Λ.Σ., Γιώργης Αλεξανδράκης στο παρελθόν, για προσωπικούς λόγους, έχει διατάξει μετακίνηση σκάφους από τα σύνορα στην Κρήτη για να βοηθήσει υποψήφιους που κατέβαιναν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συγκεκριμένα στις αυτοδιοικητικές του Οκτώβρη του 2023, σκάφος έφυγε από τα σύνορα της χώρας για να πάει στην Κρήτη ούτως ώστε οι λιμενικοί του να ψηφίσουν συγκεκριμένο υποψήφιο. Με το πέρας των εκλογών το σκάφος επέστρεψε στην αποστολή του τη Δευτέρα μετά την Α΄ Κυριακή των εκλογών.

Ερωτήματα για την μεταφορά και τα έξοδα

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που διαθέτουμε δεν γνωρίζουμε αν η σορός του 48χρονου θα μεταφερθεί με το σκάφος που υπηρετούσε (όπως θα άρμοζε για τους ανθρώπους που υπηρετούν το Λ.Σ.) ή με το πλοίο της γραμμής. Το αυτονόητο είναι να τον μεταφέρει τιμής ένεκεν το σκάφος πάνω στο οποίο υπηρέτησε την ελληνική ναυτοσύνη και τη σημαία για πάνω από 20 χρόνια. Επίσης είναι άγνωστο αν θα γίνει δημοσία δαπάνη η ταφή του, κάτι το οποίο θεωρείται αυτονόητο όταν φεύγει από τη ζωή ένας λιμενικός που βρισκόταν σε αποστολή.

Μέχρι και την στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές είναι γνωστό πως το πλήρωμα, οι συνάδελφοι του νεκρού σημαιοφόρου έχουν βάλει λεφτά για την κηδεία του. Άραγε έπρεπε να υπάρξει μια τεράστια αναστάτωση στους κύκλους του Λιμενικού Σώματος για να κάνει το Αρχηγείο τα απολύτως αυτονόητα; Έτσι αξιολογούνται τα παραπάνω από 20 χρόνια υπηρεσία του νεκρού Βασίλειου Σταυρινού από την ηγεσία του ΛΣ;
limenikanea.gr

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Η φύλακας άγγελος των Αντετοκούνμπο – H δεύτερη «μαμά» του Θανάση και του Γιάννη ANTETOKUMPO THEIR STORY

 Αυτή δεν είναι μια συνέντευξη. Μια περισσότερο ή λιγότερο ενδιαφέρουσα συνομιλία με έναν καλλιτέχνη. Γιατί η Μαριέττα Σγουρδαίου μόνο για θεατρικούς ρόλους και για θέατρο δεν μίλησε στη συνάντησή μας. Οχι ότι δεν αναφερθήκαμε στον ρόλο της, της ηλικιωμένης γυναίκας, που βυθίζεται στην άνοια στην Αγάπη της Ελένης Ευθυμίου, που παρουσιάζεται (Δευτέρα και Τρίτη) στο Θέατρο Τέχνης. Με συμπρωταγωνιστή και στήριγμα δίπλα της, στον ρόλο του συζύγου, τον πολύ έμπειρο και καλό ηθοποιό του Τέχνης Παντελή Παπαδόπουλο δημιουργούν ένα σκηνικό ζευγάρι υψηλής συναισθηματικής θερμοκρασίας. Η ιστορία τους παραπέμπει μεν στην κινηματογραφική Αγάπη του Χάνεκε (ταινία του 2012 με την Εμανουέλ Ριβά και τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν) αλλά η Ελένη Ευθυμίου συγγραφέας και σκηνοθέτις το αφιερώνει στους αγαπημένους της γιαγιά και παππού. Ηταν ένας τρόπος για να σας ξαναφέρω για λίγο κοντά μου και να κρατήσω από τις δυσκολίες τις στιγμές που δεν χάνατε το κουράγιο σας να αγαπιέστε, δυνατά, αμετανόητα, σημειώνει στο πρόγραμμα. 

Βιωματικός ρόλος

Η Ελένη Ευθυμίου μου έκανε την πρόταση διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει κείμενο. Θα ήταν ένα θέατρο βιωματικό, βασισμένο στη μνήμη της γιαγιάς και του παππού. Δεν είχα επίσης πρόβλημα να γδυθώ επί σκηνής, τώρα που είμαι μεγάλη. Αισθάνθηκα όμως ότι στα 80 μου δεν μπορώ να υποδυθώ άλλη ηλικιωμένη. Είμαι εγώ. Οι ταινίες που με σημάδεψαν, κυρίως ο γαλλικός κινηματογράφος, το τσα τσα, το Monsieur Cannibal με τον Σασά Ντιστέλ… Οταν μου είπε η σκηνοθέτις ότι θα τα χάνω και θα βυθίζομαι στην άνοια θυμήθηκα το “να με παίρνανε τα σύννεφα, οι άνεμοι, τα κύματα” και ζήτησα να το τραγουδήσω. Εκανα τον ρόλο δικό μου. Πρόσθεσα την αθυροστομία και τη νευρικότητα, που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους αυτούς. Εχω γύρω μου φίλες μου με Αλτσχάιμερ. Μία παλιά συνάδελφός μου στο Αρσάκειο, μαθηματικός, πάω σπίτι της, τρώμε, στην αρχή με θυμάται, μετά χάνεται και αρχίζουμε να τραγουδάμε… Την ευχαριστεί πολύ. Μου ζητούν και οι γυναίκες που την περιποιούνται να πηγαίνω αλλά γίνομαι πτώμα και μετά είμαι άρρωστη.

Αφήνουμε γρήγορα πίσω μας τα θεατρικά δρώμενα, τη Δραματική Σχολή του Κάρολου Κουν όπου σπούδασε, τον αγαπημένο της σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη και την επιτυχία της ως Κλυταιμνήστρα στην Ορέστεια. Η Ηλέκτρα, με το Θέατρο της Ανοιξης, η Μήδεια (ερμήνευσε την Τροφό δίπλα στην Ασπασία Παπαθανασίου και στη Ρένη Πιττακή), οι Ορνιθες με το Θέατρο Τέχνης, δίνουν τη θέση τους στον Θανάση, στον Γιάννη, στην Κατερίνα, στη Ροζαλία.

Η Μαριέττα Σγουρδαίου σε σκηνή από την παράσταση Αγάπη του Θεάτρου Τέχνης, όπου υποδύεται μία γυναίκα που βυθίζεται στην άνοια δίπλα στον θεατρικό της σύντροφο Παντελή Παπαδόπουλο. [Μιχάλης Κλουκίνας]© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γιατί το μεγαλύτερο έργο ζωής για τη Μαριέττα Σγουρδαίου είναι το εκπαιδευτικό (ήταν εξάλλου και για πολλά χρόνια φιλόλογος στο Αρσάκειο) και η κοινωνική προσφορά της. Αν με ρωτήσετε τι αγαπάω περισσότερο στη ζωή μου, θα σας πω τους μικρούς ανθρώπους, τα παιδιά, λέει. Είναι η δεύτερη μαμά των Αντετοκούνμπο, κυρίως του Θανάση, ο Γιάννης την αποκαλούσε νονά. Τους γνώρισε όταν ήταν σχεδόν μωρά, στις αρχές του ’90, και οι γονείς τους, ο Τσαρλς και η Βερόνικα, μετανάστες από τη Νιγηρία, έμεναν στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας στην Αγαθουπόλεως. Η μητέρα μου κατοικούσε εκεί. Ενα βράδυ που έμεινα στο σπίτι της ακούω κλάματα. Βγαίνω και βλέπω την πόρτα του διαμερίσματος του υπογείου ανοιχτή. Μπαίνω μέσα. Ενα αγοράκι 2,5 χρονών και ένα μωράκι 8 μηνών, έκλαιγαν. Δεν ήταν κανείς στο σπίτι. Παίρνω τα παιδάκια, τα ανεβάζω επάνω στο δικό μας σπίτι. Ο Θανάσης, ο μεγαλύτερος, μου έλεγε, στα αγγλικά, ότι ο μπαμπάς του έχει κόκκινο αυτοκίνητο. Τα καθησύχασα. Τα κοίμισα. Ηρθαν οι γονείς αργότερα. Τους μίλησα θυμωμένη. Μου εξήγησαν ότι είχε προκύψει κάτι έκτακτο και έπρεπε να λείψουν για λίγο. Δεν είχαν πού να αφήσουν τα παιδιά. Ο μπαμπάς σπούδαζε στη γεωργική σχολή της Λάρισας. Ηταν πολύ νέοι, φαίνονταν καλοί άνθρωποι. Η δική μου μητέρα, γεννημένη στην Αίγυπτο, ήταν ευαισθητοποιημένη με τα θέματα της Αφρικής. Από μικρή δε, που είχα διαβάσει την “Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά” με είχε επηρεάσει πολύ. Εβλεπα τον κόσμο μέσα από αυτό το πρίσμα. 

Μια οικογένεια

Από εκείνη την ημέρα έγιναν σχεδόν μια οικογένεια. Προστέθηκε και η 4χρονη Κατερίνα, ξαδέλφη των Αντετοκούνμπο. Στην πρώτη και δευτέρα δημοτικού, ζούσαν, και τα δυο, στο σπίτι της. Από τότε δεν αφήσαμε τα παιδιά. Μάζευα ρουχαλάκια από τους γονείς του Αρσακείου και τους τα έδινα. Η αδελφή μου, Αννα (σ.σ. 92 χρονών σήμερα), είχε αναλάβει κυρίως τον Γιάννη. Βοηθούσαμε όλοι, και η μητέρα μου. Οταν γεννούσε η Βέρα τη φιλοξενούσε η αδελφή μου στο σπίτι της. Πώς να μείνει στο υπόγειο, χωρίς ηλεκτρικό; Υπάρχει και ένας άλλος αδελφός των παιδιών, ο Φράνσις, μουσικός, που ήταν στην Αφρική, αλλά πλέον έχει έρθει εδώ, ο Θανάσης με τον Γιάννη ίδρυσαν γι’ αυτόν μια δισκογραφική εταιρεία (σ.σ. είναι γνωστός ως Ofili στη ραπ και afrobeat μουσική σκηνή).

Επαιρνα και τον Θανασάκη στις πρόβες. Ο Βέγγος του είχε μεγάλη αδυναμία. Αδειαζε τα κυλικεία από τσιπς και καραμέλες για να τα δίνει στον μικρό, θα ήταν γύρω στα 7 τότε.

Βγαίνουν τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες, πολλές στο κινητό της, τις ξεφυλλίζει ηλεκτρονικά, περνάει, προσπερνάει, ο χρόνος κινείται αυθαίρετα, μπρος πίσω. Οταν έπαιζα στην “Ειρήνη” του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, έπαιρνα και τον Θανασάκη στις πρόβες. Ο Βέγγος του είχε μεγάλη αδυναμία. Αδειαζε τα κυλικεία από τσιπς και καραμέλες για να τα δίνει στον μικρό, θα ήταν γύρω στα 7 τότε….

Θυμάται τα γενέθλιά τους (εδώ, στο σπίτι μου, έσβηναν όλα τα κεράκια τους), μου δείχνει τη φωτογραφία με τον Θανασάκη να φοράει γυαλιά (είχε πολλή μυωπία μικρός εξαιτίας αβιταμίνωσης), κοίτα τα χρυσά μου, λέει διαρκώς με συγκίνηση· θυμάται όταν πρωτοπήγαν στον Πανελλήνιο που τους άφησε άφωνους γιατί έτρεχε σαν τον άνεμο αλλά εκείνος ήθελε να ασχοληθεί με το μπάσκετ… Αριστος ορθογράφος, καταπληκτικός στο συντακτικό, πολύ καλός στα μαθηματικά. Στο Λύκειο ένας καθηγητής, μαθηματικός, όταν έβλεπε ότι είχε σωστές τις ασκήσεις, του πέταγε κάτω το τετράδιο στην αίθουσα και του έλεγε “πιάσ’ τα ρε μαύρε”. Ξέρετε τι έχουν τραβήξει τα παιδιά;. Η Μαριέττα Σγουρδαίου ήταν όμως χρόνια εκπαιδευτικός. Οπότε, μόλις διαπίστωσε αυτήν τη συμπεριφορά, απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση. Μου είπαν ότι είναι γνωστός ο κύριος, τον είχαν αλλάξει ένα σωρό σχολεία…. Τον Γιάννη, από την άλλη, τον είχαν συλλάβει μια φορά γιατί πουλούσε παράνομα cd, τον πήγαν στο τμήμα στα Σεπόλια. Εκείνος ζήτησε εμένα τη “νονά” του. Μου είπαν στο τμήμα ότι είναι πολύ καλό παιδί και ειλικρινής. Είχαν εκτιμήσει ότι όταν τον συνέλαβαν είπε την αλήθεια, “είμαστε πέντε άτομα στο σπίτι, πώς θα φάμε”. Εκτοτε, μάλιστα, ο διοικητής του τμήματος φρόντιζε να του δίνει τρόφιμα ή ρούχα που συγκέντρωνε. Για να πούμε κι αυτήν την πλευρά της Αστυνομίας.

Χωρίς υπηκοότητα

Το διευκρινίζει η Μαριέττα Σγουρδαίου, γιατί τα μάτια της έχουν δει πολλά, δεκαετίες τώρα που ασχολείται με την αφρικανική κοινότητα, φροντίζοντας παιδιά. Την Κατερίνα τη μεγαλώνω από 4 χρόνων. Η μητέρα της δεν την είχε δηλώσει όταν γεννήθηκε. Τώρα είναι 31, δουλεύει στη δισκογραφική των Αντετοκούνμπο, και έχει μια κόρη τη Ροζαλία 5 χρόνων που με φωνάζει “γιαγιά”. Στην είσοδο του σπιτιού της, κάτω από μια ραπτομηχανή, βλέπω παιδικά παντοφλάκια, τακτοποιημένα δίπλα σε παντόφλες ενήλικα. Η Κατερίνα, μέχρι σήμερα, παρότι είναι Ελληνίδα, δεν έχει αποκτήσει την υπηκοότητα…

Χάνεται στις αφηγήσεις η Μαριέττα Σγουρδαίου, διασταυρώνονται πρόσωπα από τα φοιτητικά της χρόνια (σπούδασε στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό, πήρε πτυχίο το 1967), τα θεατρικά, τα εκπαιδευτικά (δίδασκε στο Αρσάκειο έως το 1988), για όλα τα παιδιά που έχει μεγαλώσει, για την Κυψέλη (στην ευρύτερη περιοχή μένει εδώ και 50 χρόνια)… Το φετινό Πάσχα θα το περάσει μαζί με τους Αντετοκούνμπο στο καινούργιο τους σπίτι, στο Παλαιό Ψυχικό. Τέλη Αυγούστου ο Γιάννης θα παντρευτεί στο Costa Navarino, όπου έχει αγοράσει, μαζί με τον Θανάση, δύο βίλες. Ο Γιάννης έχει τεράστια αδυναμία στη μητέρα του. Νομίζω ότι είναι ο άνθρωπος στον κόσμο που αγαπάει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Ο Γιάννης έχει τρία παιδιά, ο Θανάσης έχει δύο δίδυμα, την Κασσάνδρα και την Ηλέκτρα. Με το όνομα Ηλέκτρα συμφωνούσα, Κασσάνδρα, όμως δεν ήθελα!.

Τη ρωτάω για το σήμερα ενός ονόματος που συγκαταλέγεται στα πιο αναγνωρίσιμα του πλανήτη. Τα παιδιά παραμένουν απλά όπως ήταν. Ταπεινά, σεμνά, όπως ήταν, απαντάει η κ. Σγουρδαίου. Και έχουν μεγάλη οικογενειακή συνοχή και σεβασμό στην ιεραρχία. Ο Γιάννης ακούει τον Θανάση γιατί είναι ο μεγαλύτερος. Τα θυμάμαι παιδάκια να κάθονται στο τραπέζι, γύρω από το κεντρικό πιάτο. Ο Θανάσης κοιτούσε αν πήρε τη μερίδα του ο Γιάννης. Ο Γιάννης κοιτούσε αν πήρε ο Κώστας, ο Αλέξανδρος, και τότε μόνον θα ξανάπαιρναν.

Την περασμένη Δευτέρα η Μαριέττα Σγουρδαίου είχε ένα ατύχημα. Η κουζίνα της άρπαξε φωτιά, το σπίτι της υπέστη ζημιές, η ίδια εγκαύματα, ελαφρά ευτυχώς, στα χέρια, που την ανάγκασαν να ακυρώσει δύο παραστάσεις. 

Οταν ο Θανάσης είδε από το Skype το πρόβλημά της, είπε: Μαμά, να έρθεις να ζήσεις κοντά μας για να σε προσέχουμε.

kathimerini.gr

+++