Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Ο Ηρόδοτος: Έχουμε γη και πατρίδα, όταν έχουμε πλοία και θάλασσα.»

Το γεγονός ότι μια μικρή χώρα και γεωγραφικά και πληθυσμιακά, βρίσκεται σταθερά, εδώ και εικοσιπέντε χρόνια, στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, αποτελεί φαινόμενο  που δεν γίνεται εύκολα κατανοητό, αν δεν  ληφθεί  υπόψη ότι η πατρίδα μας σε ολόκληρη τη μακραίωνη ιστορία της, διεκδίκησε την ελευθερία, την ευημερία και τον πολιτισμό  μέσα από τους δρόμους της θάλασσας.

Το διαπιστώνουν αυτό κατά καιρούς  με τα όσα έχουν γράψει και έχουν πει, σοφοί άνδρες της αρχαιότητας, αλλά και προσωπικότητες του νεώτερου εθνικού  βίου, όπως :

 Ο Ηρόδοτος:    Έχουμε γη και πατρίδα, όταν έχουμε  πλοία και θάλασσα.»

      Ο Ξενοφώντας: « Σωστό και χρήσιμο είναι να τιμώνται οι καπεταναίοι και έμποροι  με το να κάθονται  στα πρώτα καθίσματα  στο θέατρο και στους αγώνες.»

      Ο Εύβουλος ο Κίτιος:  «Πρώτοι οι Έλληνες  τόλμησαν να περάσουν τον πόντο και να διδάξουν στους άλλους τους δρόμους της θάλασσας.» 

     Ο Θεμιστοκλής { προς τους Αθηναίους}:  « Πατρίδα σας είναι αι διακόσιαι νήαι πεπληρωμέναι {και τα πληρώματά τους}.»

      Ο Αριστοφάνης  { στις Όρνιθες}:  « Από πού κρατά η σκούφια σου{ ρωτούν έναν Αθηναίο και αυτός απαντά} από κει που σιάχνουν τις όμορφες τριήρεις». 

     Ο Νικόλαος Κεφαλάς { λόγιος των μετεπαναστατικών χρόνων}:  «Αυτή η Ναυτική και το Εμπόριο είναι αι πρώται  αιτίαι όπου το γένος μας μετά την καταστροφή, άρχισε να προοδεύει και να ευημερεί».

      Ο Χαρίλαος Τρικούπης :  «Κάθε ημέρα που παρέρχεται  άνευ ναυτικής  παρασκευής, αποτελεί καταστροφή για τον  τόπο μας».

      Ο Παύλος Κουντουριώτης:   «Μόνη η ναυτιλία μας παρήχθη  και λειτουργεί χωρίς να αξιώσει οποιαδήποτε από μέρους του κράτους συνδρομή».

      Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: « Η Ελλάδα πέρασε την πόρτα της ΕΟΚ με προίκα τη ναυτιλία της».

      Ο Γεώργιος Παπανδρέου: « Το πρόβλημα είναι πως,  μια τόσο μεγάλη ναυτιλία θα χωρέσει σε ένα τόσο μικρό τόπο..»

      Ο Γεώργιος Χ. Λαιμός { λόγιος εφοπλιστής}: « Το ναυτικό επάγγελμα είναι  για τον νέο της Ελλάδος  το κατ' εξοχήν ανδρικό επάγγελμα».

Αυτή ακριβώς η επίδοση του Έλληνα στα έργα της θάλασσας και η αντίστοιχη προσφορά του στον τόπο  στην ειρήνη και στον πόλεμο, βρίσκονται στις ρίζες της Πρώτης Ναυτιλίας του Κόσμου, τη τρίτη χιλιετία . Είναι το μεγάλο  μυστικό της  διαχρονικής  της δύναμης.

Ο στόλος των ποντοπόρων πλοίων, αυτών δηλαδή που διασχίζουν τους ωκεανούς από την μια άκρη της υδρογείου στην άλλη  για να μεταφέρουν όγκους από ξηρά, όπως τα  αποκαλούν οι ειδικοί και υγρά φορτία, αποτελείται από, 3.119 πλοία  συνολικής χωρητικότητας 175.238.223 τόνων που συνιστούν τον κορμό της επιβλητικής ναυτιλιακής δύναμης της πατρίδας μας στο στίβο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Πρόκειται για  μεγάλο στόλο ο οποίος διαθέτει υπερσύχρονα πλοία {οι ναυπηγήσεις των τριών τελευταίων ετών φτάνουν τις 2.030 μονάδες 159.396.571 τόνων} που καμιά χώρα δεν  έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα. Δηλαδή,  αποτελεί  ελληνικό επίτευγμα χωρίς ιστορικό προηγούμενο, διεθνώς.

Η σύνθεση του στόλου όλων των κατηγοριών πλοίων που βρίσκεται  σε ελληνικά χέρια :

Φορτηγά πλοία, ξηρού φορτίου κάθε τύπου 1.306 (82.808.025 τόνων)

Γενικού Φορτίου 475 (4.326.783 τόνων )

Κοντέϊνερς {μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια} 200 (8.042.800 τόνων)

Δεξαμενόπλοια, κάθε τύπου 882 (77.396.551 τόνων)

Υγραεριοφόρα 83 (1.839.073 τόνων)

Επιβατηγά / Κρουαζιερόπλοια 122 (346.558 τόνων)

Διάφορα 51 (478.443 τόνων)

Η επάνδρωση ενός τόσου μεγάλου αριθμού πλοίων από μια χώρα με χρόνιο δημογραφικό έλλειμμα, είναι εκ των πραγμάτων ανέφικτη, για αυτό και τα κατώτερα πληρώματα  σε κάποιο βαθμό, προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες όπως συμβαίνει και με όλες  τις ξένες μεγάλες ναυτιλίες, ενώ τα στελέχη  γέφυρας και μηχανής  είναι   κατά κύριο λόγο ελληνικά και πρέπει με κάθε τρόπο, να παραμείνουν ελληνικά .



Δεν υπάρχουν σχόλια: