Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝ ΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ, ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΣΩΖΟΝΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

...η πονεμένη αυτή ιστορία, δεν περιγράφεται, έστω και αν την έχει ζήσει κάποιος...περισσότερο δύσκολο να  οργανώσεις έρευνα και διάσωση, όταν το πλοίο και η θάλασσα δεν είναι του χεριού σου. Ας το αφήσουμε λοιπόν όπως είναι, ελπίζοντας ότι οι διοικούντες και οι πολιτικάντηδες θα βάλουν μυαλό. Αν και οι πρόσφατες διεργασίες και αναιρέσεις με το ΛΣ δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια

Τρίτη, 28 Σεπτέμβριος 2010, 11:23
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ


Γιατί οι άνθρωποι ηρωποιούνται μετά θάνατον??

ήρωες είναι όλο το προσωπικό του λιμεναρχείου, οι κάτοικοι, οι Πλοίαρχοι και τα πληρώματα των πλοίων που έσπευσαν για βοήθεια.
Μικροί η μεγάλοι έχει σημασία?
Αφορμή για να σας γράψω (αν και ακολουθώ την ιντερνετική συνταγή σας... σε όποιον του αρέσει), πήρα από το μπλογκ που έκανε την αναφορά για τα εναέρια μέσα διάσωσης.
Τα σχόλια μου για το μπάχαλο του επωνομαζόμενου Θαλάμου επιχειρήσεων, τα έχω αφήσει στον πάτο της θάλασσας, και ελπίζω ότι τα πράγματα θα έχουν εξελιχθεί προς το καλλίτερο 10 χρόνια μετά. Η ευχή.. να μην ξανασυμβεί... δεν είναι αρκετή για να σώζει ζωές.
Θα πω μόνο, ότι εάν άφηναν τα ελικόπτερα να προσεγγίσουν αμέσως μετά την είδηση του ναυαγίου θα είχαν σωθεί πολύ περισσότεροι, πιθανώς.
Τα παρακάτω ερωτήματα μπορεί να έχουν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

1. Για ποιο λόγο βρισκόταν ο Εγγλέζικος στόλος στο σημείο που αναφαίρεται?

2. Υπήρχαν και πλοία άλλων κρατών στην περιοχή? Για ποιο λόγο?

3. 5 ημέρες εμπρός η πίσω, έγιναν ναυτικά ατυχήματα στον Ελλαδικό χώρο ( ιδιαίτερα Αιγαίο)

4. Εάν ναι, πόσα και ποια ήταν η αιτία?
Ατυχής συγκυρία είναι έκφραση που λέγεται, όταν δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ένα άτύχημα, και βέβαια, όταν η ατυχής συγκυρία βασιλεύει,
η λογική περισσεύει.

Ευχαριστώ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΤΑΚΙΔΗΣ

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΠΟ ΠΡΟΦΛΥΦΕΤΑΙ ΓΙΑ ΥΕΝ??

..μα καλά, ποιος είναι ΥΕΝ??

Το χρήμα πολύ εμίσησαν, τη δόξα ουδείς ας είναι και παπουτσής..
έχουνε πλάκα μεγάλη...



Tρία πλοία ύψωσαν τη γαλανόλευκη
  marinews

- Ο Υπουργός Χρήστος Παπουτσής, με επιστολές του, συνεχάρη τους πλοιοκτήτες

Την Ελληνική σημαία ύψωσαν τo – μέχρι πρότινος υπό σημαία Παναμά – φορτηγό πλοίο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π», με διαχειρίστρια εταιρεία την «COMMON PROGRESS COMPANIA NAVIERA S.A.», τo – μέχρι πρότινος υπό σημαία Παναμά – δεξαμενόπλοιο «ΚΥΘΗΡΑ» με διαχειρίστρια εταιρεία την «AEOLOS MANAGEMENT S.A.» καθώς και το ναυπηγούμενο φορτηγό πλοίο «ΙΑΝ Μ», με διαχειρίστρια εταιρεία την «TSAKOS COLUMBIA SHIP MANAGEMENT».

Τη θετική αυτή εξέλιξη, για το Ελληνικό Νηολόγιο, χαιρετίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο Υπουργός Χρήστος Παπουτσής, με επιστολές του, συνεχάρη τους πλοιοκτήτες και ευχήθηκε τα πλοία να είναι καλοτάξιδα.

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΩΝ

... καταλαβαίνω ότι οι αγανακτισμένοι λιμενικοί θα ήθελαν την υπαγωγή τους στο υ.πυο.πο, η τέλος πάντων σε ανεξάρτητη ακτοφυλακή. Δεν διαφωνώ..

Αλλά, για τις παρακάτω εκφράσεις είναι να διαφωνείς...
Εσένα τι σου φταίνε οι εφοπλιστές, βρε άχρηστε ιδεολόγε όπως αυτοαποκαλείσε?
Μήπως γιατί η παράγκα του πασοκ που σ' έβαλε στο Λ.Σ άλλα σου είχε τάξει??

Γκρινιάζουν οι χήρες γκρινιάζουν και οι παντρμένες...
Φωνάζουν οι ναυτικοί, φωνάζουν και τα καρακόλια,  οι άναυτοι, οι καρεκλοκένταυροι, οι τεμπέληδες, και άντε να κάνουμε και καμμιά βόλτα να μαζέψουμε το χαρτζιλίκι.
Βρωμάτε από παντού,
και ναί λάθος που σας έφερε πίσω, δηλαδή εσάς που είστε αποκλειστικά για την εφαρμογή του νόμου, σώμα κατασταλτικό κλπ.
Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ, ΔΕΝ ΈΧΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ



ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΕΣ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ...

........"ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ" ΣΕ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ-ΛΕΚΑΚΟΥ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΜΠΕΙ, ΠΑΛΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΤΟ....ΜΑΝΤΡΙ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ...  
ΕΥΓΕ ΡΕ ΑΝΙΚΑΝΕ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΜΕ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΣΟΥ.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Κηφηνείον 'Η ωραία Ελλάς'

...δυστυχώς κείμενα όπως το παρακάτω δεν προβάλλονται και χαίρομαι που τυχαία το βρήκα, έστω και αργά, αλλά ποτέ δεν είναι αργά..


Κείμενα με ουσία και άνευ σχολίων. 
Δώστε το να το διαβάσουν μαμάδες που σκάσανε στο κλάμα μη τυχόν και ο γιόκας τους γίνει ναυτικός..


Δάσκαλε ευχαριστώ.

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου

(Σαράντος Καργάκος, ιστορικός-συγγραφέας)
Ακούω ότι το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα των νέων μας είναι η ανεργία. Διαφωνώ. Εδώ και τριάντα χρόνια είναι η ... εργασία. Ο νέος δε φοβάται την αναδουλιά, φοβάται τη δουλειά.
Μια οικογενειακή αντίληψη, ότι δουλειά είναι ό,τι δεν λερώνει, επεκτάθηκε και στο νεοσουσουδιστικό σχολείο με ευθύνη των κομμάτων, που για λόγους ψηφοθηρίας απεδύθησαν σε μια χυδαία πολιτική παιδοκολακείας, η οποία μετά τη δι κτατορία εξέθρεψε και διαμόρφωσε δύο γενιές «κουλοχέρηδων», παιδιών δηλαδή που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους -πέρα από τη μούντζα- για καμμιά εργασία από αυτές που ονομάζονται χειρωνακτικές, επειδή -τάχα- είναι ταπεινωτικές. Κι ας βρίσκεται μέ σα στη λέξη «χειρώναξ», σαν δεύτερο συνθετικό το «άναξ» που κάνει τον δουλευτή, τον άνακτα χειρών, βασιλιά στο χώρο του, βασιλιά στο σπιτικό του, νοικοκύρη δηλαδή, λέξη άλλοτε ιερή που ποδοπατήθηκε κι αυτή μες στην ασυναρτησία μιας πολιτικής που έδειχνε αριστερά και πήγαινε δεξιά και τούμπαλιν. Γι' αυτό τουμπάραμε...

Κάποτε, ακόμη κι από τις στήλες του περιο δικού αυτού, που δεν είναι πολιτικό με την ευτελισμένη έννοια του όρου, έγραφα πως η ανεργία στον τόπον μας είναι επιλεκτική, ότι δουλειές υπάρχουν αλλά ότι δεν υπάρχουν χέ ρια να τις δουλέψουν. Κι έπρεπε να κατακλυσθεί ο τόπος από 1,5 εκατομμύριο λαθρομετανάστες, για να αποδειχθεί ότι στην Ελλάδα υπήρχε δουλειά πολλή αλλ' όχι διάθεση για δουλειά. Τα παιδιά -τα μεγάλα θύματα αυτής της ιστορίας- είχαν γαλουχηθεί με τη νοοτροπία του «White color workers». Έτσι σήμερα το πιο φτηνό εργατικό και υπαλληλικό δυναμικό είναι οι πτυχιούχοι, που ζητούν εργασία ακό μη και στον ΟΤΕ ως έκτακτοι τηλεφωνητές, προσκομίζοντας στα πιστοποιητικά προσόντων ακόμη και διδακτορικά! Γέμισε ο τόπος πανεπιστήμια, σχολές επί σχολών, επιστημονι κούς κλάδους αόριστους, ομιχλώδεις και ασαφείς, απροσδιορίστου αποστολής και χρησιμό τητας. Πτυχία-φτερά στον άνεμο σαν τις ελπί δες των γονιών, που πιστεύουν ότι τα παιδιά και μόνον με τα «ντοκτορά» θα βρουν δουλειά. Έτσι παράγονται επιστήμονες που είναι δεκαθλητές του τίποτα, ικανοί μόνον για το δημόσιο για υπάλληλοι ! κάποιας πολυεθνικής.
Παρ' όλο που γέμισε η χώρα μας τεχνικές σχολές (τι ΤΕΛ, τι ΤΕΙ, τι ΙΕΚ!) οι πιο άτεχνοι νέοι είναι οι νέοι της Ελλάδος. Παίρνουν πτυ χίο τεχνικής σχολής και δεν έχουν πιάσει κατσαβίδι οι πιο πολλοί. Δεν ξέρουν να διορθώσουν μια βλάβη στο αυτοκίνητό τους, στο ραδιόφωνο ή στο τηλέφωνό τους. Είναι άχεροι, ουσιαστικά χωρίς χέρια. Τώρα με τα ηλεκτρονικά ξέχασαν να γράφουν, ξέχασαν να διαβάζουν, εκτός φυσικά από «μηνύματα» του αφό ρητου «κινητού» τους.
Τούτη η παιδεία, που όχι μόνο παιδεία δεν είναι αλλ' ούτε καν εκπαίδευση, αφού δεν καλ λιεργεί καμμιά δεξιότητα, εκτός από την ραθυ μία, την αναβλητικότητα και το φόβο της δου λειάς, όχι μόνο δεν καλλιεργεί τον νέο εσωτερι κά αλλά τον πετρώνει δημιουργικά σαν τα παιδιά της Νιόβης. Τα κάνει άχρηστα τα παιδιά για παραγωγική εργασία, γιατί ο θεσμός της παπαγαλίας και η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, με το πρόσχημα να μην τα κουράσομε, τους αφαιρεί την αυτενέργεια, την πρωτοβουλία, τη φαντασία και την πρωτοτυ πία. Το σχολείο, αντί να μαθαίνει  τα παιδιά πως να μαθαίνουν, τα νεκρώνει πνευματικά. Δεν τα μαθαίνει πως να σκέπτονται αλλά με τι να σκέπτονται. Έτσι τα κάνει πτυχιούχους βλάκες. Βάζει όρια στον ορίζοντα της σκέψης και των ενδιαφερόντων. Τα χαμηλοποιεί. Τα κάνει να βλέπουν σαν τα σκαθάρια κοντά, κι όχι να θρώσκουν άνω, να έχουν έφεση για κάτι πιο πέρα, πιο τρανό και πιο μεγάλο.
Το έμβλημα πια του ελληνικού σχολείου δεν είναι η γλαύξ, είναι ο παπαγάλος, ο μαθητής-βλάξ που καταπίνει σελίδες σαν χάπια και που θεωρεί ως σωστό ό,τι γράφει το σχολικό. Και το λεγόμενο «σχολικό» είναι συνήθως αισχρό και ως λόγος και ως περιεχόμενο.
Και τολμώ να λέγω αισχρό, διότι πρωτίστως το «Αναγνωστικό» που πρέπει να είναι ευαγ γέλιο πνευματικό ειδικά στο Δημοτικό, αντί να καλλιεργεί την αγάπη για τη δουλειά, καλ λιεργεί την απέχθεια. Που πια, όπως παλιά, ο έρωτας για την αγροτική, τη βουκολική και τη θαλασσινή ζωή; Ο ναύτης δεν είναι πρότυπο ζωής. Πρότυπο ζωής είναι ο «χαρτογιακάς». Όσο κι αν ήσαν κάπως ρομαντικά τα παλιά «Αναγνωστικά», καλλιεργούσαν τον έρωτα για τη δουλειά. Ακούω πως δεν πάει καλά η οικονομία. Μα πως να πάει, όταν με τη ναυτιλία που προσφέρει το 5,6% του ΑΕΠ ασχολείται μόνο το 1% των Ελλήνων; (Με τον αγροτικό τομέα που προσφέρει το 6,6% του ΑΕΠ ασχο λείται το 14,5% του πληθυσμού). Διερωτώμαι, τί είδους ναυτικός λαός είμαστε, όταν αποστρεφόμαστε την θάλασσα και στα ελληνικά καράβια κυριαρχούν Φιλιππινέζοι, Αλβανοί και μελαψοί κάθε αποχρώσεως; Το σχολείο καλλιεργεί τον έρωτα για την τεμπελιά, όχι για δουλειά. Τα πανεπιστήμια και οι ποικιλώνυ μες σχολές επαυξάνουν τον έρωτα αυτό. Πράγ ματα που μπορούν να διδαχθούν εντός εξαμή νου -και μάλιστα σε σεμιναριακού τύπου μα θήματα- απαιτούν τετραετία! Βγαίνουν τα! παιδιά από τις σχολές και δικαίως ζητούν εργασία με βάση τα «προσόντα» τους, αλλά τέτοιες εργασίες που ζητούν τέτοια προσόντα δεν υπάρχουν. Αν δεν απατώμαι, υπάρχουν δύο σχολές θεατρολογίας -πέρα από τις ιδιωτι κές θεατρικές σχολές- που προσφέρουν άνω των 300 πτυχίων το έτος. Που θα βρουν δου λειά τα παιδιά αυτά;
Αν όμως το σχολείο από το Δημοτικό καλλιεργούσε την τόλμη, την αυτενέργεια, βράβευε την πρωτοβουλία, την ανάληψη ευθυνών, την αγάπη για την οποιαδήποτε δουλειά ακόμη και του πλανόδιου γαλατά, θα είχαμε κάνει την Ελλάδα Ελδοράδο, όπως έγινε Ελδοράδο για τους εργατικούς Αλβανούς, Βουλγάρους, Πολωνούς, Γεωργιανούς, Αιγυπτίους αλιείς, Πακιστανούς και Ουκρανούς.
Σήμερα αυτοί είναι η εργατική κι αύριο η επιχειρηματική τάξη της Ελλάδος. Κι οι Έλληνες, αφήνοντας την πατρώα γη στα χέ ρια των Αλβανών που την δουλεύουν, την πα τρώα θάλασσα στα χέρια των Αιγυπτίων που την ψαρεύουν, θα μεταβληθούν σε νομάδες της Ευρώπης ή των ΗΠΑ ή θα τρέχουν για δουλειά στην Αλβανία που ξεπερνά σε νόμιμη και παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα όλες τις χώρες της Βαλκανικής. Γέμισαν τα Τί ρανα ουρανοξύστες, κτήρια γιγάντια, κακόγουστα μεν, σύγχρονα δε. Περίπου 100 ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν στην πρωτεύουσα της χώρας των αετών.
Εμείς αφήσαμε αδιαπαιδαγώγητη την εργατική και την αγροτική τάξη. Στην πρώτη περάσαμε σαν ιδεολογία-θεολογία το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και υποχρε ώσαμε πλήθος επιχειρήσεις να κλείσουν ή να μεταφερθούν άλλου. Μετά διαφθείραμε τους αγρότες με παροχές χωρίς υποχρεώσεις και τους δημιουργήσαμε νοοτροπία μαχαραγιά. Γέμισε η επαρχία με «Κέντρα Πολιτισμού», όπου «μπαγιαντέρες» κάθε λογής και φυλής άναβαν πούρο με φωτιά πεντοχίλιαρου! Το μπουκάλι με το ουΐσκυ βαπτίστηκε ... αγροτι κό! Τώρα, όμως, που έρχονται τα «εξ εσπερίαÏ! ‚ νέφη» χτυπάμε το κεφάλι μας. Και που να φθάσουν τα «εξ Ανατολής» σαν εισέλθει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Θα γίνει η Ελλάς vallis flentium (=κοιλάς κλαυθμώνων) και θα κινείται quasi osculaturium inter flentium et dolorum (=σαν εκκρεμές μεταξύ θλίψεως και οδύνης).
Δεν είμαι υπέρ μιας παιδείας που θα υπο τάσσεται στην οικονομία. Θεωρώ ολέθριο να χαράσσεται μια εκπαιδευτική πολιτική με κρι τήρια οικονομικής αναγκαιότητας. Θεωρώ ολέθρια όμως και την παιδεία που εθίζει τα παιδιά στην οκνηρία, που τα κουράζει με την παπαγαλία και το βάρος αχρήστων μαθημά των. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας είναι τα κεφάλια των παιδιών της. Τούτη η παιδεία αποκεφαλίζει τα παιδιά. Τα κάνει ικανά να μην κάνουν τίποτε. Ούτε να βλαστημήσουν. Ακόμη και η αισχρολογία τους περιορίζεται στη λέξη που τα κάνε συνονόματα. Αν τους πεις βρισιά της περασμένης 20ετίας θα νομίσουν ότι μιλάς αρχαία Ελληνικά!
Είναι θλιβερή η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα, παρουσίαζε χθες και θα παρουσιάζει κι αύριο η ελληνική κοινωνία: να υπάρχουν άνθρωποι άνω των 65 ετών, άνω των 70 ετών, που, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί, εργάζονται νυχθημερόν, για να συντηρούν τα παιδιά τους μέχρι να τελειώσουν τις ατελείωτες σπουδές τους, τα παιδιά που λιώνουν τα νιάτα τους στα «κηφηνεία», που πάνε σπίτι τους να κοιμηθούν την ώρα που οι Αλβανοί πάνε για δου λειά, θα μου πείτε, τί δουλειά; Οποιαδήποτε δουλειά, αρκεί να είναι τίμια. Όταν μικροί -ακόμη στο Δημοτικό- μαθαίναμε απέξω τον Τυρταίο (ποιος τολμά σήμερα να διδάξει Τυρταίο;) δεν τον μαθαίναμε για να γίνουμε πολεμοχαρείς αλλά για να νοιώθουμε ντροπή, όταν στην μάχη της ζωής, στην πρώτη γραμμή είναι οι παλαιότεροι, οι «γεραιοί» και οι νέοι κρύβονται πίσω από τη σκιά τους. «Αισχρόν γαρ δη τούτο... κείσθαι πρόσθε νέων άνδρα παλαιότερον».
Σήμερα, βέβαια, οι χειρωνακτικές εργασίες ελέγχονται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα από ξένους. Στις οικοδομές μιλούν αλβανικά, στα χωράφια πακιστανικά. Σε λίγο οι χειρωνακτικές επιχειρήσεις θα περάσουν στα χέρια των Κινέζων που κατασκευάζουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών ειδών που θυμί ζουν... Ελλάδα. Ακόμη και τις σημαίες μας στην Κίνα τις φτιάχνουν! Κι εμείς; Εμείς, όπως πάντα, φτιάχνουμε τα τρία κακά της μοί ρας μας. «Φτιάχνουμε» τη ζωή μας στην τηλοψία, που δίνει τα μοντέρνα πρότυπα οκνηρίας στη νεολαία, ποθούμε μια χρυσίζουσα ζωή σαν αυτήν που προσφέρει το «γυαλί», αγοράζουμε πολυτελή αυτοκίνητα με δόσεις, κάνουμε δια κοπές με «διακοποδάνεια», εορτάζουμε με «εορτοδάνεια» και πεθαίνουμε με «πεθανοδάνεια». Έλεγε ο Φωκίων, που πλήρωσε τέσσερεις δραχμές τη δεύτερη δόση του κωνείου που χρειαζόταν για να «απέλθει», πως στην Αθήνα δεν μπορεί ούτε δωρεάν να πεθάνει κανείς. Έπρεπε να ζούσε τώρα...
Λυπάμαι που θα το πω, αλλά πρέπει να το πω: το σχολείο, οι σχολές και τα ΜΜΕ σακάτεψαν και σακατεύουν τη νεολαία, γιατί μιλούν συνεχώς για τα δικαιώματά της -δικαιώματα στην τεμπελιά- και ποτέ για υποχρεώσεις, ποτέ για χρέος, ποτέ για καθήκον. Το καθήκον έγινε άγνωστη λέξη.

(*) Από το περιοδικό «ΕΥΘΥΝΗ», τεύχος 395, Νοέμβριος 2004, σσ.548-550
Σημείωση (Πηγή: 'ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ' τ. 45) 

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΙΟΡΤΑΣΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΏΝ

..γιορτάσθηκε η ημέρα των ΝΑΥΤΙΚΩΝ, για να 'μαι ειλικρινής δεν είδα και πολλά να γίνονται στην γειτονιά μας, για το σπουδαίο αυτό θέμα. Ναι, μίλησε ο δικός μας ο Ευθύμης, αλλά χωρίς τους εορτάζοντες... σαν να μην έγινε τίποτα. Πιθανόν να μην έχω πληροφορίες, αλλά..
σε μια σταλιά κρατίδιο την Σιγκαπούρη, το άρθρο πραγματικά που φιλοξένησαν οι biz times, είναι κάτι που και άλλοι μπορούν καταλάβουν, τι σημαίνει ναυτικός...
Διάλεξα το κομμάτι παρακάτω, που νομίζω ότι λέει πολλά

Without seafarers, our lives would be unrecognisable, because almost everything we touch was at some point transported by sea. Our lives are better because of the sacrifices seafarers make to bring us everyday essentials, as well as life's luxuries. Let us remember this World Maritime Day by paying tribute to the maritime heartbeat as we commemorate the Year Of The Seafarer.


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

H πολιτεία είναι αποφασισμένη να στηρίξει τον Έλληνα ναυτικό ( ΟΥΑΟΥ )

...βρε cojones δεν θα βάλετε μυαλό ποτέ? ( γιατί ρωτάω?)
Ο υπουργός του προπο, στέλνει χαιρετίσματα στους ναυτικούς, καλό είναι δεν λέω? αλλά από πότε??
Που είναι ο υπουργός αλιείας? ναυτιλίας θέλω να πω... τον μπερδέψανε στο σάκο με την παπαρδέλα?

Ας οργανώσουν την ακτοφυλακή, και ας αφήσουν την διοίκηση της ναυτιλίας στους υπόλοιπους.
Και μαζί με τις ευχές κάνει και πολιτική της καβίλιας..Δηλαδή να.. η μεγάλη Ελληνική ναυτιλία (που το πασοκ θέλει να διαλύσει), η ναυτοσύνη των Ελλήνων, οι εφοπλιστές, λαλαλα, δεν πάει να τραγουδήσει αλλού? εδώ μας κουφάνανε ...
άντε να βρείτε καθηγητές, για να σπουδάσουν τα στελέχη, και μετά βλέπουμε.
Ότι πιάσατε στα χέρια σας το ρημάξατε, ευτυχώς για την ναυτιλία που δραστηριοποιείται εκτός.
Ο αποκρουστικός παγκάλ λέει μερικές αλήθειες.
Φέρτε τα λεφτά πίσω στο ΝΑΤ.







- Μήνυμα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στους Έλληνες ναυτικούς για την Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας 2010, ο Yπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής απέστειλε στους Έλληνες ναυτικούς το ακόλουθο μήνυμα:
«Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας, εκ μέρους του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της ελληνικής κυβέρνησης, απευθύνομαι σε κάθε Έλληνα ναυτικό.
Σήμερα, σε όλη την υφήλιο οι Έλληνες ναυτικοί διασχίζουν τις θάλασσες και εργάζονται σκληρά, με συνέπεια και σοβαρότητα για την ευημερία των οικογενειών τους, για την ανάπτυξη του κλάδου τους, για την εξάπλωση και την ενίσχυση του κύρους της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μαζί με την επιχειρηματική ισχύ των Ελλήνων εφοπλιστών, αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο η ναυτοσύνη των Ελλήνων ναυτικών. Ένας συνδυασμός που καθιστά την Ελλάδα παγκόσμια υπερδύναμη στον τομέα της ναυτιλίας.
Οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Ανταγωνισμός. Απαιτήσεις για την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. Ολοένα και αυστηρότερες εγγυήσεις που απαιτούνται για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και κυρίως για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Τα σύγχρονα, ασφαλή και φιλικά προς το περιβάλλον πλοία έχουν ανάγκη από ικανά και εκπαιδευμένα στελέχη, να πλαισιώνουν όλους τους τομείς δράσης μιας σύγχρονης ναυτιλιακής επιχείρησης, στη θάλασσα και τη στεριά.
Η πολιτεία είναι αποφασισμένη να σας στηρίξει και να προσφέρει στη ναυτιλία μας στελέχη, των οποίων οι δεξιότητες , η γνώση και η εμπειρία εξελίσσεται και αναβαθμίζεται.
Εύχομαι σε όλους υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, καλή πορεία, ήρεμες θάλασσες και ασφαλή λιμάνια.»

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΒΑΛΤΙΚΗ - PICS TAKEN AT SEA

Cruising fm Germany to Poland - Άλλη αίσθηση η κρουαζιέρα στα ποτάμια

Όσοι έχουν παραπλεύσει το λιμάνι της Σαμοθράκης , αυτή η φωτό είναι σχεδόν ίδια

Το κτίριο της πλοηγικής υπηρεσίας, στο Σζέτσιν - Πολωνία





Αναχώρηση φέρρυ από Σινούσε για Κοπεγχάγη .

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Το κομμάτι που ασχολείται με την εφαρμογή του νόμου, την καταστολή, την έρευνα και διάσωση ( ας πούμε) και οτιδήποτε δεν είναι παραγωγικό, δεν μπορεί να ανήκει στην εμπορική ναυτιλία.

Επειδή κάτι έγραφα για δουλειές αλλότριες του σώματος, διαβάστε παρακάτω, με τι ασχολείται..
Αυτό, το σώμα/υπηρεσία , είναι ο διοικητικός φορές της ναυτιλίας??
Το ανέκδοτο είναι διαχρονικό

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, στις 06:20 σήμερα, επί της Λεωφόρου Αιγαίου στη Χίο, όταν δίκυκλη μοτοσικλέτα έπεσε στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 23χρονου οδηγού της.
Ο τραυματίας διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ», όπου νοσηλεύεται.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.

ας το επιλύσουν....διαφορετικά....μαύρα μεσάνυχτα !!!l

Το τζόβενο που έγραψε τα παρακάτω, ας είχε διαβάσει την προηγούμενη ανάρτηση στο ίδιο μπλογκ, για να δούμε αν θα είχε τη ίδια γνώμη.
Στο μαύρα μεσάνυχτα συμφωνώ, έτσι είναι για χρόνια και έτσι το θέλουν..

Το λιμενικό να κάνει την διοίκηση της εμπορικής ναυτιλίας, και ταυτόχρονα να την ξεφτιλίζουν.
Αυτοί είστε αυτά θέλετε
διαβάστε παρακάτω τι θέλει ο γράφων, και παρακάτω τι έκαναν τα μαγκάκια της διοίκησης στην Σάμο..

Προς: peiratikoi@yahoo.gr
επιστολή προς πειρατικό.

ΠΕΡΙ ΕΜΜΟΝΩΝ !!!!!!!!!
Απάντηση στο σχόλιο «περί εμμονών» ..

Ας γίνει επιτέλους κατανοητό και ιδιαίτερα από εκείνους, που έχουν ή νομίζουν ότι έχουν ή έχουν και δεν το γνωρίζουν θεσμικό ρόλο, ότι τα προβλήματα, το μπάχαλο, δηλαδή, που δημιουργήθηκε στην ελληνική εμπορική ναυτιλία, δεν οφείλεται στην αυτή καθ' αυτή κατάργηση ή διάλυση του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ), αλλά στην «μερική ή ολική» αφαίρεση από το Λιμενικό Σώμα των διοικητικών αρμοδιοτήτων της ναυτιλίας, που από το έτος 1919, ασκούνται από αυτό, τόσο με τις κεντρικές Υπηρεσίες (Διευθύνσεις πρώην ΥΕΝ, αποστολές και γραφεία εξωτερικού) όσο και τις Λιμενικές Αρχές Εσωτερικού και Εξωτερικού (Κεντρικά Λιμεναρχεία, Λιμεναρχεία, Υπολιμεναρχεία, Προξενικά Λιμεναρχεία).
Οποιαδήποτε επανασύσταση του ΥΕΝ είτε ως Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. είτε ως ..... , χωρίς την ένταξη σ' αυτό του συνόλου του Λ.Σ., με Αρχηγείο ή χωρίς Αρχηγείο, ασφαλώς δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, που εδώ και έντεκα μήνες υφίσταται, αλλά θα επιτείνει, μεγεθύνοντάς και αυξάνοντας τα προβλήματα για την ίδια την Εμπορική Ναυτιλία και κατ' επέκταση και την ελληνική οικονομία.
Οι σκέψεις για «μετεγγραφή» ή «δανεισμό» ή «παραχώρηση με υποσχετική» των στελεχών του Λιμενικού Σώματος στο νεοσύστατο Υπουργείο θυμίζουν ομάδες ποδοσφαίρου που δανείζουν και παραχωρούν με υποσχετική ποδοσφαιριστές.
Οι σκέψεις αυτές στερούνται σοβαρότητας, είναι τουλάχιστοναστείες, προκαλούν γέλιο και αποδεικνύουν την προχειρότητααυτών που τα ισχυρίζονται ή τα εκστομίζουν.
Οι αποδέκτες (πλοιοκτήτες, εφοπλιστές, ναυτεργάτες, κάτοικοι μικρών και μεγάλων νησιών) των διοικητικών υπηρεσιών, που πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια το Λιμενικό Σώμα έχουν εκφρασθεί, εδώ και καιρό και εξακολουθούν να εκφράζονται για τη αναγκαιότητα άσκησης της διοικήσεως της εμπορικής ναυτιλίας από το Λιμενικό Σώμα.
Αυτοί, που δεν ακούν ή κάνουν, πως δεν ακούν και δεν θέλουν να καταλάβουν είναι αυτοί, που δημιούργησαν αυτό το μπάχαλο, γιατίγια μπάχαλο πρόκειται.
Αυτό είναι το πρόβλημα, απλό και εύκολο.
Η λύση.
Επαναφορά του συνόλου των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος στο νεοσύστατο Υπουργείο και ανάθεση και πάλι της διοίκησης της Ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας στο Λιμενικό Σώμα. 

Επιτέλους,
Ας το κατανοήσουν και ας το επιλύσουν.

Διαφορετικά, Μαύρα μεσάνυχτα !!!!!
ΣΥΜΦΩΝΟΎΜΕ  κύριε της διοίκησης ( τρομάρα σου ), ΑΛΛΑ ΑΣ ΔΙΑΒΑΖΑΤΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΠΛΟΓΚ ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΙΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΣΑΣ....

ΔΕΥΤΈΡΑ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2010

ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΕΝΤΙΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΓΡΑΦΟΥ ΣΑΜΙΩΤΗ-ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠτΠ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΣΑΜΟΥ;;;;;


Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΙΣΧΟΣ...!!!
Αλήτικη επίθεση και απόπειρα ξυλοδαρμού σε βάρος του ναυτιλιακού συντάκτη Γιάννη Νέγρη με την συμμετοχή Λιμενικών!!! 

"Σαμιακή ΓΝΩΜΗ"
"Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ"
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ


ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ    - Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΚΑΙ Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΣΑΜΟΥ κ. ΜΕΤΑΞΑΣ!

ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΣΑΜΟΥ!


Φαίνεται πως για κάποιους τα ρεπορτάζ του Γιάννη Νέγρη είναι "ψύλλος στον κόρφο τους" και έτσι αποφάσισαν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους!
Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι, ο συνάδελφος δημοσιογράφος και ναυτιλιακός συντάκτης Γιάννης Νέγρης, εξερχόμενος από το σπίτι του στην πόλη της Σάμου και κατευθυνόμενος πεζός προς το αυτοκίνητό του δέχθηκε φραστική επίθεση από μια παρέα που τα "έπινε" σε παρακείμενο καφενείο με ακατονόμαστες φράσεις και απειλές!
Χωρίς να δώσει καμία απολύτως σημασία μπήκε στο αυτοκίνητό του και με αυτό έφτασε έξω από το καφενείο προσπαθώντας να διακρίνει τα πρόσωπα που του έκαναν αυτή την επίθεση.

Τότε σαν μαινόμενος ταύρος ένας εξ αυτών (Αντώνης Μιχαήλ ελαιοχρωματιστής) ) και σπάζοντας ένα μαρμάρινο τραπέζι του καταστήματος, του επιτέθηκε από το ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου με διάφορες φράσεις και ύβρεις και προσπαθούσε να χειροδικήσει σκίζοντάς του την μπλούζα!!!
Έκπληκτος ο δημοσιογράφος βγήκε από το αυτοκίνητό του προσπαθώντας να καλέσει την αστυνομία και επιχειρούσε να καταλάβει τον λόγο της επίθεσης αυτής!
Ταυτόχρονα η υπόλοιπη παρέα αποτελούμενη από Λιμενικούς και άλλους φίλους, είχε φτάσει έξω από το αυτοκίνητο, με μερικούς εξ αυτών να προσπαθούν να συγκρατήσουν τον επιθετικό φίλο τους και κάποιους άλλους να τον παροτρύνουν να χτυπήσει τον Γιάννη Νέγρη!!!

Ταυτόχρονα μεταξύ αυτών ένα στέλεχος του Λιμενικού Σώματος που αναγνώρισε ο δημοσιογράφος, ο κ. Μιτελέκας Νικόλαος σπρώχνοντας τον, του έλεγε, "φύγε ρε μαλάκα" "φύγε από εδώ μη σε σακατέψουμε" "τον βλέπεις, αν τον αφήσουμε θα σε διαλύσει" κ.α.!!! 
Όταν τελικά κατέφθασαν 2 περιπολικά της αστυνομίας. οι Λιμενικοί και κάποιοι από την παρέα έσπευσαν να εξαφανιστούν στα γύρω στενά!
Στην προσαγωγή που έγινε στο Αστυνομικό τμήμα μεταξύ αυτών ήταν και ο κ. Χατζημιχάλης Γιώργος που είναι υιός του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βαθέος και ζητούσε να θεωρηθεί το επεισόδιο λήξαν.
Ο Γιάννης Νέγρης απαίτησε από τον πρώτο που του επιτέθηκε (Μιχαήλ) να του ζητήσει συγνώμη για αυτή την επίθεση που έγινε , ώστε να θεωρηθεί λήξαν το επεισόδιο και να μην δοθεί συνέχεια.
Κάτι που έγινε και ο κ. Μιχαήλ Αντώνης ζήτησε συγνώμη και δικαιολόγησε την συμπεριφορά του αυτή μπροστά στους αστυνομικούς στο ποτηράκι παραπάνω που είχαν πιει με την παρέα του!!!

Αφού κατεγράφη το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων της Αστυνομίας και επιφυλασσόμενος ο Γιάννης Νέγρης για περαιτέρω ενέργειες, άρχισε να ψάχνει την αιτία αυτής της επίθεσης.
Τότε διαπίστωσε πως ένας εξ αυτών ήταν ο παραπάνω λιμενικός και όπως αποδείχθηκε είναι γαμπρός του κ. Χατζημιχάλη και σύζυγος της κόρης του Άννας Μαρίας όπου παλαιότερα ο δημοσιογράφος είχε καταγγείλει με άρθρα του πως σαν υπάλληλος της Νομαρχίας (η κ. Χατζημιχάλη) έκανε είσπραξη εκ μέρους των Τούρκων λιμενικών τελών χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα.
Ένα άλλο γεγονός είναι πως κάποια ρεπορτάζ που αφορούν το λιμενικό σώμα κάποιους λιμενικούς τους έχουν ενοχλήσει και φαίνεται πως αποφάσισαν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.
Να σημειωθεί πως η σύζυγος του κ. Μιχαήλ έχει κατά καιρούς υπάρξει και συνάδελφος στην Νομαρχία Σάμου της κας Χατζημιχάλη, ενώ έχει και αδελφό που είναι λιμενικός και εξετάζεται αν ήταν μέσα στην συμπλοκή!

Το θέμα κινήθηκε από τον Γιάννη Νέγρη σήμερα το πρωί με γνωστοποίηση-αναφορά στο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή, στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αλλά και στον Λιμενάρχη Σάμου ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για τις τυχόν πειθαρχικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι εμπλεκόμενοι λιμενικοί!
Σήμερα το μεσημέρι ο Λιμενάρχης Σάμου κ. Μεταξάς επικοινώνησε αμέσως με τον δημοσιογράφο, του ζήτησε συγνώμη για το επεισόδιο και του υποσχέθηκε πως θα κάνει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την τιμωρία όσων έχουν εμπλακεί!
Αυτό που είναι σίγουρο και πρέπει να εξεταστεί από το Λιμεναρχείο Σάμου είναι για ποιο λόγο οι Λιμενικοί που βρέθηκαν στο σημείο άσχετα αν έκαναν την επίθεση ή όχι... δεν γνωστοποίησαν την ιδιότητά τους όπως ορίζεται από τον σχετικό νόμο;
Οι πληροφορίες που έχουμε είναι πως ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες του επεισοδίου ήταν και αξιωματικός της αστυνομίας που περνούσε τυχαία από το σημείο!
Εμείς εκφράζουμε συναδελφικά την ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΣ για αυτή την ενέργεια των λιμενικών και του πολίτη και περιμένουμε με μεγάλη αγωνία να δούμε τις ενέργειες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμεναρχείου.

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Έλληνες εφοπλιστές-πρόξενοι

,,,όντως , έχουμε αρκετούς που κάνουν την μικρή Ελλάδα μεγάλη, αλλά οι AMBASSADORS μας έλειψαν. ΩΝΑΣΣΗΣ ,  ίσως ένας και μοναδικός. Ο πιθανός αντικαταστάτης του έφυγε νωρίς και δεν αναφέρομαι στον Αλέξανδρο.
Όλοι έχουμε και μα ιστορία να πούμε. Στο τζάμπο κάθομαι δίπλα σε Αμερικάνο από την δυτική ακτή, όπου κάποια στιγμή πιάνουμε την πάρλα , να περάσει και η ώρα του μακρινού ταξιδιού.
Με ρωτάει από που είμαι, και του απάντησα, αλλά αυτός ξαφνιάστηκε που δεν ήξερε την χώρα μου, και δευτερόλεπτα μετά σχεδόν πετάχτηκε από το κάθισμα και μου φώναξε  ΩΝΑΣΣΗΣ?
Αυτό σε κυριλέ περιβάλλον, κάποια άλλη φορά, περπατάμε σε μπανανόδρομο, οπότε πετάγεται ένας πιτσιρίκος αφού μας κατάλαβε, και ρυθμικά φώναζε ΩΝΑΣΣΗΣ.
'Οσοι άχρηστοι και να μαζευτούν και όσα ΥΕΝ να διαλύσουν, το μεγαλείο αυτό έχει ριζώσει και δεν θα καταφέρουν να το ξηλώσουν. Το κόμπλεξ τους δεν το αγγίζει.

Όμως κύριοι πρόξενοι, δείξτε το λίγο πιο έμπρακτα, Ένα  με δύο ναυτικούς στα βαπόρια, και θα λυθεί και το πρόβλημα των ανέργων. Εννοώ αυτούς τους μεγάλους που δίνουν εκατ/ρια για την μπάλλα και τίποτα για τους ναυτικούς, ναι.. είναι και αυτό στην μέση. Ποτέ δεν ήταν ξεκάθαρο το τοπίο, πιθανόν να ήταν και βαρετό....λέω τώρ




Tης
Μαρίας Λεμονιάς
Για το Πρώτο ΘΕΜΑ
Μερική Αναδημοσίευση  Marinews

Αν τα κράτη αναζητούν προσωπικότητες για να τους
εκπροσωπούν τιμής ένεκεν σε διάφορες δραστηρι-
ότητες, τότε ναι, εκείνοι είναι οι πιο κατάλληλοι. Και
είναι λογικό αφού είναι επιτυχημένοι, με αναγνωρί-
σιμο όνομα και σαφώς μεγάλο κοινωνικό κύκλο.
Πρωτοκλασάτοι εφοπλιστές, ισχυροί επιχειρημα-
τίες και πολυφωτογραφημένοι celebrities μπαίνουν στις λίστες τουδιπλωματικού σώματος αποκτώντας τον πολύ πρεστιζάτο τίτλο "επίτιμος πρόξενος".
Είναι πλέον εμφανές ότι η επιχειρηματική αφρόκρεμα της Ελλάδας δεν ασχολείται μόνο με σκάφη, σπορ και
lifestyle δραστηριότητες, αλλά και με το διπλωματικό σώμα,
το οποίο τους προσδίδει επιπλέον γκλάμουρ. Από το Ελ
Σαλβαδόρ έως την Γκάνα και από τη Σλοβακία έως τη
μακρινή Ιαπωνία η ατάκα παραμένει πάντα η ίδια:
"Μας εκπλήσσετε, κύριε πρόξενε!".

Οι ισχυροί της θάλασσας κάνουν τη διαφορά

Μερικά από τα πιο δυνατά ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας
έχουν δεχτεί την ανάθεση του τίτλου αλλά και του ρόλου "επίτιμος πρόξενος".
Στα ασφυκτικά γεμάτα filofax τους βρίσκεται πάντα κά-
ποιος χώρος για τις διπλωματικές τους υποχρεώσεις. Από τους πρώτους πλοιοκτήτες που δέχτηκαν αυτή την τιμή ήταν ο εφοπλιστής αλλά και πρόεδρος του ΑΝΤ1 Μίνως Κυριακού.
Από το 1983 είναι
επίτιμος γενικός πρόξενος της Σιγκαπούρης ενώ λίγα χρόνια αργότερα η Πολωνία αναγνωρίζοντας τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο τον έκανε επίτιμο πρόξενο και της χώρας τους. Κοινώς, δύο στα δύο!
Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και ο καπετάν Παναγιώτης, που δεν είναι άλλος από τον Παναγιώτη Τσάκο. Ανθρωπος με έντονο φιλανθρωπική δραστηριότητα σε ολόκληρο τον κόσμο, προτίμησε αλλού να έχει το ίδρυμά του και αλλού να γίνει πρόξενος. Δέθηκε λοιπόν με δύο κράτη για διαφορετικούς λόγους. Στην Ουρουγουάη διατηρεί
το ίδρυμα "Μαρία Τσάκος", αλλά ο ίδιος είναι επίτιμος πρόξενος Γκάνας.

Αν νομίζετε ότι οι διπλωματικές δραστηριότητες των ανθρώπων της θάλασσας σταματούν εδώ, κάνετε λάθος. Ο άνθρωπος που το καλοκαίρι μάς πάει στα νησιά με τα πλοία του, ο Γεράσιμος Στρίντζης, διάλεξε κάτι πιο ευρωπαϊκό επιλέγοντας μια χώρα όπως η Δανία.
Ενας από τους παραδοσιακούς εφοπλιστές με μακρά ιστορία στον χώρο της ναυτιλίας, αλλά και από τους πρώτους ανθρώπους που ασχολήθηκαν με τα Special Olympics στην Ελλάδα, ο Ανδρέας
Ποταμιάνος, είναι επίτιμος πρόξενος Σενεγάλης, ενώ ο άνθρωπος που ξέφυγε από τη ναυτιλία αποκτώντας μεγάλες επιχειρήσεις και στην ξηρά, ο Νίκος Βερνίκος, απέκτησε τίτλο αλλά και σχέσεις με μία από τις ομορφότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, το Μεξικό.
Από τη νέα γενιά των εφοπλιστών ξεχωρίζει ο δυναμικός Ευάγγελος Πιστιόλης.
Μπορεί τα νέα επαγγελματικά του σχέδια να βλέπουν και λίγο Χόλιγουντ, όμως ο τίτλος του επίτιμου προξένου αφορά στην Ουγγαρία.
Στον κύκλο των επίτιμων προξένων που διαθέτουν πολλά τονάζ ανήκει και ο Πάρις Δράγνης. Εχει έδρα τον Πειραιά και πάμπολλα πλοία. Η χώρα την οποία εκπροσωπεί στον διπλωματικό χάρτη δεν είναι άλλη από την Ουκρανία.

ΣΩΜΑΤΑ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟ...

... έρευνα και διάσωση στην Ελλάδα?? ας είναι καλά τα παραπλέοντα που έχουμε και αρκετά.
Χάζευα ένα σπανιόλικο στο Λας Πάλμας και δεν πίστευα στα μάτια μου. Μα , θα μου πείτε έχουμε κι' εμείς τα ωραία πορτοκαλί, όπου μάλιστα είναι και δωρεά πλοιοκτήτη. Ναι. όταν δεν είναι χαλασμένα όταν δεν πάνε σε άλλες υπηρεσίες, ε και όταν ο καιρός δεν είναι πολύ άσχημος. 
Να πούμε τώρα , ότι το πλήρωμα σε αυτά τα σκάφη δεν είναι ναυτικοί? διότι κώλο θέλει το ραπάνι.
Τι να θυμίζω τώρα? πονάει , αφήστε τα.. πάμε για φρέσκα..


SINGAPORE
In Singapore, the Police Coast Guard (PCG) is an operational department of the Singapore Police Force. Functions of the coast guard were transferred from the Republic of Singapore Navy to what was then the Marine Police in February 1993 . The Marine Police was thus restructured and renamed as the Police Coast Guard, one of the few law enforcementorganizations in the world to combine water policing and coast guard duties while remaining as a policing unit. It operates primarily as a law enforcement agency, with secondary responsibilities in search and rescue.


Spain

Spain operates several coast guard agencies.
The Sociedad de Salvamento y Seguridad Marítima es:Sociedad de Salvamento y Seguridad Marítima [1], also known as Salvamento Marítimo, or by its acronym SASEMAR, is the body in charge of maritime traffic control, safety and rescue operations, as well as protection of the maritime environment, but lacks any law enforcement responsibilities. The agency runs 20 rescue coordination centers (RCC), employs a staff of 1500 and operates a fleet of 19 vessels, 54 boats, 8 helicopters and 4 airplanes.
Customs and border protection functions in Spain are carried out by the Servicio Marítimo de la Guardia Civil es:Servicio Marítimo de la Guardia Civil, with a staff of 1100 and a fleet of 67 patrol vessels and speedboats.
Salvamento Marítimo operates in the four international SAR areas assigned to Spain: Atlántico, Canarias, Estrecho and Mediterráneo, covering a combined extension of 1.5 million square kilometers. During a maritime emergency, Salvamento Marítimo is responsible for the coordination of other possible responders, like the Spanish Navy or the Servicio Aéreo de Rescate es:Servicio Aéreo de Rescate [2], that comprises squadrons 801, 802 and 803 of the Spanish Air Force.


ITALY

The Corps of the Corps of the Port Captaincies – Coast Guard is a Corps of the Italian Navy that has tasks and functions connected mostly to the civil use of the sea and with functional dependence of various ministries that avail themselves on their work: first of all theMinistero dei trasporti (Ministry for Transports) which has "inheritated" in the year 1994, from the Ministry of the Merchant Navy, the major part of the functions connected to the use of the sea and the connected activities with the commercial and pleasure navigation a on whose budget weighs the costs for the running of the corps.
The principal tasks of the Corps activities are the following:
  • Search and rescue in sea (SAR) with the entire organization of co-ordination, control, detection and communications active for 24 hours a day requested by this activity;
  • Safety of navigation, with systematic investigative controls on the entire national mercantile, fishing and pleasure shipping, through the activity of Port State Control, also on the foreign mercantile shipping that calling at the national ports;
  • Protection of the marine environment, with functional dependence of the Ministero dell'ambiente e della tutela del territorio (Ministry for the Environment), using for this aim also resources (operations' centers, aeronaval crafts, naval traffic control systems) already used for tasks of rescue, safety of navigation, and maritime police;
  • Control on maritime fishery, with functional dependence on the Ministero per le politiche argicole e forestali (Ministry of Agriculture): at this end the general command is the responsible authority of the National Fishing Control Center and the Captancies carry out the controls prescribed by the national and community norms on the entire fishing fleet;
  • Peripheral administration of State functions in the matters of formation of the maritime personnel, of registration of the mercantile and fishing shipping, of pleasure shipping, and of the contentious for those maritime crimes that have been de-penalized;
  • Maritime police (namely technical-administrative maritime police), including the discipline of maritime navigation and the regulation of the events that are carried out in the maritime areas that fall under the national sovereignty, the control of the maritime traffic, the manoeuvre of the ships and the safety in the ports, inquiries on the maritime accidents, the control on the maritime State property, the testing and periodic inspections of coastal deposits and other hazardous installations.
Other functions are carried out for the Ministries of defence (enrollment of the military personnel), for Cultural Activities and Treasures (underwater archaeology), of internal affairs (anti-illegal immigration), of Justice and the department of civil protection, all having as a common denominator the sea and navigation. The broadness and the variety of activities carried out present the Corps of the Port Captaincies – Coast Guard as an organism of reference for the maritime activities and make of them a true "sole counter" for the relations with the seafarers. The Corps is represented in a highly specialized structure, as well under the administrative profile as under the technical-operational one, for the completing of the Public functions that are carried out in the maritime spaces of national interest. These spaces include 155 000 km² of maritime waters, internal and territorial, which are in every respect part of the national territory, and other 350 000 km² of waters on which Italy has exclusive rights (exploitation of the depths resources) or duties (rescue in sea and safeguard of the marine environment): a number of marine areas whose extension is almost the double of the entire national territory, which as it is known amounts to 301 000 km². Following the tendency that is affirming itself in Europe, the maritime authority - coast guard must exercise an effective control in sea for the safeguard of human life, for the safety of navigation, for the correct going on of the economic activities (fishing and exploitation of the continental platform) and for the protection of the marine environment.

Australia

With 19,650 kilometres of coastline does not have a force purely to defend its coast. The duty of patrolling the Australian coastline falls to the Royal Australian Navy, the Australian Customs (through its Border Protection Command division), and the Police services of the states. In addition, there are several private volunteer coast guard organizations, the two largest rival organizations being the Royal Volunteer Coastal Patrol (established in 1937) and the Australian Volunteer Coast Guard (established in 1961). These volunteer organizations have no law enforcement powers, and are essentially auxiliary Search and Rescue services.


Canada

In Canada, the Canadian Coast Guard (CCG) is a civilian service under the Department of Fisheries and Oceans responsible for patrolling the world's longest coastline of 243,042 km (~151,000 mi)[4].
The CCG holds responsibility for all marine search and rescue in Canada. The CCG coordinates search and rescue operations with theCanadian Forces, Royal Canadian Mounted Police, and other organizations. The CCG maintains and operates seamarks, coastal light stations, vessel traffic services, marine pollution response services, marine communications systems and provides icebreaking services. CCG also operates all federal scientific research and hydrographic survey vessels. To accomplish these tasks, CCG has a sizable fleet of vessels and aircraft, all serviced from various bases and smaller stations located on three coasts (Atlantic, Arctic,Pacific) and the Great Lakes and St. Lawrence River.[5]

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

OI ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΛΣ ΣΤΟ ΥΕΝ - ΓΙΑΤΙ???

Μου φαίνεται παράξενο, ότι οι εφοπλιστές θέλουν το Λ.Σ στο ΥΕΝ, και δεν ξεκαθαρίζουν τι από το ΛΣ θέλουν ακριβώς, διότι αν θέλουν τους τροχονόμους του σώματος, εάν θέλουν ένα θαλασσινό σώμα επιβολής του νόμου, να ασχολείται στην στεριά, μάλλον κάποιο λάκκο έχει η φάβα, και πιστεύω ότι αυτό θα ξεκαθαριστεί σύντομα.  Η τελευταία δε παράγραφος του δημοσιεύματος, αν μη τι άλλο, μ' έκανε και γέλασα διότι δεν πιστεύω ότι κάποιος το είπε, δηλαδή δεν λέγεται.
Ναι στο ΥΕΝ η Ναυτιλιακών υποθέσεων, ναι στο αρχηγείο Λ.Σ, όπου το μεν αστυνομικό κομμάτι θα ανήκει στο δημόσιας τάξης και οι άλλες υπηρεσίες στο ΥΕΝ, όπως παλιά.
Στην τελική ας του αλλάξουν και όνομα, τι σημαίνει λιμενικός? αυτός που ασχολείται με το λιμάνι.. η όχι??
Βέβαια, όταν φθάνουν οι φορείς της πρώτης ναυτιλίας, απειλούν με αποχώρηση από το νηολόγιο, φαίνεται ότι κάποιοι το παίζουν... και νομίζουν ότι θα τα βγάλουν πέρα και χωρίς την ναυτιλία.Έτσι και μερικοί πάρουν και τα γραφεία τους?? ε τότε κλάψτα Χαράλαμπε..

Ειρήσθω εν παρόδω, ΓΙΩΤΑΣ με κεφαλαία, ο πρώτο ΥΕΝ του πασοκ, και ο μόνος αμόλυντος, και για όσους γνωρίζουν δεν έφυγε διότι ήθελε να διαλύσει το ναυτιλίας αλλά διότι.... το αφήνω...  η ομάδα ανθρώπων που ανήκε και ο Γιώτας ήταν πάνω απ' όλα....
Και για να μην ξεχνιόμαστε, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαλύσεις κάτι, ο πατέρας του σημερινού διάλεξε την πολιτική από την μετωπική σύγκρουση, και το πρώτο θύμα ήταν τα λεφτά του ΝΑΤ, δηλαδή των ναυτικών, δηλαδή αυτών που τους κράτησαν σε κάποιο επίπεδο και αναμφίβολα αυτών που θεωρούσαν ότι οι η Ελλάδα δεν είναι για πειράματα, έχει περάσει από όλες τις καταστάσεις.
Γι' αυτό εν μέρει και δικαιολογώ την αυστηρή προειδοποίηση των εφοπλιστών.

Ένα κομμάτι μόνο από το marinews...
Το τοπίο για την διοίκηση της ναυτιλίας είναι τόσο θολό, ώστε ούτε οι υπουργοί που θα κληθούν σε λίγες μέρες να αναλάβουν και επίσημα το χαρτοφυλάκιο του Θαλασσίων Μεταφορών δεν φαίνεται να έχουν σαφή εικόνα για το περιεχόμενο του.
Πάντως, οι εφοπλιστές είναι σαφείς, ακόμα και αν η κυβέρνηση αποφασίσει να στείλει το Λιμενικό Σώμα στο υπουργείο Γεωργίας, τότε εκεί θα πρέπει να είναι και η θέση της ναυτιλίας.

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Καλό είναι να δούμε πως στελεχώνεται μια άλλη ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, και ποια υπουργεία είναι συναρμόδια.
Πρωταρχικός σκοπός της είναι, η φύλαξη των συνόρων, το θαλάσσιο περιβάλλον, η ασφάλεια στην θάλασσα, η  αλιεία, και τελωνειακή αστυνόμευση. Δεν είναι στρατιωτικό σώμα.
Δεν κάνουν τον τροχονόμο, ούτε μαζεύουν σουρωμένους από τις παραλίες.

Παρόμοια δομή έχει και η ακτοφυλακή της Ολλανδίας, η οποία βαφτίστηκε μόλις το 2000.

Εμείς 100 χρόνια Λ.Σ  οσονούπω, και ακόμα δεν ξέρουμε που πάμε...


The German Federal Coast Guard (German: Küstenwache des Bundes) is a civilian law enforcement organisation whose primary missions are border protection, maritime environmental protection, shipping safety, fishery protection and customs enforcement. The Küstenwache is an association of several federal agencies, not a single entity like the United States Coast Guard.
The agencies that make up the Küstenwache have a common plan of action and direct their operations from two Coast Guard Centers (German:Küstenwachzentren), Neustadt (Holstein) for the Baltic Sea and Cuxhaven for theNorth Sea.


[edit]
Structure and responsibilities

The Arkona multi-purpose vessel
Units and personnel from these federal agencies make up the coast guard:
The Meerkatze fishery protection ship
  • Bundespolizei (Federal Police), Ministry of the Interior
  • Waterways and Shipping Offices, Federal Waterways and Shipping Administration (WSV), Federal Ministry for Transport, Construction and Urban Development
  • Wasserzoll (Maritime Customs Service), Federal Customs Administration,Federal Ministry of Finance
  • Federal Agency for Agriculture and Nutrition (BLE), Federal Ministry of Consumer Protection, Food, and Agriculture


Coast guard personnel

The personnel serving with the Küstenwache include both police officers (in the case of the Bundespolizei and Wasserzoll) and civilians from the Waterways and Shipping Office and other agencies. Küstenwache personnel do not have combatantstatus as it is not a military unit as other coast guards are. In contrast, the United States Coast Guard is both a military service and a law enforcement organisation and its commissioned officers have both police and military powers. However, police officers serving with the Küstenwache retain their usual police powers, adjusted to the maritime nature of their job.

«Tο Λιμενικό πρέπει να ξαναγυρίσει στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων» ΠΡΕΠΕΙ??

... το σήκωμα το κάνεις προοδευτικά και άρα έχεις το χρόνο να προγραμματίζεις κλπ. , την διάλυση όμως πρέπει να την σκεφθείς ΚΑΛΆ, μην πάρει σβάρνα τα πάντα??κάνατε κατεδάφιση άνευ μελέτης..
Οι φωστήρες οι δικοί μας για λόγους που υπάρχουν βεβαίως, θέλησαν να τα ξεμπερδέψουν μια και καλή με ένα μπαμ και όποιον πάρει... αλλά θα έχετε εμπειρία με την πετονιά όπου αν δεν προσέξεις έγινε κουβάρι, και μετά την πετάς και αγοράζεις άλλη. Στην περίπτωση όμως του ΥΕΝ, τι έγινε?
Μαλλιά κουβάρια, από την άτσαλη κατεδάφιση, σηκώθηκε τόσο σκόνη, που εξακολουθεί να μένει εκεί λόγω ανυπαρξίας φρέσκου αέρα,  και κανείς δεν βλέπει τίποτα, και όλοι ζητούν τι? φέρτε το πίσω και μετά βλέπουμε.
Where your Coast guard belongs? To Ministry of transport? Ministry of Merchant marine? Ministry of defence? Ministry of public security? Pls comment
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ένα παραγωγικό Υπουργείο πρέπει να είναι στρατιωτικό, διότι οι έννοιες μπερδεύονται. Το Λ.Σ δηλαδή η ακτοφυλακή παίζει ένα ρόλο, και της πάει όπως τα κάνανε στο Υπ προστασίας. Βέβαια, επειδή όλα ν'αλλάξουν σε μια μέρα δεν γίνεται, τότε οι υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την ναυτιλία ας μείνουν στο Ministry of Maritime Affairs , ( τι νήσων , αλιείας και κουρουφέξαλα ) δηλαδή η επιθεώρηση, τα λιμεναρχεία στο εξωτερικό, η εκπαίδευση κλπ
Γιατί δηλαδή με κάθε πρόβλημα αστυνομικής φύσεως, να εμπλέκεται ένα παραγωγικό Υπουργείο?
Και κάποτε δεν θα πρέπει να σταματήσει η ακτοφυλακή να προσέχει την κίνηση και τους παραβάτες που κινούνται στους παράλιους δρόμους κλπ? Η ακτοφυλακή ελέγχει από την ακτή προς την θάλασσα, και όχι προς την στεριά. Δηλαδή , μπορεί να είστε στην Χιο, να γίνει μανούρα η τρακάρισμα, να περνάει το περιπολικό της αστυνομίας και να μην σταματά, λέγοντας ότι δεν είναι περιοχή δικαιοδοσίας του.
Οι χαρακτηρισμοί που μπορεί να δώσει κάποιος στους ανεγκέφαλους έχουν χάσει πλέον και την έννοια τους, αφού αυτοί γελούν και κάνουν ότι θέλουν. ΑΛΛΑ ΘΕΛΟΥΝ...

Πιστεύω ότι αφού έγινε η αρχή , να παραμείνει το αστυνομικό κομμάτι στο υπ προ.πο, και ελεύθερο και ανεξάρτητο to YEN να συνεχίσει την πορεία του, σταθεροποιώντας στην πρωτιά την ναυτιλία μας, όπου κανένας από τους πολιτικούς δεν κοπίασε..., αλλά μόνο κατά καιρούς εξέθρεψε τύπους  Αγούδημου, και την μεγάλη αποτυχία του πασοκ την Ελληνική ακτοπλοία.
ΑΙΕΝ ΑΧΡΗΣΤΙΝΔΕΙΝ διότι το αριστεύειν μας τέλιωσε...
έ , πως να είμαι υπουργός Εμπ. ναυτιλίας, χωρίς να έχω το λιμενικό??
Σε κάποιον χαρίζανε ένα γάιδαρο και τον κοίταζε στα δόντια, εδώ όμως κύριε Καρύδη και λοιποί είστε ανεκδιήγητοι, όπως πάντα.





undefined
- Απόσπασμα Συνέντευξης Δ. Καρύδη Βουλευτή Α’ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ στο Κανάλι Ένα του Πειραιά και στην εκπομπή «Πλατεία Κοραή» σχετικά με τις αλλαγές στον τομέα της Ναυτιλίας

«Το τελευταίο διάστημα υπήρξε ένας καταιγισμός εξελίξεων στον Πειραιά. Εγώ προσυπογράφω τις πρόσφατες αλλαγές. Ήμουν Γραμματέας του Τομέα Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ πριν από τις τελευταίες εκλογές και πιστεύω ότι η αλλαγή που είχε γίνει στο Υπουργείο Ναυτιλίας είχε γίνει με πρόχειρο τρόπο και «κάηκε» δημιουργώντας πολλά προβλήματα και βάζοντας σε μεγάλη περιπέτεια το χώρο της ναυτιλίας παρότι ήταν φιλόδοξη η προσπάθεια όπως ξεκίνησε.
Ο χώρος της ναυτιλίας αποτελεί ένα πολύ δυναμικό κομμάτι για την ελληνική οικονομία αλλά και ο χώρος της ακτοπλοΐας είναι πολύ ζωτικός για τα νησιά μας. Η επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας, με ένα νέο πιο δυναμικό τίτλο εκείνο των Θαλασσίων Υποθέσεων Αλιείας και Νήσων, είναι εύστοχη.
Σχετικά με το λιμενικό, πιστεύω ότι πρέπει να ξαναγυρίσει στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. Από κει και πέρα οι όποιες μελλοντικές αλλαγές να γίνουν με σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό.
Έχουμε πολλά θέματα στην ελληνική ναυτιλία που πρέπει να παρακολουθήσουμε και πολλά προβλήματα να επιλύσουμε. Είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι τη νέα ηγεσία του Υπουργείου αποτελούν στελέχη έμπειρα στον συγκεκριμένο τομέα, γνωρίζουν τα προβλήματα και είναι έτοιμα να αρχίσουν αμέσως δουλειά.
Λύσεις πρέπει να δοθούν όχι μόνο σε θέματα που σχετίζονται με τις θαλάσσιες μεταφορές αλλά και με το λιμάνι, τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη αλλά και το Θριάσιο Πεδίο. Ο Πειραιάς είναι το μόνο λιμάνι που δεν έχει άμεση σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο έτσι ώστε να μεταφέρονται άμεσα τα κοντέινερ που ξεφορτώνονται.
Μετά από την τελευταία αλλαγή υπάρχει αισιοδοξία για θετικότερες εξελίξεις στον τομέα της Ναυτιλιακής πολιτικής».

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Οι προνομιούχοι του Οικονομίας - ΔΙΑΒΑΖΕ ΠΛΟΗΓΟΙ

... το ένα θέμα είναι η τσαπατσουλιά που διέπει τις δημόσιες υπηρεσίες από καταβολής των.
Το άλλο είναι η πονηριά με την οποία πήγαν να τους τα κόψουν και με μεγαλύτερη πονηριά τους τα ξαναδίνουν πίσω .

Μα καλά δημόσιος υπάλληλος είναι ο πιλότος που κάνει αερομαχίες με τους  γείτονες, και δεν είναι ο γεροπιλότος που μπάζει και βγάζει τα καράβια στο λιμάνι??
Βεβαίως , είναι γνωστό ότι μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά.
Έχω μια εξήγηση... ο αεροπόρος μπαίνει αξιοκρατικά στο αεροπλάνο, οι πιλότοι μας? Για όσους γνωρίζουν , το ερώτημα είναι φιλοσοφικό. Για όσους δεν γνωρίζουν , να μην αναρωτιόνται τι οχτάρι πρέπει να έχεις για να μπεις στην πλοηγική υπηρεσία , διότι θα πέσετε έξω. ( δεν εννοώ ότι δεν έχουν τα προσόντα ??) Άσε , που ότι και να γίνει μπαίνει ασπίδα το Λ.Σ , και δεν τους πιάνει τίποτε.

Παρ' όλα αυτά φαίνεται, ότι και τα 3500 που παίρνουν δεν τους φθάνουν, γι' αυτό φροντίζουν να τα διπλασιάζουν.
Το βρίσκω φυσικό.

Όμως , είναι και ένα κλειστό επάγγελμα.  Δεν έχω ακούσει πότε θα ανοίξει? Γιατί ντε και καλά δεν μπορώ να πάρω τις υπηρεσίες κάποιας άλλης εταιρείας. ΟΨΟΜΕΘΑ                                                      WHERE IN EUROPE INDEPENDENT SEA-PORT PILOTS ARE EXCLUDED FROM OFFERING THEIR SERVICES? ACCORDING TO MY KNOWLEDGE, INDEPENDENT PILOTS WERE AVAILABLE SINCE EVER, , AND THEY WERE NOT UNDER THE UMBRELLA OF THEIR COAST GUARD.
Please comment...  maritimeorama@gmail.com

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία,
Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010   σελίδα 16
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
Η περικοπή επιδομάτων και δώρων δεν ισχύει για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους!
Από το «μαχαίρι» εξαιρέθηκαν 150 υπάλληλοι, ναυτικό προσωπικό της πλοηγικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τροπολογία που πέρασε στη Βουλή η πρώην υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη και υπέγραψε και ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου.
Πώς έχει η ιστορία; Οταν ανακοινώθηκαν οι περικοπές, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας αυτής αντέδρασαν και ζήτησαν πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛτΚ) για το αν μπορούν να εξαιρεθούν από τα μέτρα. Το ΓΛτΚ τους απαντά στις 27/4/10 πως: «Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3833/2010, τα πάσης φύσεως επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές γενικά, καθώς και τα με οποιαδήποτε άλλη ονομασία οριζόμενα και από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη προβλεπόμενα των υπαλλήλων του Δημοσίου μειώνονται κατά ποσοστά δώδεκα τοις εκατό (12%). Κατόπιν αυτών, η Πλοηγική Υπηρεσία, η οποία είναι Δημόσια Υπηρεσία, υποχρεούται να εφαρμόσει τις προβλεπόμενες, από τις ανωτέρω διατάξεις μειώσεις». Υπογράφει ο διευθυντής Κ. Μπαζιώτης.
Τα πλοηγικά δικαιώματα
Από την απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου είναι σαφές ότι από τα μέτρα δεν μπορεί να εξαιρεθεί η πλοηγική υπηρεσία, η οποία πρέπει να επισημάνουμε πως ανήκε στο πρώην υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, διαθέτει δικό της «ειδικό λογαριασμό» και τα έσοδα προέρχονται από τα πλοηγικά δικαιώματα που καταβάλλουν οι ναυτιλιακές εταιρείες για τα υπό πλοήγηση πλοία (μεγάλα φορτηγά, κρουαζιερόπλοια κ. λπ.). Εκεί υπηρετούν 150 άτομα. Συγκεκριμένα, ο καθαρός μισθός για τους αρχιπλοηγούς είναι 4.400 ευρώ, για τους πλοηγούς περίπου 3.700, για κυβερνήτες και μηχανοδηγούς περίπου 2.200 και για ναύτες καβοδέτες περίπου 1.800.
Με τις περικοπές που έγιναν στους δημόσιους υπαλλήλους, οι πλοηγοί υπολογίζεται πως έχαναν 11.500 ευρώ τον χρόνο! Ενώ κάτι λιγότερο είναι η αναλογία σε άλλες ειδικότητες.
Η αντίδρασή τους λοιπόν ήταν έντονη. Ξαναζητούν διευκρινίσεις από το Γενικό Λογιστήριο αυτή τη φορά για τα διάφορα επιδόματα, μήπως καταφέρουν τουλάχιστον να γλιτώσουν κάτι από αυτά. Η απάντηση που παίρνουν στις 4/8/2010 δεν αλλάζει από την προηγούμενη: «... σας πληροφορούμε ότι τα ειδικά επιδόματα ημεραργιών, υπερωριών και Σαββάτου δεν μπορούν να εξαιρεθούν από τις μειώσεις των νόμων 3833/2010 και 3845/2010, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ρητά από σχετική διάταξη νόμου». Υπογράφει ξανά ο Κ. Μπαζιώτης.
Τα χρήματα των υπαλλήλων παρακρατούνται. Η αντίδραση είναι άμεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου των πλοηγών, σημερινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Υπαλλήλων του πρώην ΥΕΝ Θεμ. Δασκαλάκης (κουμπάρος του Γ. Ανωμερίτη), αλλά και ο σημερινός πρόεδρος Στ. Φασουλής, ζητούν ακρόαση από την υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη η οποία τους υπόσχεται πως το αίτημά τους θα εξετασθεί. Όντως συντάσσεται τροπολογία (στο νομοσχέδιο για το καμποτάζ), που υπογράφουν οι δύο υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη στις 4 Αυγούστου (την ίδια ακριβώς ημέρα που εστάλη και η δεύτερη απάντηση του ΓΛτΚ) και η οποία επικαλούμενη παλαιότερη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (408/21-12-1993) εξαιρεί την υπηρεσία αυτή από τις περικοπές.
Η απόφαση του Συνεδρίου έλεγε μεταξύ άλλων: «Επειδή το προσωπικό των Πλοηγικών Σταθμών υπάγεται σε ειδικό μισθολογικό καθεστώς... οι βασικοί μισθοί τούτου καθορίζονται σε αντιστοιχία με τους μισθούς των πληρωμάτων των ελληνικών επιβατηγών πλοίων εσωτερικού, με συνέπεια κάθε αύξηση στις αποδοχές των τελευταίων να επιφέρει ανάλογη αύξηση στις αποδοχές των. Περαιτέρω για το προσωπικό αυτό που δεν μισθοδοτείται ή συνταξιοδοτείται σε βάρος του Δημοσίου Προϋπολογισμού, δεν ισχύουν οι εκάστοτε θεσπιζόμενες απαγορεύσεις ή περιορισμοί χορηγήσεως ή συνομολογήσεως αυξήσεων στις κάθε είδους αποδοχές των υπηρετούντων με οποιαδήποτε σχέση στο δημόσιο τομέα, παρά το ότι θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι...».
Όπως μας λέει ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλος, από ειδικούς λογαριασμούς πληρώνονταν μέχρι πρότινος και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι όπως είναι οι τελωνειακοί, στους οποίους έγιναν περικοπές! Επίσης, πώς εξηγείται ότι στα δύο προηγούμενα έγγραφά του το Λογιστήριο του Κράτους απαντά με σαφήνεια ότι δε μπορούν να εξαιρεθούν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι;
Και σα να μην έφτανε αυτό, αν παρατηρήσει κάποιος τις ημερομηνίες των εγγράφων θα διαπιστώσει ότι την ίδια μέρα που οι υπουργοί υπογράφουν την επίμαχη τροπολογία εξαίρεσης της πλοηγικής υπηρεσίας, την ίδια ακριβώς ημέρα το Γενικό Λογιστήριο απαντά πως δεν πρέπει να εξαιρεθούν.
Και το παζλ γίνεται ακόμη πιο σύνθετο με ένα ακόμη έγγραφο -το τρίτο κατά σειρά- του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με ημερομηνία 2 Αυγούστου, που υπογράφει αυτή τη φορά η γενική διευθύντρια Καρακατσάνη-Κονίδα και διαβάζουμε τα εξής:
Το τρίτο έγγραφο
«Έκθεση επί τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Εκτέλεση Περιηγητικών Πλόων με σημαίων τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα:
1 «Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας, εξαιρείται το ναυτικό προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας από τις διατάξεις του άρθρου 1, παρ. 2 και 5, του ν. 3833/2010 και του άρθρου τρίτου, παρ.1, 4 και 6, του ν. 3845/2010, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται περικοπή των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά σε δημόσιους λειτουργούς, υπαλλήλους και μισθωτούς κ.λπ. Οι εν λόγω ρυθμίσεις έχουν αναδρομική εφαρμογή από 1-1-2010 και 1-6-2010 αντίστοιχα (έναρξη ισχύος των προαναφερόμενων διατάξεων).
2 «Από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλείται επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού»!
Όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα, η τελική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπογράφηκε δύο ημέρες(!) πριν από την απορριπτική απάντηση του διευθυντή του ΓΛτΚ Κ. Μπαζιώτη.
Ο Η. Ηλιόπουλος της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως δεν έχουν κανένα περιθώριο να αποκρύψουν στοιχεία και ότι όλα θα τα δίνουν στη δημοσιότητα. Εμείς του είπαμε στην τελευταία μας συνάντηση πως οτιδήποτε αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους πρέπει να αναρτάται. Αυτό που συνέβη το θεωρώ και κοροϊδία απέναντι στον κόσμο».
Οπως και να' χει, η «παρεξήγηση» μεταξύ ΓΛτΚ, υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Πλοηγικής Υπηρεσίας λύθηκε με ταχύτατους για τα ελληνικά δεδομένα ρυθμούς. Το ναυτικό προσωπικό της υπηρεσίας έμεινε «ανέπαφο» από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και με τις υπουργικές υπογραφές περιμένουν πλέον να τους επιστραφούν τα χρήματα που τους κράτησαν... 

Kidnap from vessel in Douala harbour - ΑΠΑΓΩΓΗ ΜΕΛΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ

..όλα τα λεφτά αντί για γάλα στα παιδιά , έγιναν όπλα. Οι πάνω εναντίον των κάτω, και ενίοτε  ντου στα ξένα πληρώματα για την κονόμα. Έγινε της μόδας, και σχετικά εύκολο.

 Maritime Security Alert: 14 September 2010



A maritime security alert has been issued for Cameroon following the reported kidnap of two foreign nationals from a vessel in Douala harbour on 12 September.

The Filipino and Croat crewmembers were taken by armed men from the Belgian-owned and Luxemburg-flagged Vespucci, a dredger. They are likely to be held on land until a ransom is paid.

Two other vessels were also attacked by the armed assailants, and crewmembers had money and belongings stolen.

Cameroon's waters have become more of a hotspot for pirate activity over the past year. The wider Gulf of Guinea has so far accounted for 8.6% of worldwide pirate activity this year.

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΧΡΥΣΑΝΘΗ - Π. ΛΑΙΜΟΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΛΗΡΩΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ

... το πρώτο θέμα έγραψε πολλά, αναδημοσιεύτηκε σε ηλ/κες εφημερίδες και ιστολόγια.
Έτσι , εξηγείτε και ο αντιπερισπασμός από την φυλλάδα και τους ανώνυμους κάφρους.

Μα καλά, είναι δυνατόν δισ/χος, και να κολλάει στα 150 χιλιάρικα? Μην μασάτε τι σας πασάρουν οι φυλλάδες..

Το ρεπορτάζ γράφει ότι νοίκιαζε το Στροβίλι πρώην Μιστραλ Μπλου σε Εγγλέζους ευγενείς...
Τι σόι ευγενείς ήταν αυτοί?  το θέμα μας δεν είναι αυτοί όπου τέλος πάντων άφηναν και κάτι λίγα στον τόπο, αλλά το απλήρωτο πλήρωμα, και τα ψέμματα κατά κόρον του πλοιοκτήτη.

Όμως, το ότι νοίκιαζε την θαλαμηγό με ξένη σημαία, χωρίς παραστατικά.. Ε αυτό δεν μας νοιάζει καθόλου. Αφορά τις ανύπαρκτες κρατικές υπηρεσίες και τους φίλους του πλοιοκτήτη..

Καμαρώστε ... και το λευκό σκάφος, όπου κάποτε είχε φιλοξενήσει και τον Κωνσταντίνο.
Είμαι σίγουρος, ότι το θέμα δεν έχει απασχολήσει καθόλου τους εφοπλιστικούς κύκλους, όπως αναφέρεται παρακάτω.... διότι εφοπλιστές εκ του προχείρου δεν τους έχουν ανάγκη..


Τα παρακάτω έχουν αναρτηθεί στο freegossip - newsit.gr - Πρώτο θέμα κλπ κλπ


Οικονομικές "φουρτούνες" για την Χρυσάνθη Λαιμού!

    Ποιος είπε ότι η κρίση δεν έχει χτυπήσει και τους πλούσιους; Ο λόγος για τον Παναγιώτη και την Χρυσάνθη Λαιμού, το λαμπερό κοσμικό ζευγάρι του Λονδίνου, που αναγκάζεται να χάσει τα δυο πολυτελή yachts του, αφού φαίνεται να χρωστά 150.000 ευρώ σε δυο μεγάλες εταιρίες.

    Το κοσμικό ζευγάρι Λαιμού, που είναι ιδιαίτερα προβεβλημένο στους κύκλους του Λονδίνου δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη του, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα. Το αποτέλεσμα ήταν να δεσμευτούν από το Λιμενικό τα δυο yachts τους, το "Στροβίλη" (πρώην "Mistral Blue") και το "Phoenician Blue", μετά από ένα χρεος 150.000 ευρώ που οφείλουν σε δυο μεγάλες εταιρείες που ανέλαβαν την επισκευή τους.

    Ακόμη, πληροφορίες θέλουν το ζεύγος να μην μπορεί να πληρώσει ούτε και το πλήρωμα των θαλαμηγών του... Συγκεκριμένα, το γιοτ "Στροβίλη"΄, το οποίο συνήθιζαν να νοικιάζουν σε Άγγλους ευγενείς που έκαναν τις διακοπές τους στο Αιγαίο, βρίσκεται αγκυροβολημένο από τον Οκτώβριο στη Σύρο και το πλήρωμα του παραμένει απλήρωτο πάνω από 7 μήνες. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας επισκευής μηχανών κ. Ευθύμης Ακτύπης, αναφέρει σε συνέντευξη του πως η οικογένεια Λαιμού του χρωστά 130.000 ευρώ μετά τις εργασίες που έκανε στο γιοτ "Στροβίλη". Συγκεκριμένα ο κ. Ακτύπης αναφέρει ότι όταν τελείωσε τις εργασίες επισκευής, ο Παναγιώτης και η Χρυσάνθη Λαιμού πήραν το σκάφος, άλλαξαν offshore εταιρεία και άλλαξαν και το όνομα της θαλαμηγού, με σκοπό να αποφύγουν την πληρωμή της εταιρείας. "Έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήσαμετο εντοπίσαμε στη Σύρο. Αμέσως κινηθήκαμε νομικά και κάναμε ασφαλιστικά μέτρα", αναφέρει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας.



    Ωστόσο, μεγάλη αναστάτωση φαίνεται πως έχει προκαλέσει αυτό το νέο στους αθηναϊκούς κύκλους των εφοπλιστών, καθώς η οικογένεια Λαιμού είναι από τις πιο γνωστές Ελληνικές οικογένειες του Λονδίνου, που διακρίνεται μεταξύ των άλλων και για τις φιλικές σχέσεις του ζευγαριού με μέλη της βασιλικής οικογένειας.

    Συγκεκριμένα, η Χρυσάνθη Λαιμού, που είναι η δεύτερη γυναίκα του Παναγιώτη Λαιμού διακρίνεται στους κοσμικούς κύκλους για τις φιλανθρωπικές της ενέργειες, αλλά και για τη φιλία της με τον Κάρολο της Αγγλίας και την αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα. Η Χρυσάνθη Λαιμού ήταν καλή φίλη της πριγκίπισσας Νταϊάνας και την είχε φιλοξενήσει μάλιστα πολλές φορές στο σπίτι της στην Belgravia, μια από της πιο αριστοκρατικές συνοικίες του Λονδίνου. Ακόμη, είχαν έρθει και μαζί στην Ελλάδα και είχαν κάνει διακοπές στο Αιγαίο με τη θαλαμηγό "Στροβίλη".

    Ωστόσο, η Χρυσάνθη Λαιμού έχει και πολύ καλές σχέσεις με τον Κάρολο της Αγγλίας, ο οποίος θέλοντας να την βοηθήσει σε ένα φιλανθρωπικό gala που είχε οργανώσει πέρσι το Νοέμβρη, της είχε παραχωρήσει το παλάτι "St James Palace", το οποίο φιλοξένησε όλα τα μεγάλα τζάκια του Λονδίνου και της Ελλάδας. Σε εκείνο το γκαλά, μάλιστα, το οποίο είχε ονομαστεί "Βραδιά όπερας", είχαν τραγουδήσει ο Μάριος Φραγκούλης και η Μαρινέλλα.

    Η Χρυσάνθη Λαιμού είναι ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή τόσο στον καλλιτεχνικό κόσμο, όσο και στον κόσμο των ευγενών. Η ίδια έχει οργανώσει πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και είναι πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης "Life Action Trust", η οποία απευθύνεται στην αφρόκρεμα του Λονδίνου και την παροτρύνει να προσφέρει εμπράκτος για να στηρίξει τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη.