Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Γνωρίστε τον θρυλικό φάρο του «Αφορεσμένου»

....μάλιστα,  οι χωματάδες  τον σχετικό φάρο τον γνωρίζουν αρκετά καλά, μιας και είναι το πρώτο σημείο αναφοράς, για την είσοδο στον κόλπο Μιρλαμπελου, για Άγιο Νικόλαο, και Αλτσί, όπου είναι τα ορυχεία για την φόρτωση γύψου.
Καπετάνιος ρώτησε , γιατί έχει αυτή την ονομασία ο φάρος του Αη Γιάννη, αλλά δεν του έδωσαν κάποια εξήγηση, πιθανώς δεν γνώριζαν, και με την ευκαιρία του σχετικού άρθρου, το παραθέτω πιο κάτω. Όσο για τους καιρούς που κρατάει εκεί, καλλίτερα να μην το αναφέρουμε, αλλά για τους χωματάδες είναι ρουτίνα...
Παρόμοια ιστορία με την παρακάτω λέει ότι, το εκκλησάκι που βρίσκεται κοντά στο φάρο του Αη Γιάννη ,χτίστηκε από έναν αφορισμένο μοναχό, ονόματι Ιωάννης, εξ αυτού και το όνομα του φάρου.

Γνωρίστε τον θρυλικό φάρο του «Αφορεσμένου»
Οι Γιάννης, Αννα και Γιώργος Βαρνακιώτης με τη νέα τους αεροκινηματογράφιση παρουσιάζουν ένα όμορφο κι ιστορικό μέρος, που δυστυχώς, όπως αναφέρουν, φαίνεται πως έχει ξεχαστεί. Πρόκειται για τον φάρο του «Αγίου Ιωάννη», που είναι γνωστός ως φάρος του «Αφορεσμένου».
Όπως αναφέρουν:
«Η ομάδα μας μετά από πολλές μέρες λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που μας ταλαιπώρησαν στην περιοχή του Αφορεσμένου δεν μας πτόησε ούτε μία στιγμή. Η περιοχή του Αφορεσμένου είναι ένα φανταστικό μέρος που συνδειάζει τα πάντα… όποιος θέλει να φτάσει σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκινήσει από τον Αγιο Νικόλαο, να προχωρήσει στην πανέμορφη Ελούντα, λίγο πιο κάτω θα συναντήσει την όμορφη πλάκα και το νησί της Σπιναλόγκας και αμέσως μετά θα βρει το αιολικό πάρκο και εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη!
 Μετά ξεκινάνε τα δύσκολα… σακίδιο, νερό και καπέλο. Σε μία κάθετη διαδρομή περίπου 40 λεπτών θα βρείτε στην άκρη της πλαγιάς έναν ξαχασμένο και γέρικο φάρο… Εκεί ξεκινάνε όλα»!
Δείτε το βίντεο στο idrones.gr. 

Ο θρύλος του φάρου

Tο 1864 κατασκευάστηκε ο φάρος, που συνδέεται με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, όταν ο Καϊάφας σταύρωσε τον Χριστό, ξεκίνησε να ταξιδέψει στη Ρώμη για να συναντήσει τον Καίσαρα, αλλά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πέθανε από αρρώστια που εξαπλώθηκε σε όλο το πλήρωμα του πλοίου. Επειδή ήταν άρχοντας, έπρεπε σύμφωνα με το έθιμο να τον θάψουν. Φτάνοντας στην Κρήτη, προσέγγισαν τον μικρό όρμο του Μιραμπέλλου, αλλά η θάλασσα φούσκωσε απότομα. Παρ’ όλα αυτά οι έμπειροι ναύτες κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή και να θάψουν τον Καϊάφα.

Το ακρωτήριο ονομάστηκε «του Αφορεσμένου» γιατί σύμφωνα πάντα με την παράδοση εκεί θάφτηκε αυτός που σταύρωσε τον Χριστό και η θάλασσα στο σημείο αυτό δεν ηρέμησε ποτέ. Μάλιστα πολλοί ναυτικοί οδηγοί του 19ου αιώνα πρότειναν στους καπετάνιους να πλέουν τουλάχιστον ένα μίλι μακριά από το ακρωτήριο του Αφορεσμένου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: