Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

CHALKIS CEMENT FACTORY SEIZE OPERATIONS

...Οι συνήθεις ύποπτοι, οι συνδικάλες αφού 2 χρόνια είναι αραχτοί και πληρώνονται, τώρα τους έπιασε ο πόνος που κλείνει το ήδη κλειστό - ανενεργό εργστάσιο στην Χαλκίδα.
Μια ζωή το έχουν ρημάξει, και ακόμα συνεχίζουν ότι φάνε. Και αφού λέει θα κλείσει το εργοστάσιο να του πάρουν και τις άλλες άδειες που έχει, λες και είναι δικά τους.
Η καταστροφή της Ελλάδας έχει όνομα, έχει και λαμόγια ατελείωτα, γι αυτό μην κλαίτε την πατήσαμε ως συνήθως... Αλλοίμονο σε αυτούς που δεν γνωρίζουν την ιστορία αυτού του εργοστασίου. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Κιοσέογλου...

Τετάρτη, 27 Μαρτίου

peiratiko - left.gr

  26/03/2013
Για «προφανή εκβιασμό» και «κερδοσκοπικό λουκέτο» κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των 236 εργαζομένων της τσιμεντοβιομηχανίας που διαθέτει η ελεγχόμενη από γαλλικά κεφάλαια εταιρεία ΑΓΕΤ Ηρακλής στη Χαλκίδα, αντιδρώντας στην απόφασή της να βάλει λουκέτο στη μονάδα.

«Αρνούνται να πραγματοποιήσουν εξαγωγές και κλείνουν τη μονάδα της Χαλκίδας με σκοπό να διατηρήσουν υψηλά τις τιμές του τσιμέντου στις αγορές του εξωτερικού, όπου κυριαρχούν λειτουργώντας στο πλαίσιο καρτέλ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου τους Ηλίας Κούκουρας, προσθέτοντας: «Για να μην ρίξουν τις τιμές στην Ευρώπη και σε άλλες αγορές, όπου επί δεκαετίες γίνονταν τεράστιες εξαγωγές, προτιμούν να μην κάνουν εξαγωγές, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να γίνει αυτό».

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου τους οι εργαζόμενοι θεωρούν «εκβιαστική» την προτροπή της επιχείρησης στο σωματείο να επιλέξει «εναλλακτικές λύσεις» για τον χρόνο και τη μορφή απόλυσής τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν σε σχετικό διάλογο μαζί της, παρά μόνο «αν αυτός γίνει στο πλαίσιο των θεσμοθετημέων οργάνων της Πολιτείας, για όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν».

Συγχρόνως, ο συνδικαλιστής των εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας αναφέρει ότι ενδέχεται η γαλλική εταιρεία Lafarge, που ελέγχει την ΑΓΕΤ Ηρακλής, να επιθυμεί να αξιοποιήσει τις μεγάλες εκτάσεις των εγκαταστάσεών της στη Χαλκίδα «για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Το σωματείο προετοιμάζει κινητοποίηση των εργαζομένων αύριο Τετάρτη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία, όπου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Ζητάμε, αν οι Γάλλοι επιμένουν να παύσουν την παραγωγή, η Περιφέρεια να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας του λατομείου και άλλων εγκαταστάσεων της εταιρείας», αναφέρει ο Ηλίας Κούκουρας, θεωρώντας «εξοργιστικό» το γεγονός να κλείνει μια μεγάλη μονάδα παραγωγής τσιμέντου στη χώρα μας, «ενώ τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι εισαγωγές τσιμέντου από την Τουρκία και τη Βουλγαρία».

Παράλληλα, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Τσιμέντων Ελλάδας προετοιμάζει τις δικές της αντιδράσεις. «Η απόφαση της ΑΓΕΤ Ηρακλής καταφέρει τεράστιο πλήγμα για ολόκληρο τον κλάδο και την ελληνική οικονομία», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός της Βαγγέλης Χατζιάρας, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία αποτελούσε για πολλά χρόνια έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της χώρας. Προτού αγοραστεί από κεφάλαια του εξωτερικού η τσιμεντοβιομηχανία της Χαλκίδας απασχολούσε σχεδόν 1.200 εργαζομένους.

Για αύριο Τετάρτη η ΑΓΕΤ Ηρακλής έχει καλέσει σε διαβούλευση τα σωματεία των εργαζομένων στις άλλες, παραγωγικές και εμπορικές μονάδες της, με σκοπό να συμφωνηθεί μείωση των αποδοχών τους, στο πλαίσιο νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, σε όλο της το μεγαλείο

..το κείμενο για την γραφειοκρατία, γραμμένο από ένα ενεργό λιμενικό τα λέει όλα.
Είναι παλαιότερο αλλά δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Αμέτρητες ώρες χαμένες, χαρτιά για πέταμα και ουσία μηδέν...

Εάν δε έχετε πάρε - δώσε με τα λιμεναρχεία, να έχετε από κοντά και ηρεμιστικά να τα πάρετε μόλις σας ζητήσουν και ...παράβολο 0,88 λεπτά από την εφορία.
Πόσο ηλίθιος μπορεί να είναι αυτός που το συνέλαβε??? Έχει και άλλα.. όπως 2,93 ευρώ και πάει λέγοντας. Τώρα βέβαια... σου λέει δουλειά δεν υπάρχει , άσε να τους απασχολούμε με το τίποτα....



Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Το μοιραίο λάθος...

....εκτός θαλασσινών περιπετειών, και το παραθέτω επειδή μου αρέσει ο τίτλος...
Πόσα μοιραία λάθη έχουν γίνει εδώ τα τελευταία 8 χρόνια??
Πόσα πολύ μοιραία ( λες και υπάρχει διαβάθμιση ) λάθη έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια??
Και όλα που??? στου κασίδι το κεφάλι.. εκεί που παίζονται όλα τα παιχνίδια με κλειστά χαρτιά εκτός από λίγους που τα γνωρίζουν, πριν ακόμα ξεκινήσει το παιχνίδι. Έχω πέσει έξω επιχειρηματικά 2-3 φορές.. κανένας δεν μου είπε για το μοιραίο λάθος, αντίθετα έβλεπα ευχαρίστηση, και όλους να μου λένε πλήρωνε τώρα... κάτι που δεν το κάνουν αυτοί που πρέπει τώρα να πληρώσουν..
Δυστυχώς αυτοί είμαστε, σαν άνθρωποι και σαν ράτσα.. ειδικότερα.
Χωρίς να ξέρουμε την τρίφλα μας  χειροκροτούμε και μετά αφού κατανοήσουμε ΛΑΘΟΣ στέλνουμε άλλον στην πυρά και όχι τους εαυτούς μας. Αυτό το τελευταίο έχει να κάνει και με την Αεκάρα όπου οι μάγγες πέστο οριτζιναλ της ομάδας αφού χειροκρόταγαν μία ώρα τον παίκτη και την γκολάρα, μετά τους έπιασε ο πόνος για τα υπόλοιπα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολλούς ορίτζιναλ όπου δεν τους αποδέχεται ούτε η μάννα που τους γέννησε.
Τι ζοχάδα είναι και αυτή πάλι τέτοια μέρα....

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Σύμφωνα με το capital.gr, η άνευ προηγουμένου απόφαση του Eurogroup για επιβολή έκτακτης εισφοράς στις καταθέσεις των τραπεζών της Κύπρου και ο φόβος για bankrun σε άλλες «ευάλωτες» χώρες της Ευρωζώνης προκαλεί –όπως ήταν αναμενόμενο- ρευστοποιήσεις στα...
ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με βασικό στόχο τις τράπεζες, αλλά και το ευρώ.

Η τάση επενδυτικής φυγής εκδηλώνεται ωστόσο σε όλα τα πάγια που ενέχουν αυξημένο ρίσκο. Το ευρώ, οι ευρωπαϊκές μετοχές, τα ιταλικά ομόλογα και η τιμή του πετρελαίου υποχωρούν σημαντικά στις συναλλαγές της Δευτέρας, ενώ αντίθετα καταγράφεται ισχυρή ζήτηση για πάγια που θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως το ιαπωνικό γεν, τα γερμανικά bunds και ο χρυσός.

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 χάνει 1,8% στις 2.676,81 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2%.

Δεν προκαλεί έκπληξη -εν μέσω φόβων για μετάδοση της κρίσης- ότι οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής των συναλλαγών: η μετοχή της Unicredit κάνει βουτιά 4,9%, της Intesa Sanpaolo 3,9%, ενώ της BBVA χάνει 3,4%. Το ιταλικό και ισπανικό χρηματιστήριο σημειώνουν απώλειες 2,16% και 2,4% αντίστοιχα.

Παραβιάζοντας το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο για το «ιερό και απαραβίαστο» των καταθέσεων οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απαιτούν από τους Κύπριους να καταβάλουν έως 9,9% για τις αποταμιεύσεις τους ως "αντάλλαγμα" για τα 10 δισ. ευρώ της διάσωσής τους. Η ανησυχία είναι μεγάλη στα κέντρα αποφάσεων όπως στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που πηγές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για ενδεχόμενες διορθωτικές παρεμβάσεις στην απόφαση για την Κύπρο, στην περίπτωση «υπεβολικών αντιδράσεων».

Το Dow Jones Newswires μεταδίδει πως η Κύπρος θα υποβάλει νέα πρόταση για φορολόγηση καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 3%, καταθέσεων από το ποσό αυτό μέχρι τις 500.000 ευρώ κατά 10%, και υψηλότερων των 500.000 ευρώ καταθέσεων, με 15%.

Η παγκόσμια επενδυτική προσοχή στρέφεται στην κυπριακή Βουλή που καλείται σήμερα να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το πακέτο στήριξης. Στην αγορά υπάρχει διάχυτη αβεβαιότητα για το αν θα εγκριθεί το νομοσχέδιο ή θα αποφασιστεί μία πορεία που θα φέρει την Κύπρο κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη και την άτακτη χρεοκοπία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, όπως η αμερικανική Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Bank of Japan και η Bank of England βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι έτοιμες να παρέμβουν στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Στο ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 1,27%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 1,84, ενώ ο γερμανικός DAX 30 σημειώνει απώλειες 1,5%

Απώλειες και για τους ρωσικούς δείκτες με τον MICEX στο -2,87% και τον RTS στο -2,34%.

Οι Ρώσοι κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους για το αν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Κύπρου. Η Μόσχα δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην επέκταση της αποπληρωμής του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την Κύπρο, ή εάν θα συμπεριλάβει Ρώσους επενδυτές στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της χώρας, ανέφερε κυβερνητική πηγή μιλώντας στο Reuters. Ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι το Κρεμλίνο χαρακτήρισε "άδικη" και "επικίνδυνη" τη φορολόγηση καταθέσεων στην Κύπρο.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο ρίχνουν το ευρώ

Σημαντική υποχώρηση σημειώνει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι, η φορολόγηση των καταθετών ενδέχεται να προκαλέσει bank runs και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Αναλυτικά το ευρώ υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,01% και διαμορφώνεται στο 1,2943 έναντι του δολαρίου. Έναντι του γεν το κοινό νόμισμα κινείται πτωτικά στο 122,90 από 124,60 την Παρασκευή.

«Ήδη οι επενδυτές είχαν μειώσει την έκθεσή τους σε επικίνδυνα assets και αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος να προβούν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση», ανέφερε trader της Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ.

Δεν μένει ανεπηρέαστη η Wall Street

Τη "σκυτάλη" των απωλειών ετοιμάζεται να πάρει και το αμερικανικό χρηματιστήριο, που δεν μένει ασυγκίνητο από τις ρευστοποιήσεις στις παγκόσμιες μετοχές, το πετρέλαιο και το ευρώ.

Τα futures του Dow Jones υποχωρούν αυτή την ώρα κατά 86 μονάδες στις 14.347 μονάδες, ενώ του τεχνολογικού Nasdaq 100 χάνουν 31,26 μονάδες στις 2.759. Τα futures του S&P 500 υποχωρούν κατά 15,10 μονάδες στις 1.538 μονάδες.

i-reportergr.com

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

.....αξιωματικοί δύο ταχυτήτων είναι καλά, πάντα υπήρχαν και μάλιστα περισσότερων ταχυτήτων χωρίς ποτέ να είναι AWD., για να πάρω και κάτι από τα αυτοκίνητα.

Φωνάζουν για την εκπαίδευση, τώρα κάνουν και τις ιδιοτικές και γιατί όχι, αλλά εκείνο το ζητούμενο που έχει σημασία είναι η εργασία.Μιλάνε για αξιωματικούς, και πιθανά να εννοούν κατώτερο πλήρωμα που πραγματικά δεν υπάρχει. Θέλουν και άλλους αξιωματικούς για να κατεβάσουν τα μισθολόγια, αλλά τους πρόλαβε το κράτος με τις νέες φορολογίες και τα χαράτσια.
Η έννοια του ναυτικού και οι υπηρεσίες του έχουν προ πολλού ξεπερασθεί. Σε αυτό δεν φταίνε οι ναυτικοί αλλά παράγοντες πέραν αυτού.
Πόσα χρόνια φωνάζουν ότι θέλουν έστω αξιωματικούς?? Επειδή υπάρχουν πολλοί που δεν βρίσκουν δουλειά, ας μας πουν στην πράξη τι έχουν κάνει.. Απλά μιλάνε , θεωρία πολλή και κάποια στιγμή τα εύσημα θα τα πάρουν πάλι οι ίδιοι.
Λεβέντες καραβοκύρηδες, μέχρι να φτιάξουν τα πράγματα όπως τα λέτε, πάρτε από ένα ναυτικό στα πλοία σας, δηλαδή κα΄ντε κάτι άμεσα, και τα υπόλοιπα θα έλθουν.Αλλά είπαμε... η ζήτηση σπρώχνει και τις απολαβές προς τα πάνω, και δεν σας αρέσει... Άλλως τε το ίδιο δεν γίνεται και με τους ναύλους??? έχει ζήτηση ανεβαίνουν οι ναύλοι...
Για να πω και κάτι που άκουσα... εταιρεία στα νότια προάστια αποφάσισε και βάζει Έλληνες Πλοιάρχους στα πλοία της, αλλά μέχρι εκεί, και λέω εγώ τώρα... εάν θα βάλει έναν ακόμα θα χαλάσει η σούπα η θα πέσει έξω??? Πάντως για να είμαι ειλικρινής, ακόμα και σήμερα όπου πολλοί Έλληνες αντί ομόνοιας προάγουν τα εξάρχεια....
Προσπάθεια πρέπει να γίνει άμεσα, και τον πρώτο λόγο έχουν οι καραβοκύρηδες....  
Καπτά Τσάκο, καλά τα λες αλλά κατέβα και λίγο στην είσοδο του κτιρίου σου, να δεις πόσοι έρχονται εκεί, και ούτε στον θυρωρό δεν μπορούν να μιλήσουν?? Κύριε ΥΕΝ, φροντίζεις για να έχουν εργασία οι ναυτικοί μας, και να στραφούν και άλλοι νέοι στο επάγγελμα... Γιατί δεν τους λες να πάρουν άμεσα έναν ναυτικό ακόμα στα πλοία τους ώστε να εξαφανισθεί η ανεργία στον κλάδο???? κώλο θέλει το ραπάνι... έπεται συνέχεια
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 
 

  marinews.gr



Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται πλέον η Ναυτική Εκπαίδευση. Σε μία χρονική περίοδο όπου η Ελλάδα βυθίζεται στην οικονομική κρίση, με την ανεργία στη νεολαία να έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, πολλοί είναι εκείνοι που στρέφουν το βλέμμα προς την θάλασσα. Ήδη δρομολογείται η λειτουργία ιδιωτικών σχολών όπου αναμένεται να επενδύσουν και Έλληνες εφοπλιστές.

Με στόλο που αποτελείται από 3.321 πλοία που κατέχει μερίδιο αγοράς σε ποσοστό 15,64% υπάρχουν περιθώρια να ανοίξουν θέσεις εργασίας αφού η Ελλάδα την δεκαετία 1960/1970 διέθετε περίπου 80.000 ναυτικούς εν ενεργεία που αντιστοιχούσαν τότε στο 10% του παγκόσμιου ναυτεργατικού δυναμικού ενώ σήμερα η δύναμή της καλύπτει μόλις το 1% παγκοσμίως. Οι εν ενεργεία Έλληνες ναυτικοί υπολογίζονται μόλις στις 15.000.
Στο πλαίσιο Έρευνα για την παρούσα κατάσταση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού διεξήγαγε το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με το Στατιστικό Τμήμα. Το ανησυχητικό είναι ότι δύο στους 10 σπουδαστές δεν συνεχίζουν. Η διαρροή αγγίζει το 15%.
Επτά στους δέκα σπουδαστές ΑΕΝ Πλοιάρχων δήλωσαν ότι αποφοίτησαν από το ενιαίο Λύκειο. Περίπου 4 στους 10 σπουδαστές των ΑΕΝ Μηχανικών αποφοίτησαν από ΕΠΑΛ – ΤΕΕ.
Το 60,6% των σπουδαστών των ΑΕΝ Πλοιάρχων απάντησε ότι αποφοίτησε με βαθμό που κυμαινόταν από 14 έως 18. Το αντίστοιχο ποσοστό των σπουδαστών των ΑΕΝ Μηχανικών ήταν σημαντικά μικρότερο (49,1%).
«Η Ελληνική Ναυτιλία μπορεί και πρέπει να κρατηθεί στην κορυφή, όχι μόνο από πλευράς εφοπλισμού, αλλά και από πλευράς ναυτικής εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού θα πρέπει να είναι άριστα καταρτισμένοι, ούτως ώστε να συνεισφέρουν τα μέγιστα όχι μόνο στην Ελληνική ποντοπόρο Ναυτιλία και Ακτοπλοΐα, αλλά και στην παγκόσμια Ναυτιλία. Στην προσπάθεια που ήδη καταβάλλει το Υπουργείο Ναυτιλίας επιθυμούμε να σταθούμε αρωγοί, πιστεύοντας ακράδαντα στην αξία της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, την οποία το Ίδρυμα Ευγενίδου στηρίζει αδιαλείπτως μισό και πλέον αιώνα, με τη συγγραφή και έκδοση διδακτικών εγχειριδίων για τους μαθητές και τους σπουδαστές των τεχνικών και επαγγελματικών σχολών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και παρακολουθεί τη λειτουργία και τα προγράμματα σπουδών τους» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος, εφοπλιστής, Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη.

Ιδιωτικές σχολές
Πάντως υπάρχει και η άποψη που υποστηρίζει με την ύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών σχολών θα δημιουργηθούν αξιωματικοί δύο ταχυτήτων.
« Οι μεν θα έχουν δωρεάν φοίτηση και σίτιση σε σχολές με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, οι δε άλλοι θα καταβάλουν δίδακτρα και όπως φαίνεται θα έχουν εξασφαλισμένα εκπαιδευτικά ταξίδια και εργασία μετά την αποφοίτηση» επεσήμανε στα «Παραπολιτικά» υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας:
«Ο χρόνος θα δείξει ποιοι θα είναι οι καλλίτεροι. Πάντως θεωρώ θετικό το ότι δημιουργούνται για πρώτη φορά οι προϋποθέσεις για συμφωνίες μεταξύ εταιρειών και υποψήφιων σπουδαστών σε ιδιωτικές σχολές (ΝΕΚΕ) για καταβολή – έστω και εν μέρει – των διδάκτρων από τις πρώτες με αντάλλαγμα την κατά προτεραιότητα ναυτική υπηρεσία από τους δεύτερους στα πολιά τους.
Αν θέλετε και μια προβλέψει, ο αριθμός των δημοσίων σχολών θα μειωθεί στο εγγυς μέλλον και θα συνεχίσει να μειώνεται όσο εξαπλώνεται ο αριθμός των ΝΕΚΕ. Επί του παρόντος φαίνεται ότι ο δημόσιος τομέας της ναυτικής εκπαίδευσης θα διατηρηθεί ακόμα και αν οι ΝΕΚΕ αποδειχτούν ένας επιτυχημένος θεσμός.
Έντονος είναι ο προβληματισμός και των ελλήνων εφοπλιστών. Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου: «Δεν μπορούμε να κατέχουμε τη θέση που κατέχουμε στη διεθνή ναυτιλία κι ενώ μπορούμε να δώσουμε δουλειά σε χιλιάδες νέους να μην έχουμε την ανάλογη προσφορά ανθρώπινου δυναμικού».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης επεσήμανε: «Είμαστε μια χώρα θαλασσινή, με ναυτική συνείδηση και τεχνογνωσία στα ναυτικά επαγγέλματα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στη ναυτιλία, να φέρουμε τους νέους Έλληνες σε ένα επάγγελμα με προοπτικές και καλές αποδοχές».

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

GREECE NEED MORE SEAMEN - Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡEIΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ

Ο κος Ευγενίδης του ομώνυμου ιδρύματος, μετά και την δεύτερη μελέτη που έκανε το ίδρυμα, σε συνέντευξη του, αναφέρει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερους ναυτικούς.

Με την αύξηση του στόλου πριν πολλά χρόνια, υπήρχε έλλειψη Ελλήνων ναυτικών, και όμως βρέθηκαν.. διότι δεν είναι εύκολο να λες σε κάποιον πήγαινε στην θάλασσα να βιοπορίσεις... και στις σαβούρες που υπήρχαν εκείνη την εποχή. Τώρα , ναι μεν καινούργια βαπόρια αλλά μετά την τεμπελοποίηση της νεολαίας δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει το ίδιο.
Τώρα υπάρχει λύση και μάλιστα εύκολη. Σιγά μην παρακαλάμε τους Έλληνες να έλθουν στα βαπόρια. Έχει και αλλού πορτοκαλιές, που βγάζουν φραγκοστάφυλα..... ε σιγά το πράμα... η γουργούλα να γυρίζει και όπως πάει.
Που και που , θυμόμαστε το θαύμα τηε Εμπορικής ναυτιλίας με τους  Έλληνες ναυτικούς, τώρα ανήκει στο παρελθόν.

Από τους 10 μαθητές στις ΑΕΝ, οι 8 φεύγουν. Τι να τους κρατήσει???

Το Ευγενίδειο ίδρυμα , δίνει υποτροφίες σε αποφοίτους του Μετσόβιου. Γιατί δεν δίνει και σε αποφοίτους των ΑΕΝ?

Πότε βράβευσαν νέους της θάλασσας??  Επιβραβεύουν αυτούς που δεν κατάφεραν να φύγουν από τα πλοία, λες και ζούσαν στον παράδεισο...

28άρις Πλοίαρχος σε 350άρι, που υπάρχει στον κόσμο?? Γιατί δεν τα αναδεικνύουν ??

Διότι είμαστε σκατόφαρα.... Όταν έχουμε ανάγκη γλύφουμε κώλους, όταν δεν έχουμε η μύτη μας φτάνει στον ουρανό... εκτός βέβαια από το αιώνιο μπλαμπλα, των επωνύμων διανοουμένων... χωρίς ουσία και αποτέλεσμα. Κύριοι απλά είναι τα πράγματα. Βρίσκεται εργατικό δυναμικό όπως το θέλετε, δηλαδή να τρέφεται κυρίως με σανό, και όλα τα άλλα , τα αναμασάτε...

Και αφού βεβαίως δεν έχετε ανάγκη τώρα τον Έλληνα ναυτικό, του αυξάνετε και την φορολογία, μαζί με τις μειώσεις των μισθών, έτσι για να τελειώνουμε πιο γρήγορα.

STINGS ALL OVER

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Μ. Σακέλλης: Άλλα λέμε, άλλα συζητάμε, άλλα γίνονται...

.....ποτέ δεν ήταν διαφορετικά. Μάλιστα όταν δεν γίνεται τίποτα αντί  άλλα ντ' άλλων, τουλάχιστον δεν έχει και κόστος. Μέσα σε 3 χρόνια , 3 υπουργεία, 7 υπουργούς. Κονομήσανε οι σφραγιδάδες οι χαρτομεσίτες και οι ταμπελογράφοι. Καταλαβαίνετε ότι, πριν κρεμάσουν τις ταμπέλες, έφιαχναν τις επόμενες, και  σε δουλειά να βρισκόμαστε... τέτοια αχρηστία γυρνώντας τον κόσμο δεν την έχω συναντήσει. Τόση μαλακία, που μάλιστα επιβραβεύεται, πιθανόν στην ορεινή Αφρική να υπάρχει...
Από χώρα με γενναίους κυβερνήτες, καταντήσαμε χώρα με άχρηστους κυβερνήτες και ένα άβουλο πληθυσμό.

Άλλα λέμε, άλλα συζητάμε και άλλα γίνονται. Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μ. Σακέλλης συνόψισε την κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στον ακτοπλοϊκό κλάδο αναφορικά με την αντιμετώπιση από τα καθ ύλη συναρμόδια υπουργεία.
Κανείς είπε δεν έχει κατανοήσει τη σημασία της ύπαρξης του ακτοπλοϊκού κλάδου για τον τουρισμό της χώρας για να σημειώσει με νόημα ότι παρά το γεγονός ότι ευθείς εξ αρχής έχει ζητηθεί συνάντηση με το υπουργείο Τουρισμού συνάντηση αυτή ακόμη δεν έχει γίνει. Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι το 60% του τουρισμού μας αφορά τα νησιά μας, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σακέλλης, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι χωρίς καλές Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες οι συνέπειες για τον τουρισμό μας και την οικονομία της χώρας μας θα είναι τραγικές.

Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα καυστικός ως προς το «αλαλούμ» που επικρατεί λέγοντας ότι «για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η Ακτοπλοΐα αφέθηκαν τα πράγματα στην τύχη τους. Το Κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσουν την κρίση για την οποία τους είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα. Αποκορύφωμα η κατάργηση του ΥΕΝ το 2009 που είχε σαν αποτέλεσμα την αδυναμία διαχείρισης της κρίσης την οποία οι τότε κυβερνήσεις ούτε την αντιλήφθηκαν ούτε έλαβαν κανένα μέτρο.
Μέσα σε τρία χρόνια η ναυτιλία άλλαξε 3 υπουργεία και 7 υπουργούς και υφυπουργούς που όσο ικανοί και αν ήταν δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να ολοκληρώσουν το έργο τους στο σύντομο χρονικό διάστημα που παρέμεναν στη θέση. Παράλληλα το ΛΣ που είχε την ευθύνη της Ακτοπλοΐας διαλύετο.
Ένα σοβαρό θέμα που φαίνεται όμως ότι δεν είναι κατανοητό είναι ότι η Ακτοπλοΐα σήμερα βασίζεται σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες έχουν επενδύσει 2,5 δις χωρίς καμία επιδότηση και χωρίς καμία άλλη βοήθεια και συμμετοχή του Δημοσίου.
Τον ιδιωτικό χαρακτήρα της Ακτοπλοΐας δεν τον αντιλαμβάνονται πολλοί με αποτέλεσμα να οδηγούμεθα πολλές φορές σε λανθασμένες και περίεργες αποφάσεις που επιβαρύνουν την καλή λειτουργία των θαλάσσιων συγκοινωνιών μας». Και κατέληξε: «Επειδή είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα είναι καλό να αποφεύγουμε θεωρητικές τοποθετήσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνουμε τον χρόνο μας και να μας αποπροσανατολίζουν από την πραγματικότητα».

Από επιτροπές καλά πάμε από ακτοπλοΐα όμως;
Στη λαϊκή ρήση «φτιάξε μία επιτροπή για να μην υπάρξει αποτέλεσμα» ουσιαστικά παρέπεμψε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μ. Σακέλλης προβαίνοντας μεταξύ των άλλων και σε σχολιασμό του νομοσχεδίου που έχει δώσει προς διαβούλευση το ΥΝΑ.
Ο κ. Σακέλλης εξέφρασε την απορία του για την δημιουργία νέων επιτροπών και υποεπιτροπών , σημειώνοντας ότι περί τις 10 μέτρησε η Ένωση, επιτήρησης και ρύθμισης, στις οποίες βέβαια, όπως παρατήρησε, δεν προβλέπεται να συμμετέχουν οι Ακτοπλόοι.
Έχουμε λοιπόν επιτροπή λιμένων με περίπου 30 μέλη, την Επιτροπή «νησιωτικότητας» στην οποία και πάλι δεν συμμετέχουμε, λες και μπορεί ποτέ να υπάρξει στρατηγική και ανάπτυξη στα νησιά χωρίς ακτοπλοϊκά πλοία. Επίσης δημιουργείται το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικότητας κτλ κτλ.
Μόνο η λειτουργία των επιτροπών αυτών, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, θα αυξήσει την γραφειοκρατία και θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς λόγο και από ότι έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ξαναλέμε, είπε, μήπως και επιτέλους το καταλάβει κανείς ότι η ακτοπλοΐα δεν χρειάζεται Επιτροπές, χρειάζεται μέτρα, άμεσα, πρακτικά, χειροπιαστά. Διαφορετικά σύντομα θα μείνουμε με επιτροπές αλλά... χωρίς πλοί

Φόρος στους ναυτικούς και στα πλοία υπό ξένη σημαία

... το θέμα είναι ότι δεν σας ενδιαφέρει η είσπραξη των φόρων από όλους, αλλά από όσα κορόιδα πληρώσουν. Δηλαδή , για πέστε μας ένα λόγο , που θα βγάζει κάποιος 20000, και θα του παίρνετε τα 3000?? Ένας λόγος μου είναι αρκετός για να κατανοήσω την βλακεία, του νομοπαρασκευαστή. Μιλάω , για την φορολογία που θέλουν να επιβάλουν στους ναυτικούς που υπηρετούν σε πλοία με ξένη σημαία. Σε αυτά με Ελληνική σημαία τα παίρνετε άμεσα, και αντί να πείτε ευχαριστώ, τους ξαναφορολογείται ανάλογα με τι αυτοκίνητο έχουν, το σπίτι και πάει λέγοντας. Το θέμα είναι, ότι ποτέ δεν θα μπορέσει το κράτος να κάνει σωστή διαχείριση, διότι όλοι οι ερασιτέχνες μαθαίνουν επάνω στο πόπολο, και μάλιστα αυτό που τους ψηφίζει.
Και εντάξει όλα αυτά, αλλά δεν βλέπουμε την σταθερότητα ενός συστήματος στραβού η ίσιου.
Νομίζω ότι το κράτος πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει να πληρώνεις και μετά να βάζει δίκαιους φόρους.
Αλλά είπαμε, αρχηγοί υπάρχουν πολλοί, ΑΡΧΗΓΟΣ κανένας...

Φόρο 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή. Επίσης προβλέπει την φορολόγηση των πλοίων υπό ξένη σημαία ελληνικών ή αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειών που έχουν έδρα την Ελλάδα.
Ειδικότερα στην παράγραφο 8 του άρθρου 1 αναφέρεται για τους ναυτικούς:
8. Ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για τους αξιωματικούς και δέκα τοις εκατό (10%) για το κατώτερο πλήρωμα στις αμοιβές που αποκτώνται από το ημερολογιακό έτος 2013 και επόμενα.
Eπίσης στο κεφάλαιο Δ΄στο άρθρο 26 αναφέρεται για τις ναυτιλιακές εταιρείες:
Κεφάλαιο δ΄
Άρθρο 26 τροποποίηση διατάξεων του ν. 27/1975
1.Το  άρθρο 26 του ω.27/1975 (Α 77) αντικαθίσταται ως εξής:
Άρθρο 26
Φορολογία πλοίων υπό ξένη σημαία
1.Επιβάλλεται κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου φόρος στα πλοία υπό ξένη σημαία, των οποίων η διαχείριση γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του παρόντος νόμου.
Η επιβολή φόρου του παρόντος άρθρου γίνεται με την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όπως εκάστοτε ισχύει, που προβλέπουν την υπαγωγή σε φόρο εισοδήματος των κερδών που προκύπτουν στην Ελλάδα από την εκμετάλλευση πλοίων υπό ξένη σημαία καθώς και των σχετικών διατάξεων των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου και των διμερών ναυτιλιακών συμβάσεων που έχει συνάψει η Ελλάδα με άλλα κράτη.
Ο φόρος βαρύνει τους αλλοδαπούς πλοιοκτήτες πλοιοκτήτριες εταιρείες για τα πλοία υπό ξένη σημαία, τα οποία έχουν τεθεί υπό τη διαχείριση ημεδαπή ή αλλοδαπών εταιρειών οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του παρόντος νόμου. Οι ως άνω διαχειρίστριες εταιρείες είναι αλληλέγγυα υπόχρεες με τις πλοιοκτήτριες εταιρείες για την καταβολή του φόρου του παρόντος άρθρου.
Σε περίπτωση που η διαχείριση του πλοίου γίνεται από περισσότερες της μίας διαχειρίστριας εταιρείες οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του παρόντος νόμου, οι διαχειρίστριες εταιρείες ευθύνονται εις ολόκληρο για την καταβολή του φόρου του παρόντος  άρθρου.
Σε περίπτωση που η πλοιοκτήτρια εταιρεία στην οποία έχει αναθέσει τη διαχείριση του πλοίου της υπό ξένη σημαία, η διαχειρίστρια εταιρεία ευθύνεται για την καταβολή του φόρου που αναλογεί στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ασκούσε τη διαχείριση του συγκεκριμένου πλοίου, Σε περίπτωση εκούσιας μεταβίβασης της κυριότητας του πλοίου υπό ξένη σημαία , το οποίο μετά τη μεταβίβαση παραμένει υπό τη διαχείριση ελληνικής ή αλλοδαπής εταιρείας εγκατεστημένης στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του παρόντος νόμου, ο φόρος του παρόντος άρθρου βαρύνει το νέο πλοιοκτήτη από την ημερομηνία της μεταβίβασης, ενώ ο νέος πλοιοκτήτης είναι εις ολόκληρον υπόχρεος με τα πρόσωπα που είναι υπόχρεα για την καταβολή του φόρου του παρόντος άρθρου που βαρύνει πλοιοκτήτης είναι εις ολόκληρον υπόχρεος με τα πρόσωπα που είναι υπόχρεα για την καταβολή του φόρου του παρόντος άρθρου που βαρύνει το πλοίο μέχρι το χρόνο της μεταβίβασης.
3. Ο φόρος υπολογίζεται με τα ίδια κριτήρια, συντελεστές και κλιμάκια που ισχύουν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και τις εκδιδόμενες δυνάμει του άρθρου 13 του ν.2687/1953 πράξεις, για τα πλοία που νηολογήθηκαν υπό ελληνική σημαία κατά το προηγούμενο έτος από το έτος επιβολής του φόρου του παρόντος άρθρου.
4.Για σκοπούς υπολογισμού του φόρου, οι ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τα πλοία υπό ξένη σημαία και είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του παρόντος νόμου έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν ετησίως, εντός του Ιανουαρίου κάθε έτους, συγκεντρωτική δήλωση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται το όνομα, η σημαία, το διεθνές διακριτικό Σήμα (Δ.Δ.Σ.), η ολική χωρητικότητα και η ηλικία των πλοίων υπό ξένη σημαία  που διαχειρίζονται κατά την 1η Ιανουαρίου του ιδίου έτους, στην οποία θα επισυνάπτονται τα αντίστοιχα έγγραφα εθνικότητας των πλοίων.
Σε περίπτωση που η διαχείριση πλοίου υπό ξένη σημαία ανατίθεται στη διαχειρίστρια εταιρεία μετά την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, υποβάλλεται συμπληρωματική δήλωση ατό τη διαχειρίστρια εταιρεία, εντός μηνός ατό την ανάληψη της διαχείρισης. Οι ανωτέρω δηλώσεις υπέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599/1986.
5. Η δήλωση και η καταβολή του φόρου του παρόντος άρθρου γίνεται κατ’ ανάλογη εφαρμογή των προβλεπομένων στον παρόντα νόμο για το φόρο που επιβάλλεται στα πλοία υπό ελληνική σημαία. Σε περίπτωση που η διαχείριση πλοίου υπό ξένη σημαία ανατεθεί σε διαχειρίστρια εταιρεία εγκατεστημένη στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του παρόντος νόμου μετά την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, οφείλεται φόρος ατό την επόμενη ημέρα της ανάθεσης της διαχείρισης σε τόσα δωδέκατα, όσοι οι μήνες μέχρι το τέλος του έτους. Η δήλωση και καταβολή του φόρου διενεργείται από την διαχειρίστρια εταιρεία στο όνομα και για λογαριασμό της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Από το ποσό του φόρου του παρόντος άρθρου εκπίπτει ο φόρος χωρητικότητας (tonnage tax) ή οποιαδήποτε παρόμοια επιβάρυνση που αποδεδειγμένα καταβλήθηκε για το πλοίο υπό ξένη σημαία και μέχρι του ποσού του φόρου που οφείλεται στην Ελλάδα.
6. Για την παραλαβή των δηλώσεων και τη βεβαίωση του φόρου του παρόντος άρθρου αρμόδιος είναι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Πλοίων.
Η κοινοποίηση όλων των εγγράφων που αφορούν στο φόρο του παρόντος άρθρου ενεργείται στην αντίστοιχη διαχειρίστρια εταιρεία.
7. Για την επιβολή των πρόσθετων φόρων και προστίμων εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2523/1997, όπως ισχύουν.
8. Το δικαίωμα του Δημοσίου για τη βεβαίωση του κατά το  παρόν άρθρο φόρου παραγράφεται μετά την πάροδο πενταετίας από τη λήξη του έτους στο οποίο ο φόρος αναφέρεται.
9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης του φόρου του παρόντος άρθρου, η διαδικασία επιβολής του φόρου στο όνομα της πλοιοκτήτριας εταιρείας και καταβολής αυτού, και η διαδικασία υποβολής της ετήσιας συγκεντρωτικής δήλωσης και των συμπληρωματικών δηλώσεων της διαχειρίστριας εταιρείας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
10. Η ισχύς των διατάξεων των παραγράφων 1-8 του παρόντος άρθρου αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2013 για πλοία υπό ξένη σημαία των οποίων κατά την ημερομηνία αυτή η διαχείριση γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρείες οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του παρόντος νόμου.
11. Ο κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου επιβαλλόμενος φόρος εξαντλεί κάθε υποχρέωση της αλλοδαπής εταιρείας πλοιοκτήτριας πλοίου υπό ξένη σημαία, το οποίο τελεί υπό την εκμετάλλευση ή διαχείριση ημεδαπής ή αλλοδαπής εταιρείας, εγκατεστημένης στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του παρόντος νόμου, έναντι οποιουδήποτε φόρου, τέλους, εισφοράς ή κράτησης στο εισόδημα που αποκτάται στο εξωτερικό από την εκμετάλλευση του πλοίου, του οποίου είναι πλοιοκτήτρια.
Η ίδια απαλλαγή από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση ισχύει και για τους μετόχους ή εταίρους των ως άνω εταιρειών, μέχρι φυσικού προσώπου, για το εισόδημα που αποκτούν με τη μορφή διανομής καθαρών κερδών ή μερισμάτων, είτε απευθείας είτε από εταιρείες χαρτοφυλακίου (Holding Companies), ανεξαρτήτως του αριθμού των εταιρειών χαρτοφυλακίου που παρεμβάλλονται μεταξύ της πλοιοκτήτριας εταιρείας και του τελικού μετόχου ή εταίρου.
Περαιτέρω, απαλλάσσεται από κάθε φόρο ή μεταβίβαση από οποιαδήποτε αιτία μετοχών ή μεριδίων ημεδαπών ή αλλοδαπών πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία καθώς και εταιρειών χαρτοφυλακίου (holding companies) που κατέχουν άμεσα ή έμμεσα, τις μετοχές ή τα μερίδια των ως άνω πλοιοκτητριών εταιρειών.
Επίσης απαλλάσσονται από το φόρο τα κέρδη ναυτικής εταιρείας του ν. 959/1979 (Α’ 192), καθώς και τα μερίσματα που διανέμει αυτή, εφόσον έχει υπαχθεί στο άρθρο 25 του παρόντος νόμου και εκμεταλλεύεται ή διαχειρίζεται πλοίο με ελληνική ή ξένη σημαία≫.
2. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν. 27/1975 αντικαθίσταται ως εξής:
"Εξαιρετικά απαλλάσσονται από το φόρο κληρονομιών οι μεταβιβάσεις πλοίων, μετοχών ή μεριδίων ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών που έχουν στην ιδιοκτησία τους πλοία υπό ελληνική ή ξένη σημαία άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) κόρων ολικής χωρητικότητας καθώς και των μετοχών ή μεριδίων εταιρειών χαρτοφυλακίου (holding companies) που κατέχουν άμεσα ή μέσω ενδιάμεσων εταιρειών χαρτοφυλακίου τις μετοχές ή τα μερίδια των ως άνω πλοιοκτητριών εταιρειών".
Άρθρο 27
Τροποποίηση διατάξεων ν. 814/1978
Το άρθρο 35 του ν. 814/1978 (Α’ 144) αντικαθίσταται ως εξής:
≪Άρθρο 35
Απαλλαγή εισοδήματος κτωμένου από εταιρία χαρτοφυλακίου.
Απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση το εισόδημα που αποκτάται από εταίρους ή μετόχους Εταιρειών Χαρτοφυλακίου (Holding Companies), οι οποίες έχουν αποκλειστικά, άμεσα ή έμμεσα, μετοχές εταιρειών πλοιοκτητριών πλοίων με ελληνική σημαία ή ξένη σημαία, εφόσον οι πλοιοκτήτριες εταιρείες είναι συμβεβλημένες με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο ή η εκμετάλλευση ή διαχείριση των πλοίων τους γίνεται από ημεδαπή ή αλλοδαπή επιχείρηση εγκατεστημένη στην Ελλάδα με βάση το άρθρο 25 του ν. 27/1975 (Α’ 77), όπως ισχύει. Το ότι οι Εταιρείες Χαρτοφυλακίου (Holding Companies) κατέχουν αποκλειστικά μετοχές πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία αποδεικνύεται:
(α) με την προσκόμιση σχετικών πιστοποιητικών της αρμόδιας δημόσιας αρχής της καταστατικής έδρας των εταιρειών, στο οποίο θα πρέπει να αναφέρονται η επωνυμία κάθε πλοιοκτήτριας εταιρείας, στην οποία μετέχουν οι Εταιρείες Χαρτοφυλακίου (Holding Companies), όπως και το όνομα και τα λοιπά στοιχεία ταυτότητας των πλοίων που ανήκουν σε κάθε πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Η αρμοδιότητα της αλλοδαπής δημόσιας αρχής για την έκδοση των πιστοποιητικών βεβαιώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών ή την Ελληνική Προξενική Αρχή, είτε (β) με την προσκόμιση πιστοποιητικών από τα οποία να προκύπτει ότι οι Εταιρείες Χαρτοφυλακίου (Holding Companies) είναι σε ισχύ (good standing), καθώς και αντίγραφο πρακτικού των Δ.Σ. των Εταιρειών Χαρτοφυλακίου, από το οποίο πρακτικό να προκύπτει η επωνυμία των πλοιοκτητριών εταιρειών, στις οποίες μετέχουν, το όνομα, η σημαία και ο λιμένας νηολόγησης του πλοίου ή των πλοίων, και το οποίο πρακτικό θα πρέπει να είναι θεωρημένο από την οικεία Προξενική Αρχή της χώρας της καταστατικής έδρας των Εταιρειών Χαρτοφυλακίου (Holding Companies) που εδρεύει στην Ελλάδα.
Ειδικά οι συμβεβλημένες με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο πλοιοκτήτριες εταιρείες πλοίων με ξένη σημαία υποχρεούνται να προσκομίζουν και πιστοποιητικό του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, από το οποίο να αποδεικνύεται ότι τα ως άνω πλοία τους είναι συμβεβλημένα με αυτό≫.