Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

‘Ελληνας Πυροσβέστης – Πολυεργαλείο …ολιγάριθμο, τα κάνει όλα και συμφέρει - ΘΎΜΑΤΑ ΜΕ ΣΑΡΑΒΑΛΑ ΣΕ ΧΑΡΑΔΡΑ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΑΣΒΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ...

...
διάβαζα τις προάλλες για το δυστύχημα στον Μαραθώνα , όπου οι συνήθεις ντετέκτιβ και εμπειρογνώμονες του πηγαδιού δημοσιοκάφροι, ανέφεραν το γεγονός, και με πολύ πίκρα οι υπόλοιποι ασχ;ατοάσχετοι πολιτικοί και βάλε... ότι τραγικό και να συμβαίνει οι παπαγάλοι και οι άλλοι, αναφέρουν το αποτέλεσμα της ζημιάς. δεν ασχολήθηκε κανείς, αλλά ούτε και σκέφθηκε (όλο και κάποιος διαθέτει κοινό νου ), ότι είναι πανεύκολο κάποιος να παραβιάσει το κόκκινο η και το στοπ, και να στείλει στον ουρανό ανυποψίαστους.
Έτσι λοιπόν, ο  εα αξιωματικός, πιθανά να εννοεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν 1 πυροσβέστης ανά 200 κατοίκους, η 1 αστυνομικός ανα 50 κατοίκους, και ανάλογα οι υπόλοιποι, δηλαδή σ ένα κράτος ανάξιων καλοπερασάκηδων και των υπολοίπων εσχάτως λοιμοκτονούντων, άνευ σοβαρών  κρατικών λειτουργών . των μονίμως αναζητούντων εργασία στο δημόσιο, ε ναι τότε αυτοί είμαστε, πάντα άλλος φταίει, και για όλα το υπερπέραν, όταν ο νους τους δεν μπορεί ν αποφασίσει ούτε για τα αυτονόητα.....
Είμαστε όμως πολύ καλοί στο να τιμάμε τα θύματα, ν αγνούμε τους συγγενείς τους, και πιο καλοί ν αγνοούμε όλους τους υπόλοιπους και όσους βεβαίως εκφέρουν άλλη άποψη.
θα συμφωνήσουμε με τον πρωθυπουργό που είπε ότι δεν υπάρχει μαγική άμυνα,  υπάρχει όμως Λογική Άμυνα την οποία και διαθέτετε, αλλά σας την κρύβουν.... 
Όσο για εκείνους τους πράσινους καλαμπουρτζηδες.... Κόψτε τα δέντρα αντί να τα καίτε, δημιουργείστε αλλού πράσινους χώρους, και αλλάξτε χρήση γης εάν αυτό απαιτείται, χωρίς να διαλύσει το κράτος, χωρίς να πετάξουμε τα λεφτά μας, χωρίς να πεθάνουν άνθρωποι τόσο άδικα , που ούτε ο Θεός δεν το θέλει.. Κατά τα άλλα , μην νομίζετε ότι οι κάθε λογής νεοεγγραφόμενοι ως Έλληνες θα κάνουν το κορόιδο όταν σταματήσουν τα επιδόματα?? τότε θα είναι η αρχή του γλεντιού.....
+++

Του Γιάννη Σταμούλη, εα Αντ/γου ΠΣ, Επίτιμου Προέδρου ΕΑΠΣ
Τις τελευταίες πύρινες μέρες που ζει η πατρίδα μας με τις πυρκαγιές να τη ζώνουν, τα φώτα πέφτουν στον Έλληνα Πυροσβέστη, τον πρωταγωνιστή των ημερών, που σηκώνει στις πλάτες του το τιτάνιο έργο της πυρόσβεσης, ως συνέχεια της εξίσου τιτάνιας, καθόλο το χρόνο, προσπάθειας για τη διασφάλιση της πολιτικής προστασίας της χώρας.

Στα πολλά που ακούγονται, το χιλιοειπωμένο, είναι και ο αριθμός των Πυροσβεστών, όπου ανάλογα την πλευρά των σχολιαστών είναι μεγάλος, μικρός, επαρκής…..

Ας δούμε με αριθμούς την πραγματικότητα.

Σε όλη τη χώρα υπηρετούν συνολικά όλο το χρόνο 12.840 Πυροσβέστες. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και 2.405 Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, με εργασιακό καθεστώς «μη μόνιμου», 344 Πυροσβέστες Ειδικών Καθηκόντων που παρέχουν έργο υποστήριξης, καθώς και ένας αριθμός Πυροσβεστών που για λόγους υγείας, παρέχουν υποστηρικτικό έργο.

Αρα 12.496 Πυροσβέστες (όλων των βαθμών) παρέχουν πυροσβεστικό έργο.

Λαμβάνοντας υπόψη, την τελευταία απογραφή της χώρας, όπου ο  πληθυσμός είναι 10.432.481 κάτοικοι προκύπτει  ότι ανά 835 κάτοικους αντιστοιχεί ένας Πυροσβέστης.

Όπως είναι φυσικό το σύνολο του προσωπικού δεν εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο σε μια κανονική κατάσταση. Χωρίς να υπολογίσουμε, ρεπό, κανονικές άδειες, ασθένειες, χωρίζοντας τους σε τρεις βάρδιες έχουμε 4.165 Πυροσβέστες ανά βάρδια εργασίας, που σημαίνει σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, ότι ανά 2504 κάτοικους αντιστοιχεί ένας Πυροσβέστης.

Κατά την αντιπυρική περίοδο, προσλαμβάνονται 2.500 συμβασιούχοι, με μειωμένα εργασιακά δεδομένα (περιορισμοί σε υπερωρίες νυχτερινά, μετακινήσεις, άρα το συνολικό προσωπικό που επιχειρεί φθάνει στον αριθμό των 14.996 Πυροσβεστών.

Την ίδια όμως περίοδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας κατακλύζεται από ένα τεράστιο αριθμό τουριστών. Για το 2022 καταγράφησαν 27.835.000 αφίξεις.

Αρα αν προστεθούν στον ελληνικό πληθυσμό το σύνολο των κατοίκων έχουμε 38.267.481 κατοίκους με αντιστοιχία ανά 2551 να αντιστοιχεί ένας Πυροσβέστης.

Ακολουθώντας τον πιο πάνω υπολογισμό και χωρίζοντας τους σε τρεις βάρδιες, έχουμε 4.998 Πυροσβέστες ανά βάρδια εργασίας που σημαίνει σε σχέση με τον μεικτό καλοκαιρινό πληθυσμό της χώρας, ανά 7.656 κάτοικους να αντιστοιχεί ένας Πυροσβέστης.

Αυτός ο Έλληνας Πυροσβέστης, τον κανονικό καιρό, (στοιχεία του 2022) ,αντιμετωπίζει μέσα στη χρονιά,

20.152 πυρκαγιές σε αστικό πεδίο,

9.856 πυρκαγιές στην ύπαιθρο,

19.743 επιχειρήσεις παροχής βοήθειας,

10.987 απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες.

Σε αυτά τα χιλιάδες συμβάντα θα πρέπει να προστεθούν και 8.933 αποστολές, όπου ήταν ψευδή αναγγελία και 10.515 αποστολές που το συμβάν είχε αντιμετωπισθεί.

Σε αυτό το καθαρό επιχειρησιακό έργο θα προστεθούν και 1024 εκπαιδεύσεις σε 44.203 άτομα για θέματα πυροπροστασίας και μερικές ακόμα χιλιάδες έλεγχοι μέσων και μέτρων πυρασφαλείας σε επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις.

Επίσης στα παραπάνω θα προστεθούν 37.100 εκπομπές πυροσβεστικών οχημάτων σε αποστολές πυρασφαλείας και άλλων κοινωνικών σκοπών.

Μερικοί σημαντικοί ακόμα αριθμοί.

Από τις επιχειρήσεις παροχών βοηθείας, διασώθηκαν 892 άτομα, ενώ από τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στους ανελκυστήρες, απελευθερώθηκαν 5576 άτομα.

Τέλος από τις επεμβάσεις στις αστικές πυρκαγιές διασώθηκαν περιουσίες που το ύψος τους προσεγγίζουν τα 492. 680. 687 ευρώ.

Τέλος ο πιο σημαντικός  αριθμός είναι ότι 63 Πυροσβέστες από το  1942 μέχρι και σήμερα έχασαν τη ζωή τους κατά την ώρα εκτέλεσης του πυροσβεστικού καθήκοντος.

 Σε μια εργασία που εκτελείται σε ένα τεντωμένο νήμα που χωρίζει την ζωή από την απώλειά της.

limenikanea.gr



Ενας λίβυος πολέμαρχος πίσω από την τραγωδία

  • 25 Ιουλίου, 2023

Οι μαφίες διακίνησης προσφύγων και μεταναστών και η σύνδεσή τους με τον Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος αποτελεί προνομιακό συνομιλητή της ΕΕ – Αποκαλυπτική έρευνα των «El Pais», Lighthouse Reports, Reporters United, «Der Spiegel», Monitor και SIRAJ

«Στην περίπτωση που οι κατηγορίες αποδειχθούν αληθείς, τότε ο άνθρωπος τον οποίο η Ευρώπη ετοιμάζεται να ανακηρύξει εταίρο της θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ένας διακινητής.

Σε αυτή την περίπτωση, η τραγωδία με τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο θα εξέθετε περαιτέρω τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής: η ΕΕ βασίζεται ολοένα περισσότερο σε αμφισβητούμενους εταίρους – και, ενίοτε, σε εγκληματικές δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν να αποκομίσουν διπλό κέρδος».

Το παραπάνω σχόλιο ανήκει στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», δημοσιογράφοι του οποίου, μαζί με συναδέλφους τους από την ισπανική «Εl Pais» και τα δίκτυα Lighthouse Reports, Reporters United, Monitor και SIRAJ, ερεύνησαν διεξοδικά τα δεδομένα που αφορούν το ναυάγιο της 14ης Ιουνίου στην περιοχή της Πύλου στο οποίο, όπως όλα δείχνουν, έχασαν τη ζωή τους περίπου 600 άνθρωποι.

Ακολουθώντας το νήμα των γεγονότων και τις μαρτυρίες επιζώντων και άλλων ανθρώπων με άμεση γνώση της κατάστασης, οδηγήθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Λιβύης – μαζί και την πόλη του Τομπρούκ, από όπου φέρεται ότι αναχώρησε το μοιραίο πλοίο «Αντριάνα» – και τον άνθρωπο ο οποίος τη διατηρεί ουσιαστικά υπό τον έλεγχό του: τον πολέμαρχο Χαλίφα Χαφτάρ.

«Τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πραγματικοί ένοχοι δεν κρατούνται σε κάποια ελληνική φυλακή, αλλά βρίσκονται κάπου στην Ανατολική Λιβύη», συνεχίζει το «Der Spiegel». Από την πλευρά της, η «Εl Pais» σημειώνει ότι «το ταξίδι της “Αντριάνα” δεν αποτέλεσε ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά έχει να κάνει με την ευημερούσα δραστηριότητα της διακίνησης προσφύγων και μεταναστών στην ανατολική ακτή της Λιβύης, ενώ εκείνοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι δρουν υπό την προστασία της οικογένειας του Χαφτάρ».

Ο Χαφτάρ και ο γιος του

Πράγματι, όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη έρευνα, το όνομα που αναφέρθηκε πιο συχνά στις συνεντεύξεις που πήραν οι δημοσιογράφοι από 17 επιζώντες του ναυαγίου στην Πύλο ήταν αυτό του Μοχάμεντ Σαάντ αλ-Κάσι.

Πρόκειται για μέλος της επίλεκτης ομάδας των βατραχανθρώπων του Χαφτάρ, της οποίας διοικητής φέρεται ότι είναι ένας συγγενής του πολέμαρχου, με το όνομα Μπαχάρ αλ-Ταουάτι. Μάλιστα, όλο το δίκτυο επιτηρείται και συντονίζεται από τον γιο του Χαφτάρ, Σαντάμ, ο οποίος και έχει τον τελευταίο και αποφασιστικό λόγο στις επιχειρήσεις – διαχειριζόμενος, φυσικά, και τα χρήματα που συνδέονται και αυτές.

«Ο σημαντικός ρόλος τον οποίο διαδραματίζουν οι βατραχάνθρωποι είναι ότι κανένα πλοίο δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να προσεγγίσει τις ακτές της Λιβύης ούτε να αναχωρήσει από αυτές χωρίς να διαθέτει την έγκριση της συγκεκριμένης ομάδας και συνολικά του ναυτικού», προσθέτει η «Εl Pais», παραθέτοντας και τη δήλωση μιας από τις πηγές της στη Λιβύη: «Είτε είναι ο ίδιος ο Σαντάμ αυτός ο οποίος ηγείται της επιχείρησης είτε την έχει αναθέσει σε μια από τις ομάδες των βατραχανθρώπων του».

Κι όμως, είναι ο Χαλίφα Χαφτάρ αυτός ο οποίος έχει κατά καιρούς αποτελέσει και συνεχίζει να αποτελεί προνομιακό συνομιλητή αρκετών ευρωπαίων ηγετών, των οποίων βασικό μέλημα είναι οι «κολασμένοι» αυτού του κόσμου να μη φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητά του είναι σε γενικές γραμμές γνωστή, αλλά και οι απάνθρωπες συνθήκες που ο ίδιος και οι πραιτωριανοί του επιβάλλουν σε χιλιάδες ανθρώπους, είτε στην περίπτωση που τους επιβιβάζουν σε καρυδότσουφλα για να περάσουν τη Μεσόγειο – πουλώντας τους «εισιτήρια του θανάτου», όπως πρόσφατα δήλωσε η αρμόδια επίτροπος, Ιλβα Γιόχανσον – είτε οδηγώντας τους διά της βίας πίσω στα σύνορα με την Αίγυπτο ή προς άλλες χώρες από τις οποίες έχουν προέλθει.

Ο ρόλος της Μελόνι

Δεν είναι τυχαίο, όπως θύμισε σε ρεπορτάζ του η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» στις 15 Ιουνίου, ότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, είχε προσκαλέσει τον Χαφτάρ στη Ρώμη στις 4 Μαΐου, για να συζητήσει μαζί του τον περιορισμό των ροών προς τις ακτές της χώρας, με αντάλλαγμα επενδύσεις στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης – πρακτικά, δηλαδή, με χρήμα που θα ελέγχεται και θα μοιράζεται από αυτόν. Φαίνεται, μάλιστα, πως ο ίδιος επιχείρησε να «τιμήσει» τον λόγο που έδωσε στη Μελόνι, καθώς από τις αρχές Ιουνίου επέβαλε προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας και αυστηρούς ελέγχους, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πρακτικά, επρόκειτο για ένα πογκρόμ εις βάρος χιλιάδων ανθρώπων, που συνοδεύτηκε από χρήση εκτεταμένης βίας, έτσι ώστε να σταλεί το μήνυμα προς την άλλη πλευρά της Μεσογείου ότι τα συμφωνηθέντα τηρούνται. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε έφτασε σε τέτοιο βαθμό ώστε η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη κατήγγειλε περιπτώσεις παιδιών και εγκύων που στοιβάζονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς και για έκρηξη των μηνυμάτων μίσους απέναντι σε αλλοδαπούς στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμη κι έτσι, πάντως, η κερδοφόρος επιχείρηση της διακίνησης ανθρώπων δεν σταμάτησε. Το αποδεικνύει, άλλωστε, το γεγονός ότι η «Αντριάνα» σάλπαρε από το Τομπρούκ λίγες ημέρες μετά την επιβολή των έκτακτων μέτρων από τις δυνάμεις του Χαφτάρ – για να οδηγήσει τους επιβαίνοντες στον υγρό τάφο τους. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί να αύξησαν και την «ταρίφα» για το ταξίδι – άρα και το περιθώριο κέρδους για το δίκτυο και τον επικεφαλής του.

Η ΕΕ και η Λιβύη

Στο μεταξύ, όσον αφορά την ΕΕ, κατανοεί ότι όσο δεν υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο εξουσίας στη Λιβύη – κάτι που δεν συμβαίνει μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, στην οποία η ίδια πρωταγωνίστησε πολιτικά και στρατιωτικά – οι όποιες προσπάθειες να καταλήξει σε μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη που έχει υπογράψει με την Τουρκία το 2016 και συνήψε με την Τυνησία πριν από μερικές ημέρες (με πρωτοβουλία της Μελόνι) θα πέσουν στο κενό.

Οι πιθανότητες δε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο ναυαγούν διαρκώς, καθώς αποτυγχάνουν η μία μετά την άλλη οι απόπειρες διεξαγωγής εκλογών σε πανεθνικό επίπεδο, με σύστημα και υποψηφίους κοινά αποδεκτούς.

Σε αυτό δε το φόντο, είναι φανερό ότι για τους πρόσφυγες και μετανάστες που επιλέγουν τη Λιβύη ως τον τελευταίο σταθμό πριν από το «άλμα» προς την Ευρώπη (λογικά, καθώς οι ακτές της απέχουν μόλις 150 χιλιόμετρα από τις αντίστοιχες ιταλικές), ισχύει το ρητό «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

Εάν μείνουν στις χώρες τους ή επαναπατριστούν βιαίως προς αυτές, θα βρεθούν πάλι αντιμέτωποι με τις αιτίες που τους ανάγκασαν να φύγουν – φτώχεια, πολέμους, αντιδραστικές κοινωνικές συνθήκες, κλιματική αλλαγή.

Εάν παραμείνουν στη Λιβύη, στο πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα θα διαπιστώσουν πως η κατάσταση εκεί είναι ακόμη χειρότερη. Εάν, τέλος, καταφέρουν να επιβιβαστούν σε ένα πλοίο, θα τους κυνηγούν τα φαντάσματα των χιλιάδων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο πριν από αυτούς…

Πηγή: tanea.gr


Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Containership Spills Empty Containers After Sinking in Taiwan

 

Mike Schuler    July 21, 2023

The Palau-flagged containership “ANGEL” sank overnight outside Taiwan’s Kaohsiung Port after its hull flooded, causing several empty containers to fall into the water.

The incident forced the authorities to close the port to all ship traffic.

All 19 crew members abandoned ship and were picked up safely. The port was reopened after officials deemed it safe again.

The shipowner is required to submit a salvage plan while authorities are investigating the cause of the incident.

No oil pollution has been reported as a result of the incident.

Περί…ακτοπλοϊκού καπιταλισμού

 

Στην κυβέρνηση, όπως κάνουν συνήθως στα χρόνια της δικής τους διακυβέρνησης, κατέληξαν σε λύσεις που πατούν σε δύο βάρκες. Λίγο αριστερές, λίγο δεξιές.

Να ξεκινήσουμε με τα βασικά. Στον καπιταλισμό, δηλαδή στην ελεύθερη αγορά, κάθε μέρα οι εμπορικές διευθύνσεις των επιχειρήσεων ή κάποιοι εμπνευσμένοι επιχειρηματίες προσπαθούν να βρουν τρόπους να καινοτομήσουν και να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους, ώστε να δημιουργήσουν, έστω και προσωρινά, ένα μονοπώλιο για να επιτύχουν κέρδη. Το ενδιαφέρον εδώ είναι στο «προσωρινά».

Κάθε επιτυχημένη διαφοροποίηση γίνεται γρήγορα αντικείμενο μίμησης ή αντιγραφής, δημιουργείται έτσι ανταγωνισμός, οι τιμές πέφτουν και τα κέρδη μειώνονται. Όσο πιο γρήγορα είναι τα αντανακλαστικά των παικτών της αγοράς τόσο γρηγορότερα αποκαθίσταται ο ανταγωνισμός.

Καθήκον μιας κυβέρνησης είναι να διατηρεί τις προϋποθέσεις δημιουργίας του ανταγωνισμού, συμβάλλοντας στην εξάλειψη εμποδίων, όπως η ευκολία αδειοδότησης, σαφείς, απλοί και εφαρμόσιμοι κανόνες, μηδενικό κόστος εισόδου, πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Πολλοί ξεχνάμε ότι μόλις πριν από μερικά χρόνια η τάση στην ακτοπλοΐα, παρά το ρεκόρ του τουρισμού του 2019, ήταν η αποεπένδυση. Υπήρχε ανταγωνισμός, αλλά σε κάποιες γραμμές. Οι περισσότερες ήταν σχεδόν μονοπώλια. Παρά αυτές τις συνθήκες και την αυξημένη ζήτηση, σχεδόν δεν συνέφερε το επάγγελμα του ακτοπλόου.

Μετά ήρθε η πανδημία. Ήρθαν οι κρατικές επιδοτήσεις και ύστερα από αυτές ακολούθησε η ενεργειακή κρίση και ήρθαν νέες κρατικές επιδοτήσεις. Μαζί με αυτές ενισχυόταν με κάθε τρόπο η ζήτηση, πάλι με επιδοτήσεις, με τα κάθε λογής pass. Έτσι, όχι μόνο τα κόστη είχαν ελεγχθεί, αλλά και η πελατεία (επιβάτες) ήταν ακμαία.

Και μετά ήρθε ο πληθωρισμός και ξαφνικά η εδραίωση σε υψηλά επίπεδα των πρώην επιδοτούμενων τιμών θεωρήθηκε φυσιολογικό φαινόμενο. Και γιατί όχι άλλωστε, όταν η αντιμετώπιση του πληθωρισμού οδήγησε σε σχεδόν υποχρεωτικές μισθολογικές αυξήσεις, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα, παρά τις υπέρογκες τιμές, και τη ζήτηση για ακτοπλοϊκά ταξίδια.

Και μετά ήρθε η συνειδητοποίηση της παράνοιας του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα των πολιτικών που προηγήθηκαν. Γιατί αυτό ζούμε.

Ύστερα από χρόνια επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής στις δυτικές οικονομίες και την τελευταία τετραετία και στην Ελλάδα, οι φιλελεύθεροι οικονομολόγοι θεωρούν σχεδόν φυσιολογικό φαινόμενο αυτό που βιώνουμε. Είχε γίνει σχεδόν το ίδιο και μετά τη μεγάλη κρίση του 1970.

Συνάδελφοί τους της λεγόμενης προοδευτικής σχολής απέδωσαν την αύξηση του πληθωρισμού στην εταιρική απληστία και προτείνουν ελέγχους των τιμών ως απάντηση. Το 1970 η πολιτική αυτή απέτυχε. Αργότερα οι οικονομολόγοι κατέληξαν σε αυτό που σήμερα λέμε νομισματική πολιτική, η οποία συνεχώς αυξάνει τα επιτόκια, επιχειρώντας, χωρίς να καταστρέφει τις αγορές, να περιορίσει τη ζήτηση και μέσω αυτής να συγκρατήσει τις τιμές. Αυτά λύθηκαν τότε.

Στην κυβέρνηση, όπως κάνουν συνήθως στα χρόνια της δικής τους διακυβέρνησης, κατέληξαν σε λύσεις που πατούν σε δύο βάρκες. Λίγο αριστερές, λίγο δεξιές. Παρενέβησαν καλώντας τους ακτοπλόους στο Μαξίμου – αλήθεια εάν δεν υπονοούσε η ίδια η κυβέρνηση ότι κερδοσκοπούν, πού θα τους καλούσαν;

Σε κάθε περίπτωση επιχείρησαν να ελέγξουν τις αυξήσεις με τον τρόπο των «προοδευτικών» αλλά όχι με τα εργαλεία τους. Τι κατάφεραν; Λίγα πράγματα, απλά συζητήσαν ένα θέμα, δόθηκαν κάτι ψήγματα εκπτώσεων για λίγους και πήγαμε παρακάτω. Το θέμα, αν το αφήσουν εκεί που το βρήκαν, είναι ότι σύντομα θα τους «ξαναεπισκεφτεί».

Ο ρυθμιστής-κράτος πρέπει να διαγνώσει τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος. Αν το πρόβλημα είναι η διάρθρωση της αγοράς, τότε πρέπει να βρει τρόπους να την κάνει πιο ανταγωνιστική. Αν η αγορά απλά εκμεταλλεύεται τη διαπραγματευτική δύναμη που απέκτησε από την υποστήριξη του κράτους, τότε το κράτος πρέπει να άρει κάθε στήριξη. Σε κάθε περίπτωση ο καπιταλισμός προβλέπει και ποινές για όσους δεν σεβάστηκαν τους κανόνες του.

Πηγή: ot.gr

limenikanea.gr

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Το Ελληνικό shortsea στο επίκεντρο της συνάντησης Βαρβιτσιώτη με το Προεδρείο του ΕΕΝΜΑ

 

Με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη συναντήθηκαν ο Πρόεδρος, Χαράλαμπος Σημαντώνης και τα μέλη του Προεδρείου της ΕΕΝΜΑ.

Σε εξαιρετικό κλίμα συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν το ελληνικό shortsea για τα οποία ο Υπουργός ήταν πλήρως ενημερωμένος και τέθηκαν οι βάσεις για την επίλυση ακόμη και χρόνιων αγκυλώσεων.

Άλλωστε ο Υπουργός εμπράκτως έχει στηρίξει στο παρελθόν το ελληνικό shortsea, αναδεικνύοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η ευρωπαϊκή ναυτιλία στην οικονομία και ευημερία της Ηπείρου, μέσω της πρωτοβουλίας προώθησης και υιοθέτησης της «Διακήρυξης των Αθηνών», η οποία αποτέλεσε τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή της Θαλάσσιας Πολιτικής της Ευρώπης μέχρι το 2020.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρώτη αυτή συνάντηση της νέας θητείας του υπουργού αλλά και τη βεβαιότητα του για την αποτελεσματική συνεργασία των δύο μερών.


Survivors of Greece Boat Disaster Say Coastguard Rope Toppled Boat - Are they from the operators side?? survivors among 500 lost?? seems they were the choosen

 



A undated handout photo provided by the Hellenic Coast Guard shows migrants onboard a boat during a rescue operation, before their boat capsized on the open sea, off Greece, June 14, 2023. Hellenic Coast Guard/Handout via REUTERS

Reuters     June 30, 2023

MALAKASA/KALAMATA, Greece, June 30 (Reuters) – Survivors of a boat disaster that likely killed hundreds of migrants near Greece have given accounts of traffickers in North Africa cramming them into a clapped-out fishing trawler. They recounted hellish conditions above and below deck, with no food or water.

Some also said the tragic end, when it came, was precipitated by the actions of the Greek coastguard. They have told judicial authorities of a doomed attempt to tow the overloaded trawler that caused the vessel to capsize in the early hours of June 14.

A disastrous coastguard towing attempt was recounted in six of the nine statements from survivors submitted to Greek judicial officials investigating the causes of the tragedy, according to evidence seen by Reuters.

One Syrian survivor said he and other migrants on board the Adriana, which had broken down en route to Italy, screamed “Stop!” after a Greek coastguard vessel attached a rope to the bow of the trawler and began to pull it while picking up speed.

The migrant boat tilted left and right and then it turned upside down, he added.

Three other witnesses said they didn’t know what caused the Adriana to capsize. Reuters is not publishing the names of the nine survivors who gave the accounts, which haven’t been made public.

The statements of the six witnesses clash with the public statements given by the Greek coastguard and government, which have said no attempt was made to tow the boat and that it overturned when the coastguard was about 70 meters away.

The shipping ministry, which oversees the coastguard, told Reuters it couldn’t comment on issues that were the subject of a confidential and ongoing investigation by prosecutors. Greek prosecutors are forbidden by law from commenting on live inquiries.

The nine survivors submitted their accounts on June 17-18 to investigators conducting a preliminary probe into the disaster. A group of suspected traffickers, arrested on June 15 on charges including manslaughter, migrant smuggling and causing a shipwreck, have been jailed pending a fuller investigation that could culminate in a trial. They deny wrongdoing.

The towing episode was also recounted by two other survivors who were separately interviewed by Reuters and asked not to be identified for fear of reprisals from Greek authorities. One of them, who gave his name only as Mohamed, described the terrifying moments when the Adriana overturned, which he said came when the coastguard started tugging the boat.

“They quickly pulled us and the boat capsized. It moved to the right, to the left, to the right and it capsized. People started to fall on each other,” he said. “People were on top of each other, people were screaming, people were drowning each other. It was night time and there were waves. It was scary.”

On June 15 a coastguard spokesperson, responding to local media reports that cited some survivors who said the trawler was towed, publicly denied that a coastguard vessel had attached a rope to the Adriana at any time.

A day later, the coastguard amended its account: it said its vessel had attached a rope to the Adriana to help it draw nearer to communicate. The coastguard denied it had subsequently tried to tow the trawler, saying it had kept its distance.

Nikos Spanos, a retired admiral in the Greek coastguard, told Reuters it was unlikely that a coastguard vessel would have attempted such a dangerous maneuver as towing the stricken trawler.

“Its (the coastguard’s) aim was to establish a better contact to help the vessel and assess the situation. This is my understanding. Because if they had tried to tow it or anything else, it would have been too risky and this wouldn’t have been the right way to do it.”

‘NO HELP. GO ITALY’

When the Adriana capsized and sank 47 miles southwest of Pylos, in international waters within Greece’s search-and-rescue jurisdiction, it was carrying between 400 and 750 migrants mostly from Syria, Egypt and Pakistan, the U.N. refugee agency says.

A total of 104 survivors have been found but rescuers say it’s unlikely anyone else will be recovered, dead or alive, in one of the of the deepest parts of the Mediterranean.

The coastguard ship’s log was also submitted to the judicial authorities and details two instances two hours apart when the coastguard vessel approached the Adriana, according to the evidence.

At 11:40 p.m. on June 13 the vessel approached the trawler, which had a malfunctioning engine, and tied a rope to the boat to allow it to draw closer and talk to those on board to assess the situation and if they needed help, the log said.

People on board shouted “No help” and “Go Italy” and untied the rope, according to the log which said the Adriana’s engine was then restarted and it headed west.

Then at 1:40 a.m., the coastguard vessel was instructed by its operation center to return to the trawler to inspect its condition after the Adriana had stopped moving.

The coastguard vessel approached to a distance of about 70 meters from the Adriana and heard a lot of shouting, and in under seven minutes the trawler had capsized, according to the log.

$55 EXTRA FOR ‘SAFER’ DECK

The Adriana set off from a beach in or near the Libyan town of Tobruk around June 10, according to survivors. Before they boarded, the traffickers took away their belongings and threw out bottles of drinking water to make room for more people, survivor Mohamed told Reuters.

Each traveler only had 40 cm of space, a Syrian migrant told judicial authorities, according to the evidence.

All 11 survivors said they paid between $4,500 to $6,000 for the journey, and the smugglers told them they would reach Italy in three days. Three survivors told authorities they paid anywhere from 50 to 200 euros ($55-220) extra for places on the outer deck, considered safer.

They were among thousands of people trying to get to southern Europe this year by setting off in boats from North Africa. More than 50,000 “irregular border” crossings of the Central Mediterranean, most of which begin in Tunisia and Libya, were detected in the first five months of 2023, up 160% from a year ago, according to EU border agency data.

A week after the tragedy near Greece, more than 30 migrants were feared dead after a dinghy headed for Spain’s Canary Islands sank.

(Additional reporting by Renee Maltezou and Angeliki Koutantou in Athens, Jonathan Saul in London and Riham Alkoussa in Berlin; Editing by Rachel Armstrong and Pravin Char)

(c) Copyright Thomson Reuters 2023.

gcaptain.com

Ρόδος: Ακινητοποίηση σκάφους που μετέφερε μετανάστες

 ...πήγατε να σώσσεται το ψαράδικο φορτωμένο με λαθραίους, και σας κατηγορούν ότι  εξ αυτής της προσπάθειας το πλεούμενο μπατάρισε με τα γνωστά αποτελέσματα.

Στο παρακάτω περιστατικό, ακινητοποιήσατε την λέμβο των δουλεμπόρων, με μεγάλο ρίσκο, τελικά αποτροπή θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποτε?? 

+++

Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023 21:57

 Σε αυτό εντοπίστηκαν 16 άτομα (10 άντρες, 5 γυναίκες και 1 κορίτσι) ενώ συνελήφθη ο 29χρονος αλλοδαπός κυβερνήτης. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ρόδου.

Στην θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου ακινητοποιήθηκε από το λιμενικό ένα ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε μετανάστες.

Ο χειριστής του ανωτέρου σκάφους αρνήθηκε να συμμορφωθεί στα φωτεινά και ηχητικά σήματα του σκάφους του λιμενικού, και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς στην προσπάθειά του να διαφύγει. Το πλήρωμα του σκάφους του λιμενικού, προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου. Σε αυτό εντοπίστηκαν 16 άτομα (10 άντρες, 5 γυναίκες και 1 κορίτσι) ενώ συνελήφθη ο 29χρονος αλλοδαπός κυβερνήτης. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ρόδου.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Canada Opens Canadian Ships to More International Seafarers - ΨΕΥΤΟΔΙΛΛΗΜΑΤΑ

....θα μπορούσαν να λάβουν υπ όψιν τους πως τα σοβαρά κράτη ενεργούν για παρόμοια θέματα, και να τα προσαρμόσουν στην Ελληνική πραγματικότητα, αντί κ ΥΕΝ να δέχεσθε τους αναμφιβόλου πίστεως ψευτοεκπροσώπους εφοπλιστικών ενώσεων, όπου ο λόγος είναι προφανής εδώ και πολλά χρόνια.... άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε.


Mike Schuler   June 28, 2023

Canada has signed agreements with Georgia, the Philippines, and the United Kingdom to allow their certified seafarers to work onboard Canadian vessels, part of an effort to fill a seafarer shortage in the country’s domestic fleet.

The countries join Australia, France, Norway, and Ukraine in Canada’s Reciprocal Arrangement Program, which allows foreign seafarers work on Canadian-flagged ships, and is part of a larger investment in maritime training opportunities for underrepresented groups in Canada.

Canada’s Minister of Transport, the Honorable Omar Alghabra, announced the agreements on Sunday to mark the UN International Day of the Seafarer.

The announcement builds a previous agreement in March between Canada and the Philippines, the world’s biggest provider of seafarers and officers, that allowed Filipino sailors to work on Canadian-flagged vessels for the first time.

“Canadians from coast-to-coast-to-coast rely on the dedication of seafarers to get goods and ships where they need to go, said Minister Alghabra. “On behalf of our Government, I want to thank all seafarers for their commitment. Through arrangements like this one, we are strengthening our workforce today and into the future with good-paying jobs for certified seafarers.”

The Canadian government is committed to encouraging more trained and qualified people to work in the marine industry, which is responsible for transporting an estimated 70-80% of the goods Canadians use daily.

The Reciprocal Arrangement Program was launched in 2019 and allows foreign seafarers to quickly gain employment in the Canadian marine sector if they meet the requirements for work.

Canada’s Oceans Protection Plan has invested $29.8 million to extend the Marine Training Program for four years, providing marine training opportunities for underrepresented groups such as Indigenous Peoples, Northerners, and women, to prepare them for jobs in the maritime industry.

To date, the Canadian Government has invested a total of $58 million in the Marine Training Program, which has helped 650 students from underrepresented groups find careers in the Canadian Coast Guard and other areas of the marine industry since 2016.

Foreign seafarers from these countries with a valid International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers certificate can now apply for a Canadian endorsement, as long as they also meet the requirements imposed by Immigration, Refugee and Citizenship Canada and Employment and Social Development Canada, including obtaining a valid work permit.

Bezos’ yacht “Koru” sails through the Mediterranean off the coast of Ibiza, earlier in May

.Photographer: Felix Frieler/picture alliance/Getty Images

Italy And The Mediterranean Are Awash In YachtsJune 18, 2023   By Kevin Varley

(Bloomberg) –There are more superyachts off the coast of Italy than anywhere else in the world right now, and from recent headlines about Jeff Bezos and Leonardo DiCaprio, it’s safe to say the summer season is well underway for the world’s wealthy.

The 123-meter (404-feet) Golden Odyssey, which was auctioned in 2022 after being owned by Saudi Prince Khaled bin Sultan al Saud, was the largest of the fleet visiting Italian waters, with Canadian billionaire Patrick Dovigi’s former 378-foot Lady Jorgia coming in second.

Under normal circumstances, the 473-foot Sailing Yacht A formerly linked to Andrey Igorevich Melnichenko would take top prize, but the yacht is now owned by a discretionary trust managed by an independent trustee, according to a spokesperson for the Russian billionaire. The boat is now costing a reported $900,000 a month in maintenance as it sits in anchor, cared for by a crew of 20.

The 259 yachts pinging off Italy on Friday were more than double the number counted at this time three months ago, after many vessels completed the annual migration across the Atlantic from the US and Caribbean in April to start the Mediterranean yachting season.

The Monaco Grand Prix and Cannes Film festival drew in the wealthy last month, and the boats haven’t left.

Yacht numbers are up in almost every Mediterranean country, with Greece hosting 235 yachts, compared to 217 in France, 150 in Spain and 94 in Turkey, while US counts are down to 159. That’s according to data collected by Bloomberg, IHS Markit and Genscape. 

Earlier this week Amazon.com founder Bezos was spotted in Portofino aboard his newly minted yacht Koru, while the ubiquitous DiCaprio took in some family time on a yacht along the Amalfi coast.

© 2023 Bloomberg L.P.

Australia Convicts Ship Operator, Master After Pilot Ladder Fall Injury

 Mike Schuler  June 1, 2023

A Magistrates Court in Perth, Australia has convicted the Master and operator of a Cyprus-flagged cargo ship following an accident involving a substandard pilot ladder.

The case was presented by Australia’s maritime safety regulator, the Australian Maritime Safety Authority (AMSA).

AAL Dampier Navigation Co Ltd, the company behind the ship, AAL Dampier, and the ship’s Master were found guilty of breaching safety regulations that led to the accident in August 2022.

The incident occurred as the AAL Dampier was departing the Port of Fremantle on August 24, 2022. A marine pilot, while in the process disembarking the vessel, was injured after falling from a faulty pilot ladder. The ropes snapped, causing him to fall about 7 meters onto the deck of the pilot boat.

The pilot was taken to the hospital with serious injuries.

Following the accident, AMSA officials and investigators boarded the ship for inspection. They discovered and seized a segment of the ropes, which upon examination, were found to be seriously defective and clearly unfit for purpose. The neglect of proper storage and ineffectual inspection routines were identified as the probable cause of the poor state of the rope.

AAL Dampier Navigation acknowledged its failure to adhere to Marine Order 21 (Safety and Emergency Arrangements) 2016. The company pled guilty to not having complied with regulations for pilot transfer procedures. The court ordered the company to pay a fine of $30,500.

The vessel’s Master faced charges for not ensuring a safe disembarkation process for the pilot, as mandated by Marine Order 21 (Safety and Emergency Arrangements) 2016. Additionally, he was held accountable under the Navigation Act 2012 for taking an unfit vessel to sea. He pled guilty to both counts and was imposed a cumulative fine of $5,500.

Michael Drake, AMSA Executive Director of Operations, said he was pleased with the verdict and emphasized the importance of safety measures in the high-risk job of marine pilots.

“AMSA is a strict but just regulator. We will not waver in our commitment to avert risks to human life, be it a pilot or a mariner,” said Drake.

The conviction serves as a stark reminder to all vessels and seafarers of their duty to uphold maritime safety standards

gcaptain.com

Distracted Watch Officers Led to Collision, NTSB Finds

 

Damage to the bulbous bow of the Bunun Queen. (Source: US Coast Guard)

Mike Schuler    June 6, 2023

A National Transportation Safety Board investigation has revealed that the bridge watch officers on a bulk carrier and an offshore supply vessel failed to maintain proper lookouts before their vessels collided last year near Port Fourchon, Louisiana.

The incident occurred on July 23, 2022, when the bulk carrier Bunun Queen was heading eastbound in the Gulf of Mexico and the offshore supply vessel Thunder was traveling northbound. Just before 1:15 p.m. local time, the bulbous bow of the Bunun Queen, which was traveling on autopilot at 14.4 knots, struck the port side of the Thunder, which was traveling at 9 knots.

The collision resulted in significant damage to the Thunder’s port side, causing flooding in one of its propulsion rooms and three other areas.

Fortunately, there were no injuries or pollution reported, but the collision caused $12.3 million in damages to both vessels.

The Thunder being towed to a dock in Port Fourchon after the collision. The inset shows the damage to the aft port side of the vessel. (Source: Coast Guard)

The collision occurred during favorable conditions with good visibility, daylight, and fair weather. Both vessels had radar and automatic identification system receivers that were capable of detecting each other. However, prior to the collision, neither of the officers on watch on the vessels maintained a proper lookout, either by visual scanning or using the available electronic systems to prevent a collision.

Alternatively, both officers admitted to being distracted by non-navigational tasks. The master on the Thunder was found to be using his cell phone, while the second officer on the Bunun Queen was occupied with other duties.

According to the Convention on the International Regulations for Preventing Collisions at Sea, every vessel is required to maintain a proper lookout using visual observation, hearing, and all appropriate available means.

The NTSB determined that the probable cause of the collision was the distraction of the Bunun Queen officer due to non-navigational tasks and the distraction of the Thunder officer due to cell phone use. Both officers failed to keep a proper lookout as a result. Additionally, the Thunder’s officer on watch failed to adhere to the company’s watchkeeping policies, which contributed to the accident.

“Using cell phones and other personal electronic devices has been demonstrated to be visually, manually, and cognitively distracted,” the report said. “Nonoperational use of cell phones and other wireless electronic devices by on-duty crewmembers in safety-critical positions has been a factor in accidents in all transportation modes. Nonoperational use of cell phones should never interfere with the primary task of a watchstander or a bridge team member to maintain a proper lookout. It is important for personnel to follow established protocols regarding cell phone use.”

Ν Τ Ρ Ο Π Η Κ Υ Ρ Ι Ο Ι ....

 

Attica Group: Στήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ρόδο

Δωρεάν μεταφορά πυροσβεστών και οχημάτων....


.....περισσόυερο  πιστεύω ότι γλύπτης δημοσιοκάφρος γράφει τέτοιες ανοησίες παρά τα γεράκια της εταιρείας.  Εάν το υποθετικό γλύψιμο έρχεται από την πάλαι ποτέ σοβαρή εταιρεία, τα πράγματα δεν πάνε καλά....

Όπως και να 'χει το πράγμα, είστε υποχρεωμένοι να συμβάλλετε και όχι να σας πούμε ευχαριστώ....

Ξεφτίλα ένθεν κι ένθεν, και χαμόγελα με καφεδάκι στο γραφείο του υεν....

Cruise Ship Crew Relied on Outdated Chart Before Striking Pier in Alaska

 .....understood that 4 pilots were on board, by force of the law, bcs otherwise they have been there for their branch or else. As usual authorities are focusing to the mistakes of the crew and not of thouse suppose to help.....

+++

Mike Schuler

June 13, 2023

Over reliance on an electronic chart, miscommunication and an outdated navigational chart were all factors in a cruise ship damaging a cruise terminal pier last year near Sitka, Alaska, the National Transportation Safety Board (NTSB) said Tuesday.

The incident occurred on May 9, 2022, when the cruise ship Radiance of the Seas struck a mooring dolphin while docking at the Sitka Sound Cruise Terminal, causing a minor hull indentation and damage to three of the four pilings supporting the dolphin.

While there were no reported injuries to the 1,375 passengers, 782 crew and four pilots on board, the incident resulted in $2.1 million in damages to the pier and impacted cruise ship traffic to the terminal for the remainder of the 2022 season.

The Sitka Sound Cruise Terminal pier is shown on June 9, 2022, with barge alongside the damaged dolphin for repairing (with catwalk removed). (Source: NTSB)

The NTSB’s investigation found that the crew of the Radiance of the Seas relied heavily on the vessel’s electronic chart and information system (ECDIS) and an outdated navigational chart to plan and execute the docking.

In April 2021, the Sitka Sound Cruise Terminal pier was extended by 395 feet, including adding two mooring dolphins connected by a walkway and a 410-foot-long floating dock next to the existing dolphins. However, the Sitka Sound Cruise Terminal did not inform the National Ocean and Atmospheric Administration (NOAA), the agency in charge of updating U.S. coastal nautical charts, of the extension.

In fact, NOAA had no record of the construction until NTSB investigators informed them of the pier’s extension after the contact.

While docking, the bosun and master did not confirm the type of distances that were being communicated during the docking. The bosun was relaying accurate distances to the pier’s northernmost dolphin, but the master incorrectly assumed the bosun was calling out how much clearance the ship would have as the stern passed the dolphin.

The NTSB determined the probable cause of the contact was the master and bridge team’s overreliance on an electronic chart to identify the pier’s position relative to their planned rotation location, and the master’s misunderstanding of the clearance distances to the pier being called by the crewmember on the stern while the vessel was rotating. The Sitka Sound Cruise Terminal’s failure to report the extension of the pier contributed to the incident.

NTSB investigators cited two lessons learned as a result of the investigation, voyage planning and reporting port or terminal modifications.

“Proper voyage planning includes developing a complete plan for every phase of the voyage—from the vessel’s starting port to its end port (berth to berth), including leaving the dock and mooring,” the report said. “Reference points for maneuvering should be identified, measured precisely, and reported clearly. Vessel bridge teams should also ensure that they have the most up-to-date data before getting underway and consult with the local pilot(s) on the accuracy of navigation charts to ensure depictions of ports and/or terminals are correct.”

“Ports and terminals should immediately report significant modifications to port or terminal configurations to the appropriate hydrographic authority (for example, the National Oceanic and Atmospheric Administration) so that charts can be updated and the changes made readily available to vessel owners, operators, and crews/bridge teams,” the report said.

Two cargo ships have collided in the Aegean Sea off the coast of Greece.

 

 


Incident Photos: Cargo Ships Collide Off Greece

Mike Schuler   June 2, 2023

The Hellenic Coast Guard reports that the collision took place around 9 p.m. Thursday night in international waters of the eastern Aegean Sea, north-northwest of Chios, Greece.

The incident involved Vanuatu-flagged ANT, with thirteen foreign crew, and the Singapore-flagged cargo ship Potentia, with nineteen on board.

Photos show damage to the Ant on its starboard side amidships.

No injuries or pollution have been reported.

Several assets were sent to the scene, including several patrol boats, a Greek Navy ship, multiple helicopters and an Air Force aircraft.

Ant is owned by Turkey-based Ant Shipping and Trading, according to Equasis data. The ship was recently inspected in Egypt on May 30, with the inspection revealing that the ship had a malfunctioning bridge navigation watch alarm system.